Psihologija rulje

Bergie

Iskusan
Banovan
Poruka
5.151
HRONOLOGIJA
16:50 Pripadnik MUP-a interveniše zbog mladića koji preskače ogradu bazena
17:00 Dok policija privodi mladića, devojčica se u bazenu bori za život
17:04 Primećeno telo devojčice, a doktorka i kupači pokušavaju da pomognu Isidori
17:05 Hitna pomoć prima poziv da se devojčica utopila i za nekoliko minuta stiže na bazen
17:11 Lekari pokušavaju reanimaciju
17:20 Konstatovana smrt

Još se priča o tome da je tog dana na bazenu bilo 300 kupača, ali da niko nije uspeo da pomogne bespomoćnom detetu.

Imam utisak da tragedija koja se dogodila na bazenu u Kuršumliji veoma dobro ilustruje primer kolektivnog ponašanja determinisanog Teorijom nastajućih formi odnosno povodljivošću rulje.

300 ljudi uopšte nije obraćalo pažnju na dete koje se davi jer im je pažnja bila usmerena na obračun dva lokalna bilmeza i intervenciju policije.

Mislim da ovde ima posla psihologe. Mislim da bi oni morali da izvrše pritisak na državu da se ozbiljnije okrene pitanjima javne bezbednosti jer da je iko tog dana bio svestan da se u senci jednog incidenta koji okupira pažnju mase može dogoditi prava tragedija do nje svakako ne bi došlo.

Koliko se uopšte u Srbiji uzima u obzir faktor psihologije rulje u obezbeđivanju javnih zbivanja sem kada je reč o fudbalskim navijačima i utakmicama?

narodu je bilo interesantnije da zeva u tucu i jurnjavu policije. jednostavno ljudi obracaju paznju na ono sto im je interesantno. ne znam ko moze da garantuje da ne bi pratio dogadjaj izmedju policije i mladica, narocito ako je nastao haos zbog toga. nije to opravdanje za to sto se desilo, ali narod ko narod, nije to nikakvo bezumlje. pitanje je kako nisu primetili sta se desava oni koji su dosli sa devojcicom?

narodu je bilo interesantnije da zeva u tucu i jurnjavu policije. jednostavno ljudi obracaju paznju na ono sto im je interesantno. ne znam ko moze da garantuje da ne bi pratio dogadjaj izmedju policije i mladica, narocito ako je nastao haos zbog toga. nije to opravdanje za to sto se desilo, ali narod ko narod, nije to nikakvo bezumlje. pitanje je kako nisu primetili sta se desava oni koji su dosli sa devojcicom?

Niko nije mogao da očekuje od rulje da reaguje drugačije ali je organizacija morala biti daleko bolja.

Problem je sledeći: tregedija se dogodila u Kuršumliji ali verujem da bi manje-više reakcija mase i obezbeđenja bila slična i na ostalim mestima slične namene u Srbiji.

Ono što ja iz svog iskustva mogu da zaključim jeste da je na javnim kupalištima obezbeđenje prilično slabo u odnosu na recimo spasilačku službu. Može li iko ko ima u deliću svesti ideju o tome kako se rulja ponaša u kriznim situacijama staviti dva spasioca i jednog policajca na ulazu da obezbeđuje skup od 300 ljudi pored bazena dubljeg od 2 metra?

Mislim da ni udruženja psihologa ne razumenju u potpunosti svoju funkciju odnosno potrebu da edukativno utiču kako na širu populaciju tako i na državu. Čini mi se da ovdašnji psiholozi više vole da daju psiho-političke komentare na TV-u nego da se pozabave onim što je takođe deo njihoe struke a to je zaštita ljudi od samih sebe.

Mislim da bi oni morali da izvrše pritisak na državu da se ozbiljnije okrene pitanjima javne bezbednosti jer da je iko tog dana bio svestan da se u senci jednog incidenta koji okupira pažnju mase može dogoditi prava tragedija do nje svakako ne bi došlo.

Pa sta moze drzava da uradi po tom pitanju. to je najnormalnija pojava u svakoj grupi. Ako je bilo spasioca a oni nisu obratili paznju, to je individualna greska, stvarno ne razumem kako bi drzava mogla da utice na sasvim najnormalnije prirodno ponasanje svake jedinke ili grupe.

