Psiholog otkriva uzroke ženske usamljenosti…

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.659

Usamljenost, posle 40. godine je sudbina koja plaši mnoge žene. Međutim, moderne žene često ostaju bez porodice u tim godinama.

One postavljaju „tempiranu bombu“ decenijama ranije. Krivi su savremeni društveni stavovi.
1758482747711.png

Psiholog Elena Pereligina smatra da je emancipacija odigrala okrutnu šalu sa ženama. U intervjuu za RNews, specijalistkinja je primetila da su žene preterano zahtevne prema muškarcima.

Žene se svuda uče da budu neobavezne ni prema kome ni prema čemu.

Društvo im nalaže da teže visokim ciljevima, a ako će se družiti sa muškarcem, to mora biti visoko rangirani, sposoban da ostvari velike podvige i predviđa želje. Nema dovoljno takvih za sve, upozorava Elena Pereligina.

U moderno doba, muškarci mogu sami da obavljaju mnoge kućne poslove.
Postoje kućni aparati i specijalizovane usluge. Žene gube monopol na brigu o domu i porodici, a kult Lepe Dame postaje stvar prošlosti.

Muškarci ne žure da ispune želje lepšeg pola. U doba hedonizma, samodovoljnosti i individualizma, svi žele da postignu maksimalnu slobodu od obaveza i ličnu sreću. Štaviše, postoji mnogo žena spremnih da se upuste u otvorene veze, kaže psiholog.

Srećom, posle 40. godine, žene i dalje imaju šansu da grade veze i imaju decu. Starost za stupanje u brak značajno se povećala poslednjih godina, a reproduktivne tehnologije su napredovale.

Borba.Info
Da li je to njihova sopstvena krivica ili su žene jednostavno "navučene"?
Da li u suštini emancipacija kod žena isključuje neku popustljivost i uobičajenu toleranciju prema muškarcima, jer niko danas nije savršen.

Mislim da mnoge žene prikrivaju usamljenost jer ona nije poželjna u modernom društvu u kome živimo.

Psiholog Elena Pereligina smatra da je emancipacija odigrala okrutnu šalu sa ženama. U intervjuu za RNews, specijalistkinja je primetila da su žene preterano zahtevne prema muškarcima.

Možda je ova žena u pravu ako misli na devojke koje još ne razmišljaju o sekundarnoj porodici.

Imam utisak da su podjednako usamljeni i muškarci i žene, ali to niko od njih neće da prizna.

Svi koji su aktivni na društvenim mrežama kao što je Instagram npr, teže da prikažu svoj dolce vita život.

Stvarnost je potpuno drugačija.

Žene se svuda uče da budu neobavezne ni prema kome ni prema čemu.

.....U doba hedonizma, samodovoljnosti i individualizma, svi žele da postignu maksimalnu slobodu od obaveza i ličnu sreću. Štaviše, postoji mnogo žena spremnih da se upuste u otvorene veze, kaže psiholog.

Srećom, posle 40. godine, žene i dalje imaju šansu da grade veze i imaju decu. Starost za stupanje u brak značajno se povećala poslednjih godina, a reproduktivne tehnologije su napredovale.

Borba.Info
Da li je to njihova sopstvena krivica ili su žene jednostavno "navučene"?
Da li u suštini emancipacija kod žena isključuje neku popustljivost i uobičajenu toleranciju prema muškarcima, jer niko danas nije savršen.

Šta su osnovne postavke ove psihološkinje?

Emancipacija je prema njoj okrutna šala. Na koju vstu emancipacije misli? Da li na to što žena danas može da bude samostalna finansijski, ima svoj stan i svoj život? Finansijska samostalnost donosi pravu, životnu samostalnost. Zašto to može biti problem? Neće biti zavisna od muškaraca i ucenjena da bude u braku u kojem ne želi biti?

