Prvi partizanski odred

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
VikiMupi, radis za vikipediju??? pocinjem ozbiljno da sumnjam...:mrgreen:

izgleda su tu....ima ih citavih 5%....mislim da je Tito to malo preuvelicao, kojih 5%

Tito 1942.: U našoj vojsci je 95% Srba

Ajde, srami se...

To cu ostaviti da ti argumentovano (ne kpiranjem s vikipedije) odgovori neko ko se u brojnost i nacionalni sastav partizana razume vise od mene...mene partizani manje zanimaju....ali ni tu necu dozovoliti da preko srpske grbace i muke, preko sprskih partizana stvarate bajke o nekakvom hr antifasizmu...cuj, hr antifasizam :hahaha::hahaha::hahaha: pa ta je rec sama po sebi komicna....Srbija je cetnicka, to je jasno....a partizanski pokret u hrvatskoj u ogormnoj vecini cine Srbi...hrvati su najverniji nemacki saveznici i imaju svoju ustasku drzavu u kojoj cine genocid nad srpskim narodom...sta ti tu nije jasno??? kakav hr antifasizam, kakvi bakraci, sta bulaznis???

Koji cirkusant,a vodi glavnu riječ na temi :worth:

ps,koji grad u Srbiji ima svoj partizanski korpus, kao npr Zagreb svoj 10. korpus?,... ups u Srbiji nema partizana,cijeli antifašizam se svodi na četnike ,izvini na pitanju :worth:

Poslednja izmena:
gde su bitke???? :mrgreen: pa zasto izigravas budalu, kao da vec nisi prosao kroz ovu torturu...ti si neki mazohista sunce ti...volis, kad boli??? samo reci, po guzi???

Avgust-decembar 1943 - Izvestaji iz britanskih i americkih izvora koji se odnose na akcije i sabotaze Mihailovicevih snaga i na represalije protiv Mihailovicevih Srba

http://forum.krstarica.com/showthre...hailovich)?p=25490990&viewfull=1#post25490990

da nam citiras to sa vikipedije malo, a? da nam bude jasnije...

cetnici su u periodu od 31. avgusta 1941. kada je oslobodjena Loznici, prvi oslobodjeni grad u okupiranoj Evropi pa do 14. oktobra 1944. kada je oslobodjen Krusevac oslobodili 34 mesta u Srbiji....

Nijemci bježe iz Kruševca,Crvena Armija pred vratima,a četnici je oslobodili :dash:

ovo je u rangu kraljevića Marka i borbe protiv Turaka :dash:

Ne kompliciraj Kočo,daj borbe u antifašističkoj Srbiji nakon sloma Užica pa do dolaska Rusa i Bugara 1944 godine

Nijemci bježe iz Kruševca,Crvena Armija pred vratima,a četnici je oslobodili :dash:

ovo je u rangu kraljevića Marka i borbe protiv Turaka :dash:

Ne kompliciraj Kočo,daj borbe u antifašističkoj Srbiji nakon sloma Užica pa do dolaska Rusa i Bugara 1944 godine

pogledaj samo koliko je lazi u tvojoj prvoj recenici....U Krusevcu je bilo borbe, sto potvrdjuje i Kramerov izvestaj...u borbama je poginulo 17 cetnika, ranjeno 23, a nemacka strana je na kraju imala oko 700 zarobljenih, zaplenjeno je i dosta ratne opreme....druga laz, Crvena Armija nije bila pred vratima, Crvena Armija je bila svedok ovog oslobodjenja pa imas i sliku...e jedino ti je trece istina....Postavio sam ti i deo Kramerovog izvestaja koji si ignorisao, a prethodno si se sam pozivao na Kramera...valjda uzimas u obzir samo ono sto odgovara tvojim potrebama u konstruisanju neke fantomske price...cemu ovo mupi???? cemu izigravanje budale u nedogled i bezanje od cinjenica???

sta ti ovde nije jasno
http://forum.krstarica.com/showthre...hailovich)?p=25490990&viewfull=1#post25490990

ne znas da otvoris link??? samo kliknes na njega...

U Bici za Visegrad je ubijeno cak 200 nemaca, o cemu imamo saveznicki izvestaj...
vise.jpg

Koji cirkusant,a vodi glavnu riječ na temi :worth:

ps,koji grad u Srbiji ima svoj partizanski korpus, kao npr Zagreb svoj 10. korpus?,... ups u Srbiji nema partizana,cijeli antifašizam se svodi na četnike ,izvini na pitanju :worth:

sta me bre zabole uvo za partizane....ja sve vrem ei govorim da je Srbija cetnicka, sto su cinjenice...naravno da se u Srbiji antifasizam svodi na cetnike...pa moze li bolje? :D ali stvar je u tome sto se antifasizam u hrvatskoj svodi na Srbe....to je ono sto te malo ebe u celoj prici :D hrvati su vecinski uz ustase i to nista ne moze da promeni....pa najbolji je ovaj primer hrvatskih sela

