Psihopate ?

gost 277161

Ističe se
Poruka
2.404
Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da su psiohopate osobe koje imaju mešavinu mnogih ličnosti u sebi. U američkim filmovima psihopate su uglavnom mirni, prijatni ljudi koji imaju agresivnu i zastrašujuću narav. Naučnici tvrde da je njihova priroda mnogo kompleksnija od toga.

Autori studije koja ukazuje na mnoge nivoe ličnosti psihopata takođe su pokazali da je pogrešno mišljenje da su psihopate rođeni i da je to urođeno oboljenje. Istraživači otkrivaju da oni mogu i da postanu takvi nakon preživljenog stresa ili tragedije od koje nikada nisu mogli da se oporave.
"Psihopate ljudi obeležavaju kao osobe koje ne razumemo, koje ne volimo i za koje mislimo da su zli", rekla je glavna naučnica na projektu Dženifer Skem sa Univerziteta u Kaliforniji.

Rezultati posmatranja izaći će u žurnalu Psihologija i društveno ponašanje u kojem će biti predloženi i načini lečenja psihopata.

"Ljudi koji pate od raznih psihoza uglavnom mogu da se leče, ali dosadašnje nerazumevanje to nije omogućavalo i tu su krivi i okolina i akademski svet koji je dizao ruke od njih", rekla je Skem.

Takođe je dodala da se nasilje i ubistva nipošto ne smeju izjednačavati sa psihopatama jer većina njih nema nasilnu prošlost. Profesorka Skem je dodala da mnoštvo ljudi koje bismo mi ocenili normalnim imaju veće šanse da budu serijske ubice nego psihopate.

Sta vi mislite da li je moguce izleciti psihopatu ?
Smatrate li da svaki covek krije u sebi jednog potencijalnog psihopatu ?

Ili ne daj boze zameriti se psihopati

Poslednja izmena:
Jedna od tema koje su mi, blago meni, prirasle srcu.

Ne manje zato što se šamara uopštavanjem ko i svaka moja omiljena. Mada to nije glavni razlog, a ni jedini.

Upade mi u oči: "psihoza". Verujem da se ovde ne govori o - psihozi. S druge strane, svakako se slažem sa izjavom da "psihopate ljudi obeležavaju kao osobe koje ne razumemo, etc, etc". Određeni izrazi (klasifikacije? kategorizacije?) u određenom trenutku u vremenu postaju in; i onda se svako njima trca. Vrlo je lako nazvat psihopatom svaku komšiku koja nas je izogovarala onomad; ali verujem da to nije ni tačno ni, još manje, pošteno.

Nije svaki procesuirani kriminalac psihopata i psihopate su neki čak i od vaših prijatelja. Shvatanje te razlike zalazi u domen prostog razuma; ali kako je prost razum većini ljudi na planeti visoka magija; svet je sklon da pravi misteriju tamo gde je nema. Mada sam čak i ja sklona reći da postoje ljudi koji se rađaju zli; nije svako zlo isto; niti na isto izlazi.

Određena doza psihopatije je nužna u određenim profesijama, i, možda, čak i u svakodnevnom životu. Neće se svako ko "mož da bidne a ne mora da znači" odat serijskim ubistvima i kanibalizmu. S druge strane, postoje mišljenja koja prave razliku između psihipate i sociopate u smislu genetske predodređenosti i doživljene traume; mada nisam čula da su ta mišljenja ikad usaglašena ili jedno drugom priznala prvenstvo. Iz perspektive običnog, normalnog (sic!) čoveka; to, doduše, ne menja ništa jer se, kako sluti, ne bi voleo nać na putu ni jednog ni drugoga.

Što pobija svaku razliku u klasifikaciji, zar ne? Mislim, posledicama. Koji god razlozi bili zaslužni; najbolje da se time ne petljate. Vama izlazi na isto.

Njemu, možda ne. Zato i tvrdim da se psihopate ne mogu izlečiti. Obzirom da to nije bolest, ni poremećaj, već mutacija. Pa onda, šta ćemo?

Sveta trijada je po ovom pitanju jasna; i, što se mene tiče, oprala bih ruke od svakog ko se u nju uklapa. Ako mi je na jednom mestu poznato i piškenje u krevet onda kad mu više nije vreme; i sklonost ka paljevini; i zoosadizam; ja bi to, da prostite, zaobišla. Mož da bidne i ne mora da znači; ali baš me briga.

Ja bi to zaobišla.

Ali, ima stvari koje nisu tako proste. Ne govorim o zvaničnom odbijanju dijagnoze kao takve. Mnogo šta što je službena psihijatrija (?) izuzela iz svojih kanona patologije meni smrdi na politički korektno majmunisanje u najboljem, i golo politikanstvo u najgorem slučaju. To što nečeg više nema u službenom popisu ne znači ni pola šit-a jer se službeni popisi retko kad tiču nauke a više civilizacijske tekovine. Koja je uglavnom farsa.

