PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
WithdrawnWater:
Sve sto opisujes ukazuje da se u tvojoj terapiji (prethodnoj) desilo nesto jako vazno, a da si ti, umesto da ostanes i razumes sta se dogodilo, pomegla glavom bez obzira. Moje je nagadjanje da ce ti se isto dogoditi i u sadasnjoj terapiji ukoliko dodirnes iste nesvesne sadrzaje i potencijalne konflikte, a da se isto tako (na razlicite nacine mozda) ponasas i u privatnom zivotu, mada to uopste i ne prepoznajes.

pretpostavljam ali en umem da prepoznam, mada mi je bilo laknulo kada sam se resila izvesnih lekova, ma koliko mi povremeno dobra donosili, takodje su me i pritiskali :I ali ok i o tome se moze dogovoriti. plasi me sto sam trpela neke negativne posledice lekova vise meseci a nisam ni pomisljala da je od toga. stalno sam se pitala kako je moguce kad neki ljudi piju mnogo vise nego ja i zive, ail meni je to smetalo. i sto je najcudnije ne konstantno nego povremeno ali bas dosta. doduse ne svi lekovi.
u stvari kad je pocelo nesto da se desava u emotivnom zivotu prekinula sam. da li je bolje vratiti se prvom terapeutu ili pokusati sa sadasnjim
takodje me zanima zasto neko moze da bude trajno oslobodjen od vojske, na osnovu psihologije... tj testova.. koji to poremecaj moze dab ude.
ali opet, za sad spavam, ne znam ko je zasluzan za to

WithdrawnWater:
Slazem se s atvojim psihijatrom sto se nervnog sloma tice (posebno sto nesto takvo kao entitet ne postoji zapravo sem u nasem zargonu! :) )
A sto se izlazenja na kraj sa samim stresom tice, sve zavisi od stresa i od otvojih licnih kapaciteta. Osim toga, mogu jedino da te uputim na temu o stresu (ako potrazis pretrazivacem nacices je). Pozdrav

P.s. Agorafobija sa panicnim napadima je sasvim dovoljan uzrok da su ti odbrambeni mehanizmi zakazali i da preburno reagujes. Leci agorafobiju a ostalo ce doci na svoje mesto kad ti stanje bude sanirano.

Ok, hvala.
Temu o stresu sam procitala i imam je snimljenu u kompu:)
Veliki pozz

Proleće:
Kanizsa, када се сетим себе у твојим годинама, кључно место у мом животу нису заузимали родитељи и баба. Где су у твом животу другови, другарице, нека симпатија или дечко, љубав, изласци?

mene strasno plase pritisci na ovu temu... da svi moraju da se druze sa vrsnjacima i izlaze.. onda to dozivlajvam kao pritisak i ne uzivam u tome, i ne mogu da dodjem do toga gde i bi trebalo, kad je neko u tom stanju nije mu do toga i svi spoljni ljudi su neprijatelji. takodje bi me plasila preporuka psihijatra "lenja mrcino treba da se zaposlis i da se skines sa grbace, osecaces se bolje" "idi druzi se" sve mi to stvara neku vrstu otpora... ja da to mogu radila bih i bez spoljne pomoci
takodje uvek kad se neko obrati za pomoc na ovakvim mestima dolazi se u situaciju da je taj neko jadan a ostali su pametni, cak i psihijatri... recimo u crkvi je ustrojstvo takvo da i svestenici imaju svoje nadredjene "duhovnike" koji zapravo bi trebalo da vode racuna o njegovom duhovnom zdravlju, a ko povremeno proveri psihijatra. s nekoliko sam imala susret osim sadasnjih i nisu to bila mesta gde sam zelela da ostanem, neka je i do mene, ali bila sam jako mlada. i nisam videla neku drasticnu pomoc od njih

izvinjavam se sto se ponovo javljam, ali me interesuje i sledece.

