PSI - Najbolji covekov prijatelj - druga strana medalje

.Gogilli.

najbolja
VIP
Poruka
16.565

Dete u Senti usmrtili psi

Četvorogodišnji dečak Danijel B. iz Sente žrtva je najnovijeg napada pasa sa tragičnim posledicama. Naime, u utorak, 9. marta u poslepodnevnim satima psi rase rotvajler i doga, koje su držali njegovi roditelji, izujedali su dečaka za njegov rođendan u porodičnoj kući.

https://www.danas.rs/drustvo/dete-u-senti-usmrtili-psi/

Ljubitelj sam zivotinja i smatram da se prema njima treba lepo ophoditi. Bez obzira na to imam jak strah od pasa pogotovo pasa lutalica.
Cesto sam citala ..... ako ih ne diras nece ni oni tebe a onda procitam u novinama kako je copor pasa izujedao neku staru bakicu ili dete.
Da to nije bas bezazlena tema govori i ovaj clanak jer je napadnuto dete koje su psi znali, ziveli sa njim u istom dvoristu.
Sa svih strana se cuje glas ljudi za zastitu zivotinja i da nema zabune i treba ..... licno ja ne volim maltretiranje bilo koga pa ni zivotinja.
Ipak moje pitanje je:
Sta drzava radi da bi zastitila gradjane od pasa lutalica, od nesavesnih vlasnika pasa pa i od krvolocnih vlasnickih pasa.
Zasto niko ne reaguje kada se psi setaju bez korpe ili povoca.
Da li postoji neko sredstvo kojim bi rasterali pse ako naidjemo na njih?
Recenice tipa, miran je moj pas nece ti nista, ne pije vodu jer ovaj clanak pokazuje da se ne sme nikada u to poverovati.
Licno smatram da treba kazniti roditelje ovog nazalost nastradalog decaka.
Na prvom mestu su oni krivi.
Da li je kada sve sagledamo pas najbolji covekov prijatelj?

Četvorogodišnji dečak Danijel B. iz Sente žrtva je najnovijeg napada pasa sa tragičnim posledicama. Naime, u utorak, 9. marta u poslepodnevnim satima psi rase rotvajler i doga, koje su držali njegovi roditelji, izujedali su dečaka za njegov rođendan u porodičnoj kući.

Ljubitelj sam zivotinja i smatram da se prema njima treba lepo ophoditi. Bez obzira na to imam jak strah od pasa pogotovo pasa lutalica.
Cesto sam citala ..... ako ih ne diras nece ni oni tebe a onda procitam u novinama kako je copor pasa izujedao neku staru bakicu ili dete.
Da to nije bas bezazlena tema govori i ovaj clanak jer je napadnuto dete koje su psi znali, ziveli sa njim u istom dvoristu.
Sa svih strana se cuje glas ljudi za zastitu zivotinja i da nema zabune i treba ..... licno ja ne volim maltretiranje bilo koga pa ni zivotinja.
Ipak moje pitanje je:
Sta drzava radi da bi zastitila gradjane od pasa lutalica, od nesavesnih vlasnika pasa pa i od krvolocnih vlasnickih pasa.
Recenice tipa, miran je moj pas nece ti nista, ne pije vodu jer ovaj clanak pokazuje da se ne sme nikada u to poverovati.
Пре неки дан, један љубитељ коња рече: ,,Коњ је најбољи човеков пријатељ''.

Хајде да бар пробамо да не мешамо бабе и жабе како је то урадио аутор цитираног текста.
Овај страшан и трагичан догађај је само још један пример да није свако за држање паса, нарочито уједљивих пасмина.
Bilo bi fino da objasnis sta ja tu pomesano.

Nije svako za psa...Psi , kao i ljudi , imaju svoj karakter,dakle nisu svi isti ...Kao ni mi ...Postoje pasmine sa kojima treba više raditi , sam karakter im je takav...Treba biti spreman i dovoljno odgovoran pre nego se upustimo u držanje takvog ljubimca,,,
Za ovako strašne slučajeve , opravdanja baš i nema...A kada malo razmislim , možda postoji i opravdanje ....Mi ćemo da se svađamo , vređamo , možda i pesničimo -pas ne zna drugačije -on reaguje zubima...Mnogo je istraumiranih i izmlaćenijh pasa koji su imali grozan život i čudovišna iskustva sa ljudima...Može li da to prođe bez posledica?Mislim da ne....Njemu će ljudi biti ono strašno i gnusno i preovladaće mržnja ...Opet , ako psu pružimo ljubav , prijateljstvo i normalan , prijatan život -on će to svojom toplinom i odanošću , i prijateljstvom i uzvratiti ...

