Psihologija [NE]Uspeha Malih Naroda

Phihologija razresenja statusa Ratka Mladica?

• Srbi su ponosan narod, ova vest svakako nas, Srbe, jaca u psiholoskom smislu

• Ova vest nas baca u depresiju poraza jedne nacionalne filozofije: Srbija do Tokija

• Nista se nece promeniti, Status Quo!

• Mislim sasvim razlicito, pa cu da dokumentujem svoj stav!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

_nobody_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.370
Uhvatili su Ratka Mladica... Vrlo interesantna vest!

Prelomni momenat u zivotu jedne male nacije cija sudbina zavisi od drugih!

Zanima me misljenje sirokih narodnih masa kako ce na Sudbinu Srpskog Naroda uticati ova po svemu kljucna vest u mnogim ravnima, pa i u psiholoskoj!

Anketu sam postavio da bih mogao da razumem sta je trend... Da li cemo biti sada ponosnija nacija, svesni svojih (ne)malih vrednosti, ili ce ovaj dogadjaj uticati da cela nacija zapadne u nacionalnu depresiju?

Podijum je vas... :mrgreen:

_nobody_

sve ce proci u najboljem redu jer je nacija vec desetak godina sistematski dresirana da na takve stvari ne preduzima ama bas nista jer je to nepreduzimanje ama bas nicega..manje zlo..phe..obracunom drzave sa navijackim grupama je finis jedne vrlo zle i opake dresure

mali narodi mogu da opstanu samo ako sebe naprave bitnim faktorom..na tehnolosko/razvojnom planu..drzava koja sama sebe vraca u srednji vek i gajenje sljiva..pardon malina i klanje svinja i uvoz svinjskog mesa..
a nas nisu unistili spolja ..unistili smo se sami..putem bizMisa i sticanja enormnih licnih bogatstava naustrb nacije i drzave..kradjom..

Ovaj odgovor spada bas u psihologiju... Dresura malih naroda da prihvati svoju gubitnicu filozofiju, i da se svako pojedinacno psiholoski izdigne iznad globalnog poraza... Ili mozda dresura u smislu da prihvatimo svoju fatalisticku sudbinu i da se neprimetno uklopimo kao peti tocak u EU taljigama, ne pitajuci se mnogo o nasoj minornoj ulozi?! :roll:

_nobody_

sami smo sebe doveli do tacke gde se nista ne pitamo..pametnom i prosvetljenom proevroatlantskom politikom ulizivanja i pokusavanja nekog besmislenog driblinga kojim sami sebi damo gol i plus napravimo penal za protivnike da nam daju jos jedan..tako to biva kad nam politiku kroje bizMis zanovan na otimanju drzavne imovine kroz razne mahinacije ..nezdrav kaptial proizvodi nezdravu vlast..

kad god se u narodu pocne skuplja energija koja moze da uzdrma temelje svetle evroatlantske buducnosti srbije obavezno se pravi neki spektakl u kojem se ta energija utrosi te ne ostane nista za promene..vlast ostaje na vlasti i dalje..jer nema ko da je skine..opozicija u srbiji ne postoji..svi saradjuju..onomadnji strajk gladju..i zedju je imao jednu takvu svrhu prznjenja..moguce je da se time skretala paznja sa hvatanja mladica i rovarenja TUDJIH slubzi po srbiji sto nijedna normalna drzava ne tolerise i te ljude guta demokratski mrak..najvece praznjenje energije naroda je bio onaj milionski miting povodom otcepljenja kosova..neko je sve to lepo smislio..neko ko zna sta radi al su mu namere LOSE..cak su i vrog nam predsednika tad poslali u rumuniju da ne bi slucajno lupio nesto sto bi isprovociralo masu da lincuje celokupnu vladu poslanike i porusi pink televizuju opljacka tempo i tako to i tome slicno

..moguce je da se time skretala paznja sa hvatanja mladica i rovarenja TUDJIH slubzi po srbiji sto nijedna normalna drzava ne tolerise i te ljude guta demokratski mrak..

Nije li ovo bio povod za Prvi Svetski rat? Nezavisna drzava Srbija NIJE htela da dozvoli austrougarskim zbirima da rovare po policijskim papirima i po ustrojstvu drzave da bi istrazio slucaj prosrpske organizacije "Mlada Bosna"? :sad2:

Odnos snaga se drasticno izmenio u svetu. Nikome nece da zadrhti ni obrva zbog toga sto je povredjen integritet srpske sluzbe unutrasnjih poslova. Nikakav rat nece zbog toga zapoceti...

