Psi lutalice

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па не знам чему помињање чињенице да сам случајно мод овде? Какве везе има то са нашим разговором? Зашто то спомињеш?:confused:

И КО те напада? Реци, ја ћу те бранити...;)

spomenula si argumente ... gedamo te, na cijoj si strani :malav:

staniste divljeg psa- moze se izguglati
domaci pas - je vlasnicki pas, za razliku od krave koju niko nece pustiti u divljinu vec ce je pojesti, imamo lutalice

kao i svaki faktor rizika- ranije bi mu domacin presudio, onda je zakon trebao da zastiti ljude od losih vlasnika i pasa lutalica. pre 20 god. lutalica nije bilo mnogo, sada ih je sve vise, nevladine organizacije donose zakone koji nisu prakticni, koji dovode do gomilanja pasa na ulicama, formiranja copora i ucestalim napadima- o vecini tih napada nikada se ne prica, nacujes komsiju ili vidis u prolazu.
doslo je do toga da pisanje o napadima u novinama se karakterise kao govor mrznje prema psima, da se za napade krive zrtve- da su isprovocirale bilo kako, ili se samo kaze da je neki pas bio agresivan- cime se zanemaruje ponasanje copora, teritorijelno i ostalo. ljudi laziraju napade da ostete drzavu etc.

za napade lutalica bi trebao odgovarati grad- preuzimaju vlasnicku ulogu odgovornog lica- ali kome treba odsteta ako dodje do narusenja zdravlja! afro je nakuckala fin primer praxe. zbog pogresno postavljenih osnova da opasnost od lutalica ne postoji, da su kuce fine samo agresivni napadaju etc, se i doveo sistem sterilisi i pusti, za koji sam pokazala kakve rezultate daje. sve sto dovodi sigurnost ljudi u pitanje ne moze se stititi zakonom- da je zasticenije od prava deteta npr. na osnovu pogresnih premisa se neguje stav koji nije ispravan.

nisu zivotinje nista krive naravno- ali je ljudska odgovornost sankcionisati rizike. i postaviti zakone da stite a ne stavljaju u rizik! pas je zivotinja koju mi ne jedemo, i opet na drugim mestima po svetu takva prava imaju sveti majmuni i krave koji ne povredjuju ljude

malo pre mi rece gospodja moderator da je vuk bio taj koji se sam pripitomio...
Vuku je mesto u prirodi ali pas je kategorija koju je covek sam napravio...

Aha, ali ti i ja smo pripadnici te čovečije vrste i sad nam pitomi psi više ne trebaju i šta ćemo sa njima? Gde ćemo ih?
Ne znam stvarno, moram priznati da se iznenađujem razmišljanjima pojedinih forumaša.... ja sam vaspitana tako da poštujem ovu planetu, da poštujem milijarde godina pre mene i da uradim sve da i posle mene opstane još milijardama godina. Neće svet stati kad mene više ne bude. A taj odnos - danas mi trebaš, a sutra aj vozdra, ne pije vodu, ni u mom mikro okruženju, ni na globalnom nivou.

Aha, ali ti i ja smo pripadnici te čovečije vrste i sad nam pitomi psi više ne trebaju i šta ćemo sa njima? Gde ćemo ih?
Ne znam stvarno, moram priznati da se iznenađujem razmišljanjima pojedinih forumaša.... ja sam vaspitana tako da poštujem ovu planetu, da poštujem milijarde godina pre mene i da uradim sve da i posle mene opstane još milijardama godina. Neće svet stati kad mene više ne bude. A taj odnos - danas mi trebaš, a sutra aj vozdra, ne pije vodu, ni u mom mikro okruženju, ni na globalnom nivou.

Postoje vec kucni ljubimci. postoje i prava napustenih pasa i pasa lutalica. Sta jos treba?

..da li psi, rodjeni na ulici i odrasli na ulici i instiktima i temperamentom i stasom pozicionirani na odgovarajuce mesto u choporu sa kojim provode ceo zivot
imaju karakteristike chovekovih evolutivnih prijatelja..?
..ako imaju, zashto im je chovekovo mladunche koje im se nadje na teritoriji uljez..? ..da li je to poruka choveku o stavu kolektivne svesti..?
..ako nemaju, da li chovek ima pravo da brani svoju teritoriju bez grize savesti prema precima svakog pojedinachnog chlana chopora..?

