psihologija bogatasa i ljudi koji vole novac

Ambiciozni ljudi,uspesni. Postoje tri faze zadovoljstva uspehom,e sad sam ja zaboravio prvu fazu,ali druga je status,a treca moc i uticaj.
Svaki covek zeli da je mocen i da vlada,ja licno nemam neke srece u ljubavi i zato ja volim novac jer kad ulozis rad i trud uvek ces da dobijes novac,dok sa prvom stvari to nije slucaj.

Ne moze se voleti nesto sto ne moze da uzvrati ljubav.
Ne moze se voleti novac.
"Novac je sesto culo koje nam omogucuje da osetimo ostalih pet."
Oni koji trose novac su kratko bogatasi jer ce ga brzo potrositi kupujuci sebi srecu. Oni ne vole sam novac, nego ono sto njime kupuju.
Oni koji novca imaju, a ne trose nego cuvaju, su najsiromasniji. Kao da gladan covek sedi okruzen hranom.
Na coveka i na novac koji se ne trosi strasno brzo pada patina.
Ima li icega ispod patine?
Zasto se patina zove patina?
Da li je izvedena iz patnje?
Poznajem ljude kod kojih jeste.

Poslednja izmena:
Ne, taj je samo skroman... :mrgreen:
Nece da bidne ! Nisam jos sreo ni jednog bogatog koji je rekao da je zaradio dovoljno i da ce stati , a upoznao sam ih dosta .
Razgovarao sam sa jednim bogatim koji je malo vise popio . Onako pod gasom me zapita da li znam koja je najjaca droga .
Pojma nemam o drogama i nisam znao sta da mu odgovorim . Njegov odgovor je bio : " NOVAC " !

Pisete gluposti Bil Gejts je prepustio Majkrosoft drugima,a on troskari pare i daje u humanitarne svrhe,Tom osnivac majspejsa je uzeo milijarde dolara time sto je rpdoao majspejs i sad ih troskari i boli ga *****,koliko sam puta procitao da bogatasi ostavljaju sav svoj novac dobrotvornim organizacijama kada umru.
Seici i naftasi bacaju lovu na kocku bez problema.
Pare samo pokvare ljude koji ih nisu dostojni,onaj ko ima ukusa i stila ce znati kako da troskari i kako da ih ulaze da ih ima jos vise,dok onaj ko ne zna da uziva u parama ce da ih stisne i da cuva do smrti.

Nece da bidne ! Nisam jos sreo ni jednog bogatog koji je rekao da je zaradio dovoljno i da ce stati , a upoznao sam ih dosta .
Razgovarao sam sa jednim bogatim koji je malo vise popio . Onako pod gasom me zapita da li znam koja je najjaca droga .
Pojma nemam o drogama i nisam znao sta da mu odgovorim . Njegov odgovor je bio : " NOVAC " !

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali to ič ne menja suštinu.
Bogat (u materijalnom smislu, ofc) je onaj ko poseduje veliku sumu novca i drugog kapitala. Mogli bi eventualno da polemišemo o tome šta je "velika suma", jer nemamo svi iste kriterijume, ali za onog kome je potrebno malo se u srpskom jeziku koristi pojam - skroman.
Oba izraza se koriste u svakodnevnom vokabularu, ne govorimo o stručnoj terminologiji kvantne fizike za koju smo načuli u prolazu, pa da moramo da nagadjamo pravo značenje...
Nemoj me sad terati da tražim definicije u rečniku :mrgreen:

iza toga stoji najjači ljudski nagon, nagon za samoodržanjem, veverica koja gomila orahe za zimu itd... nema tu ništa čudno bolesno ili nelogično

- - - - - - - - - -

Nisam jos sreo ni jednog bogatog koji je rekao da je zaradio dovoljno i da ce stati ,

pa sve dok komšija ima kravu više naravno da neće stati
a uvek ima neko ko ima kravu više

Kao i sve drugo u zivotu, "kvari" ako mu dozvolis. Jedno je Bil Gejst, koji deluje skromno, uprkos bogatstvu i koji taj novac daje u dobrotvorne svrhe, a drugo je neki Dalibor iz Nemacke koji zivi u Malom Svrljigu, vozi auto od 100 000 eur, ima kucu sa 6 spratova, samo da bi sutradan selo pricalo. Takvi ljudi su robovi svom novcu, nekoj "moci" koji taj novac nosi i drustvu, a ispod iskompleksirani.

