prva secanja?

Većina će reći da prva sećanja datiraju od oko 3. godine. Neko može da ima i sekvence iz ranijih godina. Neki ljudi sa kojima sam razgovarao i koji su bili pod uticajem nekih psihoterapija kažu da im sećanja sežu do prve godine čak!!! Moguće da je to ,,kopanje'' pod uticajem psihoterapije imalo efekta. Ovo je inače jedna vrlo ,,pipava'' tema jer teško je biti siguran šta je naše prvo autentično sećanje, i da li je možda ono samo posledica nekih roditeljskih prepričavanja kojih se zapravo uopšte ne bi ni sećali. Dakle, da li se radi o ,,umetnutom'' sećanju.

Ovo je inače jedna vrlo ,,pipava'' tema jer teško je biti siguran šta je naše prvo autentično sećanje, i da li je možda ono samo posledica nekih roditeljskih prepričavanja kojih se zapravo uopšte ne bi ni sećali. Dakle, da li se radi o ,,umetnutom'' sećanju.
Pa ne verujem da je prepricavanje u pitanju.
Evo recimo mene su danas prvi put pitali cega se secam i ja imam vizuelno secanje, nije dogadjaj u pitanju. Prosto mala sekvenca, nije kontinuirana i dogadjaj je masovan... nije nesto sto bi roditelji mogli da mi daju (obicno se ide kad si prvi put ono, kad smo mi ono...)

Moje secanje je zaista od 2.5-3 godine. Ali to je kratkotrajno... vise u formi slike, nego uspomene.

Od kad je normalno da pocne kontinuirano secanje (tipa kad smo bili na moru, kad sam se igrao sa dedom i sl.)?

Hvala

Pa ne verujem da je prepricavanje u pitanju.
Evo recimo mene su danas prvi put pitali cega se secam i ja imam vizuelno secanje, nije dogadjaj u pitanju. Prosto mala sekvenca, nije kontinuirana i dogadjaj je masovan... nije nesto sto bi roditelji mogli da mi daju (obicno se ide kad si prvi put ono, kad smo mi ono...)

Moje secanje je zaista od 2.5-3 godine. Ali to je kratkotrajno... vise u formi slike, nego uspomene.

Od kad je normalno da pocne kontinuirano secanje (tipa kad smo bili na moru, kad sam se igrao sa dedom i sl.)?

Hvala

Teško je reći od kad počinje kontinuirano pamćenje, ali recimo da se oko 5., 6. godine stabilizuje.

Odlično se sećam tog prvog sećanja - sedim an krevetu u mojoj sobi, pa onda ustanem i odem do mame u kuhinju, koja je mutila nešto mikserom. Pre toga, kao da sam izašla iz nekog mraka. Kada bi me neko hipnotisao da vidim prethodni život, mislim da bismo to uradili bez problema, hahahaha.

Od kad datiraju vasa prva secanja?

Od kad je normalno da se secamo, dakle ne imamo sporadicne slike, nego manje sekvence?

vecina ljudi se seca stvari od svoje trece godine, nekada su samo sekvence u pitanju, a nekada citavi periodi
medjutim, postoje istrazivanja koja govore da secanje moze da dosegne i prvu detetovu godinu, ili cak i intrauterino razvice, ali je problem u nasoj sposobnosti da ta secanja prizovemo
takodje, postoje teorije koje obuhvataju i evolutivno secanje, odnosno mogucnost da je u nasim neuronskim mrezama pohranjena citava evolucija i razvoj coveka na zelji

Back