Psiho i socio patologija

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.821
Uvek je bilo problema da li sociopatologiju definisati apsolutno ili relativno , bas zato sto drustvo moze biti sociopatolosko.
Jedna od dobrih relativnih definicija je preko marginalaca.
Sociopate se tu definisu iz ugla vecine , znaci neuklopljeni pojedinci koji se razlikuju od drugih po ekonomskom , duhovnom , intelektualnom nivou.
Vrlo prosto onda svako marginalno izopsten biva oznacen kao sociopata , sto se orakticno bas tako I desava.
Apsolutno definisanje sociopate je iz ugla treceg lica , bukvalno receno iz ugla relativnog sociopate.
Jer za razliku od utiska koji ima mediokritet ili narodni sud , kod apsolutnog gledanja je bitan kriterijum.
Relativni psihopata je onda onaj koji se uklapa psiholoski u narodnu psihu a ciljevi mu nisu uskladjeni sa moralom te zajednice.
Iz ugla narodnog suda.
A apsolutni psihopata mora kao I kod sociopate da zadovolji kriterijume van te zajednice.

Zasto ovo zaebavanje I srozavanje psihologije?
Pa ovo nase okruzenje je slabo po pitanju uocavanja I pracenja nelicnih faktora , nego iskljucivo uocava I prati emotivne parametre.
Tesko prate opis profila osobe uopsten nego lakse ide preko licne osude ili odobravanja.
Ovaj relativan nacin je prisutniji.
Sada je to prisutno I kod mnogih drugih ocena.
Npr dobar covek si kakav si prema meni , a kakav si prema drugima I uopste , je nevazno.

Sociopatija i psihopatija su pojmovi koji su u nauci relativno jasno definisani.

Kako se ti termini žargonski koriste i kako običan čovek iz naroda (koji stručne dijagnostičke kriterijume niti poznaje niti primenjuje) te poremećaje shvata je neka sasvim druga priča.

Verovatno bi trebalo razgraničiti o čemu se ovde zapravo radi, jer stručna i činjenično utemeljena diskusija se ne može voditi dokle god se psiho- i sociopatija definišu pogrešno. Neka druga diskusija verovatno može.

Sociopatija i psihopatija su pojmovi koji su u nauci relativno jasno definisani.

Kako se ti termini žargonski koriste i kako običan čovek iz naroda (koji stručne dijagnostičke kriterijume niti poznaje niti primenjuje) te poremećaje shvata je neka sasvim druga priča.

Verovatno bi trebalo razgraničiti o čemu se ovde zapravo radi, jer stručna i činjenično utemeljena diskusija se ne može voditi dokle god se psiho- i sociopatija definišu pogrešno. Neka druga diskusija verovatno može.
naravno, ali zivot nas uci svakodnevnim oglednim primerima
koliko se razlike brisu nad akademskim nacelima i principima

jasno je definisano sta su muskarac i zena, pa imamo danas sta vec imamo :lol:

OK, to je treća tema :lol:
ne ulazim u tu temu jer necu da povredim tanana osecanja moderatora
ali primer je koliko akedemsko obrazovanje, profesija i standardi
marginalizuju neku pojavu koja se cesto izvitoperi u nesto sto ni ne znamo kako da nazovemo

nauka je zakazala samo to mogu reci
svaki dan smo svedoci da astro fizicari izjavljuju da im nije jasno sta se desava na nebu
ako vec tako egzaktna stvar budi sumnje, onda nova nauka o coveku tek treba da bude napisana

a sa novom naukom ce garant biti i neka nova objasnjenja pomenutih pojmova
siguran sam da kolega umri muski jako dobro zna da razgranici stvari ali i on se nadje zbunjen eklatantnim
zavrzlamama oko stavri koje bi trebalo da stoje kano klisurine, a vidimo da se cesto meskolje kao sudzuk :lol:

a sa novom naukom ce garant biti i neka nova objasnjenja pomenutih pojmova
siguran sam da kolega umri muski jako dobro zna da razgranici stvari ali i on se nadje zbunjen eklatantnim
zavrzlamama oko stavri koje bi trebalo da stoje kano klisurine, a vidimo da se cesto meskolje kao sudzuk :lol:

Pre bih rekla da se ovde radi o narodskom definisanju psihopata i sociopata, a to čak nije ni definicija nego etiketa.