www, sta mislis o "lori"? pogotovo s obzirom da iza toga stoji ruska doktorka sa ozbiljnom reputacijom, kako pise u njenoj biografiji. (bar mi se cini ozbiljna, zapamtila sam da je radila sa astronautima sto se smatra jednim od visih dometa koliko sam shvatila, radi i na njihovom fakultetu za trad. medicinu ili je radila... ima razne oblasti interesovanja ali sve se moze naci u knjizi... znaci to je ono sto tamo pise). ako mnogi tvrde da im je pomogla, i navode se obicno neki drasticni slucajevi samoizlecenja, zasto se doktori ne pozabave ozbiljnije time? ako je sarlatanstvo, zasto, ponovo? (samo zbog malih plata?). moje iskustvo s tim je pod znakom pitanja, svako bi spolja rekao da mi nije pomogla, naprotiv, u sta nisam potpuno sigurna, ali sam sigurna da nisam u stanju potpuno da je iskoristim. mozda je problem u masovnosti, ili makar jedan od problema. mogla bih i potpuno da odbacim i da kazem, da, to me je unistilo (mada sam neke stvari popravila posle toga ali i dalje sam nestabilna i ne bas srecna), ali opet me zanima zasto neko to "uspe" a neko ne. i zasto su lekari uglavnom cutljivi povodom toga, da li samo zbog sujete ili je rusija toliko mocna.
ili masovnost alternativnih pristupa... ali zabrinjava me i striktno drzanje konzervativnih stavova

Hitno mi treba pomoć ljudi!!.
Sutra izlazim sa jednom devojkom. Problem je u tome što sam ja fizički hendikepirana osoba. (i ona ima nešto manji hendikep). Problem je u tome što ja mislim da sam osoba prilično siromašnog duha pa sam zato užasno nesiguran, i plašljiv pred devojkama, uvek sam uveren u nuspeh i imam utisak da će posle 20 minuta o meni misliti sve najgore, a najveća noćna mora mi je da će mi isto posle 20 minuta blokirati mozak i da ću ćutati kao zaliven ili lupati gluposti, Inace po preporuci lekara uzimam neke blage antidepresive.
Jel ima neko sličan problem?
Kako da sebi malo podignem samopouzdanje, kako da se izvadim iz situacije ako mi stane pamet?...

Počni da se šališ na svoj račun. Mani to uvek upali. :D

bug.gif

Svaka vama cast doktorima, ali anksioznost i kada ste svesni toga ( kao ja sto sam bila ) je tesko pobediti tako lako. Sracunala sam da treba cca. godinu dana da se izborite sa svim simptomima koje vas u medjuvremenu strefe, da ih naucite ignorisati i da otkrijete uzrok svemu tome.
Ali sta je utesno. Obisla sam kardiologa jer mi je lupalo i preskakalo srce, neurologa jer mi je sevalo i sistalo u glavi, i radila dopler krvnih sudova vrata i mozga, radila ultrazvuk abdomena i naravno proveravala trbusnu aortu, odradila hormone i stitnu zlezdu, sve moguce krvne analize. Pa kad se saberu redovno stomatolog, ginekolog i oftamolog ja mogu sada da se pohvalim da sam se ispregledala od glave do pete sto nikad da nisam "prolupala' ne bih uradila. Zdrava sam kao dren. A to sto se tripujem,... e pa ne moze sad bas sve da bude idealno. Bitno je da u svemu vidite nesto dobro! A onda kada resite i uzrok vaseg stanja, vi ste stvarno blagoslovljeni i zaista jaki. PA< ZAPAMTITE TO!

Pa sta ces, to je srpski mentalitet: svuda drugde gde ljudi poseduju zdravstvenu kulturu oni jednom godisnje odrade analize krvne slike i mokrace, stomatoloski kontrolni pregled ( jednom na 6 meseci), ginekoloski pregled (takodje jednom na 6 meseci a najmanje jednom godisnje) i prodju kompletan skrining svog lekara opste prakse sve sa EKGom. Sa takvim godisnjim redovnim i urednim check-upom, kad pocne da im preskace srce i da im sisti u glavi, odma ih posalju kod psihijatra jer znaju ljudi da im je sve ostalo kako treba. al kod nas, posto niko ne ide kod lekara (najveci broj se leci ili preko foruma ili preko saveta kako je to bilo "cika Peri kad mu je onomad isto tako ko i tebi preskakalo srce!') vec se tamo odlazi kada je covek vec pred zaumiranje, naravno da kad i dospes kod lekara moras d aprodjes sve preglede na svetu jer ne posedujes nikakvu urednu medicinsku dokumentaciju bez od pre deset godina u najboljem slucaju...... :(

