Psihologija ljudi koji promene izgovor za 2 nedelje

da ne verujes ovo sam video prvi put u Nemackoj ispred stanova gde zive Rumuni, bukvalno cipelar im stoji u hodniku.
to kod nas nisam video.
Ima i kod nas, moj komsija goranac, ali to nije neki prestup, kazem nije, zato sto se nije krilo zauzimanje teritorije kao nastavak toga....
Nego je samo praktikalija zbog necega, sta ja znam , smrada...

Ali tema vam nije jasna....

Npr menjanje govora i menjanje govora u beogradski je totalno razlicita stvar, bar ja to tako vidim...
Zasto?
Pa zato sto menjanje govora npr u Valjevu , u Bosni , u Hrvatskoj, u Vojvodini , u Sapcu...se desi ovako kad putujes , pod odredjenim uslovima, obicno rezervisane reci, tipa bona, bokca ti ili sta ja znam...
A menjanje naglaska u Beogradski se desava a da dupe ne vidi Beograd, evo gledaj Niske TV stanice i naleteces na nekoliko slucajeva takvih voditelja ili voditeljki cesce..
A ovi dodjosi za jedan dan, sto sutra vadi licnu kartu , to je druga prica, ne menjaju oni naglasak, oni samo licnu kartu.

A opet tu su i ovi sad dodjosi, ne menja nista....cepa drva na trecem spratu, drzi otvorena vrata, hoda petama, trese se zgrada, dovikuje se sa terase , pita komsije sta ti je u torbi...sve sto je u hodniku , to je njegovo , da ti treba ne bi tamo ostavio...a najkarakteristicnije mi za sve dodjose u bg, to da uvek zbog necega mora da budu otvorena vrata...ili zbog kace kupusa koja ne moze ni na terasu ni u hodnik ni u ostavu pojedinacnu , ni u spajz nego mora u hodnik ali da bude niska temperatura pa zato mora otvoreno sve....i to ne gore kod njih na istom spratu nego uvek u prizemlju , odmah kod ulaza...
Znaci ili kaca kupusa, ili drva koja mora da se suse ili osetljivost na topao vazduh , nije svez pa onda ti otvara da bude hladan vazduh a prepun dima....sto ja nikako ne mogu da objasnim, a oni mi objasnjavaju pa sveziji vazduh...taj pojam sveziji mi uopste nije jasan kad su dodjosi u BG u pitanju.

Jasna zelja da se ne promeni uopste i totalno nepoznavanje zivota u gradu , ni postovanje istog, a agresivnost i nedokazanost su neka zajednicka crta...ali ne tih dodjosa, nego celog naroda, samo kod dodjosa imaju razlog, motiv....

Tako da odmah imam primedbu , licna karta je slucaj 1, naglasak beogradski je slucaj 2, a menjanje govora na sve druge naglaske, je slucaj 3.....

Face Palm No GIF

Zanima me.....

Sta mislite o ljudima koji se pokondiraju za otprilike 2 nedelje kada dodju, recimo u BG

A i o onima koji su tamo nekoliko decenija i sasvim minimalno usvoje izgovor reci

Sta se krije iza licnosti takvih ljudi ?
Sta mislite

Tu se slazem sa Ducijem,medjutim, oko izgovora znam da ima ljudi koji promene naglasak i recnik za dva sata, a neko ga nikad ne promeni i to nema veze sa pristojnoscu vec je svaka licnost sa svojim osobinama.
Neki su agresivni i namecu svoj nacin zivota, neki drugi se uklapaju u sredinu, ali govor je tu najmanji problem iako i meni bode usi, ali nije nepristojno. Ono sto je nepristojno, a pomenuo je i Duci je zauzimanje teritorije koja je zajednicka, nametanje svojih navika drugima oko sebe, neprijateljsko (verovatno oprezno) ponasanje i sve to moze da bude razumljivo za obican narod, ali nikako, ni u kakvom slucaju nije razumljivo za obrazovane ljude sto bode ne samo usi nego izaziva revolt i potrebu da takve lansiras u selendru odakle je dosao.

