Prvi semafor u Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.499
Prvi semafor na svetu postavljen je u Londonu 1868. Imao je gasne lampe i poluge koje je pokretao policajac. Prvi električni semafor postavljen je u Solt Lejk Sitiju (SAD) 1912. godine, a stigao je u Evropu 1924. godine i postavljen je u Berlinu, dok je Srbija, preciznije Beograd, na prvu ovakvu napravu čekala još 15 godina.

Prvi semafor u Srbiji je postavljen po odluci Uprave Grada Beograda aktom IV br. 81099, 4. novembra 1939. godine na raskrsnici ulica Kralja Aleksandra, Kralja Ferdinanda (danas Ulica Kneza Miloša) i Takovske. Regulisao je saobraćaj od 7 ujutro do 10 sati uveče, a od 10 do 11 sati uveče je bilo uključeno samo žuto svetlo
politika1.jpg
 
1953 g. u Beogradu izvršena je prva semaforizacija postavljanjem semafora na raskrsnici Ulice kralja Milana i Kneza Miloša. Nakon četiri godine, već 1957. Beograd je imao četiri semaforizovane raskrsnice sa 16 semafora. Grad je u to vreme imao nešto manje od pola miliona stanovnika, skoro šest hiljada motornih vozila i 1.500 ulica.

Prva sinhronizacija svetlosne signalizacije, takozvani „zeleni talas“, izvršena je u Beogradu 1965. u ulici Kneza Miloša, na potezu od Mostarske petlje do Ulice 29. novembra.

Na beogradskim ulicama, sem „običnih“ semafora, saobraćaj regulišu i 20 ekoloških semafora, više desetina semafora sa zvučnim signalom za zeleno svetlo namenjenih slepima, kao i semafora sa tasterima za zeleno svetlo za pešake. Ekološki semafori postavljeni su na mestima gde crveno svetlo na semaforu traje više od sto sekundi, tako da vozači mogu da isključe motor dok čekaju signal za polazak. Ovi semafori za cilj imaju smanjenje buke i zagađenja na takvim mestima, kao i podizanje ekološke svesti vozača. Ovaj ekološki uređaj prvi put je postavljen na raskrsnici ulica 29. novembra i Cvijićeve. Vozači su se, kako tvrde u preduzeću „Beograd put“, u početku pridržavali pravila i gasili motore svojih vozila, dok je danas mnogo manje takvih.
 
Prema podacima iz 2017 g. u Beogradu sa više od četiri hiljade ulica danas, prema podacima „Beograd puta“, postoji više od 500 semaforizovane raskrsnice, kao i skoro devet hiljada lanterni, odnosno delova uređaja koji pokazuju svetlosne signale. Danas je u upotrebi sistem za daljinsko upravljanje i nadgledanje raskrsnica, koji omogućava nadgledanje, pristup svim uređajima u sistemu i mogućnost promene režima rada putem Interneta.
 

Back
Top