Ali ako je za utehu - na kraju sve ipak zavrsi kod psi'jatara! :)

Pa sta ces, to je srpski mentalitet: svuda drugde gde ljudi poseduju zdravstvenu kulturu oni jednom godisnje odrade analize krvne slike i mokrace, stomatoloski kontrolni pregled ( jednom na 6 meseci), ginekoloski pregled (takodje jednom na 6 meseci a najmanje jednom godisnje) i prodju kompletan skrining svog lekara opste prakse sve sa EKGom. Sa takvim godisnjim redovnim i urednim check-upom, kad pocne da im preskace srce i da im sisti u glavi, odma ih posalju kod psihijatra jer znaju ljudi da im je sve ostalo kako treba. al kod nas, posto niko ne ide kod lekara (najveci broj se leci ili preko foruma ili preko saveta kako je to bilo "cika Peri kad mu je onomad isto tako ko i tebi preskakalo srce!') vec se tamo odlazi kada je covek vec pred zaumiranje, naravno da kad i dospes kod lekara moras d aprodjes sve preglede na svetu jer ne posedujes nikakvu urednu medicinsku dokumentaciju bez od pre deset godina u najboljem slucaju...... :(

Ali ako je za utehu - na kraju sve ipak zavrsi kod psi'jatara! :)

Ma jok! Nazalost, ljude je i tada sramota da odu kod psihijatra kao da su automatski ludi. Ja sam znala koje su me sve ruzne okolnosti dovele do pucanja i da mi je to sve na nervnoj bazi, ali dzabe kada uz svu volju nisam imala snage da se izborim sa tim. Zato sam otisla kod Dr. Jovicica, usla i rekla "Dobar dan, ja prolupala! ". Tek kada nas narod shvati da je neprijatnije da odete kod ginekologa ili urologa i da niste ludi samim dolaskom kod psihijatra, mnogima ce biti bolje da prezive sve probleme koji su ih strefili. Inace meni i sada lupa cuka sa nekih 100 otkucaja, ali ignorisem posto znam da mi je to posledica pripreme za vantelesnu koja mi visi nad glavom

To je zanimljiv predlog, ali cini mi se da nista od toga ovde:(
Meni je posebno interesantan Rorsahov test i volela bih da ga uradim, ali nikad mi nisu dali da ga radim:(

Ja sam ga radila i bilo je vrlo zanimljivo. Receno mi je da sam osoba sa visokom inteligencijom ali maksimalno iskontrolisana, i da delujem glupo oko stvari koje me uopste ne interesuju

Psiholoski testovi su zakonom zasticeni i mogu ih upotrebljavati iskljucivo psiholozi u kontrolisanim uslovima. A sto se tice popularnih testova koji se mogu naci po zabavnj stampi tipa Bazara, Vive itd, sigurno mozes naci veliki broj takvih zabavnih testova preko Googl-a ako potrazis. POstoje brojni sajtovi na tu temu.

OK, jasno mi je da nije za internet, ali mislila sam na testove inteligencije kao sto ima Mensa. Nema veze, moja greska.
Samo.... ono Bazar i Viva malo vredja inteligenciju ,znas?
Nisam mislila na sarlatanske zadatke iz psihologije koje smo dobijali u srednjoj skoli

