Prva kupovina polovnjaka/nedoumice

Andrija1928

Početnik
Poruka
26
Pozdrav svima, treba da kupim auto, kao sto naslov kaze po prvi put, pa me zanimaju neke usputne stvari. Da li je moguce auto koji vam je zapao za oko, uzeti pre kupovine i odvesti u servis da ga majstor detaljno pregleda, da li bi potencijalni prodavac dozvolio tako nesto, da li je to praksa? Zatim, ukoliko auto nije registrovan, da li se probne tablice vade u gradu u kome se kupuje auto? I ukoliko auto nije registrovan, kako onda odraditi probnu voznju? Koliko dana prosecno prodje oko sredjivanja papira, odnosno na koliko dana cekanja fakticki treba racunati od trenutka potpisivanja ugovora sa prodavcem do trenutka kada mozete reci da je auto spreman za voznju?

па сад, да га носиш у сервис.. не знам да ли би се продавац сложио,
а и да однесеш у сервис, они ти тамо не могу утрврдити колико је похабан мотор - што ти је најбитније.
јер амортизери, и остале ситнарије нису скупе да се поправе.

генерално моје искуство је да бензинци фијат, шкода возила троше уље после 100ккм, рено и фолксваген не.
ако хоћеш јефтин ауто за одржавање онда фолксваген / форд, угодан за вожњу алфа ромео...
не знам колико си пара спремио за игранку, али мој избор је гранд чироки 2012+ има добрих примерака за 10000еура...

Pregled u servisu obavezno ali obavezno bez toga ni slucajno nemoj da iskesiras automobil ali tu je problem naci servis koji ce zaista posteno da uradi tu proveru jer medju servisima je mnogo ali previse prevaranata.
Od papira ti treba saobracajna dozvola vlasnika, njegova licna karta (ocitana) i ugovor overen kod notara i polisa osiguranja. Ugovor moze biti:
Kupoprodajni ugovor: u ovom slucaju stari vlasnik placa porez u opstini na kojoj ima prijavljeno prebivaliste
Ugovor o poklonu: u ovom slucaju novi vlasnik placa porez na opstini na kojoj ima prijavljeno prebivaliste
Ako ne zelis da se gnjavis onda odes u bilo koju agenciju i oni ti to zavrse za par hiljada dinara preko reda i bukvalno za par dana dobijes sve (par dana jer se na resenje o placenom porezu ceka par dana). Ako si u BGu predlazem ti agenciju Simke jer likovi imaju strasno dobre veze i sve zavrsavaju u najkracem roku.

pravite atomsku fiziku od kupovine auta

pogledas auto spolja , da nema nekih ostecenja , da je boja lepa i ujednacena, gume iste i da imaju saru, koliko mozes pogledas diskove

pogledas unutra , da je u pristojnom stanju , cist i neizgreban, da ne smrdi

upalis motor , treba da radi ravnomerno , da se lepo odaziva na gas, da nema ulja po motoru , skines gde se sipa ulje , da nema dima

provozas auto trudeci se da na putu imas uzbrdicu, obratis paznju dal vuce na neku stranu , dal se na neravninama cuju razni zvuci , kako ide uzbrdo

ako uz solidno gradsko brdo(5-8 stepeni) bez zaleta ide trecom , moze jos i da ubrzava - kupuj

па сад, да га носиш у сервис.. не знам да ли би се продавац сложио,
а и да однесеш у сервис, они ти тамо не могу утрврдити колико је похабан мотор - што ти је најбитније.
јер амортизери, и остале ситнарије нису скупе да се поправе.

генерално моје искуство је да бензинци фијат, шкода возила троше уље после 100ккм, рено и фолксваген не.
ако хоћеш јефтин ауто за одржавање онда фолксваген / форд, угодан за вожњу алфа ромео...
не знам колико си пара спремио за игранку, али мој избор је гранд чироки 2012+ има добрих примерака за 10000еура...
Pa Ford Fiestu sam odabrao,tacnije.

Fiesta je jako popularan mali auto na Zapadu bio polovan ili nov .. tako da ga nije bas lako lovnuti da valja za male pare, .Mondeo CMax SMax B i ovi veci njih je mnogo lakse naci za bagatelu . odatle mozete vaditi neke zakljicke .. ali obicno ako je jeftino postoji razlog zašto je to tako ..

