Protocni ili normalni bojler

Zar ne pise jacina?pa po tome vidis koliko trosis
Ja sam hteo protocni ali nisam imao u kuci potrebnu debljinu kabla a majstore nerado zovem,pritisak vode mora da bude dobar,ako se sve pogodi da je ok pre bih nego ovaj od 80l,mora zimi nonstop da se dogreva pa je struja uz grejanje 10700 prosli mesec,manje mesta zauzima pa i da je duplo od obicnog nekako mi bolje jer nema kazu odrzavanja

Ako želiš da imaš stalno toplu vodu, više struje potroši običan bojler u odnosu na protočni, jer on greje vodu i kada se voda ne koristi, tako da sva energija izgubljena u hlađenju vode između dva korišćenja propadne u nepovrat i odrazi se na računu za struju.

Na drugu stranu, protočni bojler zahteva mnogo veću jačinu struje dok radi, ali to je samo za kratko vreme, i sva voda koju on zagreje biva iskorišćena.

Takođe, zavisi i od tarife u kojoj se koristi. Protočni bojler se obično koristi u doba skuplje tarife, od ujutru do uveče, kada je topla voda potrebna. Klasični bojler neko može da koristi tako što noću greje vodu pa je danju koristi, ili ga samo pali pre tuširanja (mada opet u njemu ostane nešto tople vode koja se hladi i time biva izgubljena). Ovo je dakle neefikasno, jer se gubi energija hlađenjem vode iznmeđu grejanja i korišćenja, ali s obzirom na nižu cenu jeftinije tarife to se iskompenzuje, pa na kraju sve može da izađe na isto ili vrlo slično.

Uglavnom, sve zavisi od potrebe.

To ti je kao pitanje da li ćeš više kilometara da pretrčiš kada hodaš jedan sat brzinom od šest km/h, ili kad deset minuta voziš bicikl 36km/h.

Protocni bojler uvek potrosi vise, jer ne mozes da koristis samo jeftinu tarifu. Od ovoga je mnogo gore ako si toplu vodu s protocnog bojlera razveo po kuci, pa se ukljucuje cim bilo gde pustis vodu.
Bojler sa rezervoarom prosto ukljucujes samo na jeftinu tarifu i koristis sve vreme.
Medjutim, ako si i grejanje ostavio na struju i uzeo norveske ili mermerne radijatore isto ce biti povecana potrosnja, jer oni sluze samo kao dopuna grejanja.
Protocni bojleri sluze za jedno kupatilo ili dve slavine najvise do 3 metra udaljenosti.

Ako želiš da imaš stalno toplu vodu, više struje potroši običan bojler u odnosu na protočni, jer on greje vodu i kada se voda ne koristi, tako da sva energija izgubljena u hlađenju vode između dva korišćenja propadne u nepovrat i odrazi se na računu za struju.

Na drugu stranu, protočni bojler zahteva mnogo veću jačinu struje dok radi, ali to je samo za kratko vreme, i sva voda koju on zagreje biva iskorišćena.

Takođe, zavisi i od tarife u kojoj se koristi. Protočni bojler se obično koristi u doba skuplje tarife, od ujutru do uveče, kada je topla voda potrebna. Klasični bojler neko može da koristi tako što noću greje vodu pa je danju koristi, ili ga samo pali pre tuširanja (mada opet u njemu ostane nešto tople vode koja se hladi i time biva izgubljena). Ovo je dakle neefikasno, jer se gubi energija hlađenjem vode iznmeđu grejanja i korišćenja, ali s obzirom na nižu cenu jeftinije tarife to se iskompenzuje, pa na kraju sve može da izađe na isto ili vrlo slično.

Uglavnom, sve zavisi od potrebe.

To ti je kao pitanje da li ćeš više kilometara da pretrčiš kada hodaš jedan sat brzinom od šest km/h, ili kad deset minuta voziš bicikl 36km/h.
Bojler moze i da se ugasi tokom dana pa ce racun za struju biti znatno manji.

hvala svima na izdvojenom vremenu i odgovorima !
protocni imam samo u kupatilu i samo za to se i koristi bukvalno uvece tusiranje i eto na lavabou za umivanje, pranje zuba i ostale potrebe… to je sve. tri osobe ga koriste
znam kako funkcionise i jedan i drugi sistem.
rado bih presao na obican bojler ako ce biti jeftinije sad eto vecita dilema, mnogo razlicitih misljena ne znam sta pametno uraditi..

hvala svima na izdvojenom vremenu i odgovorima !
protocni imam samo u kupatilu i samo za to se i koristi bukvalno uvece tusiranje i eto na lavabou za umivanje, pranje zuba i ostale potrebe… to je sve. tri osobe ga koriste
znam kako funkcionise i jedan i drugi sistem.
rado bih presao na obican bojler ako ce biti jeftinije sad eto vecita dilema, mnogo razlicitih misljena ne znam sta pametno uraditi..
Ako si zadovoljan kako taj sadašnji radi, ne menjaj ga, jer nećeš uštedeti na potrošnji struje, a protočni je manji i kompaktniji od standardnog.

Back