Ne opravdavam šetnju bez povodca i puštanje pasa na ulicu ...Bojim se grupisanih čopora i izbegavam da prolazim kraj njih , bez obzira što pse obožavam ...I smatram da se po psu , njegovom pogledu , izrazu lica(da , lica)može zaključiti šta ti misli u tom trenutku ...Kod čopora podivljalih , išutiranih i gladnih lutalica postoji pravilo vođe...ako on krene -pratiće ga...treba se znati i postaviti ...ne pokazati strah , mada znam da je to teško , pokazati pokornost , biti niži od njih , primetila sam da pali ...ne gledaj ga u oči , spusti pogled i pokori se , jer on je glavni i na njegovoj si teritoriji ...

Odlutala sam malo od teme,,,,
Ne opravdavam takve tragedije ...I mislim da je u redu takvog psa uspavati , jer u njegovom mozgu je nešto puklo i on će verovatno uraditi to ponovo ...(u slučaju da nije izazvan ili iziritiran)
Ali ...Da,,,Smatram da psi jesu čovekovi najbolji prijatelji ..ona ljubav i vernost , pogled koji ti upućuje , sluša te i uvek je pored tebe ...I ne , ne samo zato što ga hraniš , on jednostavno uživa u našem društvu , prati naše pokrete , govori nam mimikom , govori nam pokretima tela ..Imam 5 pasa .Dva komšijska.Dva šteneta o kojima povremeno brinem .Volontirala sam u azilu za pse ..Pravila kućice za lutalice kod nas u parkovima ...Hranim lutalice ..Mene psi vole i ja volim njih.
Psi su moja porodica.

Da li je senzacionalisticki napisano ili ne moja poenta je u tome da svi dizu glas za zastitu zivotinja.
Izjasnila sam se da sam i ja protiv maltretiranja bilo koga ali se cesto zapitam ko brani ljudska prava.
Recenice tipa:
Mora da je matretiran pa je ujeo nije nikakva uteha nastradaloj osobi.
Miran je moj pas, nece te ujesti prodji slobodno, uopste ne uliva sigurnost osobi koja treba proci pored nepoznatoig psa pa bio on i vlasnicki.
Jesam za zbrinjavanje zivotinja ali se isto tako grozim kada naidjem na horde pasa lutalica i po meni pravljenje kucica za pse lutalice nije resenje, zasto ih ljudi koji ih vole ne usvoje, sterilisu .....time ce vise pokazati svoju ljubav i brigu za njih....

i po meni pravljenje kucica za pse lutalice nije resenje, zasto ih ljudi koji ih vole ne usvoje, sterilisu .....time ce vise pokazati svoju ljubav i brigu za njih....

Ali , jeste...Imaju gde da prezime, dobijaju hranu , u toplom su ..i samim tim su pitomiji i nisu frustrirani , a i stiču poverenje u ljude....Na žalost , azili ne mogu da ih prime sve...Tu zameram državi koja ne može da odvoji za to , a daje za neke nebulozne stvari ...
A udomljavanje ..Ja sam udomila dve kujice ...Ali više ne mogu ...Ne stojim finansijski tako dobro ...A bih...Kažem , imam ih pet.Da mogu , otvorila bih i sama azil....

Ali , jeste...Imaju gde da prezime, dobijaju hranu , u toplom su ..i samim tim su pitomiji i nisu frustrirani , a i stiču poverenje u ljude....Na žalost , azili ne mogu da ih prime sve...Tu zameram državi koja ne može da odvoji za to , a daje za neke nebulozne stvari ...
A udomljavanje ..Ja sam udomila dve kujice ...Ali više ne mogu ...Ne stojim finansijski tako dobro ...A bih...Kažem , imam ih pet.Da mogu , otvorila bih i sama azil....
Činim onoliko koliko mogu .

Ženka i mužjak.
Ženka u teranju.
Pored dva rotvajlera imali su i dobermana...da li imaš predstavu koliko jede pas od 50kgx2 plus doberman i koliko to košta. Predstavu?
Žena je razvedena, radi u fabrici i stoji izjava da nije mogla da se brine o psima.
Vlasnici štanceri.

