Prvi srpski car

dobrica_91

Zainteresovan član
Poruka
135
Prvi srpski car bio je Stefan Dusan Nemanjic. O njemu postoji malo podataka na internetu (mislim na njegov licni zivot). Naisao sam na podatke da ja bio visok 2.14 m, da je imao licnu gardu koja je bila visoka preko 2 metra (to je bio jedan od uslova da bi bio dusanov licni telohranitelj ima jos nesto malo podataka ali je to sve), ali nigdje nema podataka o tome kako su tacno naoruzani bili ti gardisti kakav je sam car bio. Sve sto sam nasao bio je kako je svrgnuo oca sa vlasti, njegov zakon, podizanje manastira, par bitki (a covjek je bio car cija je drzava izlazila na 3 mora) nista pretjerano zanimljivio. Dok su me u skoli ucili o Titu i njegovim ofanzivama i glupostima kako su komunisti fini i krasni (ali su golo *****), nisu me naucili nista o najvecem srpskom vladaru koji je postojao. Ne moze se osvojiti tolika teritorija bez neke posbne taktike, bez nekog naoruzanja (ok imali su maceve strijele lukove i sl. za to doba ali nigdje niko ne opisuje kakav tacno mac, luk i sl.). Covjek je napisao jedan od prvih pisanih zakonika u evropi sto govori da nije bio obicna i neobrazovana osoba, sto bi trebalo da znaci da njegove borbe nisu bile obicne jer je u to doba ratovanje bila jedna vrsta umjetnosti a on je osvojio ne zaboravimo podosta teritorija. Dakle moje pitanje zasto nema podataka o Caru Dusanu kakvih bi trebalo da ima, odnosno ako ih ima gdje su posto ja nisam naletio na njih?

Prvi srpski car bio je Stefan Dusan Nemanjic. O njemu postoji malo podataka na internetu (mislim na njegov licni zivot). Naisao sam na podatke da ja bio visok 2.14 m, da je imao licnu gardu koja je bila visoka preko 2 metra (to je bio jedan od uslova da bi bio dusanov licni telohranitelj ima jos nesto malo podataka ali je to sve), ali nigdje nema podataka o tome kako su tacno naoruzani bili ti gardisti kakav je sam car bio. Sve sto sam nasao bio je kako je svrgnuo oca sa vlasti, njegov zakon, podizanje manastira, par bitki (a covjek je bio car cija je drzava izlazila na 3 mora) nista pretjerano zanimljivio. Dok su me u skoli ucili o Titu i njegovim ofanzivama i glupostima kako su komunisti fini i krasni (ali su golo *****), nisu me naucili nista o najvecem srpskom vladaru koji je postojao. Ne moze se osvojiti tolika teritorija bez neke posbne taktike, bez nekog naoruzanja (ok imali su maceve strijele lukove i sl. za to doba ali nigdje niko ne opisuje kakav tacno mac, luk i sl.). Covjek je napisao jedan od prvih pisanih zakonika u evropi sto govori da nije bio obicna i neobrazovana osoba, sto bi trebalo da znaci da njegove borbe nisu bile obicne jer je u to doba ratovanje bila jedna vrsta umjetnosti a on je osvojio ne zaboravimo podosta teritorija. Dakle moje pitanje zasto nema podataka o Caru Dusanu kakvih bi trebalo da ima, odnosno ako ih ima gdje su posto ja nisam naletio na njih?

Crkva je vredno IZBRISALA SVE PODATKE O DUSANU!

Kako su ga POPOVI OTROVALI, hteli su da izbrisu iz secanja naroda cak i njegovo postojanje.

Nista se ne zna o smrti Dusanovoj, jedini podatak je da "je car umro i da je sahranjen..."

Doktrini SPC NE ODGOVARAJU snazni vladari (jer tada je crkva u drugom planu) vec samo GUBITNICI (jer je tada crkva "spasitelj naroda")...

Tu doktrinu SPC sprovodi vec skoro jedan milenijum, ne vodeci racuna o srpskim stradanjima uopste.

A sve RADI VLASTI u srpskom drustvu.

Zato su Srbi jedini narod na svetu koji slavi poraze i gubitnike.

Oruzje:

http://www.mycity-military.com/Stari-srednji-i-novi-vek/Srednjovekovni-Srpski-vojnici_6.html

Средњовековна војска је имала четири рода : пешадију, коњицу, флоту и артиљерију. Како су се најважније битке одигравале на копну (са изузетком Лепанта и Харфлера), то су се највише ангажовала прва два рода војске.

Пешадију су у средњовековној Србији чинили себри, плаћеници и сиромашнији властеличићи, који би редом добијали чинове десетара, стотинара и тисућника. Док је себре наоружавао велможа или властеличић, друге две врсте пешадије би саме себи куповале оружје и опрему. Пешадинци су могли бити стрелци или би се борили прса-у-прса, а то су били тзв. људи под оружјем. У XIV веку су у употреби код пешака били жичани, верижни оклопи. Од оружја би носили мачеве, копља, буздоване, секире и сл. Уколико би вођа очекивао напад, пешаци би примили сву силину првог удара, а уколико би нападао – били би уведени тек после одлучујућег јуриша коњице.

