Protest Bugara u Bosilegradu

Onda bi i Srbi, trebali da protestvuju, zbog teskog polozaja srpskog naroda u Bosilegradu, i okoloni, ne vidim da iko ikoga tamo omalovazava po nacionalnoj osnovi, u pitanju je neimastina ljudi! I sto se taj grad jos uvek zove tako?! Zar ne bese Caribrod?! Ako im se ne svidja, eto im EU i matica preko grane! 2 u 1! U Srbiji svaka susa moze da protestvuje i skuplja poene na satro ugrozavanju nacionalnih prava itd! Dokle vise?!!!

Onda bi i Srbi, trebali da protestvuju, zbog teskog polozaja srpskog naroda u Bosilegradu, i okoloni, ne vidim da iko ikoga tamo omalovazava po nacionalnoj osnovi, u pitanju je neimastina ljudi! I sto se taj grad jos uvek zove tako?! Zar ne bese Caribrod?! Ako im se ne svidja, eto im EU i matica preko grane! 2 u 1! U Srbiji svaka susa moze da protestvuje i skuplja poene na satro ugrozavanju nacionalnih prava itd! Dokle vise?!!!

Caribrod je Dimitrovgrad,a Srba bas i nema nesto u Bosilegradu....ni u matici im ne cvetaju ruze

Dimitrovgrad se zvao Caribrod... Oduvek... Ali je tito promenio ime mesta u kome mu je Georgi Dimitrov odao tajnu da se Staljin sprema da ga likvidira... Dakle Dimitrovgrad je komunistička poštapalica za jedan gradić koji ima divno ime - Caribrod...

Zašto Caribrod?

Brod je ono mesto na reci , gde je reka najplića i gde može da se pregazi tj da se prebrodi... A carski je po tome što je to jedini put za Carigrad... Dakle mesto na putu ka Carigradu gde može da se pređe reka je Caribrod, koga mi danas mi i dalje zovemo Dimitrovgrad, po titovom kamaradu, Bugarinu, Georgi Dimitrovu...

Hvala na ispravci...
Samo smatram da im niko ne ugrozava prava koja se odnose na prava kao nacionalne manjine! Ako ima neki jaci primer koji se moze podvesti pod to, nek iznesu! A ne sve pod parolom "teskog polozaja" pa onda samo ubacuju imena Bugara, Bosnjaka, Eskima itd!
Da se tesko zivi, zivi se, problem je sto siromastvo izaziva, stvaranje nekih drugih tema, nebi li se isto stavilo pod tepih...

Hvala na ispravci...
Samo smatram da im niko ne ugrozava prava koja se odnose na prava kao nacionalne manjine! Ako ima neki jaci primer koji se moze podvesti pod to, nek iznesu! A ne sve pod parolom "teskog polozaja" pa onda samo ubacuju imena Bugara, Bosnjaka, Eskima itd!
Da se tesko zivi, zivi se, problem je sto siromastvo izaziva, stvaranje nekih drugih tema, nebi li se isto stavilo pod tepih...
granica im je otvorena,.

Price o otcepljenima i pricepljenjima su samo sviranje qwurcu :mrgreen: Regionalizacija, decentralizacija vise nadleznosti i para lokalnim samoupravama to je resenje :ok:

i koje ce to vece pare dobiti jedan bosilegrad kad dodje do regionalizacije..?? kao u njemu buja proizvodnja...pa sve radi..pa plate..pa potrosnja pa ce imati prihode od poreza....njima je jedina sansa centralizam...u zivotu nema sanse da oni zarade sami koliko dobiju sad od republike...

kad postane jasno obično je kasno.

srbija je dozvolila da se nacionalne manjine osile...potenciranje da su ugrozene svodi se na ekonomske aspekte--kao da srbi nisu ugrozeni u srbiji...ali posto je trend drzave sad da sve nacionalne manjine isticuci svoju nacionalnu pripadnost vrse politicke ucene....ne znam samo sta li kazu bugari u srbiji---ima li srba u bugarskoj..?? u bugarskoj po ustavu koliko ja znam nema nacionalnih manjina...ako je to tako---sto im to srbija ne kaze u lice..?? koliko prava nacionalnim manjinama u bugarskoj toliko i bugarima u srbiji..to treba da vazi za sve nacionalne manjine...SISTEM RECIPROCITETA...nacionalnim manjinama u srbiji dati ista prava koja su data srbima u maticnoj drzavi nacionalne manjine..