Управо о томе говорим у вези са овим текстом. Чињенице које си навео очигледно нису занимале " истраживачког новинара" , него тенденциозна запитаност да ли је пас најбољи човеков пријатељ:evil:

Ipak moje pitanje je:
На првоме мјесту, је то да је једно дијете изгубило живот. Породична трагедија.
Полемисати о томе, ни говора. Не може се о томе ништа рећи. Туга.
Оно на шта се вриједи осврнути је следеће, у саобраћају је ове недјеље погинуло десеторо, а повријеђено макар толико дјеце.
На некоме тренингу, настрадало је једно а повријеђено тешко двадесеторо дјеце. Издато је данас педесетак возачких дозвола
возачима, који ће због некога разлога изазвати саобраћајне несреће. Издато је неколико дозвола за ношење оружја лицима којима не би требало.
Поента моје приче је да сви пси нијесу исти, за поменуте расе паса, да сте питали било којег кинолога, или ветеринара рекао би вам да нијесу избор ни за кућу, ни за дјецу. Извини што сам опширан, само сам желио да кажем да ни сви људи, нијесу исти и да истој ситуацији реагују другачије.:kpozdrav:

Ne slažem se da je pas onakav kavim ga vlasnik napravi - odgoji. To je stara, potpuno pogrešna floskula.
Mentalni sklop psa zavisi i od rase. Svi borbeni psi, dok je stvarana rasa, koji su bili dobroćudni su eliminisani iz dalje selekcije...
Dresura i odgoj mogu da definišu ponašanje svakog psa - ali ćud, koja se kad-tad ispolji , je nepromenljiva i to može biti kobno.
Neke države (čini mi se Holandija), su donele zakon da se određene rase (po statističkim podacima o napadu na ljude) NE mogu držati, gajiti, prodavati...
Tu spadaju stafordi, pit-bulovi, pit-bulterijeri, neke doge, dobermani...
Naša jadna država je uvela nekakav porez na te rase - koji niko ne plaća...
Ovaj tragičan događaj nije prvi put kod nas da su psi napali gazde ili decu sa kojima žive...
Savršen pas je pas mešanac...Rasni psi su u stvari najveći mešanci...Argentinska doga je mešavina tridesetak rasa...Lajka, prvo biće sa zemlje u svemiru je bila mešanac...A mogli su birati rasu koju god požele.
Država ima instrumente i načine da to reši, ali izgleda da je dobrobit i bezbednost građana ne zanima, a zaštitili su zakonom bubamare i krtice....

Ne slažem se da je pas onakav kavim ga vlasnik napravi - odgoji. To je stara, potpuno pogrešna floskula.
Mentalni sklop psa zavisi i od rase. Svi borbeni psi, dok je stvarana rasa, koji su bili dobroćudni su eliminisani iz dalje selekcije...
Dresura i odgoj mogu da definišu ponašanje svakog psa - ali ćud, koja se kad-tad ispolji , je nepromenljiva i to može biti kobno.
Neke države (čini mi se Holandija), su donele zakon da se određene rase (po statističkim podacima o napadu na ljude) NE mogu držati, gajiti, prodavati...
Tu spadaju stafordi, pit-bulovi, pit-bulterijeri, neke doge, dobermani...
Naša jadna država je uvela nekakav porez na te rase - koji niko ne plaća...
Ovaj tragičan događaj nije prvi put kod nas da su psi napali gazde ili decu sa kojima žive...
Savršen pas je pas mešanac...Rasni psi su u stvari najveći mešanci...Argentinska doga je mešavina tridesetak rasa...Lajka, prvo biće sa zemlje u svemiru je bila mešanac...A mogli su birati rasu koju god požele.
Država ima instrumente i načine da to reši, ali izgleda da je dobrobit i bezbednost građana ne zanima, a zaštitili su zakonom bubamare i krtice....
Ovo je post sa kojim se slazem do poslednje napisane reci :ok:

A zašto se drže ti opasni psi, nego da štite samo vlasnike. Takvi psi nisu učeni da budu miroljubivi i naravno da su ih ljudi iskoristili znajući njihovu ćud i narav.
E sad, to što mnogi koji drže takve pse, nisu svjesni potencijalne opasnosti koja bi se mogla ispoljiti i dovesti do tragičnih slučajeva kao što je ovaj je druga strana "priče".
Ako je pas učen da ne bude miroljubiv, nego je dresiran da bude još opasniji i krvoločniji nego što je inače, ko je onda kriv? Pas ili čovjek?
Dakle čovjek je taj koji zna da pojedini psi imaju agresivnu ćud, ne čine niti rade na tome da ga pripitome i dresiraju da ne bude takav, nego naprotiv.