I ja verujem u Status Quo, za sta cu sada i glasati... Hvatanje Ratka Mladica ne menja nista u drzavi Srbiji... Equilibrium propale privrede ne moze izbrisati ni jedan politicki dogadjaj, stila rimskog koloseuma. "Hleba i Igara" dilema je odavno dejavu... :dash:

_nobody_

Kao i kod individualne osobe , narod ima neku predstavu o sebi , a ima i realno stanje stvari . Srbi su u jednom periodu svoje istorije precenili sebe i svoje mogućnosti , a sada su upali u drugu krajnost - samopotcenjivanje i samonegacija .

Kao što je za individu važno da što više približi samospoznaju sa realnošću , tako je i za narod važno da što realnije gleda na svoju poziciju , i da u skladu sa tim bira ljude koji će ga voditi .

Sto 'neuspeh malih naroda' ?
Pa mi smo gromada prema Slovencima - a eto njih u EU, Nato... mogu da rade sta hoce.
Vezbaju 'nadvlacenje konopca' sa Hrvatima oko granice, otvaraju fabrike kod nas (jer kod nas imaju sigurno trziste, u EU su standardi mnogo jaci).

Psihologija 'velikih' i 'malih' se najvise razlikuje u tome da 'veliki' shvataju da jedan covek nije mnogo u poredjenju sa drzavom. I prema tome, posto je svako zamenljiv, imaju ozbiljne planove koji mogu da se sprovode vekovima.
'Mali' narodi vise znacaja pridaju licnostima, tako da se sistem cesto raspadne kad neko ode sa scene.

Ako neke stvari moraju da se urade - onda moraju. Mozemo mi da smisljamo 101 izgovor, ali posao ceka. Pa jel neko stvarno misli da je nama korisno da imamo nekakvu vojnu mitologiju u Evropi danas, kada je EU poklopila skoro ceo kontinent - a samo postojanje EU je najveci mirovni projekat u istoriji (barem Evrope).

Jednak primer je i unutar samih politickih stranaka. Obicno se smenom predsednika stranke desi veliki potres, cepanje, svasta nesto.
Na srecu, postoji poneka stranka kod nas koja odaje utisak da sam lider nije najvaznija stavka, nego neki cilj, program. Stvarnost ipak kazuje da je vecina stranaka cist kult licnosti.

Osim toga, velika stvar je i ako se sam rad ceni. Pogledajmo Nemce, na primer. Njih jeste ujedinio Bizmark 1871., pocevsi od Pruske i okupljajuci ostale oko nje. Oni nisu cekali da neko drugi uradi posao - presudno je bilo da je neko dao dobar plan. Ta vrednoca moze da se razmatra od drzavnog do pojedinacnog nivoa.

Njima problem granica nije tako tesko padao. Izvesno vreme su menjali prijatelje i neprijatelje po potrebi, dok nisu ostvarili sta su hteli. Granice danas su samo danas - sutra vec ko zna sta ce da bude.
I istorija Evrope, ako uzmemo samo srednji vek pa na ovamo, je prepuna rivalstava - ima perioda uspona i padova - ali niko nije ocajavao zato sto su granice posle nekog rata nacrtane nepovoljno.
Sigurno ce da bude jos ratova, mirova i sporazuma... sredice se.

Poslednja izmena:
Sto 'neuspeh malih naroda' ?
Pa mi smo gromada prema Slovencima - a eto njih u EU, Nato... mogu da rade sta hoce.
Vezbaju 'nadvlacenje konopca' sa Hrvatima oko granice, otvaraju fabrike kod nas (jer kod nas imaju sigurno trziste, u EU su standardi mnogo jaci).

Psihologija 'velikih' i 'malih' se najvise razlikuje u tome da 'veliki' shvataju da jedan covek nije mnogo u poredjenju sa drzavom. I prema tome, posto je svako zamenljiv, imaju ozbiljne planove koji mogu da se sprovode vekovima.
'Mali' narodi vise znacaja pridaju licnostima, tako da se sistem cesto raspadne kad neko ode sa scene.

Ako neke stvari moraju da se urade - onda moraju. Mozemo mi da smisljamo 101 izgovor, ali posao ceka. Pa jel neko stvarno misli da je nama korisno da imamo nekakvu vojnu mitologiju u Evropi danas, kada je EU poklopila skoro ceo kontinent - a samo postojanje EU je najveci mirovni projekat u istoriji (barem Evrope).

Jednak primer je i unutar samih politickih stranaka. Obicno se smenom predsednika stranke desi veliki potres, cepanje, svasta nesto.
Na srecu, postoji poneka stranka kod nas koja odaje utisak da sam lider nije najvaznija stavka, nego neki cilj, program. Stvarnost ipak kazuje da je vecina stranaka cist kult licnosti.