Dzimi barka, tebi svaka cast jedini si koji ovde trezveno razmislja. Ali moram da ti kazem da nije bas sve tako!
Ja recimo zivim dole u Bosilegradu i znam da ovaj protest sto jeste nema podrsku gradjana. Taj protest organizuju ljudi koji nisu prstom mrdnuli u zivotu vec su naucili da profitiraju "stiteci bugare u Bosilegradu". koji zive kao i svi Srbi u Srbiji ali naravno zbog geografske odsecenosti od Srbije i zimi neprohodne Vlasine zivot je tezi nego u gradovima kao sto je Crna Trava i Kursumlija.
I mislim da trebate pogledati i raspitati se ko je taj sto drzi miting u Bosilegradu i kakva je njegova politicka karijera u Bugarskoj i bicevam jasno da nije dosao da zastiti bugare vec da prikupi neki poen za sebe. Pitam se sto nije dosao neki sa normalnim stavovima i manji nacionalista?!
Mislim da niste u pravu i da nisu ljudi uopste krivi vec uslovi u kojima zive, a to moze samo znati onaj ko je bio dole i preso Vlasinu zimi po snegu i mecavi. Zamislite da je neko tesko bolestan, pa i zdrav bi se razboleo dok stigne sanitetom do Surdulice kamo li do Vranja ili pa tek Nisa.
I ako oce da se pomogne nekako nama sto zivimo dole mislim da treba i Bugarska a ne samo Srbija da pomaze na resavanju tih problema. Znam da nije na jugu nigde bajno i lepo ali mislim da od ovog naseg nema gore.
Sto se tice nas dole mi smo za zaljenje verujte mi jer kad predjes granicu i odes malo dalje ka unutrasnjosti Bugarske niko ne kaze da si bugarin mi smo dole srbi, a kad odemo u unutrasnjost drzave mi smo bugari sto ustvari i jesmo. Ja sam vec duze vreme na skolovanju severnije od Surdulice.Mogu da kazem da nisam doziveo vecu neprijatnost zbog toga sto sam bugarin i mogu da kazem osecam se normalno ali zbog ovakvih sranja sto izbijaju dole kazem vam nije mi vise sve jedno jer kako mi se cini hoce da se otkopa i probudi davno zlo koje je zaboravljeno a koje je bilo nacinjeno na obe strane. I nakraju ce ponovo narod koji zivi dole da strada a ovi sto se okupljaju i kao protestuju nesto a neznaju za sta protestuju da spase svoje dupe ko sto su to uvek i radili.
Sto se mene tice manimo se nacionalizma i sranja koja nikad dobro narodu nisu doneli, vec te snage usmerimo za stvaranje uslova za bolje sutra.

srbija je dozvolila da se nacionalne manjine osile...potenciranje da su ugrozene svodi se na ekonomske aspekte--kao da srbi nisu ugrozeni u srbiji...ali posto je trend drzave sad da sve nacionalne manjine isticuci svoju nacionalnu pripadnost vrse politicke ucene....ne znam samo sta li kazu bugari u srbiji---ima li srba u bugarskoj..?? u bugarskoj po ustavu koliko ja znam nema nacionalnih manjina...ako je to tako---sto im to srbija ne kaze u lice..?? koliko prava nacionalnim manjinama u bugarskoj toliko i bugarima u srbiji..to treba da vazi za sve nacionalne manjine...SISTEM RECIPROCITETA...nacionalnim manjinama u srbiji dati ista prava koja su data srbima u maticnoj drzavi nacionalne manjine..

u srbiji samo srbi nemaju nikakva prava sve nacionalne manjine traže i dobijaju sve benificije i sve im je malo, čim im nešto nije po volji odmah kukaju i prete,
bem te državo...:(

Srpska policija na graničnom prelazu Ribarci nije dozvolila ulazak deset bugarskih autobusa sa oko 500 pristalica nacionalisticke partije ATAKA.

Bugarski desničari krenuli su u Bosilegrad na protest povodom obelezavanja 91 godine od potpisivanja Nojskog mirovnog ugovora.

Srpska policija, međutim, nije dozvolila pristalicama nacionalističke politicke stranke ATAKA da uđu u Srbiju i prisustvuju protestu koji je zakazan na dan kada je pre 91 godinu Bosilegrad pripojen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Lider partije ATAKA Volen Siderov zapretio je vladajućoj koaliciji u Bugarskoj – GERB, da će blokirati granicu između Srbije i Bugarske ukoliko Ministarstvo inostranih poslova Bugarske ili drugi kompetentni organi ne preduzmu ništa povodom zaustavljanja autobusa sa njegovim pristalicama.