Dakle, ona smatra da je sad doba hedonizma, samodovoljnosti, individualizma i vidi da su otvorene veze deo tog načina života, ali zaključuje da su ipak i u 40+ moguće ući u brak da bi se spasile? Žena očigledno smatra da su žene van brakova propale.

Ne znam šta da kažem... jako je individualno, neke žene su srećne same, neke to ne vole biti. Niko ne želi biti baš sam. Ali danas ljudi funkcionišu i tako što se vole sa nekim, a svako u svom stanu. To je izuzetno konformno. Nisu usamljene, iako su formalno same u stanu. Danas društvo to omogućava.

Nešto drugo je mislim problem. I muškarci i žene u doba interneta imaju preterane zahteve. Sasvim prosečni muškarci misle d mogu biti sa nekom bombom sa instagrama, kao što i žene misle da će biti dovoljno da mahnu i da će se neko zalepiti za njih, Pravila selekcije sa kime biti i sa kime provoditi vreme su ta koja mogu biti problem, a ne što su emancipovane. Svašta.

Šta su osnovne postavke ove psihološkinje?

Emancipacija je prema njoj okrutna šala. Na koju vstu emancipacije misli? Da li na to što žena danas može da bude samostalna finansijski, ima svoj stan i svoj život? Finansijska samostalnost donosi pravu, životnu samostalnost. Zašto to može biti problem? Neće biti zavisna od muškaraca i ucenjena da bude u braku u kojem ne želi biti?

Dakle, ona smatra da je sad doba hedonizma, samodovoljnosti, individualizma i vidi da su otvorene veze deo tog načina života, ali zaključuje da su ipak i u 40+ moguće ući u brak da bi se spasile? Žena očigledno smatra da su žene van brakova propale.

Ne znam šta da kažem... jako je individualno, neke žene su srećne same, neke to ne vole biti. Niko ne želi biti baš sam. Ali danas ljudi funkcionišu i tako što se vole sa nekim, a svako u svom stanu. To je izuzetno konformno. Nisu usamljene, iako su formalno same u stanu. Danas društvo to omogućava.

Nešto drugo je mislim problem. I muškarci i žene u doba interneta imaju preterane zahteve. Sasvim prosečni muškarci misle d mogu biti sa nekom bombom sa instagrama, kao što i žene misle da će biti dovoljno da mahnu i da će se neko zalepiti za njih, Pravila selekcije sa kime biti i sa kime provoditi vreme su ta koja mogu biti problem, a ne što su emancipovane. Svašta.
Prije svega, ta žena pokušava utvrditi gro problema i nema namjeru da bude zlonamjerna ili da našteti ženama.
Uostalom, nisu džaba specijalisti i neka šala u njihovoj profesiji je isključena.

Prije svega, ta žena pokušava utvrditi gro problema i nema namjeru da bude zlonamjerna ili da našteti ženama.
Uostalom, nisu džaba specijalisti i neka šala u njihovoj profesiji je isključena.

Pa da, ali svako ima neku agendu. Svaki psiholog, istoričar, itd... Njena je jasna. Ona smatra da je ženama emancipacija donela loše. Tako si ti preneo. To je stav,a ne istraživanje

Zašto bi bila ucijenjena? Ko to ulazi u bračne vode u kojima ne želi biti? Prvi put čujem?'

Pa, Neno, ranije su žene bile u brakovima mnogo više. Ali ne zato što im je bila drugačija priroda, priroda čoveka se nije promenila,već zato što su bile materijalno prinuđene.
I dan danas, mnoge žene su u brakovima jer nemaju finansijsku samostalnost.

Dakle, osnovna promena se desila u trpljenju. Danas ne samo žene već svi ljudi, slabije su skloni da trpe ono što su nekada trpili.

Ona je vidjela (to joj je specijalnost, zar ne) da su žene usamljene tj odredjeni broj i da to nije to što žele. Nešto mora biti uzrok tome..