Ali da ostavimo njemu da potvrdi, a ja sam svakako protiv ovakvih "dijagnoza" od strane bilo koga koje u stvari ni u psihijatriji ne postoje (psihopatija i sociopatija ni nisu dijagnoze u pravom smislu te reči).

Pre bih rekla da se ovde radi o narodskom definisanju psihopata i sociopata, a to čak nije ni definicija nego etiketa.

Ali da ostavimo njemu da potvrdi, a ja sam svakako protiv ovakvih "dijagnoza" od strane bilo koga koje u stvari ni u psihijatriji ne postoje (psihopatija i sociopatija ni nisu dijagnoze u pravom smislu te reči).
koleginice vi ste verujem profesionalac
ali svedoci smo da su se na ovom mestu
mnogi cascavali takvim i slicnim dijagnozama
pa se niko nije uzbudjivao zbog akademskih preciznosti
u prevodu autorskih proizvoljnosti

ovo je naravno sve na temu da ne padne opet na pamet moderatoru
da obrise celu diskusiju kako ima obicaj
ja potpisani sukleta sam imao negde mrzi me da trazim kopirano samo u toku jednog dana
kvalifikovano stanje moga uma od strane korisnika pa i moderatora gde bi svaki profesionalac
morao da uzme kljuc i da me stavi na f odelenje i kljuc baci u metaforicku morachu

znaci, ljudi nista ne razumeju, ali to je obicajno pravo a ono uzima slobodu
da o drugome sudi na osnovu svojih psihosomatskih stanja, frustracionih kompleksa, mentalne eutanaziranosti
i sto da ne kazem jako niskog nivoa pre svega emocionalne intelgencije koja izbacuje sublimat
njihovih nadrazajnih prdoklacina spram necega o cemu nemaju blagog pojma

tako da ja sumnju autora ove teme ne dozivljavam kao akademsku malicioznost
vec kao solidnu osnovu da progovorimo o tome kakvih osoba ima u vl svetu i sta ih goni na odredjena stanja
pretezno izmenjenog oblika kao sto je ken rasel to jako lepo nacrtao :)

Poslednja izmena:
Kad bih mogao da kazem da je u pitanju narodno deformisanje pojmova I deformacija istih , bilo bi super.
Ne. To ce vrlonprzo biti ili dominantno ili izmuckano definisanje pojmova.
U ovom primeru definiciju izgovara kriminalni psiholog , tj oni koji najcesce I deklarisu I utvrdjuju za potrebe suda I pravne stvarnosti.
Ja mogu da se inatim I insistiram na filozofski prociscenim definicijama psiho I socio patologija , sto bi bilo najblize naucnim , cesto su bolje I od psiholoskih I psihijatrijskih pojmova za pojave (to je potrebno cerkama disciplinama)
Ali ovde je pristup drugaciji.
Ne mogu ocekivati uspesno primenjivanje pojma koji je filozofski prociscen ili nek bude I blaza varijanta , psiholoski utvrdjen , ako mi je drustvo sociopatolosko kao srpsko.
Iz dva razloga
Prvi logicki diskontinuitet.
Drugi razlog je onda nesociopata postaje borac protiv takvog drustva tj postaje iz ugla drustva sociopata.
Treci manji razlog je uticaj na definicije psihopate.
Logicki dikontinuitet je ogroman razlog. Ne moze se pojedinac naterati da razmislja van svojih zivotnih okvira , niti da se razvija tako.

Umesto da teram diktaturu , ovde je pristup rasclanjenje na apsolutno (iz treceg lica) I na relativno (iz ugla samog drustva) definisanje pojmova. U slucaju obrazovanja , pojma dobar covek I pojma patriota , diktat je vec doveo do stvaranja pojmova drugosrbijanci itd.
Inovacija , napredak , postenje , dobrota , su dobile novosrpsko znacenje.