Posle vraćanja u Sofiju grupa je održala mirni protest ispred srpske ambasade u Bugarskoj.

Prema rečima Siderova današnja zabrana prelaska granice narušava sve međunarodne dogovore, zbog toga što nije dozvoljen slobodan prelazak ljudi iz jedne u drugu državu.

Siderov je zatražio od vladajuće koalicije GERB da uputi protestno pismo Vladi Srbije, a zahtevao je i da se o ovom slučaju obavesti i evropska komisija.

Pristalice bugarske partije ATAKA ranije su najavljivali da će tražiti od suda u Strazburu da se poništi Nejski sporazum i teritorije pripojene Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca vrate Bugarskoj.

Sam protest u Bosilegradu počeo je sa oko sat vremena zakašnjenja ali sa znatno manjim brojem okupljenih građana od planiranog.

Iako je skup bio zakazan da bi se ukazalo na težak položaj bugarske nacionalne manjine, građani Bosilegrada kažu za B92 da osim što je ovo jedan od najsiromašnijih krajeva, njihova prava nisu ugrožena, dok lokalni političari tvrde suportno.

Predsednik Demokratskog saveza Bugara u Srbiji Dragoljub Ivančov, stranke koja je organizovala ovaj skup, poručio je da su se oni tu okupili ne da bi svađali bugarski i srpski narod, već da bi ukazali srpskoj, bugarskoj, ali i međunarodnoj zajednici na težak položaj Bugara u Srbiji.

Iz Vranjske policije nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega su bugarski autobusi vraćeni sa graničnog prelaza iako je skup u Bosilegradu prethodno prijavljen. Stav policije je da o ovom događaju ne daju zvanične izjave.

Bugarska će tražiti objašnjenje Beograda

Povodom zadržavanja na granici devet bugarskih autobusa portparolka bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva najavila je da će od nadležnih u Beogradu tražiti objašnjenje zašto bugarskim državljanima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije.

"Bugarska ambasada u Beogradu dobila je instrukcije da zatraži više informacija u ponedeljak", naglasila je ona.

Bugarski ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov izjavio je da priprema notu Ministarstvu inostranih poslova Srbije kojom traži objašnjenje zašto bugarski građani nisu bili pušteni u Srbiju.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=27&nav_category=11&nav_id=475313

Sto se tice bugarskih desnicara isti su ko i ovi srpski,sljam.:per:

Znam ja to...ali mi se cini da oni to zloupotrebljavaju,ako je tako,onda bi sve nacionalne manjine svuda trebale da dignu glas i da potenciraju na tome....sto to ne rade Srbi u Makedoniji?Ko sto si rekao,koriste situaciju na svaki nacin da se ogrebu,ja bi ih prvi podrzao da recimo Srbi zive bolje....ali,u istim smo vnago,a i secanje na njihovo "bratstvo" nije iscezlo ni posle toliko godina od ww1 i ww2

A шта мислиш Џими зашто?Има ли разлог?Ко зна......