Hrvatsko selo je toliko bilo nezainteresovano za ''antifasisticku borbu'' da je Kardelj cak predlagao teror da bi pokrenuo Hrvate:

Na kraju još jedna činjenica — za koju se ne može reći da su oni potpuno za nju odgovorni. Postoji razlika u borbenoj spremnosti hrv. i srp. sela. Ako bi mi tu išli po liniji najmanjeg otpora, doveli bi u sukob ta dva sela. Pošto-poto mi moramo dići u borbu i hrv. sela, ili će potpuno uništiti srpska naselja. A to se bezuslovno može. Kod nekih drugova postoji bojazan od represalija (ne u rukovodstvu), od uništavanja sela i ljudi itd. Baš taj strah najviše koči odlučnije pristupanje mobilizaciji hrv. sela. A ja držim da će baš represalije prebaciti hrv. selo na stranu srp. sela. U ratu se ne smijemo plašiti uništavanja čitavih sela. Teror će bezuslovno dovesti do oružane akcije...

Zborniku , Tom II, knjiga 2, str .31

Smesno je ovo sto pokusavas mupi...kazem, ja te kapiram u potpunosti...razumem tvoje potrebe...ali ovde zaista to ispada i smesno i sramno ali i bezobrazluk na kraju krajeva...

Nego, imas li ti nesto konkretno da nam kazes o ovom cuvenom Sisackom odredu...nesto izbegavas tu temu....a ipak su oni tema...da nam postavis bar milioniti deo ovoga sto sam ja postavio za cetnike, a sto dokazuje ove cuvene sabotaze i divierzije Sisackog odreda???

Poslednja izmena:
sta me bre zabole uvo za partizane....ja sve vrem ei govorim da je Srbija cetnicka, sto su cinjenice...naravno da se u Srbiji antifasizam svodi na cetnike...pa moze li bolje? :D ali stvar je u tome sto se antifasizam u hrvatskoj svodi na Srbe....to je ono sto te malo ebe u celoj prici :D hrvati su vecinski uz ustase i to nista ne moze da promeni....pa najbolji je ovaj primer hrvatskih sela

Hrvatsko selo je toliko bilo nezainteresovano za ''antifasisticku borbu'' da je Kardelj cak predlagao teror da bi pokrenuo Hrvate:

Na kraju još jedna činjenica — za koju se ne može reći da su oni potpuno za nju odgovorni. Postoji razlika u borbenoj spremnosti hrv. i srp. sela. Ako bi mi tu išli po liniji najmanjeg otpora, doveli bi u sukob ta dva sela. Pošto-poto mi moramo dići u borbu i hrv. sela, ili će potpuno uništiti srpska naselja. A to se bezuslovno može. Kod nekih drugova postoji bojazan od represalija (ne u rukovodstvu), od uništavanja sela i ljudi itd. Baš taj strah najviše koči odlučnije pristupanje mobilizaciji hrv. sela. A ja držim da će baš represalije prebaciti hrv. selo na stranu srp. sela. U ratu se ne smijemo plašiti uništavanja čitavih sela. Teror će bezuslovno dovesti do oružane akcije...

Zborniku , Tom II, knjiga 2, str .31

Smesno je ovo sto pokusavas mupi...kazem, ja te kapiram u potpunosti...razumem tvoje potrebe...ali ovde zaista to ispada i smesno i sramno ali i bezobrazluk na kraju krajeva...

Nego, imas li ti nesto konkretno da nam kazes o ovom cuvenom Sisackom odredu...nesto izbegavas tu temu....a ipak su oni tema...da nam postavis bar milioniti deo ovoga sto sam ja postavio za cetnike, a sto dokazuje ove cuvene sabotaze i divierzije Sisackog odreda???

Bla bla bla.... To sve sto ti pises je Srbočetnička propaganda koja nema nikakve veze sa istinom...

Bla bla bla.... To sve sto ti pises je Srbočetnička propaganda koja nema nikakve veze sa istinom...

jeste, tako je fenix :mazi:

sto se mene tice moze da se stavi kljuc na ovu temu o fantomskom Sisackom pokretu posto ne da nema trunke dokaza da su vrsili bilo kakve sabotaze i diverzije, borili se protiv Nemaca ili ustasa, vec nije ustanovljeno ni pravo ime njihovog vodje, a cak se ni sa sigurnoscu ne moze tvrditi da je uopste i postojao...ako je i postojao, kako navode i sami hrvatski izvori bila je to grupica clanova lokalne partijske organizacije koja je u strahu pred viješću da je Njemačka prekršila pakt o nenapadanju i prijateljstvu sa Sovjetskim Savezom pobjegla u šumu...

Ali eto i to je dovoljno Hrvatima pa da dan navodnog osnivanja Sisackog odreda obelezava kao Dan antifasisticke borbe :hahaha::hahaha::hahaha: ne govori li to dovoljno i samo za sebe...nema dalje! :mrgreen:

Ali kada znamo sta sve hrvati slave i sta su im drzavni praznici - etnicka ciscenja i zlocini, onda nas od njih vise nista ne moze zacuditi...