Umesto da teram diktaturu , ovde je pristup rasclanjenje na apsolutno (iz treceg lica) I na relativno (iz ugla samog drustva) definisanje pojmova. U slucaju obrazovanja , pojma dobar covek I pojma patriota , diktat je vec doveo do stvaranja pojmova drugosrbijanci itd.
Inovacija , napredak , postenje , dobrota , su dobile novosrpsko znacenje.
nekad je najbolji princip da uzmes osnovnu matrcu kako se neki pojam definise i onda oko toga gradis pricu... dal na manjkavosti definicije ili improvizujes menjajuci celu strukturu kako je ta def postavljena... i u jednom i drugom slucaju moras imati ideju zasto to radis i koje su granice. nacin koji ja praktikujem kada razmisljam je prost, odem u neki nonsens druge naucne discipline i u njoj trazim slicnosti i razlike, otprilike kao kada elle kaze da se naucnim aksiomima zna sta je sta a ja je pitam, jel to vazi i za standaradne def muskarca i zene...tu onda nastaje onaj kurslus i ljudi pocinju sa pokusajima da razumeju sta je suplje u celoj prici ma kako ona bila naucno potkovana.

moze biti zanimljiva vezba...a moze se i socioloski analizrati sa akcentom na nihilizam u kom zivimo...

Nisam ja bukvalno rekla šta je šta i ograničila se na naučne definicije nego sam naglasila da treba razgraničiti šta je šta. Vas očigledno stav nauke u ovom pogledu ne zanima i ignorišete ga ali onda to tako i treba istaći, da se ovde radi samo o onome što se u svakodnevnom govoru zove psihopatom ili sociopatom.

Već rekoh da je to za mene čisto etiketiranje i takve rasprave mi nisu interesantne, niti smatram da su konstruktivne jer se ti termini žargonski koriste u kontekstima koji su najmanje od svega stručni i naučni, i time bacaju određeno svetlo na sve mentalne probleme i ljude koji od njih pate. A to je loše.

Nadam se da razumete.

Ne. Ne razumem. Praksa dovodi do naucnika I eksperata koji samo imaju diplome I nista vise.
Da budem jasniji , pedagoski.
I 2 I 3 I 4 I 5 su zadovoljavajuce naucili gradivo I znaju sve sto treba.
Nije sistem ocenjivanja da je 2=20% a 5= 90% gradiva.
Kad govorim o naucnom.....
Razlika je u 2=prepoznavanje I reprodukcija
3=upotreba
4=kreativna primena I razumevanje
5=nadgradnja

Ako sluzbeno lice u pravnom sistemu koristi I deli po tim narodnim definicijama , onda su one operativne , stvarne I mocne.
To lice je prisiljeno da usvoji stanje na terenu , tj radi komparaciju I gradaciju I definicija tu gubi smisao ako nije uskladjena ili obrazlozena.
Ne moze biti obrazlozena jer ne mozemo uvrediti gord narod generalno pa da ih oznacimo kao sociopatoloske slucajeve.

Nisam ja bukvalno rekla šta je šta i ograničila se na naučne definicije nego sam naglasila da treba razgraničiti šta je šta. Vas očigledno stav nauke u ovom pogledu ne zanima i ignorišete ga ali onda to tako i treba istaći, da se ovde radi samo o onome što se u svakodnevnom govoru zove psihopatom ili sociopatom.

Već rekoh da je to za mene čisto etiketiranje i takve rasprave mi nisu interesantne, niti smatram da su konstruktivne jer se ti termini žargonski koriste u kontekstima koji su najmanje od svega stručni i naučni, i time bacaju određeno svetlo na sve mentalne probleme i ljude koji od njih pate. A to je loše.

Nadam se da razumete.
u pravu si, ali mislim da si omasila sustinu o kojoj pricam. koliko znas ljudi koji su zaista kvalifikovani da govore kao profesionlaci na ovom podforumu? koliko znas ljudi koji su napr kvalifikovani da govori o stetnosti ili koristi vakcine protiv kovida? koliko ima strucnih ljudi iz moje oblasti, kinematografije da govore o filmu generalno?

pa opet imamo rasprave gde citamo svasta. ljudi imaju pravo na stav, ne razumem zasto te to pogadja. umri muski iznosi samo jedan segment ovog problema koga smo svedoci bas preko medija koji se izopacio gde ga svako koristi na nacin kako mu se nadigne. problem je oko sustine, jer ne pricam o konkretnom vec o sustinskoj problematici, problem je da demistifikujemo ono sto je deo profesionalne dijagnoze i osvrnemo se na definicije koje su se odomacile.

