Susan Sto Helit
Poznat
- Poruka
- 8.713
Brkate empatiju sa saosećanjem. I ne, to nije isto.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Empatija je sposobnost da se "staviš u tuđe cipele", da razumeš i shvatiš kako se neko oseća.
Saosećanje je, pojednostavljeno, imati želju da pomogneš osobi koja se loše oseća (parafraziram), da učiniš nešto za nju, da joj pomogneš, olakšaš, itd. Pojednostavljujem ali kontaš poentu.
Jedno i drugo mogu postojati odvojeno. Ti možeš razumeti tuđa osećanja, ali nemati nikakvu želju da osobi pomogneš, olakšaš. I tu može biti mali milion razloga. Naprimer, da budem blatantna, možeš prisustvovati mučenju pedofila. Ti možeš apsolutno razumeti kakvu bol on proživljava trenutno, i fizičku i psihičku, možeš tačno sebi predstaviti koliko se pati - jednom rečju, sposoban si shvatiti njegove emocije u tom trenutku. Ali, naprimer, nemaš ama baš nikakvu želju da mu olakšaš.
Ne zanima me šta ti smatraš najodvratnijim ljudskim ponašanjem. Navela sam jedno (od) koje ja smatram, a to je pedofilija. Šta su ljudi činili tokom francuske ili bilo koje druge revolucije, skroz je druga stvar. Šta odrasli, svesni ljudi čine, ide njima na dug, pa ako su us.rali, ko ih ebe. Baš me briga za užase francuske revolucije (koja jeste bila užasna) u ovom kontekstu. O tome možemo balaviti na Istoriji ili već gde.To sa pedofilima je malo problematično, da ne kažem smešno, tipa kad neki okoreli krimosi i raznorazni poremećeni tipovi krenu da ih muče u zatvoru jer su kao po tom nekom moralu rulje "moralniji" od njihA još gora je rulja koja mrzi pedofile i silovatelje i preko neta i štampe poziva na linč i smišlja najgora mrcvarenja i sprave za mučenje misleći da su nešto bolji od tih pedofila. Nije čudo što je rulja uvek činila najgore zločine u istoriji, pogromi, revolucije, dovoljno pogledati samo Francusku revoluciju i moral poremećene rulje koja spaljuje i kuva decu plemstva u kotlovima i kazanima
![]()
možda je mnogo toga što znamo o psihopatiji pogrešno...p.s. I da, u pravu si, naprimer psihopate imaju kognitivnu empatiju, oni glavom shvataju kako se neko oseća, ali nisu u stanju to sami doživeti, nisu u stanju emocionalno razumeti. Psihopate, po pravilu, vide tuđa osećanja ali ne shvataju zašto se ta osoba tako oseća, jer oni sami imaju problem s emocijama, odnosno toliko su im zakržljale da ih faktički nemaju (mnogi tvrde da psihopate nisu sposobne da osećaju, mada ja mislim da jesu, neke rudimentne stvari, neke zakržljale osnove, koje u principu i nisu emocije).
Ja onda bolje da ne pokušavam, ispašće da sam psychoUh
Dobio si preko 30? A to valjda ukazuje na psihopatiju?
O tome sam pričala, testovi za autizam i psihopatiju često imaju par zajedničih tačaka. Mada se te dve stvari razlikuju ko nebo i zemlja.