Majstori izbegavaju da idu u kupovinu auta sa kupcima. Šta majstor može da zna o motoru dok ga ne rasklopi?
Ne može da zna stanje karika nikako, sem ako je Supermen, pa ima rentgenski vid. Koliko su istrošeni ležajevi,da li cilindri imaju riseva?
Sa modernim aditivima, gušćim uljima, motor pred prolupavanjem, radiće savršeno. Sve ostalo može i sam kupac da proveri.
Manuelni menjač ako je izraubovan, obično krči, ili teže ide u drugu i treću brzinu. Stanje enterijera takođe možete sami.
Majstor vam treba isključivo kao opravdanje ako naletite na loš polovnjak da imate koga da krivite.
Aka ubodete dobar auto, majstora nećete ni pomenuti. Polovno je polovno, uvek bilo lutrija, pa kako se kome zalomi.

Ako je automobil uvezao direktno sadasnji vlasnik bitno je znati da u tom slucaju automobil ima zabranu otudjenja od 60 dana od dana uvoza i automobil ne moze da se proda u tom periodu, odnosno moze, jer notar ce overiti ugovor ali posle ces u policiji imati problem da prebacis automobil na sebe tako da vodi racuna i o tome. Ovo inace vazi i za nova vozila jer 60 dana traje provera u Interpolu da li je automobil ukraden, to je prilicno besmisleno kada je rec o novom automobilu ali takva je birokratija u Srbiji.

Majstori izbegavaju da idu u kupovinu auta sa kupcima. Šta majstor može da zna o motoru dok ga ne rasklopi?
Ne može da zna stanje karika nikako, sem ako je Supermen, pa ima rentgenski vid. Koliko su istrošeni ležajevi,da li cilindri imaju riseva?
Sa modernim aditivima, gušćim uljima, motor pred prolupavanjem, radiće savršeno. Sve ostalo može i sam kupac da proveri.
Manuelni menjač ako je izraubovan, obično krči, ili teže ide u drugu i treću brzinu. Stanje enterijera takođe možete sami.
Majstor vam treba isključivo kao opravdanje ako naletite na loš polovnjak da imate koga da krivite.
Aka ubodete dobar auto, majstora nećete ni pomenuti. Polovno je polovno, uvek bilo lutrija, pa kako se kome zalomi.
Ne mora majstor moze I neko ko ih kupuje.. ne treba ulaziti u duboke analizume,i oseti se nesto kad je dobro kao I nesto kad ne valja .. Neko sa iskistvom mu je potreban ko ima isrtrenitano oko da proceni stanje tj evt buduća ulaganja . To hoce li motor ili menjac da rikne za pola godine to se ne moze znati ...

Pa znas kako kad mu vidim servisnu knjigu sve I jedan na vreme i kad vidim pola delova u motoru novo pogotovo ako je rec o skupljim ..Pa jos ako je utegnut u vožnji ako ne pusi radi I pali kako treba izgleda dobro, nema tu sta da se raznislja ako je to auto koje se trazi .. Razlika izmedu nekog ko je imao dosta auta I nekog ko nije je ta da ovaj pravi ima iskistvo preko kog ga može direktno porediti sa drugim pa tako može odredito i cenu i troskove evt ulaganja koja si potrebna sa bi to bilo to .. Ne potcenjujte stuku tj sate koje je neko uložio u nesto .. Mnogo se tu vremena a često i novca treba potrositi da bi neko naucio da pliva u tom svetu

Poslednja izmena:
E ja imam bas takav i pohvalili me na tehnickom sve cakum pakum,ali,ja mu znam mane koje nema sanse da provale u voznji,tako sam prodavao ranije sve mane kazem i odu,umesto ko dule samo hvalim jer to nisu mane koje kostaju nego ih prosto prica ubije,ja sad znam ovaj u dusu i isti mogu da procenim na osnovu 3 godine koriscenja,tako svaki drugi mora da se nauci a ne posle 15 min voznje da se proceni

Ultra krševi su neregistrovani a ako je sa placa sve završava prevaraić koji ti prodaje auto.

I sad ono najbitnije, auto do 200 tkm unutra mora da izgleda kao potpuno nov auto. Ako ne znaš kako izgleda nov idi do nekog salona i pogledaj.

Polovnjak je samo za one kojise razumeju u automobile. Ako sidiletant kupi od prijatelja polovno ili pravac u radnju po nov.

Back