..lichi li ovo na "black rage" samoprekor i imitaciju razumevanja iopravdavanja koji nisu nishta dobrog doneli ni osveshcenima ni pokajnicima..?

cije je vlasnistvo, ko odgovara za njega?

ja nemam sta da zaboravim- nosi ga kuci ako ti se svidja

Molim te, samo bez histerije, lepo sam te pitala.Pas Jeste ispred moje kuće- da si pažljivo čitala moj post, videla bi, pas jeste lutalica, pas je vezan.Ako si ozbiljna u raspravi, molila bih te da ponovo pročitaš moj post, tražila sam tvoje mišljenje, a ne žensko histerišno vrištanje.
Iz ovoga mi je jasno da te uopšte ne interesuje rešenje problema, nego samo linč, bezobzirnost i samoživost, skriveni iza lažne brige oko dece...

Poslednja izmena od moderatora:
..da li psi, rodjeni na ulici i odrasli na ulici i instiktima i temperamentom i stasom pozicionirani na odgovarajuce mesto u choporu sa kojim provode ceo zivot
..ako imaju, zashto im je chovekovo mladunche koje im se nadje na teritoriji uljez..? ..da li je to poruka choveku o stavu kolektivne svesti..?
..ako nemaju, da li chovek ima pravo da brani svoju teritoriju bez grize savesti prema precima svakog pojedinachnog chlana chopora..?

..lichi li ovo na "black rage" samoprekor i imitaciju razumevanja iopravdavanja koji nisu nishta dobrog doneli ni osveshcenima ni pokajnicima..?

pas je coporativna zivotinja,
u vlasnizstvu cesto priznaje jednog gazdu- koga smatra za vodju coipora ...

cesto odnos psa prema detetu u porodici najbolje pokazuje da je dete zlostavljano- zato sto je coporativna zivotinja koja postuje hijerarhiju !
decu i pse napada kao slabije, i kao konkurenciju- uvek se mora znati ko je ko

pas je coporativna zivotinja,
u vlasnizstvu cesto priznaje jednog gazdu- koga smatra za vodju coipora ...

cesto odnos psa prema detetu u porodici najbolje pokazuje da je dete zlostavljano- zato sto je coporativna zivotinja koja postuje hijerarhiju !
decu i pse napada kao slabije, i kao konkurenciju- uvek se mora znati ko je ko
Vidi se da pojma nemaš o životinjama, a očigledno ni o deci i njihovom odnosu, uzgred i čovek ti je čoporativna životinja.Poslednju rečenicu, i pored najbolje volje nisam razumela, šta je pisac hteo da kaže.

neki komentari :

Tuzno I zalosno, kako poginu jedna mladost, zbog bjezanja u sred grada od pasa lutalica, stidi se nacelnice I ostali opcinski vijecnici Starog Travnika.Sabur roditeljima I fameliji a mladoj djevojci lijep dzennet.

U NASU ZEMLJU NAMETNUT EVROPSKI ZAKON,STO JE VAN PAMETI,A U SVIM GRADOVIMA DESAVAJU SE STRADANJA OSOBA OD NAPUSTENIH PASA......

pasa , ima ih na svakom uglu, treba poduzeti nesto, rjesiti se pasa lutalica, bar grad moze to napraviti, ako vec ne moze nista.

Psi su vazniji od ljudi, njih treba zastiti, adjeca neka stradaju.Uzas koji se dogodio, trebao bi otvoriti oci onim koji mogu uciniti nesto pametno po pitanju pasa lutalica.

http://www.bhmagazin.com/crna-hronika/12231-travnik-poginula-djevojka-kod-hotela-qlipaq.html

eto, jednu temu su mi zatvorili klonovi nazoviljubaca- koji su gore evidentnim ponasanjem reagovali na sve argumentovane postove ...

sada pokusavaju i ovu ! zabranjeno je kucati na temu? zakon ne dozvoljava ? idioti neka vladaju
Teraš me da se zapitam, da li više mrziš pse ili njihove vlasnike i odakle ti pravo da neistomišljenike nazivaš idiotima ili sebe smatraš bogomdanom da nas edukuješ- a ko si ti?Da li te je tvoj Prorok poslao kao izaslanika, da nam soliš pamet i pokažeš kako si iznad nas sa sve naduvanim žalopojkama sa navodnom brigom o deci, a zaboravljaš da smo maltene sve i majke, pa ćeš ti da nam objasniš šta je majčinska briga i ljubav i kako ćemo pogane pse skloniti od dece i da ih vaspitavamo da životinje treba maltretirati, jer si ti Velika majka, a mi smo budaletine, koje smo pogrešno vaspitale svoju decu.Daješ sebi suviše velika prava.

