Prvih 40 dana

skidra:
Ne znam zasto se ove majke stide nasih "bajalica " i td.Sve one to isto rade,samo se pretvaraju u nekoj drugoj dimenziji-nekom novom zivotu.Mada su i "ONE"sve ovo isprobale.Od toga nemojte da bezite jer ste i vi svi manje-vise sa timporasli.

Ne mozes da generalizujes, nismo svi praznoverni i ne palimo se svi na gluposti. Postujem tvoje misljenje, postuj i ti one koji misle drugacije.
Ovo "pretvaranje u nekoj drugoj dimenziji" je toliko besmisleno da je nemoguce komentarisati.

sanja:
Ne mozes da generalizujes, nismo svi praznoverni i ne palimo se svi na gluposti. Postujem tvoje misljenje, postuj i ti one koji misle drugacije.
Ovo "pretvaranje u nekoj drugoj dimenziji" je toliko besmisleno da je nemoguce komentarisati.
Prvo da se izvinem svima ,a to sto sam napisala to je samo moje misljenje. Nisam imala nameru da vredjam.I ovo "pretvaranje u nekoj drugoj dimenziji" je tacnije receno zivimo u 22 veku nema vise verovanja u babske price,bajalice i td.
(napomena:U mom govoru ima mnogo gresaka kao i u gramatici pisanja,Srpski mi ide malo teze jos se ucim-mucim.) :lol: :razz:

A znate za onaj običaj da majka ne sme da prisustvuje krštenju svog deteta??? Tako babe ubedile moju tetku, pa joj pop kad je kasnije sreo rekao:'' Šta je, babe ti nisu dale da dođeš?'' i opušteno joj se smejao u lice... :)

Pussycat:
A znate za onaj običaj da majka ne sme da prisustvuje krštenju svog deteta??? Tako babe ubedile moju tetku, pa joj pop kad je kasnije sreo rekao:'' Šta je, babe ti nisu dale da dođeš?'' i opušteno joj se smejao u lice... :)

Ovo me podseti na onaj ekstremno glup obicaj da mladini roditelji ne smeju da prisustvuju cinu vencavanja svoje cerke,katastrofa.

Jao i meni su užasni ti običaji koji isključuju roditelje:-?
Bogami, da ja nisam bila na Stefinom krštenju ne verujem da bi uopšte uspeli da sprovedu ceremoniju do kraja koliko se derao, sve vreme sam ja morala da ga držim, ni slučajno nije hteo kod kuma

Licno nisam postovala nikakve obicaje po pitanju tih 40 dana. Nikakve crvene konce na rukama itd. Postovala sam jedino svoju bebu, njene zahteve i njen ritam. I bilo nam je super. Tako ce biti i sa drugom bebom.

Happy-ca:
Kako zabluda za pasulj?Zena koja doji,ne bi smela da jede pasulj,jer ce beba imati grceve i to je cinjenica,kakve to veze ima sa sujeverjem.

da... ni jagote, bem ti jagode - celu trudnoću mi se jedu jagode - došle jagode kad oni meni NE SMEŠ DOJIŠ... beba, alergija, trt mrt i dok sam ja shvatila da jela ja ovo ili ono ona će svakako imati grčeve - gotovo... nema jagoda, isto i za trešnje :(

I šta ja sad da radim? Cele godine čekam na to a oni meni - pa jedi breskve... hebale vas breskve i 40 dana i sve u........... uhhhhhhhh

mackica ns:
Jao i meni su užasni ti običaji koji isključuju roditelje:-?
Bogami, da ja nisam bila na Stefinom krštenju ne verujem da bi uopšte uspeli da sprovedu ceremoniju do kraja koliko se derao, sve vreme sam ja morala da ga držim, ni slučajno nije hteo kod kuma

Mi planiramo Lenu da krstimo sad u avgustu.................... i to me smorilo, sad kad sam videla da si ti bila idem i ja :lol:

Ne mogu da verujem... ja nikad nisam cula za takve stvari... sa koje sam ja planete pala... videla sam samo crveni koncic... stvarno ne mogu da verujem

moji su svi hriscani i ne veruju u te stvari

ni ja nisam nosila crveni koncic kada sam bila beba

moja cera je bila bebica pre..kad pre? 16 godina.
kad smo stigle kuci, krenula je ekskurzija zvana babine.
svi bi da je vide i da usput daju savet.
narogusila sam se i rekla ne! prvo svojoj i njegovoj majci. rekla sam im da me ne truju.necu da znam ni za kakve glupe obicaje koji ce da me opterecuju.
ono kao - beba place, a ja ne znam da li je to zbog pelena koje su ostale na terasi preko noci da se suse ili zbog grceva.

majcheki:
Mi planiramo Lenu da krstimo sad u avgustu.................... i to me smorilo, sad kad sam videla da si ti bila idem i ja :lol:
Svi koji planiraju da krste dete, neka ga krste što pre! Ne zbog običaja ili nečeg drugog, već zato što su sa godinu dana oni već jako veliki i prave velike probleme. Tako da samo je vi krstite sad, mnogo bolje ćete proći:wink:

Inače, pošto se ova tema pretvorila u ''sujeverje u vezi sa decom'', evo najnovije ''grdnje'' koje sam dobila:lol:
naučili smo Stefan i ja da ga okrenem u vazduhu, i onda kad se spusti na zemlju prođe mi kroz noge... Nije ni važno kako to izgleda, mi se tako igramo; kad me videla jednom moja svekrva; skočila i dreknula: NEEE, muško dete da preskačeš:shock: Ju, pa ne preskačem ga, prošlo mi dete kroz noge:lol: Ne, ni slučajno, ostaće mali:roll:

Jutros, spremam se za posao, a on tako lepo spava (uglavnom se probudi pa se malo pomazimo ujutro), i ja ga gledam tako lepog i spokojnog, a ona: 'ne gledaj dete dok spava':mad:

To sa krstenjem verovatno jeste tacno. Mi smo Dimitrija krstili sa mesec i po, i nismo imali nikakvih problema. Bila je i neka devojcica od oko 4 godine i ona je sve vreme jako glasno plakala i grcevito se drzala za majku. To da majka ne treba da prisustvuje krstenju, prvi put sad cujem.

Dakle, sta su meni rekli:
- nije dobro da prisustvujem krstenju svog deteta jer se ne valja?! (kakvo objasnjenje)
- crven koncic oko ruke je obavezan,
- bebine stvari se ne ostavljaju na zici napolju preko noci - zasto - ne zato da se ne bi koja bubica zavukla vec zato da zli duhovi i razne druge vile i kreature ne spopadnu bebine stvari,
- kao kod Mackice ne preskaci dete ostace malo, samo sta bi bilo Mackice da si rodila devojcicu onda bi verovatno bilo ok preskociti je jer je zensko, ali musko, zaboga to je nedopustivo,
- ne gledaj bebu dok spava i ne divi se njegovoj lepoti, urecices ga/je,
- ne ljubi bebu u stopala nece prohodati,
- kad god pogledas bebu i pomislis kako je lep/lepa pogledaj u svoj nos, protiv uroka,
- beli luk, makazice ili nozic i tisovo drvce je obavezno ispod bebinog duseka,
- i vrh vrhova - moj beban od rodjenja na jednoj slepoocnici ima izrazenije kapilare a i koza mu je nezna i tanka i providi se - komentar moje svekrve - "eto vidis to plavo, to je sto ga mnogo gledas ?!
Pa sad vi vidite :)

mackica ns:
Svi koji planiraju da krste dete, neka ga krste što pre! Ne zbog običaja ili nečeg drugog, već zato što su sa godinu dana oni već jako veliki i prave velike probleme. Tako da samo je vi krstite sad, mnogo bolje ćete proći:wink:

Inače, pošto se ova tema pretvorila u ''sujeverje u vezi sa decom'', evo najnovije ''grdnje'' koje sam dobila:lol:
naučili smo Stefan i ja da ga okrenem u vazduhu, i onda kad se spusti na zemlju prođe mi kroz noge... Nije ni važno kako to izgleda, mi se tako igramo; kad me videla jednom moja svekrva; skočila i dreknula: NEEE, muško dete da preskačeš:shock: Ju, pa ne preskačem ga, prošlo mi dete kroz noge:lol: Ne, ni slučajno, ostaće mali:roll:

Jutros, spremam se za posao, a on tako lepo spava (uglavnom se probudi pa se malo pomazimo ujutro), i ja ga gledam tako lepog i spokojnog, a ona: 'ne gledaj dete dok spava':mad:
mackice bre sto joj dopustas da ti se tako obraca?:-?

Ja sam uvek bila od onih ljudi koji govore "bolje verovati,nego proveravati",ali ovo je stvarno previse,pustite me ljudi da uzivam u svom detetu onako kako i njemu i meni prija,hocu da ga ljubim u stopala,hocu da mu se divim dok spava,hocu svaki dan da ga celog izljubim i da mu bezbroj puta kazem da je mamina lepota,hocu da se igram sa njim,pa ako ta igra ukljucuje preskakanje ima da se preskacemo.Ja verujem u Boga,On cuva moje dete od svih "zlih sila" i uroka,samo Bog,ne koncici,ne beli luk,samo krstic na krevecu i ikonica pod jastucicem,i naravno neizmerna mamina i tatina ljubav.E sad,mozda ce neko da mi prebaci za krstic i ikonicu,ali to su Bozije stvari i toga se ne odricem.

hanibal77:
mackice bre sto joj dopustas da ti se tako obraca?:-?
Prevazišla sam to. Samo se nasmejem i gotovo, kad bih se nervirala ili svađala, ništa ne bih postigla; osim napete situacije i svađa. Još uvek živimo u njenoj kući i ona mi čuva dete pre podne. Sve će to, daće Bog, uskoro da se promeni; i nećemo više tako zavisiti od nje...

Prenerazim se svako jutro kad otvorim ovu temu.
Da li se neko dosetio da detetu pod krevet npr. stavi teniski reket, pa da posle bude sampion? Ili ipod, da bude softverski genije.. CD da lepo peva... Tiganj, da dobro kuva...

Back