Provodađžija

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Provodađžija
Mas poznati samouki poznavalac savremene i porodice Miroljub Petrovic , kaze da je u Srbiji porodica u krizi, i kao posledica toga da je rezultat bela kuga. Mladi danas tesko ulaze u ozbiljne veze koje dovode do braka. Miroljub Petrovic ukazuje da su mnogi mladi iz srpskih sela uspeli da se ozene preko provodadzija sa devojkama isa sela iz Albanije, koje su vredne, znaju kucne poslove da rade, i zele da osnuju porodicu i da imaju decu.
Tako da je uloga provodadzije jako bitna istice nas poznati naucni radnik Miroljub Petrovic. Sada recimo Goran Davidovic - Firer kaze da takvi brakovi izmedju srpsba i albanaca ''nisu zdravi i da ne traba da se mesaju''. Mada takvo firerovo mislejnje svi ignorisu.
Jedna televizija je pokrenula emisiju Provodadzija, gde devojka tj zena bira izmedju dva miuskarca, da bi eventualno ako joj se neko svidi zapocela neko druzenje, a kasnije mozda i brak. Medjutim ubrzo se pokazalo da emisija postaje zesca sprdnja. U vecini slucajeva dovedu devojku ili zenu iz grada koja je vec imala neke veze, neke su bili i udate, da bira izmedju dva kandidata sa sela koja nikada nisu imali devojke. Ti momci od te gradkse devojke ocekuju ako devojka izabere njih da ostane da zivi u tom selu i da radi sve poslve u kuci, njivi...

PROVODADZIJA - PROSIDBA - Nakon rostilja, poklona i vatrometa, momak zaprosio nasu kandidatkinju!​

U ovoj epizodi drugi momak napravio rostilj, napravio vatromet po danu i ajde udaj se za mene, i kada ga je ovoa odbila on se jos nasao uvredjen, a vidi se da je neki psiho.
Tako da umesto emsija nadje devojku sa sela i da je spoji sa momcima sa sela, oni dovedu modnu kretatoru koja je razvedena da bira izmedju dva momka sa sela koja nikada nisu imali devojku....
Da li je potrebna ulga provodadzije u savremenom srpskom drustvu ?

ad703664dc3610f7b15e4364bf54f36b.jpg

Provodađžija
Mas poznati samouki poznavalac savremene i porodice Miroljub Petrovic , kaze da je u Srbiji porodica u krizi, i kao posledica toga da je rezultat bela kuga. Mladi danas tesko ulaze u ozbiljne veze koje dovode do braka. Miroljub Petrovic ukazuje da su mnogi mladi iz srpskih sela uspeli da se ozene preko provodadzija sa devojkama isa sela iz Albanije, koje su vredne, znaju kucne poslove da rade, i zele da osnuju porodicu i da imaju decu.
Tako da je uloga provodadzije jako bitna istice nas poznati naucni radnik Miroljub Petrovic. Sada recimo Goran Davidovic - Firer kaze da takvi brakovi izmedju srpsba i albanaca ''nisu zdravi i da ne traba da se mesaju''. Mada takvo firerovo mislejnje svi ignorisu.
Jedna televizija je pokrenula emisiju Provodadzija, gde devojka tj zena bira izmedju dva miuskarca, da bi eventualno ako joj se neko svidi zapocela neko druzenje, a kasnije mozda i brak. Medjutim ubrzo se pokazalo da emisija postaje zesca sprdnja. U vecini slucajeva dovedu devojku ili zenu iz grada koja je vec imala neke veze, neke su bili i udate, da bira izmedju dva kandidata sa sela koja nikada nisu imali devojke. Ti momci od te gradkse devojke ocekuju ako devojka izabere njih da ostane da zivi u tom selu i da radi sve poslve u kuci, njivi...

PROVODADZIJA - PROSIDBA - Nakon rostilja, poklona i vatrometa, momak zaprosio nasu kandidatkinju!​

U ovoj epizodi drugi momak napravio rostilj, napravio vatromet po danu i ajde udaj se za mene, i kada ga je ovoa odbila on se jos nasao uvredjen, a vidi se da je neki psiho.
Tako da umesto emsija nadje devojku sa sela i da je spoji sa momcima sa sela, oni dovedu modnu kretatoru koja je razvedena da bira izmedju dva momka sa sela koja nikada nisu imali devojku....