Тај ментол је, као што рекох, доктор филозофије, човек који је цео жицвот посветио изучавању човека и животиња и који је написао неке од најзначајних књига о људском понашању и понашању животиња, чији се радови изучавају на факултетима, а био је и дугогодишњи управник зоолошког врта у Лондону. Ако ниси чуо за ''тог ментола'' Дезмонда Мориса - то је огромна рупа у твом општем образовању и не би требало да се дичиш тиме.
Ако, пак, ти имаш неки други валидни научни извор који побија ово становиште да су пси једине животиње које човек није покорио и савладао, него су још пре 10-12 хиљада година заједно ловили и делили станиште - било би лепо чути га и видети. Цитирај тај научни податак којим ћеш побити ову тврдњу, или нам постави линк. Увек је ок научити нешто ново.

Остатак твог поста о некаквом ''пиједасталу'', гледању како нам неко напада децу, фабрикама, лударама....не разумем и то нема везе са мојим цитираним постом нити мојим писањем на овој теми.
Знaчи пси и људи су још од пре 12000 годинa рaвнопрaвни, и то је то? Људи и пси су ушли у рaвнопрaвно пaртнерство, може се рећи и дa су пси припитомили људе колико се може рећи дa су људи припитомили псе...
Уопште не видим сврху дaље дискусије, овим си све реклa..

Инaче, доктори рaзних врстa просипaју свaкaкве теорије, све и свaштa се изучaвa по рaзним фaкултетимa, aли ти ипaк предлaжем дa мaло употребиш здрaв рaзум.

Opasan pas sa bebom. :zplez:

540302_217339425033659_150231905077745_306330_419487118_n.jpg

Zaista dirljiva ispovest.Ovom pričom dobijamo savršenu sliku današnjeg vremena-nemarnost,bahatost,nečoveštvo.Ne krivim pse lutalice.Oni nisu krivi.Krivi su njihovi vlasnici.Nikad neću razumeti takve ljude.Kako neko može da ima srca i pusti svog ljubimca na ulicu,tačnije u smrt.Kupio si psa,hranio ga,brinuo o njemu.I odjednom,kad shatiš kolika je to obaveza,pustiš ga.Oteraš ga od kuće i ostaviš na putu.Jadnog.Gladnog.Uplašenog.Bez doma i hrane.Kako ljudi mogu biti takvi?I naravno,pas zamrzi ljude.Neznanci ga napadaju,teraju,plaše.On,jadničak,sam šeta ulicama i traži hranu.Nakon nekog vremena,od dobrodušnog pseta nastane nemilosrdno čudovište koje mrzi ljude i napada ih bez razloga.E,zato se ,dragi moji ovo dešava.A koje za to kriv?Pa narravno,brižni vlasnici.

neki komentari :

Tuzno I zalosno, kako poginu jedna mladost, zbog bjezanja u sred grada od pasa lutalica, stidi se nacelnice I ostali opcinski vijecnici Starog Travnika.Sabur roditeljima I fameliji a mladoj djevojci lijep dzennet.

U NASU ZEMLJU NAMETNUT EVROPSKI ZAKON,STO JE VAN PAMETI,A U SVIM GRADOVIMA DESAVAJU SE STRADANJA OSOBA OD NAPUSTENIH PASA......

pasa , ima ih na svakom uglu, treba poduzeti nesto, rjesiti se pasa lutalica, bar grad moze to napraviti, ako vec ne moze nista.

Psi su vazniji od ljudi, njih treba zastiti, adjeca neka stradaju.Uzas koji se dogodio, trebao bi otvoriti oci onim koji mogu uciniti nesto pametno po pitanju pasa lutalica.

http://www.bhmagazin.com/crna-hronika/12231-travnik-poginula-djevojka-kod-hotela-qlipaq.html

Kako mi konkretno možemo pomoći rešavanje problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini?
Ili je tema otvorena samo radi zgražavanja, pa ko se više zgrozi - veći je filantrop?

..da li ovaj stav podrzavaju zakoni koji su trenutno na snazi u nashoj zemlji(ci)..?
(..ozbiljno pitam, ne znam..?)

Osim sto je zabranjena eutanazija zdravih, makar i agresivnih zivotinja i predvidja njihovo smestanje u no-kill azile. Ostalo je na snazi u vecini gradova jer od, ne secam se tacno, mozda 2002. propise donose lokalne samouprave, a u skladu sa vazecim zakonima. Situacija se donekle promenila stupanjem na snagu Zakona o veterinarstvu i Zakona o dobrobiti zivotinja. Problem je nesprovodjenje propisa.

i da, grad je smanjio odstete

Odlicno! Manje ce njih lazirati ujed lutalica! :klap:

..ako imaju, zashto im je chovekovo mladunche koje im se nadje na teritoriji uljez..?
..da li je to poruka choveku o stavu kolektivne svesti..?

