dobrica_91
Zainteresovan član
- Poruka
- 135
Prvi srpski car bio je Stefan Dusan Nemanjic. O njemu postoji malo podataka na internetu (mislim na njegov licni zivot). Naisao sam na podatke da ja bio visok 2.14 m, da je imao licnu gardu koja je bila visoka preko 2 metra (to je bio jedan od uslova da bi bio dusanov licni telohranitelj ima jos nesto malo podataka ali je to sve), ali nigdje nema podataka o tome kako su tacno naoruzani bili ti gardisti kakav je sam car bio. Sve sto sam nasao bio je kako je svrgnuo oca sa vlasti, njegov zakon, podizanje manastira, par bitki (a covjek je bio car cija je drzava izlazila na 3 mora) nista pretjerano zanimljivio. Dok su me u skoli ucili o Titu i njegovim ofanzivama i glupostima kako su komunisti fini i krasni (ali su golo *****), nisu me naucili nista o najvecem srpskom vladaru koji je postojao. Ne moze se osvojiti tolika teritorija bez neke posbne taktike, bez nekog naoruzanja (ok imali su maceve strijele lukove i sl. za to doba ali nigdje niko ne opisuje kakav tacno mac, luk i sl.). Covjek je napisao jedan od prvih pisanih zakonika u evropi sto govori da nije bio obicna i neobrazovana osoba, sto bi trebalo da znaci da njegove borbe nisu bile obicne jer je u to doba ratovanje bila jedna vrsta umjetnosti a on je osvojio ne zaboravimo podosta teritorija. Dakle moje pitanje zasto nema podataka o Caru Dusanu kakvih bi trebalo da ima, odnosno ako ih ima gdje su posto ja nisam naletio na njih?