Psihologija ljudi koji se venčavaju sa nekim kog ne vole nakon protoka vremena

sta se krija iza ljudi koji mrze kratkotrajne veze? kako sta, pa strah od razocarenja. mislim, da se razumemo, ja kao i svaka normalna osoba preferiram sve sto je dugotrajno, ali to ne znaci da ne volim kratkotrajne stvari. strast je strast, nebitno da li traje dva sata ili dva meseca.

- - - - - - - - - -

e, i nemoj neko da mi se sad ubacio sa pricom o tome kako postoji razlika izmedju "strasti" (ili "zaljubljenosti") i "ljubavi" zato sto, u realu, NE POSTOJI. razlika se krije samo u dubini/dugotrajnosti.

mesec dana je dugo vremena, sta fali tome

dugo?
dugo kao relacija vezana za "trajanje ljubavi"??
da, da...mesec dana je nesto sto se slobodno moze okarakterisati kao duuuuga ljubav
za mesec dana ja ne mogu cestito nekoga ni sexualno da izgustiram, a kamoli ljubavno
ako je trajalo mesec dana, to je po meni samo zabluda, nista vise
ljubav nije svakako
ja ljubav merim u godinama
a, vi kako 'ocete

fascinantna mi je opservacija da sam ja jedna takva monstruozna mesavina velikog broja dijametralno suprotnih bica u jednom telu
naprimer, sad citam sta sam pisao na ovoj temi i iz ugla iz kojeg trenutno gledam na stvari, znaci iz ugla osobe koja trenutno jesam, koja je trenutno dominantna u mom telu, sve ovde sto sam pisao, kao naprimer ovo u vezi ljubavi koja traje mesec dana, mi izgleda toliko bezveze da je neverovatno

Razlog prihvatanja braka nekada spolja može izgledati da je podstaknut težnjom za sigurnošću iako pravi i suštinski razlog može biti čisto karmičke prirode, kao što je danas skoro svaki brak baš takve prirode. Neshvatljivo mali broj brakova je iz ljubavi. Čak ni brakovi iz zaljubljenosti nisu brakovi iz ljubavi.
Ljubav se ponekada spolja i ne prepoznaje. Ona je tiha, smirena, duboka, suštinska...Kod nje nema faza jakih emocija ili čulne uspaljenosti već se spontano budi i stalno jača i razvija se uvek pustajući sve dublje svoje korene.

Poznajem devojku koja se udala za jednog starijeg muškarca, iz nekog osećaja sigurnosti. On nije toliko dobrostojeći, niti njoj nešto fali, nego se prosto opredelila za njega jer je bio u stanju da joj pruži normalan život, imao je sredjenu životnu situaciju itd. Na suprotnoj strani nije bilo nikoga drugog, a ona je odlučila da ne čeka, i uradila to. Sigurno ima još ovakvih slučajeva.

Šta je u glavama tih ljudi,a pobude mogu biti različite? Šta je tek u glavama onih ljudi koji se venčaju sa nekim zarad osećaja sigurnosti, a sa druge strane postoji neko ko ih voli? Da li kroz dvadesetak godina, kad sve prodje, kad više nisu mladi toliko, osete zgadjenost i nad tom osobom koja ih je tako prisvojila a da je realno nikad nisu voleli, da li osete zgadjenost nad dečurlijom koju su nakotili u takvim brakovima, dok ih gledaju kako idu u grad, ili trčkaraju po kući, te plodove lažne strasti i lažne prisnosti? Da li u glavama tih ljudi nastupi momenat kad pogledaju, nakon tog protoka vremena, oko sebe, i zapitaju se: "šta sam ovo je.bote uradio?"

A ljubav je garant - cega?!

Da ce brak biti uspesan?
Da ce se voleti do kraja zivota?
Da ce porodicno gnezdo biti puno topline i ljubavi?
Da ce izroditi i na pravi put izvesti decu?

Ne razumem zasto insistiras na ljubavi kao kriterijumu za brak, kada je ocigledno da ljubav nije garant nizasta.

Smatram da ljubav nije jedini kriterijum za brak. Niti je jedini niti je presudan. Pogotovu sto postoje ljudi koji - da ne ulazimo u razloge - nisu u stanju da ostvare emotivnu vezu. Ljudska vrsta je sarolika i svaki je primerak na svoju stranu nakrivljen. I ne postoji pravi pravac na koji treba da se svi naherimo. Svi pravci su OK i svi su prihvatljivi. Lakse se zivi kada prihvatis tu cinjenicu.

Ja sam se udala iz ljubavi i cini mi se da je ljubav u mom braku bila presudna za mnoge krize kroz koje smo prosli. Ali to sam ja. Prihvatam i postujem da ima ljudi koji iz nekog svog razloga ljubav ne stave na prvo mesto. I ako im se za koju godinu brak raspadne da li to znaci da je trebalo da bude ljubavi? NE ZNACI, jer postoje i iz ljubavi sklopljeni brakovi koji se takodje raspadnu.

Back