Govorim, kao i obično, o prostom razumu. Šta je to što ste nazvali psihipatom zaista psihopatija a ne vaše sopstveno ignoranstvo poduprto strahom, ličnom ozlojeđenošću i osujećenošću; i koliko ste zaista psihopata prevideli zaslepljeni hormonima, koristoljubivošću ili rođenim idiotizmom?

Samo onima koji daju suvisao odgovor na tako šta dozvoljavam da se trcaju fancy rečnikom.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da su psiohopate osobe koje imaju mešavinu mnogih ličnosti u sebi. U američkim filmovima psihopate su uglavnom mirni, prijatni ljudi koji imaju agresivnu i zastrašujuću narav. Naučnici tvrde da je njihova priroda mnogo kompleksnija od toga.

Autori studije koja ukazuje na mnoge nivoe ličnosti psihopata takođe su pokazali da je pogrešno mišljenje da su psihopate rođeni i da je to urođeno oboljenje. Istraživači otkrivaju da oni mogu i da postanu takvi nakon preživljenog stresa ili tragedije od koje nikada nisu mogli da se oporave.
"Psihopate ljudi obeležavaju kao osobe koje ne razumemo, koje ne volimo i za koje mislimo da su zli", rekla je glavna naučnica na projektu Dženifer Skem sa Univerziteta u Kaliforniji.

Rezultati posmatranja izaći će u žurnalu Psihologija i društveno ponašanje u kojem će biti predloženi i načini lečenja psihopata.

"Ljudi koji pate od raznih psihoza uglavnom mogu da se leče, ali dosadašnje nerazumevanje to nije omogućavalo i tu su krivi i okolina i akademski svet koji je dizao ruke od njih", rekla je Skem.

Takođe je dodala da se nasilje i ubistva nipošto ne smeju izjednačavati sa psihopatama jer većina njih nema nasilnu prošlost. Profesorka Skem je dodala da mnoštvo ljudi koje bismo mi ocenili normalnim imaju veće šanse da budu serijske ubice nego psihopate.

Sta vi mislite da li je moguce izleciti psihopatu ?
Smatrate li da svaki covek krije u sebi jednog potencijalnog psihopatu ?

Ili ne daj boze zameriti se psihopati

SVI psihopati su najsavrseniji prevaranti ... najbrilijantniji manipulanti, pa ako neki zeli da verujes da je izlecen, onda ces to verovati 100% ... verovatno ce te toliko prevrnuti, da ces se cak i sazaliti i sve ostale smatrati nepravednim prema tom simpaticnom, ljubaznom, velikodusnom, srdacnom ... naj, naj, najfinem ljudskom bicu koje si upoznala.

Ne vjerujem da su psihopate mirni i prijatni ljudi .Svjesni su oni svojih poriva i oni inteligentniji
se znaju savrseno zakamuflirati da bi ih okolina lakse prihvatila . Poznate su serijske ubice
koje su prijazno pozdravljale komsije , a neke isle i redovno u crkvu !

SVI psihopati su najsavrseniji prevaranti ... najbrilijantniji manipulanti, pa ako neki zeli da verujes da je izlecen, onda ces to verovati 100% ... verovatno ce te toliko prevrnuti, da ces se cak i sazaliti i sve ostale smatrati nepravednim prema tom simpaticnom, ljubaznom, velikodusnom, srdacnom ... naj, naj, najfinem ljudskom bicu koje si upoznala.

политичари?

Nisu svi, vec samo oni inteligentniji. Svi manipulisu i lazu, ali sto je psihopata inteligentniji, to ce se bolje uklopiti u drustvo i samim tim bolje nauciti da laze i manipulise. U populaciji osoba sa ovim oboljenjem, inteligencija je rasproedjena isto kao i kod ostatka populacije - ima ih od debila do genijalaca.

Ovo oboljenje ne samo da ne moze da se leci, nego ne moze ni da se tretira. Shizofrenija, na primer, je isto neizleciva bolest, ali bar moze da se tretira, lekovima i razgovorom, da bi shizofrenicar mogao koliko-toliko da funkcionise. Kod psihopatije toga nema - ne pomaze apsolutno nista. Kao sto neko rece, pitanje je da li je to uopste oboljenje ili mutacija, jos uvek se malo zna o tome.

Inace, u obicnom ragovoru se jako lako poteze za ovim terminom, cesto se upotrebljava za brutalne kriminalce ili za razne druge poremecaje, cak i za ekscentricno i "cudno" ponasanje.

Poslednja izmena:

Back