Osim toga, velika stvar je i ako se sam rad ceni. Pogledajmo Nemce, na primer. Njih jeste ujedinio Bizmark 1871., pocevsi od Pruske i okupljajuci ostale oko nje. Oni nisu cekali da neko drugi uradi posao - presudno je bilo da je neko dao dobar plan. Ta vrednoca moze da se razmatra od drzavnog do pojedinacnog nivoa.

Njima problem granica nije tako tesko padao. Izvesno vreme su menjali prijatelje i neprijatelje po potrebi, dok nisu ostvarili sta su hteli. Granice danas su samo danas - sutra vec ko zna sta ce da bude.
I istorija Evrope, ako uzmemo samo srednji vek pa na ovamo, je prepuna rivalstava - ima perioda uspona i padova - ali niko nije ocajavao zato sto su granice posle nekog rata nacrtane nepovoljno.
Sigurno ce da bude jos ratova, mirova i sporazuma... sredice se.

болест показује погрешно размишљање, да би се излечио неопходна је свесност о болести.
а неки никад не сазнају да постоје давид и голијат, да бој не бије оружје...

EU je drugacije zapakovana komunisticka internacionala..uostalom i SFRJ je bila veliki mirovni projekat..a sama struktura eu dosta lici na strukturu SFRJ

Komunizam je zasnovan na tome da nema privatne svojine.
A o tome, ko koliko ispunjava uslove da bi se nesto nazvalo komunizmom... Negde sam jos pre 2000. video na tv, neko je vrsio poredjenje po nekih 10 parametara. SSSR je ispunjavao nekih 6, a SAD nekih 8 i po uslova...

Sve u svemu, sistem koji ne moze da uspe jer promovise cist materijalizam - zato je tako neslavno i propao, jer nije materijalno sve sto postoji.

Srbi nisu ništa ponosniji(?) od, recimo, Amerikanaca.

od hapšenja Mladića veće frustracije izaziva nedostatak istih akcija na suprotnim stranama, ili tačnije, hapšenje Mladića izaziva frustracije zbog nedostatka istih na suprotnim stranama
neke činjenice da za zločine nad Srbima nema jednake osude, ne postoje tužbe, procesuiranja, nisu označeni odgovorni
ne postoji uopšte inicijava te vrste
Dakle za jednu stvar ne postoji uopšte inicijativa, dok za drugu postoji ogroman pritisak
što ostavlja sliku neobjektivosti, podržava teorije zavera i podstiče frustraciju srpskog življa
Ništa se neće promeniti, nikakav problem nije rešen

Sve u svemu, sistem koji ne moze da uspe jer promovise cist materijalizam - zato je tako neslavno i propao, jer nije materijalno sve sto postoji.

a gde bi tu uklopio kapitalizam? On promoviše....?

Ljubavi i radosti će biti kada se reše egzistencijalna pitanja, odn kad se ekonomski problemi počnu rešavati.
Usađeni su nezadovoljstvo, frustracije,i svašta nešto što je pregrmljeno u proteklih 20 god. Dok se lobotomija ne počne masovno izvršavati i dok ne siđu vanzemaljci sa spravicom za brisanje pamćenja, ništa neće biti "izvađeno".

mali narodi imaju taj problem sa gubitkom psihe pojedinca
to nema veze sa veličinom naroda, već socijalističkim sistemom gde je individualnost(pojedinac) potpuno potisnuta , i gde se uvek kolektivu daje primat.
Toliko puta sam se susrela sa rečenicom."Zašto...kao sav NORMALAN narod!"koja se odnosi na široki spetar individualnih životnih izbora.

Ima kultura gde je pojedinac sasvim nebitan (Kina, Japan...) pa im to uopste ne smeta da budu uspesni.

Jedan kljuc uspeha je sigurno ovaj primer:
mi volimo da se busamo da smo bogati, veliki itd.
Japanci kazu da su mali i siromasni

A uporedi rezultate...

Sa moga puta u Kini, april 2011te... :mrgreen:

http://thumbs.photo.net/photo/13011613-lg.jpg
http://thumbs.photo.net/photo/13011614-lg.jpg
http://thumbs.photo.net/photo/13011615-lg.jpg

Razmisljam se nesto, dok sam posmatrao desavanja u Kini, zasto je Balkan (po ubrzanom postupku) osudjen na bezuslovnu propast...

_nobody_evi zakoni/postulati: Kina versus Balkan!

[1] Balkanci NISU i jako tesko ce nauciti da posteno odrade svojih 8 sati radnim danom (mada Kinezi rade 10+ sati dnevno);

[2] Balkanac (svako o sebi) ima neverovatno precenjeno misljenje, docim svaki Kinez manje-vise tacno zna gde mu je mesto u drustvu;

[3] Balkanac ima geometrijsku proporciju EGOa u odnosu na svoju pamet, docim Kinez ima linearnu.

_nobody_

Back