forum nije mesto za strukovno uzdizanje vec za slobodno raspravljanje o necemu. kao sto ja ne pisem na medicini ali citam kada neko koga znam da je medicinar i ima titulu dr.a kaze nesto strucno zaista za vakcinu i to prihvatim jer znam da iza toga stoji znanje a ne neko politicko proseravanje, to je moje uverenje. nije moderatorovo mozda koji takvu osobu zbog politicke agende banuje jer mu se mozda stav ne svidja. ali ce zato ostati hladan ako neko kaze za nekoga ovde da je psihopata ili sociopata ili pedofil ili sta vec citamo od genijalaca sa krstarice koji ne samo da znaju ko pise iza ekrana vec znaju njegovu anamnezu.

jedina anamneza je da shvatis da li pricas sa obrazovanim covekom ili covekom zeljnim komunikacije povodom neke stvari koja mu ide na q zbog sumanutog koriscenja bas pomenutih dijagnoza, ili pricas sa nekim kome rasprava sluzi da prosipa splacine zbog infantilnog vl rata ili samo radi prosipanja.

umri muski definitivno nije taj tip jer iako ga mnogi ne citaju zbog opsirnosti, nekad i ubode sustinu ko se potrudi da razume o cemu pise.

...psiho i socio...duhovnost i dogovorena civiliziranost,
Psihopatija je upitna isto kao i sociopatija jer obje su mladolike i ne smiju da se uplicu
u 'slucajeve' koji odredjuju ..._patiju,
Psihologija kao i njoj srodne nauke su mlade nauka
i ne smiju da udju u postojanje zla a postoji i to datirano od terapeuta raznih kategorija...
Sociologija varira izmedju nauke i valova u drustvu..revolucije i sve sto je vezano za pojedince ili grupe
podlozno je promjenama a nauka ne smije da postulira i metodise i jedino ukazuje na istoriju,
kako ona moze...asocijalnost je napr. upitna ...imamo odmah nekoliko primjera koji su civilizacijski tok okretali
a u svoje vrijeme su bili 'psihopate' ili 'asocijalni'...

svaki dan smo svedoci da astro fizicari izjavljuju da im nije jasno sta se desava na nebu
Preklikaj neke primer por favor....

A skontao zašto se samo meni sviđa film Phantom Menace iz franšize Zvezdanih Ratova... ljubav je nije nada. Iako je vera. A sve zajedno. Ono.

Vi bi svi nadu. A manjina ljubav.
Nada je radoznala i neiskrena. Ljubav sazdana i iskrena. Sudaru istih ni postojana ni ne postojana vera ne pomaže da se održi svemir.
Zato sinbad mora gore....

A što se tiče teme. Previše bespotrebnog stresa dovodi i do besmislenih međusobnih i društvenih odnosa i reakcija na akcije.
Psihologija to istražuje ali se stres vremenom podiže kao buktajući ulkan nad Antartkikom....

https://youtu.be/QBpu3dNVR_0

Poslednja izmena:
Preklikaj neke primer por favor....
ma mrzi me da kopam i da ne bude spam, dovoljno je kada je mit o "skrivenoj" planeti niburu zaposeo one zadojene mistikom. prvu su sve negirali maltene podsmesljivo komentarisuci, a malo posle, mislim pola godine kasnije, kada su bile one cudne protuberance na suncu van svih naucnih kanona, decidno izjavlili i to sam bas proveravao u stranoj stampi, da se nesto cudno desava u nasem sistemu sto do sad nisu naucnom dijagnostikom u stanju da objasne.

Dacu ja drugi primer , fatalan.
Djordano Bruno je bio pravi mali genije ali lose vaspitan za drustvo pa je zaginuo kao mlad kao potpala za crkveni podvarak. Kopernik je mnogo poznatiji , svi znamo da uticaj I popularnost nisu zbog vrednosti nego iz snishodljivosti narodu ili njihovim snovima o moci.

Svako drustvo ima integrisani primitivizam koji je prihvatljiv ili nevidljiv za to drustvo , cak I kad nije sociopatsko u svojoj osnovi.

Promena definicije sociopatije bi povecala ljudska prava.