:bye:

Poslednja izmena:
Što slavimo: Je li Sisački partizanski odred uopće postojao?

U Hrvatskoj se za komunističke vladavine,osim toga, proširila jedna laž, da je tobože 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi partizanski odred protiv fašizma, što nije istina.
Prvih dana travnja 1941. srušen je noću u Sisku spomenik kralja Petra Karađorđevića. Za taj su čin osumnjičeni sisački komunisti i takozvani “frankovci” (kasnije su se prozvali ustašama), jer su im ciljevi bili podjednaki u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju. Nakratko su se našli zajedno u zatvoru.

Zbog toga, a i zbog toga što su Hitler i Staljin potpisali neki svoj sporazum, u vremenu travanj – lipanj, između sisačkih komunista i ustaša nije bilo nekih većih problema. Međutim, problemi su nastali, i to veoma ozbiljni, kad je Hitler prekršio sporazum sa Staljinom i 22. lipnja 1941. napao Sovjetski savez. Isti taj dan je Janić pošao u Petrinju i to, kako nam je rekao, partijskim biciklom, da se s tamošnjim komunistima dogovori o povlačenju u ilegalnost. Marijan Cvetković je po istom zadatku pošao vlakom u Sunju i Kostajnicu. Uvečer istoga dana, i Janić i Cvetković, našli su se u selu Žabno kod Siska, kod partijskih drugova Ive Lovrekovića i Jose Lasića. Uz još po nekoga člana partije, koji se tu zatekao, odlučeno je da se viđeniji komunisti povuku u ilegalnost i u prvo vrijeme da to bude Žabenska šuma. Ilegalcima treba odmah dopremiti oružje, koje su komunisti u svoje vrijeme spremili na tavan kapele svetoga Fabijana, u selu Vurot. Tu su u Žabnu Janić i Cvetković i prespavali. Kao što se vidi, nema toga, dana 22. lipnja 1941., nikakve Brezovice i nikakvoga odreda.

Sljedećih dana, pričao nam je Janić, tražili su i našli pogodna skloništa za svoje baze u Žabenskoj šumi. Jedno su sklonište nazvali “Šikara”, a drugo, 500 metara dalje, “Mali kolićevac”. U Šikaru se smjestio Janić i Cvetković, a nekoliko dana im se pridružila i Nada Dimić. U Kolićevcu su se počeli okupljati sljedećih dana, na čelu s Mikom Špiljkom, pa ih se za mjesec dana skupilo desetak ustanika.

Lojzo Buturac (90), Sisak
http://www.hrsvijet.net/index.php?o...borbe&catid=28:povijesni-identitet&Itemid=112
http://www.viktimologija.com.hr/ind...-za-ukidanje-laznog-dana-antifasisticke-borbe

Poslednja izmena:
Овде бих молио модерацију да реагује и форумаша феникса одговарајуће казни јер су оба ова документа одавно прежвакана баш овде на форуму и за први се испоставио да је фалсификат и то невешти, а други нема везе са Дражиним четницима.
Форумаши феникс и мупи јако добро то знају али и даље настављају да спамују теме користећи исте ове већ оборене аргументе у недостатку других .
Због тога је конструктивна расправа о било чему са поменутима немогућа, а ако је циљ овог подфорума да се води нормалан дијалог, а индицира да јесте, онда предузмите кораке да решите овај проблем.
Колега мупирани би могао за промену да нам да још података везано за овај одред с обзиром да је из овог места, ако има уопште још нешто да се каже, рецимо неки усташки или немачки извештај везано за штету на пругама или мостовима на том подручју коју су проузроковали припадници поменутог одреда, у другом случају тему под кључ.
Поз.

nemacki ratni propagandi plakat protiv Draze u jeku sabotaza i diverzija cetnika
STA JE RUSIO CRKVE?????? Jaoooooo Koco pa opet sam sebe spustas i ponizavas! :hahaha: :hahaha:Pa Hriscaninu, kako simpatiziras nekog ko ti hram rusi?????? Jaooo Jaooo...A posle lupetate: "Draza bio vernik, postio je, bio bre Srbenda", A ONDA OKACITE "RUSIO CRKVU" GDE STE SLAGALI SAMI PRONADJITE I DA LI ZNAS STA SI PISAO NA JEDNOM STA NA DRUGOM MESTU TJ TEMI..NE BOJ SE NISAM TE ZABORAVIO:ok:
Да и не помињемо да су партизани закаснили месец дана за херцеговачким устаницима и првим борбама на Космету против Албанаца...
Mozda su "zakasnili" ali su sve te krajeve ocistili od okupatora za razliku od cetnika kojima je parola "nije vreme" ostala cak i kad su ih saveznici licno "zamolili" '44 da im dodje vreme. :ok:
У партизанима је погинуло 27 000 Крајишника, 32 000 Босанаца, 36 000 Србијанаца и 12 000 Црногораца.
Malo a?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back