Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 72.821
Ima i kod nas, moj komsija goranac, ali to nije neki prestup, kazem nije, zato sto se nije krilo zauzimanje teritorije kao nastavak toga....da ne verujes ovo sam video prvi put u Nemackoj ispred stanova gde zive Rumuni, bukvalno cipelar im stoji u hodniku.
to kod nas nisam video.
Nego je samo praktikalija zbog necega, sta ja znam , smrada...
Ali tema vam nije jasna....
Npr menjanje govora i menjanje govora u beogradski je totalno razlicita stvar, bar ja to tako vidim...
Zasto?
Pa zato sto menjanje govora npr u Valjevu , u Bosni , u Hrvatskoj, u Vojvodini , u Sapcu...se desi ovako kad putujes , pod odredjenim uslovima, obicno rezervisane reci, tipa bona, bokca ti ili sta ja znam...
A menjanje naglaska u Beogradski se desava a da dupe ne vidi Beograd, evo gledaj Niske TV stanice i naleteces na nekoliko slucajeva takvih voditelja ili voditeljki cesce..
A ovi dodjosi za jedan dan, sto sutra vadi licnu kartu , to je druga prica, ne menjaju oni naglasak, oni samo licnu kartu.
A opet tu su i ovi sad dodjosi, ne menja nista....cepa drva na trecem spratu, drzi otvorena vrata, hoda petama, trese se zgrada, dovikuje se sa terase , pita komsije sta ti je u torbi...sve sto je u hodniku , to je njegovo , da ti treba ne bi tamo ostavio...a najkarakteristicnije mi za sve dodjose u bg, to da uvek zbog necega mora da budu otvorena vrata...ili zbog kace kupusa koja ne moze ni na terasu ni u hodnik ni u ostavu pojedinacnu , ni u spajz nego mora u hodnik ali da bude niska temperatura pa zato mora otvoreno sve....i to ne gore kod njih na istom spratu nego uvek u prizemlju , odmah kod ulaza...
Znaci ili kaca kupusa, ili drva koja mora da se suse ili osetljivost na topao vazduh , nije svez pa onda ti otvara da bude hladan vazduh a prepun dima....sto ja nikako ne mogu da objasnim, a oni mi objasnjavaju pa sveziji vazduh...taj pojam sveziji mi uopste nije jasan kad su dodjosi u BG u pitanju.
Jasna zelja da se ne promeni uopste i totalno nepoznavanje zivota u gradu , ni postovanje istog, a agresivnost i nedokazanost su neka zajednicka crta...ali ne tih dodjosa, nego celog naroda, samo kod dodjosa imaju razlog, motiv....
Tako da odmah imam primedbu , licna karta je slucaj 1, naglasak beogradski je slucaj 2, a menjanje govora na sve druge naglaske, je slucaj 3.....