Коњица је била одлучујући фактор у многим кампањама широм Европе, Мале Азије и у степама руских принчева, а најбоље је подсетити се битака као што су Креси и Валенсија. Ту су Едвард III Плантагенет и Едвард Црни принц и Родриго Дијаз де Вивар, респективно, показали значај коњаника и њихову снагу. Коњица је наносила непријатељу најјачи удар и највише жртава у првом јуришу. У овај род војске су улазили само они који би могли да приуште коња, пажа, одговарајући оклоп и оружје, а то су, у средњовековној Србији, били велможе и властеличићи. Њихов оклоп је, за разлику од јефтиног верижа, био у облику велике челичне плоче која је покривала цео торзо. Руке и ноге су покривали истим плочама мањих димензија, а оне би биле повезане зглобним штитницима. То је коњанику омогућавало извесну покретљивост. Носили су и кациге (најпознатија је басцинет, која је својим изгледом својевремено утеривала Арапима страх у кости). Од оружја, витезови би носили дуга копља, мачеве и ређе секире.

Osvajanja:

http://sr.wikipedia.org/sr/Освајања_Стефана_Душана

Од 1335. до 1340. године краљ Стефан Душан не води ратове. У то време, Србија је пролазила кроз кризу. Наиме, Душан је имао породичних проблема и размишљао је о евентуалном повлачењу. Такође се носио мишљу да се са својом женом, краљицом Јеленом, разиђе, јер нису имали деце. Година 1340. је била тешка, јер се краљ Душан озбиљно разболео, и све је упућивало на то да ће ускоро издахнути. Баш тај тренутак је изабрао Душанов великаш и војсковођа Хреља, да изда свог сизирена и пређе Византинцима. Овај велможа је припојио Византији Македонију, којом је управљао. Македонија је била веома значајна област, са три јака утврђена града, међу којима је најзначајнији био Струмица. Како је Хрељино издајство могло да значи да Андроник III, цар Византије, спрема удар на Србију, Стефан Душан је покренуо преговоре са Млетачком републиком, у којима их је молио за помоћ у бродовима, уколико дође до рата са Византијом. Овај потез српског владара изазива посебну пажњу јер се око Србије стеже обруч, у ком је на северу опасност од Угара увек спремних за напад, а на југу Византија која нагло јача освајајући Тесалију и Епир. Међутим, у одсудном тренутку умире цар Андроник III. Његова смрт је погодовала Стефану Душану, јер је она зауставила јачање Византије и омогићила територијално ширење Србије ка југу.

O zakoniku:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Душанов_законик

Sto se tice Dusana kao osobe, zaista je bio neobicno visok i snazan, pogotovo za ondasnje vreme kada su ljudi bili dosta nizi i nabijeniji... Imao je preko dva metra, i bio je neobicno snazan.

Dok je bio dete su smatrali da je malo cudan i mentalno zaostao, ali kada je odrastao bio je daleko pametniji i mudriji od tada najmudrijih ljudi.

Delovao je mirno i stalozeno, nije previse govorio, ali kada bi dobio napad besa zbog necega - svi su mu se sklanjali....

Sto se tice Dusana kao osobe, zaista je bio neobicno visok i snazan, pogotovo za ondasnje vreme kada su ljudi bili dosta nizi i nabijeniji... Imao je preko dva metra, i bio je neobicno snazan.

Dok je bio dete su smatrali da je malo cudan i mentalno zaostao, ali kada je odrastao bio je daleko pametniji i mudriji od tada najmudrijih ljudi.

Delovao je mirno i stalozeno, nije previse govorio, ali kada bi dobio napad besa zbog necega - svi su mu se sklanjali....

Predpostavljam da nemas neki izvor ovih informacija, vec da si ih spoznao na neki sebi svojestven nacin...I sta ovo radi na ovom forumu, ovo je za Istoriju!

Pa nije za istoriju bas jer neko je sredio da veliki broj informacija bude u uklonjen, jer npr za svakog britanskog valdara se zna kakvo je g*vno p*sro koje jutro a sta su nas u skoli ucili o nasim vladarima i zasto je dusan jedini "ne svetac" da se tako izrazim od svih Nemanjica?

Stvarno je izgledalo impozantno...
ybypp2j

Pa nije za istoriju bas jer neko je sredio da veliki broj informacija bude u uklonjen, jer npr za svakog britanskog valdara se zna kakvo je g*vno p*sro koje jutro a sta su nas u skoli ucili o nasim vladarima i zasto je dusan jedini "ne svetac" da se tako izrazim od svih Nemanjica?

Što bi neko uklanjao informacije? ne budite smiješni. jako se malo zna i o razvoju Čekrčića Donjih u 12. vijeku, to je sigurno zavjera, neko je uklanjao dokaze. Ne svetac je zato što ga crkva nije kanonizovala. Crkva ga nije kanonizovala jer je održavao bliske veze sa rimokatolicima. Kraj priče.

Zato što su mu potonji bili dovoljno lenji i dokoni da proćerdaju skoro sve što je on stekao.
jedva da je ostalo par predanja. Naravno ostala je priča o njegovom velikom carstvu.
Postoji li uopšte negde autentični tekst Dušanovog zakonika?
Zna li kogod?
Tamo bi trebalo sve da piše ako je on bio toliko velik i silan kako ga slave.

To što je Stefan Dušan Nemanjić bio prvi spski car je velika stvar
Problem je, ne što je on bio prvi, nego što je bio jedini.

Poslednja izmena:

Back