Psihologija boja

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
FORUM.jpg

“Boje, baš kao i crte lica, prate emocionalne promene.”
Pablo Pikaso (1881 – 1973)

Da li se u žutoj prostoriji osećate napeto? Da li vas plava boja smiruje i opušta? Umetnici i dizajneri enterijera vrlo dobro znaju kako boje mogu imati ogroman uticaj na raspoloženje i osećanja. Reč je o moćnom komunikacionom oruđu koje se može koristiti da stimuliše na akciju, utiče na raspoloženje i izazove psihološke reakcije. Neke boje mogu podići krvni pritisak, poboljšati metabolizam ili izazvati naprezanje očiju.

Naravno, uticaj koji će boje imati na nas može biti veoma individualan, a često je ukorenjen u našem sopstvenom iskustvu sa bojama ili kulturološkim uticajima. Tako bela boja u zapadnoj kulturi simboliše čistoću i nevinost, dok u nekim istočnim zemljama predstavlja znak žalosti.

Psihološki efekti boja

Dok opažanje boja može biti pod uticajem subjektivnih faktora, postoje neki efekti boja za koje se smatra da imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom spektru poznate su kao tople boje, a one uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Ove tople boje pobuđuju širok spektar emocija – od topline i udobnosti do besa i agresivnosti.

Boje na plavoj strani spektra poznate su kao hladne boje, a to su plava, ljubičasta i zelena. One se često opisuju kao umirujuće, ali mogu da isprovociraju osećanja tuge ili ravnodušnosti.

Terapija bojama

Neke antičke kulture kao što su egipatska i kineska, praktikovale su takozvanu “hromoterapiju” – lečenje upotrebom boja. Pod hromoterapijom nekada se podrazumeva i svetlosna terapija ili “kolorogija”, a danas se koriste u holističkim ili alternativnim tretmanima.

U ovom kontekstu, crvena boja se koristila za stimulaciju tela i uma, kao i za poboljšanje cirkulacije. Za žutu se veruje da stimuliše nervni sistem i pročišćava telo. Narandžasta se koristi u lečenju pluća i povećavanju nivoa energije. Plava nalazi primenu u ublažavanju simptoma različitih bolesti, dok bi nijanse indigo plave trebalo da imaju uticaja na probleme sa kožom.

Ceo tekst - https://www.psihoverzum.com/psihologija-boja/

Koja je vaša omiljena boja? Šta mislite, koliko ta boja utiče na vašu psihu?

Hajde da pričamo o bojama u našem životu 🙂

Foto: Pexels.com

Volim plavu boju. I zelenu. Sećam se prvih dana na poslu. Šef tadašnjeg ERC-a je došao kod mene u kancelariju i dao mi savet: Na 45-60 minuta treba da prekidam rad na računaru i da izlazim napolje i gledam drveće 🙂 - Zelena boja umiruje i pomaže svima koji rade kancelarijski posao.
Bio je to samo jedan u nizu saveta koje sam dobila od tog kolege.

Nikada nisam razmišljala koliko boje utiču na psihu.

U mom životu postoje mnoge boje..o njima ću pisati kasnije.

Много волим плаву боју, свих нијанси.
Зелена ми је такође лепа за око и може бити опуштајућа.
Не волим оне "вриштаве" тј. флуоресцентне боје...не сметау ми, само их не волим.
За просторију кад бих ја бирао, узео бих неку нијансу плаве боје...

Koja je vaša omiljena boja? Šta mislite, koliko ta boja utiče na vašu psihu?

Hajde da pričamo o bojama u našem životu 🙂

Foto: Pexels.com
Osim onih "smeđih"/braon-koje su bile predmet teme sinoć, sve boje volim.
Ona koja mi pri samoj pomisli popravlja raspoloženje je svetlo zelena, i nju navodim kao omiljenu instant, mada ponekad ne osećam baš tako. Svi upotrebni predmeti u kuhinji, kupatilu i na radnom stolu su mi u toj "najveselijoj" nijansi zelene boje, i odlično odrađuju svoju funkciju-razveseljavaju me i samo što sebi ne aplaudiram pri pogledu na tu sitnu, ali postignutu istost.
1728409167674.png
Aha- limeta zeleno najbliže odgovara nijansi na koju mislim! :)
Posebno su mi drage i sve nijanse plave, a naročito tamnije, pa otuda ono nekad "Indigo". Tirkiz mi odmara oči.
Za zidove svojih soba ipak pribegavam nekim svetlim pastelnim bojama koje uvek naginju na ono bež-kasto ili breskvasto/peach-kasto :zcepanje:, ili samo belo-ali toplo belo.
Poslednji put sam u boju za svoju sobu (hladno bež-skoro pa najsvetlija neka varijanta ljubičaste) nasula sitne srebrne šljokice koje se sad mestimično smeškaju, i to mi je skroz simpatično, naročito uveče kada je upaljeno svetlo.

Osim onih "smeđih"/braon-koje su bile predmet teme sinoć, sve boje volim.
Ona koja mi pri samoj pomisli popravlja raspoloženje je svetlo zelena, i nju navodim kao omiljenu instant, mada ponekad ne osećam baš tako. Svi upotrebni predmeti u kuhinji, kupatilu i na radnom stolu su mi u toj "najveselijoj" nijansi zelene boje, i odlično odrađuju svoju funkciju-razveseljavaju me i samo što sebi ne aplaudiram pri pogledu na tu sitnu, ali postignutu istost.
Pogledajte prilog 1622496
Aha- limeta zeleno najbliže odgovara nijansi na koju mislim! :)
Posebno su mi drage i sve nijanse plave, a naročito tamnije, pa otuda ono nekad "Indigo". Tirkiz mi odmara oči.
Za zidove svojih soba ipak pribegavam nekim svetlim pastelnim bojama koje uvek naginju na ono bež-kasto ili breskvasto/peach-kasto :zcepanje:, ili samo belo-ali toplo belo.
Poslednji put sam u boju za svoju sobu (hladno bež-skoro pa najsvetlija neka varijanta ljubičaste) nasula sitne srebrne šljokice koje se sad mestimično smeškaju, i to mi je skroz simpatično, naročito uveče kada je upaljeno svetlo.
Sad kad se sabiram, poslednja tri para patika su mi sva bila u nekom maslinasto zelenom tonu.
A za prostore, topla bela nema greške, sa nekim zagasitim kontrastnim detaljem bilo u vidu nameštaja ili neke sekcije na zidu.

A auto naravno duboka, kristalna metalik crvena ili mat grafit sa kontrastnim detaljima.

Back