Psihijatrija - industrija smrti

A kako bi ti Naro lečio šizofreniju ili shizofreniju ?

Vitaminima (vit c i niacin) i vodom verovatno. Pa cime drugim? Nece verovatno medicinom. Potreban nam je neko koga ta ista medicina mrzi a iza koga stoji lazni autoritet i prividna gomila svedoka. Naprimer, neko kao sto je Linus Pauling, al on je davno umro. Mozda Dr. Burzinski smisli lek za sizofreniju?

Poslednja izmena:

A da li su neki oblici šizofrenije ipak izlečivi?
Poznajem čoveka koji ima tu dijagnozu, ne pije nikakve lekove već 4 - 5 godina i dobro funkcioniše.
U stvari, sasvim normalan čovek.
Rekao mi je samo da lekovi nisu ti koji su ga izvukli.
Moja pretpostavka je da je imao dobru početnu terapiju, koja mu je zaista pomogla.
Ali, i on se potrudio. Kaže promenio je način razmišljanja i totalno je sebe promenio.
Ako on ne pije lekove i dobro je, a ima dijagnozu šizofrenije, o čemu se tu radi?
On najnormalnije funkcioniše.
S druge strane, imam rodjaka i komšiju koji su u vrlo lošem stanju.
Od postavljanja dijagnoze, pa do danas, a od tada je prošlo puno vremena, samo je bilo gore.
Za komšiju ne znam, ali moj rodjak baš nije imao sreće sa lekarima.
Od prvog dana.
Nekad razmišljam, da je u samom početku dospeo ljudima koji znaju svoj posao, možda bi prošao bolje.
Ne kažem da bi bio izlečen, ali bi možda mogao da funkcioniše uz neku terapiju.
Koliko toliko da živi kao ljudsko biće.

A da li su neki oblici šizofrenije ipak izlečivi?
Poznajem čoveka koji ima tu dijagnozu, ne pije nikakve lekove već 4 - 5 godina i dobro funkcioniše.
U stvari, sasvim normalan čovek.
Rekao mi je samo da lekovi nisu ti koji su ga izvukli.
Moja pretpostavka je da je imao dobru početnu terapiju, koja mu je zaista pomogla.
Ali, i on se potrudio. Kaže promenio je način razmišljanja i totalno je sebe promenio.
Ako on ne pije lekove i dobro je, a ima dijagnozu šizofrenije, o čemu se tu radi?
On najnormalnije funkcioniše.
S druge strane, imam rodjaka i komšiju koji su u vrlo lošem stanju.
Od postavljanja dijagnoze, pa do danas, a od tada je prošlo puno vremena, samo je bilo gore.
Za komšiju ne znam, ali moj rodjak baš nije imao sreće sa lekarima.
Od prvog dana.
Nekad razmišljam, da je u samom početku dospeo ljudima koji znaju svoj posao, možda bi prošao bolje.
Ne kažem da bi bio izlečen, ali bi možda mogao da funkcioniše uz neku terapiju.
Koliko toliko da živi kao ljudsko biće.

Nisam neuropsihijatar,ali mi je poznato da ima više vrsta shizofrenie...
Čovek koga poznaješ,a kom je navodno dijagnosticirana ,a nije više bolestan i nije "na" lekovima
koji su delotvorni je priča koja "ne pije vodu"... Nešto u toj priči ne odgovara istini;ili da je
dijagnosticirana ili da ne pije lekove ili da je sasvim zdrav...
Još uvek nije postignuta trajna remisija u kojoj se ne moraju piti neki od lekova antipsihotika...Čak ni
depo lekovi još ne obezbeđuju tako nešto...
A da se dosta radi na tom -i to mi je poznato...
Tvoj rođak i komšija, a i vi saučestvujući s njim, zaista nemate sreće jer je kod njega,očigledno,u pitanju
jedan od najtežih oblika te bolesti...Želim mu zaustavljanje te bolesti.

ajde, pa kako, je l mu smesta neko
Dovoljno je da jednom zalutaš tamo, pa kad god te neko prijavi nekoj službi da praviš probleme, kad vide da si jednom bio tamo neće da riskiraju već te odvedu na psihijatriju gde nema šanse da nešto izjaviš doktorima, što se više buniš duže si tamo. To naročito važi za mlađu populaciju. Šta dete zna o zakonima. Zato roditelji dobro pazite na svoju decu i borite se za njih. Inače nek mi neko kaže da li zna i jedan slučaj da je neko sa psihijatrije dobio osim otpusne liste zašto je zadržan, tj šta je uradio da ga protiv svoje volje tamo zadrže.