Heh,de da se i ja malo umesam,jer davno bese kad sam sluzio vojni rok pa sam bio terenac,stim da sam jednim delom i u Bosilegradu bio davno davno,al verujem da se od tad do sad situacija u toj malenoj opstini na jugu Srbije iza Vlasine nista niej promenilo! Dakle,to sto oni traze prava,PITAM SE SAMO KOJA?! To sto oni protestuju,u stvari,zele da protestuju prvo bi ih posavetovao neka dobro razmisle oko cega bih to trebali da dignu glas! Pisem ovako braci Bugarima na Srpskoj teritoriji srazlogom,jer to sto gore navedoh da sam davno bio u Bosilegradu me je i pomalo tad za vreme boravka uvredilo jedno,NEZNAJU NI DA BLEKNU SRPSKI! Ne zelim da vredjam,nisam taj koji pljuje po drugima samo da bih se istakao kao patriota,ne to,to nikako,ali zelim da NAGLASIM da bi bilo fer da se zna jezik drzave u kojoj zivis,pa posle se veca i razmislja sta moze se sam ucinitgi za Bosilegrad,naravno,uz pomoc drzave al TEK kad se uvidi da se nemoze dalje sam,TAD traziti podrsku drzave a i MATICE,jer nije im daleko! Samo tako i an takav nacin ce doci do saradnje i poboljsanog standarda i kod njih u opstini a tako pored njih i izmedju nasih drzava Srbije i Bugarske! Al nazalost,demokrata nema,a oni koji su za silu je sve vise,i to nerazmisljajuci da drzava nasa Srbija je u problemu politickom,i da nije u mogucnosti da svima izadje u susret jer vremena treba da izadje iz SOPSTVENE krize,sto to malo ko zeli da razume,u stvari,nema razumevanja iz razloga sto misle ako ce da dignu glas,ce i da dobiju nesto,ne shvatajuci da stime ne samo da narusavaju stanje postojece,nego ne razumeju da Srbija nije Svajcarska pa da dresi kesu kako se kome svidi! U ostalom,iskreno receno (ovo sad nema veze sa njima dole) Srbija u YU i posle YU kad se uporedi sa ostalim Republikama bivse nam drzave,je ipak u najpovoljnijem polozaju kad se pogleda,pa cak i od Bugarske koja je clanica EU al KAKVA CLANICA,pod kojim uslovima itd,u povoljnijem smo polozaju jer nekad je plata bila od deset maraka a danas?! Jeste da neki jos uvek rade badava,al vreme ce se poboljsati,samo trebamo da kolektivno posmatramo bolje situaciju i da radimo na njoj bez da upiremo svaki put pogled u Beograd. Dakle braco Bugari iz Bosilegrada,budite dostojanstveni i nemoj te na rane da solite,jer malo koja drzava na svetu bi mogla da podnese OVAKVE UDARE poput nam nase LEPE SRBJE. Ako ovo neko bude citao iz Bosilegrada,neka dobro razmisli cemu bi vodio taj protest....

Poslednja izmena:
Heh,de da se i ja malo umesam,jer davno bese kad sam sluzio vojni rok pa sam bio terenac,stim da sam jednim delom i u Bosilegradu bio davno davno,al verujem da se od tad do sad situacija u toj malenoj opstini na jugu Srbije iza Vlasine nista niej promenilo! Dakle,to sto oni traze prava,PITAM SE SAMO KOJA?! To sto oni protestuju,u stvari,zele da protestuju prvo bi ih posavetovao neka dobro razmisle oko cega bih to trebali da dignu glas! Pisem ovako braci Bugarima na Srpskoj teritoriji srazlogom,jer to sto gore navedoh da sam davno bio u Bosilegradu me je i pomalo tad za vreme boravka uvredilo jedno,NEZNAJU NI DA BLEKNU SRPSKI! Ne zelim da vredjam,nisam taj koji pljuje po drugima samo da bih se istakao kao patriota,ne to,to nikako,ali zelim da NAGLASIM da bi bilo fer da se zna jezik drzave u kojoj zivis,pa posle se veca i razmislja sta moze se sam ucinitgi za Bosilegrad,naravno,uz pomoc drzave al TEK kad se uvidi da se nemoze dalje sam,TAD traziti podrsku drzave a i MATICE,jer nije im daleko! Samo tako i an takav nacin ce doci do saradnje i poboljsanog standarda i kod njih u opstini a tako pored njih i izmedju nasih drzava Srbije i Bugarske! Al nazalost,demokrata nema,a oni koji su za silu je sve vise,i to nerazmisljajuci da drzava nasa Srbija je u problemu politickom,i da nije u mogucnosti da svima izadje u susret jer vremena treba da izadje iz SOPSTVENE krize,sto to malo ko zeli da razume,u stvari,nema razumevanja iz razloga sto misle ako ce da dignu glas,ce i da dobiju nesto,ne shvatajuci da stime ne samo da narusavaju stanje postojece,nego ne razumeju da Srbija nije Svajcarska pa da dresi kesu kako se kome svidi! U ostalom,iskreno receno (ovo sad nema veze sa njima dole) Srbija u YU i posle YU kad se uporedi sa ostalim Republikama bivse nam drzave,je ipak u najpovoljnijem polozaju kad se pogleda,pa cak i od Bugarske koja je clanica EU al KAKVA CLANICA,pod kojim uslovima itd,u povoljnijem smo polozaju jer nekad je plata bila od deset maraka a danas?! Jeste da neki jos uvek rade badava,al vreme ce se poboljsati,samo trebamo da kolektivno posmatramo bolje situaciju i da radimo na njoj bez da upiremo svaki put pogled u Beograd. Dakle braco Bugari iz Bosilegrada,budite dostojanstveni i nemoj te na rane da solite,jer malo koja drzava na svetu bi mogla da podnese OVAKVE UDARE poput nam nase LEPE SRBJE. Ako ovo neko bude citao iz Bosilegrada,neka dobro razmisli cemu bi vodio taj protest....