Lijepo vas molim za pomoć i savjet. Prije tri mjeseca dijagnosticirali su mi astmu i onda su krenuli svi problemi. Prvo tahikardija na lijekove, onda ukinuli lijekove koji izazivaju tahikardiju, a tahikardija ostala i do 180 otkucaja u minuti, čak i u mirovanju. Astma ostala, ali blaga - ne bi trebala izazivati tahikardiju i veće smetnje.Pa, došao tremor - prvo cjelodnevni cijelog tijela, onda se malo smirilo po danu, ali ostalo po noći. Pa, "igranje" pojednih mišića u tijelu - nekontrolirano - ne tako često, ali smeta. Pa, gušenje, a protok zraka na pikflow metru u redu, pa bolovi u mišićima i zglobovima. I tako se ponavlja iz dana u dana i dosta je često Trenutno su najgore tahikardije i zaduha pri najmanjem fizičkom naporu, uslijed čega se javlja strah "da će se ipak nešto strašno dogoditi". Obavila cijeli sijaset pretraga - uzv srca je u redu, rtg srca i pluća isto - na holteru zabilježene tahikardije, velik broj, ali kardiolog misli da nije "od srca", već možda od pluća. Posjet pulmologu, koji tvrdi da nije od pluća. Kompletne krvne pretrage - sve u redu. Nema anemije, hormoni štitnjače u redu. Primjetila sam da se pod stresom ipak simptomi pogoršavaju i da normabel od 2 mg malo smiri tenzije, no ne ukloni potpuno simptome. Beta blokatori su mi kontraindicirani zbog astme. Idem već mjesecima na psihoterapiju zbog stresne situacije koja se desila prije pola godine. Psihoterapeut jako zadovoljan. Kaže da izvrsno napredujem, što ja i osjećam kroz promjene u svojem ponašanju- puno sam smirenija, sretnija, zadovoljnija. Stresna situacija je prošla i trenutno nemam nikakvih objektivnih problema. Sve je dobro da ne može biti bolje, osim što sam ja bolesna. S obzirom na velik broj pretraga, počela sam sumnjati da je možda ipak uzrok u "psihi", iako moj psihoterapeut ne vjeruje da je tome tako. Budući da mi je organizam oduvijek izrazito bio osjetljiv na bilo kakav stres, moje je pitanje da li je moguće da "psiha" proizvodi jake tahikardije i zaduhu pri najmanjem fizičkom naporu uz osjećaj gušenja i tremor, odnosno da li su zabilježeni takvi slučajevi u praksi. Unaprijed hvala na odgovoru.

Sve je moguce. Koliko je verovatno to moraju da Vam kazu somaticari. Ako somaticari tvrde da nije u pitanju fizicki problem, onda je verovatno psihicki. No pre toga ja bi ipak uradila pregled na koksaki viorus (tema postojim koristite pretrazivac). Takodje postoji cela velika tema posvcecena stresu, takodje se moze naci koriscenjem pretrazivaca. POzdrav

Mogu ih upotrebljavati samo psiholozi? Ne i psihijatri?

Kod nas se psihijatri ne obucavaju za psiholosku dijagnostiku, niti psiholosko testiranje spada u njihov opis posla. Ne mogu kupiti testove bez psiholoske diplome, odnosno ne mogu se dobiti kljucevi za testove. Sto se tioce Rosarha, za njega postoji posebna edukacija koju mogu pohadjati i psihijatri i ukoliko imaju sertifikat mogu koristiti ovaj test, sto je u nasim uslovima neuobicajeno i ne znam ni jednog psihijatra koji je obucen za Rosarha i koji ga koristi (nisu precesti ni psiholozi koji ga kod nas koriste, bar ne u zvanicnim ustanovama, znam jednog koji ga koristi u drzavnoj ustanovi).

OK, jasno mi je da nije za internet, ali mislila sam na testove inteligencije kao sto ima Mensa. Nema veze, moja greska.
Samo.... ono Bazar i Viva malo vredja inteligenciju ,znas?
Nisam mislila na sarlatanske zadatke iz psihologije koje smo dobijali u srednjoj skoli

Mensini testovi...hm....zar ne mislis da bi bilo malo (krajnje) neuobicajeno da Mensini testovi budu dostupni za preko interneta na 'izvolte' ?
A ljudi koji traze da im se postave testovi licnosti i inteligencije na internet da se zabave i samoprocene, obicno misle na zabavno-popularne testove koji se mogu naci po internetu i zabavnoj stampi. Jer su dovoljno pametni da i sami znaju da ozbiljna psiholoska dijagnostika ne moze biti dostupna internet populaciji jer u tom slucaju ne bi imala nikakvu vrednost niti validnost kao dijagnosticki instrument. Ne znam sta od ovog gore recenog dakle nije bilo primereno tvojoj inteligenciji? :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back