Iskreno - ne znam Pix. Ne znam ni da li je izlečiva, za sada se nije pokazala izlečivom.
No, moji protesti se odnose na blaže "poremećaje".
SCH može biti uzrokovana lezijama CNSa. Takva se mora tretirati medikamentma.
Drugo, ljudi koji imaju tu dijagnozu a agresivni su i destruktivni moraju biti stacionirani i pod farmakološkom terapijom jer je to jedini način.
Ako pak nema vidljivih oštećenja nervnog sistema ili ljudi sa problemom nisu opasni po okolinu mogu se razmotriti alternative (kojih, ruku na srce, nema mnogo i variraju od osobe do osobe).

Zašto tako olako osporavati domete psihijatrije i uspešnost lečenja lekovima ? Samo neupućenii i oni koji
nisu imali duševnog bolesnika u svojoj blizini, ili oni koji su gledaili loše američke filmove, mogu tako da misle.

A čime se ti baviš kad tako olako sudiš?
I tim lekovima se ne leče mentalne bolesti već se ublažuju simptomi.
Te dve stvari su drastično različite, a ja svoj stav sigurno nisam razvio iz gorepomenutih filmova.
Stvar je ozbiljna i potrebne su određene promene da bi se izvukao optimum iz tretmana medikamentima.
Ako se nešto olako radi to je davanje farmakoloških sredstava bez bavljenja određenim problemom za stvarno.

Iskreno - ne znam Pix. Ne znam ni da li je izlečiva, za sada se nije pokazala izlečivom.
No, moji protesti se odnose na blaže "poremećaje".
SCH može biti uzrokovana lezijama CNSa. Takva se mora tretirati medikamentma.
Drugo, ljudi koji imaju tu dijagnozu a agresivni su i destruktivni moraju biti stacionirani i pod farmakološkom terapijom jer je to jedini način.
Ako pak nema vidljivih oštećenja nervnog sistema ili ljudi sa problemom nisu opasni po okolinu mogu se razmotriti alternative (kojih, ruku na srce, nema mnogo i variraju od osobe do osobe).
Blaži poremećaji tipa neuroza ? Čak i u tom slučaju, ko tvrdi da je psihijatrijsko lečenje isključivo medikamentozno ( lekovima ) ?

Blaži poremećaji tipa neuroza ? Čak i u tom slučaju, ko tvrdi da je psihijatrijsko lečenje isključivo medikamentozno ( lekovima ) ?

Ja ne tvrdim da je to 100%, dobar deo da, samo pričam šta sam video da se radi, šta su moje kolege videle da se radi, šta su mi ljudi koji su bili na "razgovorima" pričali da se radi.
I ko što rekoh, jedan jedini loš psihijatar može upropastiti desetine života.
A kad kažem blaže mislim npr na panične napade, povremenu anksioznost (koju većina ljudi doživljava) ili kod ptsp gde je uvek bolje izbekavati medikamente, te nekim disocijativnim problemima čiji uzroci nisu fizičke prirode, da ne pominjem ovu notornu glupost koju je psihijatrija izmislila u vidu ADHD, zatim neke oblike bipolarnog poremećaja...
I da potsetim, klasifikacije mentalnih poremećaja i bolesti su visoko arbitrarne prirode.

»Етикетирати дијете као ментално болесно је жигосање, а не дијагноза. Дати дјетету психијатријску дрогу је тровање, а не третман.«
Томас Сас (http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szasz), психијатар, оштро критикује психијатрију. Запажања његова су врло проницљива.
До сличних ставова сам и сâм дошао, али моја анализа није ни приближно подробна, као што је његова.
Чим стигнем, парафразираћу неке његове аргументе, по сјећању; али сад-засад, ево неких мојих забиљежака.

Нормалност је једна од оних болести што су мене промашиле, али уочавам да људи имају чудан однос према ријечи нормалан=правилан која значи ограничен одређеним нормама=правилима. Кад ми кажу да нисам сасвим нормалан тј. да нисам сасвим ограничен, чудно им је што нисам тиме увријеђен. Штавише, кад видим шта је све данас „нормално“, ненормалност ми је највећи комплимент.

Али зашто се и у психијатрији, која данас себе сматра граном медицине, хипокритова заклетва назива Хипократовом? Није ли то непоштено према Хипократу.

Да сам прекршио писани закон, моја казна би се састојала само у одузимању слободе на одређено вријеме. Међутим, ја сам прекршио неписана правила понашања и моја казна се састојала не само у одузимању слободе на неодређено вријеме, него и у присилном узимању фармацеутских производа. У том смислу, теже је кажњен носилац етикете „психички болесник“, него носилац етикете „злочинац“, с тим што је у првом случају казна названа терапијом.