Nažalost rat je promenio dosta toga pogotovu su sela ostala skoro pa pusta

Ja znam kod mojih radili mladi u mostaru neki živeli u gradu neki putovali sa sela u grad na posao

Rat je sahranio dosta mladih života a mnogi su uspeli da se izvuku sa prostora balkana

Mali deo je ostao većinom veterani

I gde da upozna devojku /ženu ?

Mislim da im treba pomoći ali se slažem da ta emisija služi za šprdnju i to nije fer !!

Nažalost rat je promenio dosta toga pogotovu su sela ostala skoro pa pusta

Ja znam kod mojih radili mladi u mostaru neki živeli u gradu neki putovali sa sela u grad na posao

Rat je sahranio dosta mladih života a mnogi su uspeli da se izvuku sa prostora balkana

Mali deo je ostao većinom veterani

I gde da upozna devojku /ženu ?

Mislim da im treba pomoći ali se slažem da ta emisija služi za šprdnju i to nije fer !!
Istina. Te emisije su osmisljene da se zaradi na tudjoj muci. Nadju neke naperlitane, stave ih u dom ljudi koji prosto nemaju srecu da imaju devojke/zene.

Provodadžisanje je i kad spojiš svoje prijatelje koji se ne poznaju. Dobro je to, pomoći ljudima da se nadju i usreće jedno drugo.
ja sam spojio dvojicu poznanika...Marka i Lazara, jos uvek su zajedno, trenutno su u zajecarskom zatvoru...imali su kriminalne ideje, a nedostajao im ortak za pljacku...ja ih spojim i oni opljackaju neke zlatare...javno se hvalili, a policija ima svuda sviije cinkarose i tako su saznali...posle je sve bilo rutinsko hapsenje i nalazenje gomile ukradenih stvari u njihovim kucama...policija, sud i zatvor

Provodađžija

Provodadžija je posle parova i zadruge, jedna od najodvratnijih emisija koju sam video. Gledao sam par epizoda da vidim o čemu se radi i zgrožen sam. Po cenu da ostanem sam bez devojke ili žene nikada se ne bih tako javno blamirao. I samo pogledajte te face koja bi ženska osoba bila sa takvima?

Ja sam samo video da dodju gradske pokondirene tikve i zajebavaju mucenike koji bi svaku ozenili,bitno da se pojave na tvu,svaka spodoba sebi digne cenu i izadje iz anonimnosti,a zamisli koliko nezenja se ne prijavi
И ја сам приметила да има оних које дођу да их понизе, а реално су ти мушкарци квалитетни људи, види се.
Мислим, не знам јел увек тако, не гледам редовно, када наиђем. И баш се изнервирам.
Јаој, фуј свињац- а једе печење.
Јаој, фуј башта- а једе салату.
Јаој, фуј воћњак- а једе слатко од трешања.

Moja pokojna baba je bila provodadžijka u selu. I to vrlo cenjena, dolazili su i iz drugih sela koko bi im našla srodnu dušu. Jednostavno je znala da prepozna ko bi bio dobar za koga.
Onda se oko mene počeo muvati neki budući sveštenik. Pošto je bio porodični prijatelj moje tetke, jednom prilikom smo se zatekli na zajedničkom ručku.
I kaže baba meni posle toga "Ovaj bi tebe da ženi dok se ne zapopi, ali nisi ti za njega, prgava si i svojeglava da bi mogla biti popadija i živeti po tim pravilima, uništila bi i njega i parohiju".
Na to se ja počnem sprdati i neko vreme se nismo videli. Sledeći put kad smo se videli, bila je nedelja i zvanično je došao da me prosi u moju kuću. Bilo je baš neprijatno.
Tako da, te provodadžijske poslove treba stvarno znati i osetiti tako kako je baba umela.
Neposredno pre smrti je rekla da joj je to dar od Boga i da ne zna kome će ga ostaviti.
To mi valjda nije ostavila u nasleđe, ali izgleda da nešto od tih "darova" jeste, posto uvek osetim kada neko umire i tada imam jaku potrebu da ga vidim, nazovem, čujem... Užas, volela bi da nije tako.

Back