Najbolje što sam pročitala u vezi novca je rekao Toma Fila. Pitao je nekog svog druga koliko je zaradio novca u životu i ovaj je npr. rekao da ima ušteđevinu od sto hiljada evra, a Toma mu kaže- Ne pitam te šta si uštedeo, jer to nije tvoj novac..to će neko drugi da troši. Pitam te koliko si zaradio i potrošio na sebe. To je tvoj novac

Sva ta opsesija novcem radi novca nikada mi nije bila jasna . Od Baje Patka, Molijerovog Tvrdice, Kir Janje, Gospođice ...

Ja lično nikad nisam uspela da dobro baratam novcem, jednostavno ne umem :lol: I prihvatila sam da je to tako..

Najbolje što sam pročitala u vezi novca je rekao Toma Fila. Pitao je nekog svog druga koliko je zaradio novca u životu i ovaj je npr. rekao da ima ušteđevinu od sto hiljada evra, a Toma mu kaže- Ne pitam te šta si uštedeo, jer to nije tvoj novac..to će neko drugi da troši. Pitam te koliko si zaradio i potrošio na sebe. To je tvoj novac

Sva ta opsesija novcem radi novca nikada mi nije bila jasna . Od Baje Patka, Molijerovog Tvrdice, Kir Janje, Gospođice ...

Ja lično nikad nisam uspela da dobro baratam novcem, jednostavno ne umem :lol: I prihvatila sam da je to tako..

Meni je u neku ruku jasna.
Smisao je uštekati neke dobre pare i onda imati osećaj sigurnosti i izvesnosti. Onda opuštenije uživati u nekim besplatnim i jeftinim stvarima.

Generalno ljudima ne treba puno da zadovolje bazichne potrebe materijalno.
A sta neke gura da zaradjuju milione I avione je drugo pitanje.
Hedonizam, zelja da se ima moc, status, ego trip.
Na kraju je to gubljenje vremena I glupost-zivot ti prodje u stalnom grabezu a prava moc nikada nije u posedovanju.
Da ne spominjemo da ako nisi po nechemu poseban I izuzetan (a takvih je malo) zarada velikog novca uvek za sobom vuche neke muljaze I kvarljiv moral, slab karakter.Jer takav je svet u kome zivimo.

Generalno ljudima ne treba puno da zadovolje bazichne potrebe materijalno.
A sta neke gura da zaradjuju milione I avione je drugo pitanje.
Hedonizam, zelja da se ima moc, status, ego trip.
Na kraju je to gubljenje vremena I glupost-zivot ti prodje u stalnom grabezu a prava moc nikada nije u posedovanju.
Da ne spominjemo da ako nisi po nechemu poseban I izuzetan (a takvih je malo) zarada velikog novca uvek za sobom vuche neke muljaze I kvarljiv moral, slab karakter.Jer takav je svet u kome zivimo.

Po meni problem je u tome što je većina ljudi pod pritiskom svakodnevnog zarađivanja za te bazične potrebe.
Mnogi baš i ne vole svoj posao, šefa, kolege ali moraju sve to da trpe.
Nekad postoji opasnost i strah od gubitka tog posla koji omogućava bazične potrebe.
Imanje nekih većih para omogućava neku slobodu i osećaj sigurnosti.

imam utisak da enormno bogati ljudi i oni koji opsesivno teže bogatsvu
imaju neki komplek i traumu iz detinjstva
čim toliko teže da kamufliraju stvari novcem i kupe sve živo
da ne stižu da se zagledaju u sebe
to je neko bežanje od stvarnosti
uvek najubogiji najviše se izdignu
taj neki motiv siromaštva i jada ih gura

a ima mudrijih bogatasha i onih sto spiskaju
ima onih sto su vekovima tipa rokfeler i oni sto su skorije
ako su ti mudriji... pa ne znam valjda si uvek malo distanciran
moras tu da odlucis
e sad nekom ko nema, neko ko ima srednje je bogatas

- - - - - - - - - -

mislim da neko ko opsesivno tezi bogatstvu ne moze bas da bude bogat, za bogacenje treba neka pamet, mudrost
cak i nekako da se obogati... ne znam
mada ionako se povezujes sa sebi slicnima na neki nacin, sad sta je to sto je slicno

Back