Slažem se u potpunosti s tobom.

Imam utisak da tragedija koja se dogodila na bazenu u Kuršumliji veoma dobro ilustruje primer kolektivnog ponašanja determinisanog Teorijom nastajućih formi odnosno povodljivošću rulje.

300 ljudi uopšte nije obraćalo pažnju na dete koje se davi jer im je pažnja bila usmerena na obračun dva lokalna bilmeza i intervenciju policije.

Mislim da ovde ima posla psihologe. Mislim da bi oni morali da izvrše pritisak na državu da se ozbiljnije okrene pitanjima javne bezbednosti jer da je iko tog dana bio svestan da se u senci jednog incidenta koji okupira pažnju mase može dogoditi prava tragedija do nje svakako ne bi došlo.

Koliko se uopšte u Srbiji uzima u obzir faktor psihologije rulje u obezbeđivanju javnih zbivanja sem kada je reč o fudbalskim navijačima i utakmicama?

ne razumem sta pokusavas da kazes..
ko je obracao paznju u trenutku tuce na bilo koju od 300 osoba koje spominjes u tom trenutku?
roditelji kazu da je devojcica bila plivac i na bazen su je pustili bez sopstvenog nadzora..to znaci - na sopstvenu odgovornost..
da li je dokazano da se devojcica udavila zbog pometnje, zato sto je neko gurnuo ili povukao u vodi ili je mozda nesto drugo u pitanju, a davljenje je samo posedica tog stanja (zastoj srca, nesvestica..) mali milion razloga mogu da budu uzrok..
jako mi je zao deteta jer joj je zivot prekinut, a da jos nije ni pocela da ga zivi..i zao mi je njenih roditelja jer od tragedije koju su doziveli nece nikada moci da se oporave..
a ono sto je najmanje potrebno je senzacionalisticko koriscenje ovakve tragedije u razano razne svrhe..
pustite dete da pociva u miru.

Bilo koja psihologija se u Srbiji slabo ili uopšte ne uzima u obzir...

Više je psihologija rulje recimo gaženje ljudi na otvaranjima tržnih centara sa jeftinijom robom ili prilikom požara u diskoteci recimo ili divljanje navijača na utakmicama huligana na demonstracijama...

Za obezbeđivanje ne znam, ali politički mnogo, ne samo kod nas već i u svetu. Zaplaše ljude sa npr ptičijim gripom koji ispade kao kuga, kosi sve pred sobom. I dok ljudi paniče i nose maske, ovamo se trguje ljudima, pljačka i slično...

ne razumem sta pokusavas da kazes..
ko je obracao paznju u trenutku tuce na bilo koju od 300 osoba koje spominjes u tom trenutku?
roditelji kazu da je devojcica bila plivac i na bazen su je pustili bez sopstvenog nadzora..to znaci - na sopstvenu odgovornost..
da li je dokazano da se devojcica udavila zbog pometnje, zato sto je neko gurnuo ili povukao u vodi ili je mozda nesto drugo u pitanju, a davljenje je samo posedica tog stanja (zastoj srca, nesvestica..) mali milion razloga mogu da budu uzrok..
jako mi je zao deteta jer joj je zivot prekinut, a da jos nije ni pocela da ga zivi..i zao mi je njenih roditelja jer od tragedije koju su doziveli nece nikada moci da se oporave..
a ono sto je najmanje potrebno je senzacionalisticko koriscenje ovakve tragedije u razano razne svrhe..
pustite dete da pociva u miru.

Ne lupaj.

Za obezbeđivanje ne znam, ali politički mnogo, ne samo kod nas već i u svetu. Zaplaše ljude sa npr ptičijim gripom koji ispade kao kuga, kosi sve pred sobom. I dok ljudi paniče i nose maske, ovamo se trguje ljudima, pljačka i slično...

O tome govorim sve vreme.

Jedna od bitnih stavki u psihologiji rulje je odvlačenje pažne sa zaista bitnih događaja. Meni je ovo baš drastičan primer.

300 ljudi je kao krdo pojurilo da gleda tuču.Imam jednog morona u ulici koji sa ženom istrčava iz kuće na ulicu kad god se čuje neki jači udarac i onda je u stanju da stoji satima i razglaba situaciju iako nije pozvan, stručan niti sposoban da na bilo koji način utiče na tok događaja sem da smeta.