stigla im nekoliko autobusa sa braćom iz bugarske kao podrška, navlače
ih teško biće da je kamila tražila rogove pa izgubila i uši. :bye:

Bugarski desničari prete blokadom srpsko-bugarske granice

Tanjug, FoNet | 27. 11. 2010. - 19:11h | Foto: Beta | Komentara: 28

SOFIJA - Lider bugarske desničarke partije „Ataka“ Volen Siderov zapretio je vladajućoj koaliciji „GERB“ da će blokirati granicu između Srbije i Bugarske ukoliko ministarstvo inostranih poslova Bugarske ili drugi kompetentni organi ne preduzmu ništa povodom današnjeg zaustavljanja autobusa sa njegovim pristalicama na granici Srbije, javili su bugarski mediji.

94733_bosilegrad-beta_f.jpg
Protest Bugara u Bosilegradu povodom Nejtskog sporazuma

Danas je devet autobusa sa članovima ove partije zaustavljeno na graničnom prelazu Ribarci i nisu pušteni da uđu na teritoriju Srbije.

Posle vraćanja u Sofiju grupa je održala mirni protest ispred srpske ambasade u Bugarskoj.

Grupa bugarskih desničara je putovala u Bosilegrad na obeležavanje 91. godišnjice od potpisivanja Nejskog dogovora kojim su Bosilegrad i Dimitrovgrad pripojeni kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

• Bugarski desničari koji su vraćeni sa granice hteli su da u centru Bosilegrada, na krajnjem jugoistoku istoku Srbije, prisustvuju protestu pripadnika bugarske nacionalne manjine koji su, kako tvrde, nezadovoljni svojim statusom u Srbiji.
Prema rečima lidera partije „Ataka“, Volena Siderova, današnja zabrana prelaska granice narušava sve međunarodne dogovore, zbog toga što nije dozvoljen slobodan prelazak ljudi iz jedne u drugu državu.

Siderov je zatražio od vladajuće koalicije da uputi protestno pismo vladi Srbije, a zahtevao je i da se o ovom slučaju obavesti i evropska komisija.

Predsednik Demokratskog saveza Bugara u Srbiji Dragoljub Ivančov, stranke koja je organizovala ovaj skup, poručio je danas da su se oni tu okupili ne da bi svađali bugarski i srpski narod, već da bi ukazali srpskoj, bugarskoj, ali i međunarodnoj zajednici na težak položaj Bugara u Srbiji.

Pristalice bugarske partije Ataka su, međutim, ranije najavljivali da će tražiti od suda u Strazburu da se poništi Nejski sporazum i teritorije pripojene Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca vrate Bugarskoj.

• Bugarski ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov izjavio je da priprema notu Ministarstvu inostranih poslova Srbije kojom traži objašnjenje zašto bugarski građani nisu bili pušteni u Srbiju.
Povodom zadržavanja na granici devet bugarskih autobusa portparol bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva najavila je danas da će od nadležnih u Beogradu tražiti objašnjenje zašto bugarskim državljanima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije.

"Bugarska ambasada u Beogradu dobila je instrukcije da zatraži više informacija u ponedeljak", naglasila je ona.

Protest prošao bez incidenata

Protest u Bosilegradu je protekao bez incidenata, a u njemu je učestvovalo stotinak ljudi, uglavnom iz Bugarske dok su meštani stajali sa strane.

Učesnici su pevali nacionalističke pesme i nosili transparent na kome je pisalo "protiv okupacije, asimilacije, ubistva Bugara, dole Nej".

Intonirana je i bugarska himna, a učesnici ovog skupa rekli su da oni nisu za prekrajanje granica i pripajanje ove teritorije Bugarskoj već žele da deca uče školu na maternjem jeziku, da koriste svoje pismo i mole se u crkvi na svom jeziku.

Demokratski savez Bugara (BSB) pre nekoliko dana najavio je da će danas organizovati protestni skup ispred spomenika Vasila Levskog u Bosilegradu, na kome će skrenuti pažnju srpskoj, bugarskoj i svetskoj javnosti na težak položaj
bugarske manjine.

Само погледајте транспаренте на фотки... :dash::dash::dash:

Nejskim mirovnim sporazumom, potpisanim 27. novembra 1919. godine u gradiću Nej kod Pariza, kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) pripojene su teritorije Caribroda (Dimitrovgrad), Bosilegrada, Strumice i delovi s desne strana reke Timoka.

Back