Економски гледано, је ли психофармацеутској индустрији у интересу да производи лијек који ће наводног пацијента излијечити тј. направити од њега здравог човјека којем није потребан никакав лијек? Или јој је у интересу да производи „лијек“ који ће од наводног пацијента направити доживотног потрошача?

У граду, у ком ово пишем, на улици се илегално продаје онај психијатријски отров што су мени давали не само легално, него и присилно. То што је мени гурано у крвоток као „терапија“, то је овдје улична дрога. Наркоманија је, дакле, добра ако није добровољна и ако ју финансира фонд здравственог осигурања?!

Човјек који добровољно престане јести може ИЛИ добити нека права која раније није имао ИЛИ изгубити и она права која је раније имао. Све зависи од тога да ли је његово одбијање хране проглашено протестом глађу или је проглашено анорексијом. Пресудна је номенклатура, а не сама појава.

Данас је тешко бити довољно параноичан, а камоли превише параноичан.

Ако је више људи који не виде демоне од оних који их виде, они што их виде су пацијенти за психијатра. Ако је, пак, више људи који виде демоне од оних који их не виде, они што их не виде су пацијенти за офтамолога. У демократском систему, „болест“ је некад статистички термин, а не медицински или биолошки.

Инквизиција ће, у овом или оном облику, постојати све док они, који ју осуђују, имају став: Па ти инквизитори су чудовишта, све њих треба на ломачу послати! Док је тако, инквизиција само мијења средство „третирања“ (нпр. физичко у хемијско или електрично) и налазиште „покрића“ (нпр. теолошко у медицинско или социјално), али опстаје.

Ja ne tvrdim da je to 100%, dobar deo da, samo pričam šta sam video da se radi, šta su moje kolege videle da se radi, šta su mi ljudi koji su bili na "razgovorima" pričali da se radi.
I ko što rekoh, jedan jedini loš psihijatar može upropastiti desetine života.
A kad kažem blaže mislim npr na panične napade, povremenu anksioznost (koju većina ljudi doživljava) ili kod ptsp gde je uvek bolje izbekavati medikamente, te nekim disocijativnim problemima čiji uzroci nisu fizičke prirode, da ne pominjem ovu notornu glupost koju je psihijatrija izmislila u vidu ADHD, zatim neke oblike bipolarnog poremećaja...
I da potsetim, klasifikacije mentalnih poremećaja i bolesti su visoko arbitrarne prirode.
niko ne tvrdi da su lekovi u svim slučajevima metoda izbora.Ako ti navedeš 3 slučaja u kome pshijatrija nije pomogla, ja ću ti navesti 30 u kojima je pomogla.No, to nije poenta.Tema je da je psihijatrija kao nauka nepotrebna,štetna , izmišljena i opasna.Ti se slažeš ?

3 miss Pix?! :)
3003 mogu da ti navedem no dobro...
Psihijatrija može biti štetna i opasna i tu nemam dileme.
Sad, koliko je nepotrebna... nisam siguran.
Potrebno je da se prilagodi, promeni paradigmu.
To važi i za psihologiju. Previše su uvrežene u redukcionizam i logički pozitivizam.
Mislim da je najbolje da se za prilagođavajući model iskoriste osnovne postavke socijalnog konstrukcionizma i na taj način poboljša data problematična oblast tj grana (psihijatrija je grana medicine, psihologija je samostalna nauka).
Možda bi na kraju ipak mogao da kažem - ukoliko se znatno ne poboljša i prilagodi današnjem čoveku psihijatrrija kakva je bila do sada jeste nepotrena, štetna i opasna.
A kad samo pomislim na dosadašnje zloupotrebe sav se naježim :zima:

Niko ne kaže da je psihijatrija savršena i da se ne može unaprediti, prilagoditi , usavršavati. To niko ne spori. U današnjem društvu svako je slobodan da izabere između homeopatije, klasične medicine ili lečenja kristalnom kuglom..( da ne nabrajam dalje ) i ja ne sudim.Svakako da paranoičnog šizofrenog pacijenta ja neću uputiti u organizaciju čiji se stavovi poklapaju sa navedenim u ovoj temi. Imam dovoljno iskustva, a ti si još uvek mlad , podržavam tvoje istraživanje ( lutanje :lol:) i skretanje sa kursa...možda se vratiš, a možda i ne. Znaš, jedno je unapređivati, a drugo negirati postojeće i okretati se "alternativinim" strujama ( navodi jer to nije alternativno lečenje, već organizacija ). Malo mi je čudno da gubiš vreme pohađajući klasičnu nastavu, istražuj dalje pa javi ima li šta novo. Ja sam eto staromodna - bila i ostala po tim pitanjima. (ali javi kad bude nešto konkretno )