To me upravo neodoljivo podseća na ovaj događaj. Ta rulja nije išla ni da spreči tuču, ni da pomogne policiji, niti da na bilo koji način uradi nešto smisleno.

Išla je da gleda. To je ono najbizarnije u psihologiji rulje, mnoštvo pojedinačnih voajerskih potreba pretvara se u kolektivnu hipnotisanost u pomenutim incidentom.

Poslednja izmena:

kako nije bezumlje? ako i nije bezumlje onda je potpuno odsustvo svesti
kao kad bi ti neko mahao krpom ispred nosa i za to vreme te džepario
baš bi me bolela patka da gledam bilo gde bilo kakvu šorku

Prvo neko je dao svoje misljenje a ti se tako nekulturno izrazavas to samo govori o tvom karakteru koji ne bih da komentarisem, agresivnost, a pogotovo nekultura i bezobrazno ponasanje nije nacin da nekome nametnes svoje misljenje dok njegovo gazis.

Drugo, tvoje cudjenje kako je neko instiktivno reagovao na incident i jos bio u bazenu, je sasvim prirodna i instiktivna stvar ne samo coveka vec i ostalih bica, nazvao bih lupetanjem mesanjem drzavnog sistema na "prirodno" psiholosko reagovanje grupacija, jedina stvar oko koje bih se mozda slozio jeste drzavna intervencija u pogledu sigurnosti pojedinih javnih objekata.

Niko nije mogao da očekuje od rulje da reaguje drugačije ali je organizacija morala biti daleko bolja.

Problem je sledeći: tregedija se dogodila u Kuršumliji ali verujem da bi manje-više reakcija mase i obezbeđenja bila slična i na ostalim mestima slične namene u Srbiji.

Ono što ja iz svog iskustva mogu da zaključim jeste da je na javnim kupalištima obezbeđenje prilično slabo u odnosu na recimo spasilačku službu. Može li iko ko ima u deliću svesti ideju o tome kako se rulja ponaša u kriznim situacijama staviti dva spasioca i jednog policajca na ulazu da obezbeđuje skup od 300 ljudi pored bazena dubljeg od 2 metra?

Mislim da ni udruženja psihologa ne razumenju u potpunosti svoju funkciju odnosno potrebu da edukativno utiču kako na širu populaciju tako i na državu. Čini mi se da ovdašnji psiholozi više vole da daju psiho-političke komentare na TV-u nego da se pozabave onim što je takođe deo njihoe struke a to je zaštita ljudi od samih sebe.

sa ovim se slazem, problem jeste u organizaciji. od samih ljudi, obicnih kupaca, ne treba ocekivati nista. ljudi dodju da se opuste, rashlade, zabave, a ne da motre da li je nekome pozlilo ili ne. plus sto niko prilikom odlaska na takva mesta i ne razmislja o tome da se moze desiti tragedija.
jedino se pitam da mozda ne bi bilo isto i da je bilo bolje obezbedjenje i vise spasioca, tj. mozda bi celo obezbedjenje krenulo u jurnjavu za mladicem i devojcica bi opet umrla.

O tome govorim sve vreme.

Jedna od bitnih stavki u psihologiji rulje je odvlačenje pažne sa zaista bitnih događaja. Meni je ovo baš drastičan primer.

300 ljudi je kao krdo pojurilo da gleda tuču.Imam jednog morona u ulici koji sa ženom istrčava iz kuće na ulicu kad god se čuje neki jači udarac i onda je u stanju da stoji satima i razglaba situaciju iako nije pozvan, stručan niti sposoban da na bilo koji način utiče na tok događaja sem da smeta.

To me upravo neodoljivo podseća na ovaj događaj. Ta rulja nije išla ni da spreči tuču, ni da pomogne policiji, niti da na bilo koji način uradi nešto smisleno.

Išla je da gleda. To je ono najbizarnije u psihologiji rulje, mnoštvo pojedinačnih voajerskih potreba pretvara se u kolektivnu hipnotisanost u pomenutim incidentom.

Psihologija postoji i deluje... Psihologija obuhvata sva ponasanja ljudi, od najboljih do najgorih.