Imas kod nekis srba definiciju da neko ko racionalno razmislja I odlucuje da je sociopata.
Racionalno razmisljanje strasno potseca svakog ko razmislja emotivno na neemotivno, a to vide kao sociopatolosko tj neempativno.
Kad objektivno pretreses njihovo ponasanje vidis da je sve lazno obzirno , ali je to njima ljudski obzirno sa licnim interesom kao primarnim, empatija je metoda gde se prvo ja licno najedem pa ocekujem podanistvo I zahvalnost za mrvice koje ostavim drugom. Ne I trecem.
Tj postoji jasni kurs , jaci prezivljava I empaticki se seti jos ogranicenog broja podanika.

Samo sto ja mislim da je previse ocekivati ovakvu dekonstrukciju od ljudi , jer je vecina mediokritet a onda im je stetno I nemoguce vrsiti dekonstrukciju.

Dekonstrukcija je inace signal za 4 I 5 ocenu strucne vestine. Dekonstrukciju ne rade ni 2 ni 3 ocena profesionalnog radnika , tj naucnog radnika.

Imas kod nekis srba definiciju da neko ko racionalno razmislja I odlucuje da je sociopata.
Racionalno razmisljanje strasno potseca svakog ko razmislja emotivno na neemotivno, a to vide kao sociopatolosko tj neempativno.
Kad objektivno pretreses njihovo ponasanje vidis da je sve lazno obzirno , ali je to njima ljudski obzirno sa licnim interesom kao primarnim, empatija je metoda gde se prvo ja licno najedem pa ocekujem podanistvo I zahvalnost za mrvice koje ostavim drugom. Ne I trecem.
Tj postoji jasni kurs , jaci prezivljava I empaticki se seti jos ogranicenog broja podanika.

Samo sto ja mislim da je previse ocekivati ovakvu dekonstrukciju od ljudi , jer je vecina mediokritet a onda im je stetno I nemoguce vrsiti dekonstrukciju.

Dekonstrukcija je inace signal za 4 I 5 ocenu strucne vestine. Dekonstrukciju ne rade ni 2 ni 3 ocena profesionalnog radnika , tj naucnog radnika.
Uf.

Baš si postao umri muški.... ili postala.

Ljudski bi bilo reci ljudima , menja ae sistem vrednosti , bice sociopatolosko drustvo bar 50 godina , zavisno koliko se dozvoli pad zbog interesa novih vrednosti.
Mi u srbiji smo dozvolili da je normalno ubiti coveka koji dodje na aukciju da kupi firmu u privatizaciji , kao nas konkurent u aukciji.
Ekonomsko je cesto opravdano kao motiv I razlog za sociopatologiju.
Zozovaca je sahranila 108 osoba.
Pritom niko nikad nije ni pokusao da to okarakterise kao sociopatologiju.
Suvise je daleko od percepcije svesnog nanosenja stete drustvu.
Sloba je jos dalje od procene da je sociopatoloski slucaj , bas zbog "mladosti" psihologije I sociologije koja se vise orjentise kao zurnalistika podkultura u drustvu.
Jasno je da ne preferira da bude nauka , ali zeli venac slave da je nauka.
Da ne unosim problem koji je neko naveo kao degradacija nauke na strucni autoritet koji zovemo nauka , zatim tehnicki I metodisticki princip koji moze da upotrebljava I automehanicar , I to onda nazivamo nauka (tacnije je on je naucni radnik u tom trenutku) , I nauka u nasem decijem I konzervativnom smislu shvatanja .

Uvek je bilo problema da li sociopatologiju definisati apsolutno ili relativno , bas zato sto drustvo moze biti sociopatolosko.
Jedna od dobrih relativnih definicija je preko marginalaca.
Sociopate se tu definisu iz ugla vecine , znaci neuklopljeni pojedinci koji se razlikuju od drugih po ekonomskom , duhovnom , intelektualnom nivou.
Vrlo prosto onda svako marginalno izopsten biva oznacen kao sociopata , sto se orakticno bas tako I desava.
Apsolutno definisanje sociopate je iz ugla treceg lica , bukvalno receno iz ugla relativnog sociopate.
Jer za razliku od utiska koji ima mediokritet ili narodni sud , kod apsolutnog gledanja je bitan kriterijum.
Relativni psihopata je onda onaj koji se uklapa psiholoski u narodnu psihu a ciljevi mu nisu uskladjeni sa moralom te zajednice.
Iz ugla narodnog suda.
A apsolutni psihopata mora kao I kod sociopate da zadovolji kriterijume van te zajednice.

