mi smo u osnovnoj imali iz odeljenja dva slucaja zesce korupcije, koje se nisu nesto ni krili, bogata deca i mafija bukvalno...to dvoje su vukovci a da tesko da su ikad celu knjigu procitali...
bilo je toliko toga sto su radili njihovi roditelji i profesori da je cela skola brujala, svi su znali, i opet je sve to glatko prolazilo
sta su nam tek na exkurzijama radili ihaaa....
profesorka je drzala agenciju, mislim da je dalja prica suvisna
sto se srednje tice tu je vazilo drugo pravilo - klanovi po poreklu...profesori su zaposljavani po principu nadji se na planinskom porodicnom stablu....deca koja su imala prezimena iz slicnih plemena bolje su prolazila na usmenom od nas sa ne brdnjaskim prezimenom
faks - teska zajebancija oko kupovine knjiga....ako ne kupis novo izdanje nego proslogodisnje sledi bukvica od strane autora da to nije odgovarajuci udzbenik za ispit, i da neces moci da polozis jer novo izdanje ima nove informacije....novo izdanje ima samo novu koricu....pa smo onda lagali da smo kupili novo a ustvari vecina furala polovnjake stare....
bilo je par onih koji su nam doskocili i na licu mesta u ucionci prodavali, to nisi mogo da izbegnes da ne kupis
Dorćol, crnka , suvopiccasta , makedonka ?
Agenciju joj otvorio moj bivši direktor gde sam mu ja bila šefica Agencije , a ta tvoja profanka se švalerisala sa njim , potkradala ga u njegovim pijanstvima i da sad ne navodim sve pikanterije ali da je skine s one stvari on joj otvori agenciju jer smo vas do tada mi vodili na ekskurzije i skuplje nam bilo potkupljivanje nastavnika i profesora nego taj mu potez na kraju.
Iako sam godinama radila u toj branši uvek me iznova šokiravala bezobzirnost , bahatost i alavost prosvetara koji su u tome nenadmašni ali apsolutno.
Uvek sam se pitala kako je moguće da roditelji puštaju decu na te ekskurzije i uspevaju mirno da spavaju iako je javna tajna oduvek bila šta se tamo dešava i kako se većina tih prosvetara koji su zaduženi za sigurnost te dečice nemarno ponaša.
Nikada neću zaboraviti slučaj kada sam uskočila umesto vodiča i boravila sa decom nižih razreda , do 4-og, na Zlatiboru u Palisadu.
Negde oko 21h - 22h slučajno sam se zadesila na recepciji kad je gomila uplakane dečice dojurila dole tražeći svoje učitelje. Znači, deca su sama ostavljena u sobama , sama na spratu bez ikakvog nadzora.
Jednom detetu , dečaku je pozlilo , siromah je povraćao i goreo od temperature , deca su se uznemirila i rasplakala, učitelja/nastavnika nigde, recepcionar i ja smo pokušali da ih nađemo ali mrka kapa, lekara nema gore i na moju molbu ( a to nije moj posao ) recepcioner pristane i po cenu da izgubi posao , da ostavi praznu recepciju , utrpasmo dete u kola i u bolnicu u Užice.
Da ga nismo tada doveli i da smo zakasnili 10-tak minuta, po rečima lekara , dete bi umrlo, puklo mu je slepo crevo.
Ono dvoje prosvetara su se zapili dole u baru , završili negde , a da se nikada nije saznalo gde i pojavili se tek ujutro oko 5h kada je cela operacija bila gotova.
Kasnije su roditelji deteta tužili učiteljicu i školu i ja sam kao svedok davala iskaz ali od toga nikad ništa nije bilo , jaka je prosvetarska mafija skoro pa k'o zdravstvena, drže se čvrsto.
Još jedan slučaj:
Pregovaram sa jednom vaspitačicom, predškolski uzrast dece i donosim joj kalkulaciju gde ona otvoreno zatraži neku nebuloznu cifru za sebe iako sam već ubacila njene dnevnice i " džeparac " joj u tu završnu cenu koštanja celog aranžmana.
Na moju primedbu ukoliko to uradim , cena aranžmana će porasti skoro duplo i ko bi bio toliko lud da to plati, samo mi je rekla da zaokružim cifru i ne berem brigu , roditelji su njen problem.
Ostavim ja to njoj, vrtoglavu cifru za ekskurziju dece od par dana, vratim se u Agenciju i kažem tom svom direktoru da od tog posla nema ništa kad već sutradan biserka nas zove i kaže da je sa roditeljima sve sredila i kada da donese prvu ratu jer su plaćanja bila uglavnom u ratama.
Samo da napomenem da se radilo o Agenciji koja je u tom nekom periodu bila najjača sa školskim ekskurzijama i da smo držali bar 3/4 beogradskih škola, a na Starom gradu sve , Metla sigurno zna o kojoj agenciji pišem i nije bilo direktora škole u kombinaciji sa profanima iz tog nekog saveta im / komisije ili kako već koji se nisu dooobro ovajdili o Agenciju mada ni nama nije loše išlo.
Kada bi ste kao roditelji znali samo 10% šta se tamo radi, ne bi vam bilo dobro.