To sto je nasa publika istrenirana da gleda samo nasilje i silikone, to je poseban problem. To pokazuje da je moral vrlo nizak a moze cak da ukazuje na sopstvenu nesigurnost. Nekako im je lakse ako gledaju samo lose dogadjaje okolo jer time imaju opravdanje za sopstvenu pasivnost. Imaju opravdanje jer "eto nista ne radi" - sto je netacno.

I nije samo nasa publika istrenirana, to je u drugim zemljama vec odavno poznata pojava. Bio sam neprijatno iznenadjen kada sam prvi put cuo za pojam velikog brata - i jos neprijatnije kad sam cuo da ce tako nesto da bude emitovano i kod nas.
Toliko bavljenje 'komsijskim vesom i tanjirom' je pogubno. Pokusava se da se dokaze da je neko drugi odgovoran za to kako je nama sada - a to je glupost.

kako nije bezumlje? ako i nije bezumlje onda je potpuno odsustvo svesti
kao kad bi ti neko mahao krpom ispred nosa i za to vreme te džepario
baš bi me bolela patka da gledam bilo gde bilo kakvu šorku

ili je u pitanju cista radoznalost, najnormalnija i najprirodnija ljudska osobina i istovremeno izrazita odlika svih predatora. a covek je predator. vec sam napisala ljudi idu na bazen iz svih mogucih razloga, a ne da razmisljaju o potencijalnim tragedijama. mislim na kupace, a ne na obezbedjenje i spasioce. tako da narod koji nije reagovao na vreme ne osudjujem.

daki je nneko gledao emisiju exsperiment koji je uradila britanska vladina organizacija za kontrolu rulje, onih njihovih navijaca huligana, dovedu u kam krupu nasumicno izabranih ljudi, dva stola u trpezariji, jedan slanik, oni dodaju nebitno, drugi dan pola dobiju plave pola crvene majce, samo im daju majce nista nekazu, nista ne daju znak, samo boja, odmah se odvoje plavi za jedan sto crveni za drugi, pocnje rat za slanik....
emisija je bila u nekoliko serija, tacno pokazuje kako funkcionise rulja, recimo svidelo mi se:
neki tip se javlja na posao, tri glumca i on popunjavaju formular, izbija ko bajagi pozar, glumci nereaguju, nakraju se kandidat miri i nereague ni on, u 90% slucajeva bi bio smrtni ishod zbog toga na toj spratnosti.....

Psihologija postoji i deluje... Psihologija obuhvata sva ponasanja ljudi, od najboljih do najgorih.

To sto je nasa publika istrenirana da gleda samo nasilje i silikone, to je poseban problem. To pokazuje da je moral vrlo nizak a moze cak da ukazuje na sopstvenu nesigurnost. Nekako im je lakse ako gledaju samo lose dogadjaje okolo jer time imaju opravdanje za sopstvenu pasivnost. Imaju opravdanje jer "eto nista ne radi" - sto je netacno.

I nije samo nasa publika istrenirana, to je u drugim zemljama vec odavno poznata pojava. Bio sam neprijatno iznenadjen kada sam prvi put cuo za pojam velikog brata - i jos neprijatnije kad sam cuo da ce tako nesto da bude emitovano i kod nas.
Toliko bavljenje 'komsijskim vesom i tanjirom' je pogubno. Pokusava se da se dokaze da je neko drugi odgovoran za to kako je nama sada - a to je glupost.

Sve je to pitanje sistema obrazovanja koji se ponaša potpuno autistično, niti se trudi niti pokušava da se uskladi sa duhom vremena. Naročito grupa društvenih predmeta.

Kanada na primer ima sistem koji u početnim razredima osnovne škole nastoji a razvija dva segmenta kod dece a to su odgovornost i kreativnost. I smislili su bezbroj metoda kako da kroz vrlo životne teme, igre pa čak i simulacije sa veoma plastičnim demonstracijama decu nauče i da čitaju, pišu, računaju ili usvoje potrebne pojmove a da im opet razviju drugačiji način razmišljanja o svetu koji ih okružuje i koji je prilično oštro suprotstavljen komercijalizovanim medijima.

Ovde se ne radi ništa po tom pitanju a eksponirani psiholozi se bave isključivo dnevnopolitičkim temama i to na najrigidniji i odbojniji način. Žarko Trebješanin i Žarko Korać su paradigma promašenog pristupa.

Back