Protektirane gume

mmaher

Stara legenda
Poruka
89.217
Znam da je zabranjeno reklamirati se na ovaj nachin,
pa zato ne mogu da stavim link koji sam hteo,kao prilog temi,
ali me zanima koliko ljudi kod nas znaju shta je to,chemu slizhi,
i koje su prednosti odnosno nedostatci protektiranih pneumatika...?

p.s. nadam se da ce rasprava biti plodna!

Protektirane gume na privatnom putničkom vozilu koje koristimo za lične potrebe i koje se kreće u Zakonom dozvoljenim granicama - NIKADA !!!
Za teretna vozila, radne i poljoprivredne mašine i priključne uređaje - hajde i nekako (samo ukoliko ne učestvuju u javnom saobraćaju),
za autobuse - NIKAKO !!!!

Znam da je zabranjeno reklamirati se na ovaj nachin,
pa zato ne mogu da stavim link koji sam hteo,kao prilog temi,
ali me zanima koliko ljudi kod nas znaju shta je to,chemu slizhi,
i koje su prednosti odnosno nedostatci protektiranih pneumatika...?

p.s. nadam se da ce rasprava biti plodna!

To su gume kojima je nalepljen vulkaniziran vozni sloj.
Te gume su jeftinije za oko 40% i preporučuju ih samo za manje brzine do max.100 km/h.
Zato su dobre za kakve prikolice ili za aute za gradsku vožnju gde nema većih brzina.
Za to su dobre i dosta sigurne.
Jednostavno ta tehnologija ne omogućava velike obodne brzine i guma puca med vođnjom.
Mislim da te gume, kao i sve ostale imaju oznaku sa nekim slovom (S,T,H,U,W,V) po kojemu standard kaže najveću dozvoljenu brzinu (S=180km/h, T=190km/h,H=210km/h,U=210km/h,W=270km/h,V=300km/h).
E sad to odma daj na pola i to ti je sigurno a sve ostalo je glava u torbi.
Znači ako si kupio sa S, onda je 180/2= 90 km/h sigurno a više je opasno.

Dakle, jeftine su i dobre za spore vožnje a za veće brzine su vrlo opasne.

Poslednja izmena:
To su gume kojima je nalepljen vulkaniziran vozni sloj.
Te gume su jeftinije za oko 40% i preporučuju ih samo za manje brzine do max.100 km/h.
Zato su dobre za kakve prikolice ili za aute za gradsku vožnju gde nema većih brzina.
Za to su dobre i dosta sigurne.
Jednostavno ta tehnologija ne omogućava velike obodne brzine i guma puca med vođnjom.
Mislim da te gume, kao i sve ostale imaju oznaku sa nekim slovom (S,T,H,U,W,V) po kojemu standard kaže najveću dozvoljenu brzinu (S=180km/h, T=190km/h,H=210km/h,U=210km/h,W=270km/h,V=300km/h).
E sad to odma daj na pola i to ti je sigurno a sve ostalo je glava u torbi.
Znači ako si kupio sa S, onda je 180/2= 90 km/h sigurno a više je opasno.

Dakle, jeftine su i dobre za spore vožnje a za veće brzine su vrlo opasne.

ovo je mozhda bilo nekada tako...
msm,i danas ima taj postupak protektiranja,
ali ima i toplo protektiranje...ono se zove baed to bead,
tj na srpskom,od ivice do ivice.
postupak se svodi na to da se na postojecu karkasu naliva novi sloj kauchuka,
koji se potom stavlja u presu i vulkanizuje,i samim tim se dobija (izliva) nova guma.
znachi nishta se ne lepi,vec je proces identichan procesu pravljenja nove gume.
takodje bih dodao i to da postoje i homologacije na protektiranim gumama,
ne na ovim shto se protektiraju kod nas,vec na recimo nekim uvoznim portektiranim gumama,
(ima ih kod nas,ima sajt,ali da ne bi bilo da reklamiram bilo koga,necu stavljati,a ako nekoga zanima nek me kontaktira na pp)
i one odredjuju uslove pod kojima se protektiranje vrshi.
samim tim,ako index brzine kazhe da je ta guma predvidjena da ide toliko brzo,
ona i mozhe da ide...isto je i sa indexom opterecenja...
postoje dva propisa u EU koja se bave time to su R 108 za putnichka vozila i R 109 za komercijalna vozila.

da,zanimljiv detalj je da se u avio-industriji u 90% sluchajeva koriste protektirane gume.
a poznato je da avio-kompanije vrlo vode rachuna o bezbednosti,pa samim tim verujem da oni ne bi dovodili bezednost svojih putnika u pitanje.

Ali zavisi kojim tempom se te avio gume menjaju? Sta ako traju npr. 50 sletanja i onda se menjaju? "Obnovljene" gume na autu treba da traju godinama. I sama starost gume je problem.

Ali zavisi kojim tempom se te avio gume menjaju? Sta ako traju npr. 50 sletanja i onda se menjaju? "Obnovljene" gume na autu treba da traju godinama. I sama starost gume je problem.

naravno...
zato i postoje oznake na gumama koje se tichu datuma proizvodnje...
DOT je oznaka na gumama koja oznachava datum proizvodnje.
recimo DOT 1405 znaci da je proizvedena u 14 nedelji 2005. godine...
o tome treba povesti rachuna kada se kupuju gume,makar one bile i nove...
a shto se tiche avio-saobracaja,sigurno ima neka procedura vezana za njihovu proveru i eventualnu zamenu...

Ajd pogadjam jednom? Makedogas.

kolega,reklamiranje je zabranjeno...
sem ukoliko imate da kazhete neku lepu rech za neko preduzece ili proizvod! :lol:
tipa: ja sam stavio na svoj auto protektirane gume,i odlichno se ponashaju...
nemam nikakvih problema,nisu buchne,dobro prijanjaju na kolovoz,dobro podnose brzinu...
kontash!? ;)

Back