Niko ne kaže da je psihijatrija savršena i da se ne može unaprediti, prilagoditi , usavršavati. To niko ne spori. U današnjem društvu svako je slobodan da izabere između homeopatije, klasične medicine ili lečenja kristalnom kuglom..( da ne nabrajam dalje ) i ja ne sudim.Svakako da paranoičnog šizofrenog pacijenta ja neću uputiti u organizaciju čiji se stavovi poklapaju sa navedenim u ovoj temi. Imam dovoljno iskustva, a ti si još uvek mlad , podržavam tvoje istraživanje ( lutanje :lol:) i skretanje sa kursa...možda se vratiš, a možda i ne. Znaš, jedno je unapređivati, a drugo negirati postojeće i okretati se "alternativinim" strujama ( navodi jer to nije alternativno lečenje, već organizacija ). Malo mi je čudno da gubiš vreme pohađajući klasičnu nastavu, istražuj dalje pa javi ima li šta novo. Ja sam eto staromodna - bila i ostala po tim pitanjima. (ali javi kad bude nešto konkretno )

:cmok:

Аргументи Томаса Саса.

1. Не постоји ментална болест.

Психијатрија располаже само дијагнозама које описују извјесна понашања, најчешће узрокована проблемима живљења, али ту болести нема.
„Болест може значити само нешто што људи имају, док је понашање нешто што људи раде.“
Нека појава није обољење само зато што су чланови удружења психијатара изгласали да тако буде: истинске болести не настају гласањем! Ево, како настају `менталне болести`: састану се психијатри, потпишу неки проглас и тиме се хиљаде људи разболе; рецимо, дјеца која су дотад била живахна, отад су `обољела` од тамо неког `синдрома` који ће звучити страшно стручно.

Овај механизам производње лудости, најбоље илуструје драпетоманија (http://en.wikipedia.org/wiki/Drapetomania), која нама, данас, изгледа бесмислено и било би то смијешно кад не би било истинито. Ријеч је о `болести` из 19. вијека, која је нападала искључиво поробљене црнце. `Симптом` је била тежња ослобођењу од ропства; `узрок болести` је био недостатак дисциплине, тј. преблаго поступање робовласника са робовима; `терапија` је била брутална. Илустрације ради, цитирам прописане `превентивне мјере`: „избичевати ђавола из њих“; или, у духу нашег језика, „убити бога у њима“.

По мом мишљењу, схизофренија је савремена верзија драпетоманије.

Poslednja izmena:
Nisam neuropsihijatar,ali mi je poznato da ima više vrsta shizofrenie...
Čovek koga poznaješ,a kom je navodno dijagnosticirana ,a nije više bolestan i nije "na" lekovima
koji su delotvorni je priča koja "ne pije vodu"... Nešto u toj priči ne odgovara istini;ili da je
dijagnosticirana ili da ne pije lekove ili da je sasvim zdrav...
Još uvek nije postignuta trajna remisija u kojoj se ne moraju piti neki od lekova antipsihotika...Čak ni
depo lekovi još ne obezbeđuju tako nešto...
A da se dosta radi na tom -i to mi je poznato...
Tvoj rođak i komšija, a i vi saučestvujući s njim, zaista nemate sreće jer je kod njega,očigledno,u pitanju
jedan od najtežih oblika te bolesti...Želim mu zaustavljanje te bolesti.

Jel si ti nekad imao seksualni odnos? Da si imao - ne bi ovo pisao. Čitam izmedju redova kod maloumnih.

Slucajno sam naletela na ovaj sokantan video:

Odgledajte kad budete imali vremena. Da li se slazete da mentalne bolesti ne postoje ili da mozda i postoje, ali da je psihijatrija nemocna da ih utvrdi i izleci ?
Narocito me interesuje vase misljenje o lecenju tzv. "hiperaktivnosti" kod dece.

Što se tiče ovog videa... preteraše ga vala.
Gledao sam oko dvadesetak minuta ali vidim da je i to bilo protraćeno vreme...
To je taj problem sa psihološkim saznanjem, svago ga tumači na svoju ruku.
Da je psihijatrija problematična jeste ali ne znam koji likovi su pravili ovu emisiju i koji im je interes.

Back