Svaka žena koja to neće ona nađe valjada partnera. Psotoje dosta ljudi koji neće decu tako da žena i sa 40+ može sebi naći partnera koji je ili razveden sa decom ili ne želi da ima decu. Tako da emancipacija nije uzrok njihove usamljenosti, već kriterijumi

Pa, Neno, ranije su žene bile u brakovima mnogo više. Ali ne zato što im je bila drugačija priroda, priroda čoveka se nije promenila,već zato što su bile materijalno prinuđene.
I dan danas, mnoge žene su u brakovima jer nemaju finansijsku samostalnost.

Dakle, osnovna promena se desila u trpljenju. Danas ne samo žene već svi ljudi, slabije su skloni da trpe ono što su nekada trpili.
A ako imaju finansijsku stabilnost onda nisu u brakovima? :eek:

A ako imaju finansijsku stabilnost onda nisu u brakovima? :eek:

Onda dolazi do izrađaja šta one stvrano žele. Onda mogu da budu, ali ne moraju biti. Onda zaista biraju. Ali.. pošto sama kaže a su danas žene usamljene jer nisu u brakovima, to zanči da BIRAJU da u njima ne budu. Ona to stanje kritikuje i povezuje sa emancipacijom. A moj stav je da to nije donela emancipacija već ljudska psiha u smislu kriterijuma i potrebe da se ne prave kompromisi, već da se uglavnom u odnosima uživa.. ljudi su malo spremni da trpe.

I onda je zaključak, ako se ljudi nisu promenili, a danas mnogi živ sami, to samo znači da su ranije: 1. bili prinuđeni da žive zajedno, 2. bili su više spremni da trpe. Inače, kako se objašnjava promena? Što bi bilo loše što je dovoljno emancipovana da ima sve što joj treba?

Onda dolazi do izrađaja šta one stvrano žele. Onda mogu da budu, ali ne moraju biti. Onda zaista biraju. Ali.. pošto sama kaže a su danas žene usamljene jer nisu u brakovima, to zanči da BIRAJU da u njima ne budu. Ona to stanje kritikuje i povezuje sa emancipacijom. A moj stav je da to nije donela emancipacija već ljudska psiha u smislu kriterijuma i potrebe da se ne prave kompromisi, već da se uglavnom u odnosima uživa.. ljudi su malo spremni da trpe.

I onda je zaključak, ako se ljudi nisu promenili, a danas mnogi živ sami, to samo znači da su ranije: 1. bili prinuđeni da žive zajedno, 2. bili su više spremni da trpe. Inače, kako se objašnjava promena? Što bi bilo loše što je dovoljno emancipovana da ima sve što joj treba?
Ne bih rekao da biraju da ne budu u braku, ali ok..

Finansijski i stambeno sam obezbeđena. Želela sam brak jer mislim da je on kruna svake prave ljubavi. Ne bi mi smetala ni vanbračna zajednica.

Ali..

Svi smo različiti, a u svom prvom postu napisala sam da imam utisak da ima i usamljenih muškaraca i usamljenih žena.

Ovo istraživanje se odnosi samo na žene, bilo bi zanimljivo pročitati o istraživanju vezanom za muškarce.

Usamljenost ne bira pol.

Pa zašto su onda same?
I ja se pitam.. iz mnogih razloga, baš kao i muškarci.
Zašto to ubeđenje da su sve žene na svetu rođene samo zato da bi bile u braku?
Nije nikakvo ubjedjenje, (to je baš seksisički) već je psiholog otvorio tu temu da otkrije uzroke ženske usamljenosti tj onih koje se tako osjećaju.

I ja se pitam.. iz mnogih razloga, baš kao i muškarci.

Nije nikakvo ubjedjenje, (to je baš seksisički) već je psiholog otvorio tu temu da otkrije uzroke ženske usamljenosti tj onih koje se tako osjećaju.
Ali navodi kao glavni razlog to što nisu u braku, pa mi je pomalo čudno takvo viđenje u današnje vreme.

Back