Zanima me.....

Sta mislite o ljudima koji se pokondiraju za otprilike 2 nedelje kada dodju, recimo u BG

A i o onima koji su tamo nekoliko decenija i sasvim minimalno usvoje izgovor reci

Sta mislite
isktena želja da se napreduje

interesantan je akcenat koji se fura u Beogradu
iako nije književni ipak je neformalno važeći

a nastao je spletom svih akcenata

uzmimo za primer Bosance
Lepa Brena je klasa
došla ko balvan
a onda uzela časove dikcije, ponašanja, fitnesa, ok i malo hirurških zahvata

u suštini ona je definisala ono što kje u njoj
Dama

jer eto imamo horde "visokoškolovanih" akademskih provincijalki koje se ističu - odećom... tekstilom...

Normalno je to, pa i poželjno, Beograd je jedina metropola na Balkanu. Provincija (svaka, ne samo srpska) je specifična i uskogruda i sitničavo okrutna i ljudi koji dodju u velegrad, a ne adaptiraju se na slobodu i neopterećenost, imaju ogroman problem. Akcenat u Beogradu je normalno prihvatiti jer ružno zvuči kad neko iz Paraćina kao onaj Stefan Simić ili Marčelo dodju i krenu da pričaju (zato su se i prilagodili, da nisu niko ih ne bi slušao, mada je Simić i dalje propalitet i žicaroš najnižeg tipa), prosto neprirodno zvuči jer nije mejnstrim, kad npr. slušamo rep albume ili gledamo većinu filmova (ne računam Zonu Zamfirovu, Ivkovu slavu), čak i ljudi iz provincije ne podnose ovakav naglasak kakav je Marčelo pokazao u spotu, dakle očekuju beogradski koji je kul i mejnstrim. Nije to diskriminacija nego ne treba ići van sveta, treba se uklopiti a ne biti bivo kao jedan lik kog znam i koji neće da se odrekne svog domicilnog naglaska pa ga iako je mogao da bude uspešan kolege ga odbacuju, a mnogo se trudio, ali je zadrt (moji krajevi, moj naglasak...)

Evo poslušajte ovu Marčelovu pesmu npr. i zamislite da su mu sve takve, mislite da bi imao slušanost i popularnost kakvu ima? Čak i mnogi ljudi koji žive u svojim krajevima kad prave lokalne pesme npr. trude se da snimaju sa BG naglaskom, jer je to prosto kul i daje im širu prihvaćenost i lepo zvuči. Može neko da bude zadrt i insistira na nekom ponosu ali onda ostaje u svom uskog provincijskom krugu što je takodje okej:

Moram ovo da ti kažem iako je off topic (a možda i nije)
Konkretno što se repera tiče još je 'grđe' kad neko pokušava da imitira beogradskog frajera, a ne ide.
Bolje da ima akcenat nego da ovako repuje, seče rečenicu na pola, svojevremeno sam rekao "Niti boljeg teksta niti goreg repovanja"
A pod 2. Monogamija ima preterano "blokovski beogradski" akcenat, ne slušam odavno više rep ni hip hop jer bukvalno nemam koga.
Evo: https://youtu.be/DJtmfceDWvA

Evo i Monogamija, to je toliko iritantan lik i to upravo kako priča (i repuje, šteta što nema opcija da se postavi glasovni post):
https://youtu.be/oJPVaK7_7XE

Moram ovo da ti kažem iako je off topic (a možda i nije)
Konkretno što se repera tiče još je 'grđe' kad neko pokušava da imitira beogradskog frajera, a ne ide.
Bolje da ima akcenat nego da ovako repuje, seče rečenicu na pola, svojevremeno sam rekao "Niti boljeg teksta niti goreg repovanja"
A pod 2. Monogamija ima preterano "blokovski beogradski" akcenat, ne slušam odavno više rep ni hip hop jer bukvalno nemam koga.
Evo:

Evo i Monogamija, to je toliko iritantan lik i to upravo kako priča (i repuje, šteta što nema opcija da se postavi glasovni post):
https://youtu.be/oJPVaK7_7XE