Prosto i jednostavno, CNR ne dozvoljava da se novi psi radjaju na ulici. Upopredo sa ostalim merama koje bi trebalo preduzeti, takvih situacija ne bi vise ni bilo, ne bi vise neki tamo fobicari na svako oblajavanje zene sa smrdljivim parfemom otvarali novu temu na svakom relevantnom podforumu jer toga vise ne bi ni bilo.

Na onaj ostatak iz spoilera necu uopste da se trudim da odgovorim, lici mi na nesto sto bi opozicioni kandidat pricao u predizbornoj kampanji. :roll:

Kako mi konkretno možemo pomoći rešavanje problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini?
Ili je tema otvorena samo radi zgražavanja, pa ko se više zgrozi - veći je filantrop?

konkretno?

ne znam, ali je sigurno edukacija bitna, da ne bismo poverovali priucenim ljudima koji donose zakone da bi odobrovoljili nekog boga, prinoseci zrtve u krvi . koji hrane lutalice, koji potom napadaju druge ljude. bezbednost ljudije prvenstvena.
na ulici zakon propisuje bezbednost, oruzje nije svakome dostupno etc. pristalice metode sterilisi i pusti insistiraju da je to jedino i idealno resenje za problem lutalica. lutalicama sigurno- ali populacija se ugrozava, posgotovo nejrizicniji deo DECA! svi ti priuceni idioti tvrde kada dodje do napada da je napad isprovociran, da je neki pas bio agresivan etc. cak i na ovoj temi :poznavaoci: tvrde da ne treba dozvoliti formiranje copora, pa onda tvrde da copori stite u stvari teritoriju od drugih pasa, i tako sprecvaju preveliku koncentraciju pasa. da njihova deca znaju da ne treba dozvoliti da budu okruzena coporom- a dete koje se naslo u situaciji i iozgubilo zivot je samo krivo- i treba da crkne.

primeri koje sam ja postavljala iz okruzenja prikazuju kako u praksu izgleda metoda sterilisi i pusti i gde dolazimo sa tom metodom! slucajnost je samo sto je nastradala devojcica iz BiH ( gde su isti zakoni), mogla je biti iz srbije .... zena je kod Usca napadnuta od pasa koje bi ti npr. obozavala- zato sto je imala malo kucence sa sobom! u bugarskoj je engleskinja izgubila zivot- sto ce i ovde uskoro biti moguce!

od priucenih mizantropa se sire lazne informacije, da nema rizika po bezbednost, da sterilisani psi ne napadaju, da ta metoda jedina daje rezultate ... kao da se niko ne seca kako su nekada ulice izgledale!

sta bih ja rado- otvorila peticiju za ukidanje sistema sterilisi i pusti, i strogo kontrolisala broj pasa lutalica- bezbednost je prvenstvena

Osim sto je zabranjena eutanazija zdravih, makar i agresivnih zivotinja i predvidja njihovo smestanje u no-kill azile. Ostalo je na snazi u vecini gradova jer od, ne secam se tacno, mozda 2002. propise donose lokalne samouprave, a u skladu sa vazecim zakonima. Situacija se donekle promenila stupanjem na snagu Zakona o veterinarstvu i Zakona o dobrobiti zivotinja. Problem je nesprovodjenje propisa.

Odlicno! Manje ce njih lazirati ujed lutalica! :klap:

Prosto i jednostavno, CNR ne dozvoljava da se novi psi radjaju na ulici. Upopredo sa ostalim merama koje bi trebalo preduzeti, takvih situacija ne bi vise ni bilo, ne bi vise neki tamo fobicari na svako oblajavanje zene sa smrdljivim parfemom otvarali novu temu na svakom relevantnom podforumu jer toga vise ne bi ni bilo.

Na onaj ostatak iz spoilera necu uopste da se trudim da odgovorim, lici mi na nesto sto bi opozicioni kandidat pricao u predizbornoj kampanji. :roll:

grad je smanjio zato sto je svestan da ce se problem samo povecavati!!!

koliko CNR ne dozvoljava sta, i kako izgleda u praxi i realnom zivotu- najbolje govore smrtni slucajevi, ljudi izujedanih do smrti, u regionu !!!

zalosno je sto je prece pseto/ dzukela, nego dobrobit i bezbednost dece- koja su pocela gubiti zivote u regionu, zbog napada pasa lutalica!

