Psihoterapeuti

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.660
Koja je po vama poenta i čemu služe dobri psihoterapeuti?
Da li postoji neka zamena za njih?
Šta su plusevi, a šta minusi kada je psihoterapija u pitanju?

Dobar psihoterapeut jeste zlata vredan.

Nažalost, čovek se baš teško menja suštinski. Psihoterapeut može da pomogne pacijentu da reši neke privremene probleme koji ga koče u životu.
Niko ni ne treba da se menja suštinski, često je dovoljno samo neke stvari popraviti. A to mogu biti i korenite promene, tipa nedostatak poverenja, samopouzdanja itd. Ne mora biti ništa drastično, ali i male promene mogu mnogo da utiču na kvalitet života.

Pitanje je koliko je takvih kod nas? Uvek sam se vodio idejom da se većina dobrih/iskusnih specijalizovana za neke posebne probleme.
Nažalost, čovek se baš teško menja suštinski.
Ovo je široka tema sama po sebi.
Psihoterapeut može da pomogne pacijentu da reši neke privremene probleme koji ga koče u životu.
Šta je sa korenom problema? Da li se češće fokusira na rešavanje korena ili simptoma?

Koja je po vama poenta i čemu služe dobri psihoterapeuti?
Da li postoji neka zamena za njih?
Šta su plusevi, a šta minusi kada je psihoterapija u pitanju?
Ne postoji zamjena recimo za Psihijatra jer u koliko pacijentu je potrebna terapija medikamentima zbog poteškoća sa Psihičkim zdravljem, jedino je on ovlašten da propisuje recepte i terapiju, jer psihofarmaci i slični medikamenti nisu bombone zahtijevaju poznavanje u doziranju na osnovu dijagnoza.

Što se tiče psihoterapije često za srednje teške slučajeve pomaže u velikom procentu efektivno, koji se liječe bez medikamenata, ali također za teže slučajeve kombinacija psihoterapije i medikamenata pomaže u mnogom u koliko su pacijenti spremni pridržavati se savjeta Psihijatra ili Psihoterapeuta.

Shrink или код нас, онај за луде. Одбојност према психотерапеутима код нас је много већа него на Западу, што наравно није добро, као што је @Sizif рекао:

На пример Dr. K са HealthyGamerGG је супер лик, много паметан и може доста помоћи без да идеш и плаћаш баш код психотерапеута негде ако нећеш, мислим бар мени је био корисно оно што лик говори и начин како објашњава ствари.
Иначе немојте се заварати, психотерапеути исто су као и многе друге ствари искоришћени за пропаганду, поготово у модерно време служе како би се угушила здрава мушка енергија код младих мушкараца кроз кљукање разним лековима до пропагариња пропаганде о толеранцији и култури "слушања" (само слушај без одговарања назад и било какве критике).

Ima različitih pravaca u psihoterapiji, ako se ne varam

Ono što se meni čini, cilj je da se pomogne klijentu da sam pronađe neke ključeve, vrata... Da osvesti neke svoje mehanizme

Bio sam kod ukupno 4 terapeuta do sada

Иначе немојте се заварати, психотерапеути исто су као и многе друге ствари искоришћени за пропаганду, поготово у модерно време служе како би се угушила здрава мушка енергија код младих мушкараца кроз кљукање разним лековима до пропагариња пропаганде о толеранцији и култури "слушања" (само слушај без одговарања назад и било какве критике).
Nije isto psihoterapeut i psihijatar (ovaj prvi ne može da saje lekove), a za ostalo ne znam zašto tako misliš.
:think:

Back