Prosvetni radnik i ugled

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.950
Na temu su me inspirisali članci o nastavnicama ili profesorkama koje postavljaju svoje kako kažu,
previše obnažene i slobodne fotografije” po društvenim mrežama.

Pre par godina uciteljica iz Rusije dobila je otkaz zbog protesta ljutih roditelja učenika u školi koji su videli njene fotografije na društvenim mrežama na kojima pozira u pin-up kupaćem kostimu.Ovakvih i slicnih primera ima po celom svetu
Da li prosvetni radnik i posle radnog vremena treba da vodi racuna o svom ponašanju i da drži do ugleda u društvu i sredini u kojoj živi.
Ili ne bi trebalo nikoga da se tice šta prosvetni radnik radi u svoje slobodno vreme ?

Izbegavam da budem moralna gromada.
Ne znam kako je to uredjeno kod prosvetara koji obavljaju obrazovno vaspitni rad i kako na vaspitni rad moze uticati to sto nastavnik u slobodno vreme startuje klinke po fb, npr.
Kod nas npr za sudije i drzavne sluzbenike u sudovima vazi da ne smeju da naruse ugled organa u kojem rade, dakle ni na poslu ni van njega.
Advokati isto imaju svoj eticki kodeks.

Na temu su me inspirisali članci o nastavnicama ili profesorkama koje postavljaju svoje kako kažu:previše obnažene i slobodne fotografije” po društvenim mrežama.

Pre par godina uciteljica iz Rusije dobila je otkaz zbog protesta ljutih roditelja učenika u školi koji su videli njene fotografije na društvenim mrežama na kojima pozira u pin-up kupaćem kostimu.Ovakvih i slicnih primera ima po celom svetu
Da li prosvetni radnik i posle radnog vremena treba da vodi racuna o svom ponašanju i da drži do ugleda u društvu i sredini u kojoj živi.
Ili ne bi trebalo nikoga da se tice šta prosvetni radnik radi u svoje slobodno vreme ?
Ako je prosvetni radnik covek koji treba da vaspitava decu od prvog razreda osnovne do zadnje godine fakulteta svakako je duzan da bude primer morala koji je drustvo u kome radi usvojilo kao normu, kao pravilo.
Znamo da je licni primer osnova vaspitanja....

Ako je prosvetni radnik covek koji treba da vaspitava decu od prvog razreda osnovne do zadnje godine fakulteta svakako je duzan da bude primer morala koji je drustvo u kome radi usvojilo kao normu, kao pravilo.
Znamo da je licni primer osnova vaspitanja....
Ne postoji obaveza vaspitnog rada na faksu, zato profesori i mogu da yebbu studentkinje bez ikakvih sankcija

Poenta vaspitanja i prenosenja znanja je pedagosko vaspitno delovanje i svaka sredina ima prava i obavezu da izabere moralno podobne osobe za taj posao. Ne vidim nacin da pedagog prenosi znanje i vaspitava decu, ako nema taj moralni kvalitet, pored intelektualnog i naucnog....

Ne postoji obaveza vaspitnog rada na faksu, zato profesori i mogu da yebbu studentkinje bez ikakvih sankcija
Koliko ja znam u svakoj grani koja se bavi skolovanjem dece profesor nije samo strucnjak za oblast vec i pedagog, psiholog i sociolog...i za zvanje profesora polaze jos 20 ispita vise, ako nije smanjeno zadnjih 20 godina...pored toga krivicni zakon definise i taj deo, pa je u nekim sredinama punoletstvo u 18 godina.

Izbegavam da budem moralna gromada.
Ne znam kako je to uredjeno kod prosvetara koji obavljaju obrazovno vaspitni rad i kako na vaspitni rad moze uticati to sto nastavnik u slobodno vreme startuje klinke po fb, npr.
Kod nas npr za sudije i drzavne sluzbenike u sudovima vazi da ne smeju da naruse ugled organa u kojem rade, dakle ni na poslu ni van njega.
Advokati isto imaju svoj eticki kodeks.
Valjda to isto vazi i za polticare ili bi trebalo da vazi.
Ali, imamo sliku i priliku ministarke za zastitu covekove okoline:

CoYAWmnWYAYyCdA.jpg

Koliko ja znam u svakoj grani koja se bavi skolovanjem dece profesor nije samo strucnjak za oblast vec i pedagog, psiholog i sociolog...i za zvanje profesora polaze jos 20 ispita vise, ako nije smanjeno zadnjih 20 godina...
Kakvih dvajesispita vise? Zasto bi neko ko predaje matematiku ili
crtanje morao da polaze jos nekakvih dvadset ispita?
Da deset godia polaze neke ispite da bi imao platu kao nepismen milicajac?

Na temu su me inspirisali članci o nastavnicama ili profesorkama koje postavljaju svoje kako kažu:previše obnažene i slobodne fotografije” po društvenim mrežama.

prosvetna radnica kao i ministarka takođe bi posle radnog vremena trebalo da brane svoje pozicije ponašanjem i odevanjem primerenim svojoj funkciji.

imala sam jednu drugaricu na faksu koja nas je sve preššišala, nije pala ni jedan ispit.
govorila je:
kad dajem džabe daću i za šesticu.

a nije da nas profesori nisu zvali u svoje kabinete na konsultacije....

Koliko ja znam u svakoj grani koja se bavi skolovanjem dece profesor nije samo strucnjak za oblast vec i pedagog, psiholog i sociolog...i za zvanje profesora polaze jos 20 ispita vise, ako nije smanjeno zadnjih 20 godina...pored toga krivicni zakon definise i taj deo, pa je u nekim sredinama punoletstvo u 18 godina.
Samo kazem da u zakonu kojim se uredjuje visoko obrazovanje ne postoji ta vaspitna komponenta. Za osnovno i srednje postoji, cak se i zakon zove Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Problem je tu i dublji i kompikovaniji. Celo je drustvo krivo za te i takve
pojave, zasto bi nastavno osoblje bilo drugacije? Ucenice i ucenici mogu i smeju da postavljaju golisave slikice i odgovarajuce tekstove,
politicarke i elita folk muzike i njihova deca takodje, ali recimo mlada
nastavnica nikako jer se to kosi s cim?
Sa vaspitnim radom. Deca formiraju svoje licnosti ne samo u kuci vec i u skoli.
Slazem se da je potrebno cistiti temeljno, ne samo pojedine segmente.

Back