Poslednja izmena od moderatora:
da bi deca kada cuju da je njima super sto imaju lutalice- nece ih pacovi pojesti,

znala i da nije tako, da se moze voditi racuna o broju lutalica bez ikakve bojazni od pacova- kao sto je bilo pre samo 20 god

konkretno?

ne znam, ali je sigurno edukacija bitna, da ne bismo poverovali priucenim ljudima koji donose zakone da bi odobrovoljili nekog boga, prinoseci zrtve u krvi . koji hrane lutalice, koji potom napadaju druge ljude. bezbednost ljudije prvenstvena.
na ulici zakon propisuje bezbednost, oruzje nije svakome dostupno etc. pristalice metode sterilisi i pusti insistiraju da je to jedino i idealno resenje za problem lutalica. lutalicama sigurno- ali populacija se ugrozava, posgotovo nejrizicniji deo DECA! svi ti priuceni idioti tvrde kada dodje do napada da je napad isprovociran, da je neki pas bio agresivan etc. cak i na ovoj temi :poznavaoci: tvrde da ne treba dozvoliti formiranje copora, pa onda tvrde da copori stite u stvari teritoriju od drugih pasa, i tako sprecvaju preveliku koncentraciju pasa. da njihova deca znaju da ne treba dozvoliti da budu okruzena coporom- a dete koje se naslo u situaciji i iozgubilo zivot je samo krivo- i treba da crkne.

primeri koje sam ja postavljala iz okruzenja prikazuju kako u praksu izgleda metoda sterilisi i pusti i gde dolazimo sa tom metodom! slucajnost je samo sto je nastradala devojcica iz BiH ( gde su isti zakoni), mogla je biti iz srbije .... zena je kod Usca napadnuta od pasa koje bi ti npr. obozavala- zato sto je imala malo kucence sa sobom! u bugarskoj je engleskinja izgubila zivot- sto ce i ovde uskoro biti moguce!

od priucenih mizantropa se sire lazne informacije, da nema rizika po bezbednost, da sterilisani psi ne napadaju, da ta metoda jedina daje rezultate ... kao da se niko ne seca kako su nekada ulice izgledale!

sta bih ja rado- otvorila peticiju za ukidanje sistema sterilisi i pusti, i strogo kontrolisala broj pasa lutalica- bezbednost je prvenstvena

Edukacija je bitna, slažemo se potpuno!
Priučeni ljudi donose zakone u svim sferama naših života, jer se zakoni donose u skupštini. Ko sedi u skupštini i donosi zakone je 27-ma priča. Tu nikakvu ulogu nemaju keroljupci.
Opet si kivna na ljude koji hrane lutalice, a ja mislim da oni ne postoje - bilo bi još i gore, jer bi bilo mnogo više gladnih pasa na ulicama, samim tim i agresivnijih.
Bezbednost ljudi je prvenstvena - i tu se slažemo!
Ja ne mislim da su deca najugroženija što se tiče pasa lutalica, mislim da su ugrožena jednako kao bilo ko drugi i ne mislm da bilo koji pas ima pre pik na dete nego na odraslog čoveka. Razlika je što nas napadi na decu više potresu i pre dospeju u novine.
Ja mislim da se u BIH ne sprovodi metoda steriliši i pusti, bar ne u obimu u kom se sprovodi u Srbiji.
Ne razumem odakle ideja da bi ''ja obožavala pse koji su napali ženu kod Ušća'' :eek: I gde piše da obožavam pse koji napadaju ljude? I gde sam napisala da ti psi treba da ostanu živi i na ulici? Pobogu, čak sam i obojila da me ne bi pogrešno citirali i shvatali kad ono opet! :dash:
To kako su ulice izgledale pre 20. godina, ja ti lično ne verujem jer sam tada bila dete, tada me je ujeo pas lutalica, tada sam ja znala po imenu svaku lutalicu u kraju i mogu ti ih nabrajati. Da li stvarno veruješ da se u opštem raspadu i rasulu neko brinuo da očisti Beograd od lutalica? :eek:

I konačno jedno pitanje - već dovoljno dugo vodiš glasnu borbu na forumu protiv pasa i keroljubaca, svaki minijaturni naslov u novinama je za tebe novi motiv da kreneš iz početka. Ako si već tako odlučna - zašto ne otvoriš peticiju za ukidanje sistema sterilizacije? Imaš energije koliko vidim, imaš i želje i volje, a i koristi pretpostavljam? Zašto ne pokušaš? Imaš sajtove za besplatno postavljanje peticija, ako se dovoljno ljudi potpiše pretpostavljam da ćeš skrenuti i pažnju medija, posle toga možda i stigne do skupštine....
Kad si već sigurna da si u pravu, i smatraš da je to jedini pravi način i misliš da imaš mnogo istomišljenika, moj ti je savet da pokušaš!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back