Neću komentarisati tvoj izvor, jer ne znam da li je čovek pouzdan. Iskreno govoreći, veoma malo znam ko je Beko, osim što sam otprilike natrčavala na njegovo ime tu i tamo. Ako je veoma uspešan bizMismen, i uzevši u obzir ovo što si naveo o njemu, da, ja bih rekla da je to po prilici veran prikaz visoko funkcionalnog psihopate.Kad smo već kod psihopatije, sećam se jednog teksta koji je objavio bivši poslovni partner Milana Beka, jednog od najbogatijih biznismena u Srbiji. Neki delovi teksta su više nego zanimljivi, a tekst se zove Miša Beko - Djavolov učenik. Pa evo da izdvojim te zanimljive delove ovde, čisto da vidimo ko su najmoćniji ljudi u Srbiji i čime se zapravo bave. Pročitajte, veoma je zanimljivo. Slobodan Radulović, bivši direktor C marketa, piše:
"Pored činjenice da ovakav način obraćanja nije stil mog ponašanja, ipak sam odlučio da to uradim smatrajući to svojom obavezom i prema svojoj porodici, ali i porodicama i firmama svih vas. Smatrao sam svojom obavezom da vas ipak obavestim o njegovom pravom liku i karakteru, koji duboko skriva pred svima, pa čak i pred najbližim članovima porodice. Verujem da njegova porodica treba da zna kako čovek koji sebe predstavlja porodičnim i kome je porodica najveća svetinja, uništava druge porodice. Kako osoba koja je otac četvoro dece, koristi tuđu decu (decu svojih prijatelja), kako ih ucenjuje, kako im smešta hapšenja, kako ih kroz medije koje je kupio krađom uništava, kako deci svojih prijatelja, kojima je do juče donosio poklone, zbog alavosti i gladi za novcem uništava sudbine, ne razmišljajući da li će i kako to tu decu koštati”.
"Mene i moju decu je uništio. Uništio je skoro sve bivše partnere i bliske kućne prijatelje. Oko njega su uvek novi ljudi, prijateljstva traju po nekoliko godina, dok ih Milan Beko ne isisa, uništi i dok ne nađe nove žrtve. Znam da i danas sa vama radi isto što je radio meni i mojoj porodici. On je ljubazan, dobar, snishodljiv, požrtvovan, on je brat koga niste imali, on je majka, otac, pop, lekar, sve u jednoj osobi. I to tako traje dok Miša Beko ne uzme ono zbog čega je takav bio. Tad preko noći pokaže pravo lice, ali je tad obično za vas kasno."
"Ja sam rođen u Crnoj Gori u jednoj časnoj i poštenoj porodici. Tako sam i vaspitan. Bez obzira na život i poslovanje u savremenom svetu i uz sva iskušenja koje takav život sa sobom nosi, kućno vaspitanje, obraz, čast i sve ono što sam od moje porodice nasledio čuvam i dan danas. Zato se i odlučujem na ovakav potez, duboko verujući da mi je moralna obaveza da spasim mnoge od vas i pre svega vaše nedužne porodice, kojima će se Mlan Beko "krvi napiti" čim mu se za to ukaže prilika. To je i jedini razlog mog obraćanja svima Vama."
Odlučio sam da se na ovaj način obratim Bekovoj porodici, rodbini, poslovnim parterima, prijateljima i poznanicima i zbog toga što sam ubeđen da nikom od vas Miša nikada nije rekao punu istinu o svom poslovnom odnosu sa mnom i pravim razlozima njegovog obračuna sa mnom. Siguran sam da ja nisam jedini čovek koji poznaje pravog Mišu Beka i sigurno nisam ja jedini čovek koji može ovako nešto da kaže o Beku. Možda će se jednog dana i Mišini najbliži osećati krivim što su ga, zarad svog komfornog življenja, pustili da to dobije ovakve razmere.
Ja sam pre dogovora sa Mišom i pre odluka koje su donesene u organima C marketa i KZHOV da Delmot izvrši dokapitalizaciju C marketa imao izgrađeno mišljenje o Beku i ono se zasnivalo na sledećim činjenicama: da Beko sklapa prijateljstva samo kada za to ima poslovni interes; da Beko posmatra svoje partnere samo kroz lične interese; da Beko pristaje na kontakte samo ako proceni da mu ti kontakti mogu doneti materijalnu dobit; znao sam da Beko nema prema partnerima normalna ljudska osećanja niti bilo kakve emocije, jer kod Beka postoji samo osećaj za lični interes; znao sam da kad Beko sa nekim ljudima ima dobre i korektne odnose, da iza tih "dobrih i korektnih" odnosa stoji Bekov materijalni interes; znao sam da Beko uvek napušta i izdaje svoje partnere kad mu se ukaže šansa da prigrabi -preuzme partnerov deo i kad mu novi partner ponudi više."
Pitanje za Susan Sto Helit i ostale koji su se podrobnije bavili ovom temom - da li je ovo psihopatija? Da li je Milan Beko psihopata ili samo jako loš čovek vrlo niskog morala?