To je tačno što si rekao, kad neko zapne ko bivo da zvuči kao mejnstrim beogradski šmeker pa ispadne napaljeni krindž idiot. Medjutim bez tog akcenta teško je ovde napraviti ozbiljnu rep priču. Još od dvehiljaditih je tako, VIP, Djus, Struka, Prti, Sindikat pa sve do danas - Kendi, Krtina i da ne nabrajam... uglavnom se taj akcenat forsira i daje mejnstrim popularnost. Npr. Ajzea je reper iz Kruševca kog neizmerno cenim, tj. najviše od svih - ali on ne bi bio to što jeste da je zadržao svoj akcenat kao recimo X3M kog se niko ne seća.

Što se tiče Monogamije on je uvek bio smešan i preterano se trudio da prikaže najprljaviju uličnu priču, pa je to otišlo u karikaturu. Najbolji reprezent Beograda tad su bili Vip, Djus i Struka, a sada je ovaj mladi reper Krtina i naravno Mimi Mercedez.

Zanima me.....

Sta mislite

Služio sam vojsku u Sarajevu i grad mi se svideo. Jedne godine sam i letovao sa Sarajlijama u Trpnju i sećam se da sam pokušavao da govorim "sarajevski".

Hoću da kažem da kad volim
mesto u koje sam došao, želim i da budem deo te raje koju sam tu zatekao.
Ovo zaključujem na osnovu mojih reakcija kad sam bio mlad i neiskvaren ...

Ništa mi gore nije nego kad u Beogradu čujem kako se neko dere sa zadržanim naglaskom (crnogorskim naročito) svoga rodnog kraja, pokazujući nam koliko nas Beograđane prezire.
Ponekad se upustim u raspravu pa ih pitam: "A šta ćeš ovde, ako ne voliš ?"

Sad se to malo popravilo, neka je hvala i slava Milu Đukanoviću, koji zasvira u čarobnu frulu i odvede pacove sa sobom ...

Prvo treba da nauče da ne teraju goste da se izuvaju, jer je u BGD, asvalt, nije kaljuga.
A ti mislis da se izuvaju samo oni ljudi koji zive u kaljuzi?
Da ti nisu malo uski vidici?
Izuvanje je obicaj kao i svaki drugi.U mom gradu,koji ipak nije u blatu,ima asfalt ko Bg 🙂, svi,ali svi...i u svakoj kuci se izuvaju.To je,jednostavno tako.Po meni i higijenskije i bolje.
Ali ni one koji se ne izuvaju ne smatram "nizom klasom".
Ruzno je dijeliti ljude po ovakvim glupostima,koje ne odslikavaju niciji karakter ni kulturu vec su samo stvar obicaja.
Zasto bi mi smetao neciji akcenat?
Odakle god da dodje.Jasno je da ne mogu svi ljudi imati isti akcenat.Mogu mi se svidjati manje ili vise,ali mi nijedan ne smeta.I ciji je to akcenat Bogom dan?
I kako mislite da neko ko je zivio npr.u Bosni,a preseli se u Bg odjednom da prica "beogradskim"akcentom?To je neprirodno.
Zamislite samo obratno,vidjecete da to nije uopste lako.
Akcenat se nesvjesno usvaja i to kroz duzi vremenski period.
Kod nas je dosta ljudi izbjeglo iz raznih krajeva i iako nekom iz Srbije to sve moze da zvuci kao "bosanski"akcenat, ja mogu da razlikujem finese i tacno da pogodim ko je odakle.
Meni je uopste glupo uopste da akcenat bilo sta odredjuje o covjeku,osim kraja iz kog potice.

Ali najinteresantniji su mi ljudi koji misle da su samo oni centar svijeta i da njihovim akcentom treba svi da govore?
Cuj,ako Crnogorac nekog doziva na "svom" akcentu,ti se nesto osjecas ugrozeno,kao da tebe omalovazava?
Zasto? Zasto nisi pomislio da je njemu takav govor prirodan?
Nigdje nisam cula za takvo omalovazavanje i ruganje zbog akcenta kao kod nas.

Back