U suštini, pitanje je zašto nekome treba pas, za koje svrhe će mu služiti, koju rasu će odabrati.. i za pitomog psa treba odgovarajući način odgajanja i držanja a kamoli za one opasne, dakle sve je na nama. I dobrog, pitomog i umiljatog pasa nehumani ljudi će napraviti lošeg.

Dakle, ne slažem se da je to nekakva "floskula" jer, psi nisu krivi ako su (na)učeni da napadaju nepoznate osob,e jer ako im se to dozvoli i omogući, za njih je to samo zadatak koji im je postavljen od malena.

Naravno da borbeni i opasni psi moraju imati stroge kontrole i uslove držanja, a svaki napad koji se eventualno desi je greška čovjeka.
Za držanje opasnih i borbenih pasa postoje striktna pravila i uputstva, a ovakve nemile scene se dogadjaju kad se ne poštuju i krše pravila držanja i čuvanja.

Moj post zasnivam na doživljenom iskustvu i događajima. Nemam neka "knjiška" znanja iz te oblasti.
Naime, imao sam priliku da u bolnici vidim dete (devojčicu), koju je njen pas, sa kojim živi u kući, sa kojim je ponekad i spavala zajeno, i bio" pitom kao maca", toliko unakazio kad je potpuno bezrazložno napao, ujedajući je za glavu, zderao joj ceo skalp tako da joj se videla lobanja...Jedan užas, ničim izazvan. Verujem, u stvari, ubeđen sam, da ko je imao priliku da vidi to prelepo dete, unakaženo i jedva preživelo, da bi svakako imao drugo mišljenje o držanju opasnih i borbenih rasa pasa. U pitanju je bio rotvajler.
Taj i ovaj sad (i ko zna još koliko sličnih) događaj je vrlo skromno ispraćen u medijima...Neshvatljiva empatija društva i države koja ima i moć i resurse da do ovakvih slučajeva više ne dolazi. Država kroz veterinarsku službu samo uspava takvog psa i na tome se završi. Nikakva prevencija, makar kroz edukaciju ljudi da ne drže potencijalno opasnog psa...
A da je vlast zaista zabrinuta za zdravlje i živote građana , pogotovo dece koja su česta meta napada, donela bi zakon o zabrani držanja opasnih i ujedljivih rasa, po ugledu na neke civilizovanije zemlje.
Nešto ipak mislim da sa ovakom vlašću, koja je sada - taj film nećemo gledati.
Inače sam veliki ljubitelj pasa i posedujem jednog.

"Svaki napad koji se eventualno desi je greška čovjeka", možda je tako u kinološkoj teoriji, u praksi - nije. Kinolozi , uz svo dužno poštovanje za struku i znanje, se ne upuštaju u psihologiju psa, odnosno njegovu ćud. Događaji poput ovog demantuju tu tvrdnju da je uvek "greška čoveka". A da je to čak i tačno - zar nije izuzetno opasno i kobno da ljudi koji nisu ni dreseri ni stručnjaci (takvih je 99%) drže psa koga nehotice i najmanja sitnica može da isprovocira na ubilački napad.

Imao sam i ja priliku da vidim unakaženo lice moje drugarice od "pitomog" kućnog psa.. ali, greška se desila kada je prišla zdjelici gdje je pas upravo jeo.
Kad je prišla sasvim blizu i čučnula,pas je to "shvatio" kao otimanje hrane ili već kako i ugrizao je za obraz.. ožiljci uz brojne operacije su vidljive i danas.
Ipak, rijetki primjeri nisu pravilo, tako nešto se stalno dogadja u mnogim sferama života..
Ostajem pri stavu da su ljudi na ovaj ili onaj način ipak većinski krivci. Koliko su samo ljudi nanijeli zla tim divnim bićima je nešto što se izgleda ne računa.
Naravno da je "greška čovjeka" i u ovom slučaju, jer drže opasnog psa.. dakle, ne pas njih ako ćemo uprostiti do kraja.
Da ponovim.. postoje tačno propisi i pravila o držanju pasa, pogotovo onih koji se smatraju opasnim. Ali, uvijek se nadju pametnjakovići i neki "Bogom dati" da misle i rade na svoj način.. dok se na žalost ne dese ovakve tragedije, mnogi se neće prizvati pameti.

Back