Zasto ovo zaebavanje I srozavanje psihologije?
Pa ovo nase okruzenje je slabo po pitanju uocavanja I pracenja nelicnih faktora , nego iskljucivo uocava I prati emotivne parametre.
Tesko prate opis profila osobe uopsten nego lakse ide preko licne osude ili odobravanja.
Ovaj relativan nacin je prisutniji.
Sada je to prisutno I kod mnogih drugih ocena.
Npr dobar covek si kakav si prema meni , a kakav si prema drugima I uopste , je nevazno.
naš narod ide kod doktora samo za organe za koje će dobije sažaljenje od okoline

pre ćeš poveruješ nekom da mu srce bolje nego mozak

Imas teoriju rakica, da analizom marketinga mozes predvideti buduce stanje drustva.
Tacno iz dva osnova , dedukcijski vidis sta se reklamira kao masovno I trend.
Medjutim , metafizicki , promene I muke otkrivaju uspesnu buducnost pre ostalih. Jedna reklama devojke sa dugim noktima otkriva vaznost uspeha zbog kvake na vratima za prodaju auta.
U tom smislu , svi odavno delimo socioloska znanja na javna I tajna , zbunjujemo I sebe I decu.
To inace postoji u vanzemaljskim teorijama. Podela da se javna promocija vrsi ka nekim odnosima iako se jasno iskazuje trenutno stanje drugih odnosa.
Tu postoje ogranicenja svesti (I inteligencije) , u vezi sa pomenutim logickim diskontinuitetom.
Npr sto je manja I rigidnija svest , to je vise potrebna cenzura znanja o trenutnom stanju u drustvu I blize je sugerisanim promovisanim vrednostima.
Sad saberemo dva I dva I mozemo kreirati drustvo sa samounistenjem.
A da ne bude vidljivo.
Onda pojedinac ne moze da na sebe prihvati krivicu , tj niko iz drustva nije po sopstvenom misljenju sociopata.
Tako je kako je , ili treba preziveti , postaju najcesca opravdanja , epska humanost.

Ljudski bi bilo reci ljudima , menja ae sistem vrednosti , bice sociopatolosko drustvo bar 50 godina , zavisno koliko se dozvoli pad zbog interesa novih vrednosti.
Mi u srbiji smo dozvolili da je normalno ubiti coveka koji dodje na aukciju da kupi firmu u privatizaciji , kao nas konkurent u aukciji.
Ekonomsko je cesto opravdano kao motiv I razlog za sociopatologiju.
Zozovaca je sahranila 108 osoba.
Pritom niko nikad nije ni pokusao da to okarakterise kao sociopatologiju.
Suvise je daleko od percepcije svesnog nanosenja stete drustvu.
Sloba je jos dalje od procene da je sociopatoloski slucaj , bas zbog "mladosti" psihologije I sociologije koja se vise orjentise kao zurnalistika podkultura u drustvu.
Jasno je da ne preferira da bude nauka , ali zeli venac slave da je nauka.
Da ne unosim problem koji je neko naveo kao degradacija nauke na strucni autoritet koji zovemo nauka , zatim tehnicki I metodisticki princip koji moze da upotrebljava I automehanicar , I to onda nazivamo nauka (tacnije je on je naucni radnik u tom trenutku) , I nauka u nasem decijem I konzervativnom smislu shvatanja .
Zato smo uveli fantaziju da sve obesmislismo. Osim tehnologije. A koliko primećujem i tehnologija je zaglavila....

No. Vratićemo šta treba ka ravnoteži i pametnije gurati šta bi nam trebalo.
Psihologija je prvi stepen odbrane od gubljenja u fantazijama/bolestima uma. Drugi stepen je ograničavanje slobode bilo fizički ili hemijski. Treći zatvaranje problema. Četvrti. Eh. Reset, reinstalacija, skladan erroru. Ljudi se pre svega rehabilituju.

Back