Prosvetna mafija

Da, I usput da trpi pljuvanje na svakom koraku, jer, eto, on za svoj rad ocekuje da primi platu.

Нису проблем они који за свој рад очекују да приме плату, него они који то исто очекују за свој нерад.

У свакој фирми се тачно зна ко колико и шта ради.

Тако и међу просветним радницима.

Проблем је код њих што се њихов рад и нерад јако добро виде.

Da, samo ljudi u Srbiji imaju maniju da sve trpaju u isti kos, pa tako I rad/nerad prosvetnih radnika, lekara...

- - - - - - - - - -

Svi u ovom društvu trpe pljuvanje, ako nisi spreman raditi svoj posao onako kako treba - nemoj ga ni raditi. Idi kopaj kanal, programiraj igrice, šta već..

Ja sam u prosveti svoj posao radila vise nego odlicno, volela sam ga, imala sam lep odnos sa ucenicima. Mislis li da su me pljuvanja zaobisla? I to od strane onih ljudi koji sa mojim radom nisu imali nikakve ni posredne, ni neposredne veze. Nego je trebalo da se ispljuje prosvetni radnik. Odmorila sam se otkako sam dala otkaz. Ponekad mi nedostaje taj rad sa ucenicima, ali kad se setim svega ostalog, daleko mu lepa kuca.

Kao što u građevinarstvu imamo građevinsku mafiju, tako i u prosveti egzistira prosvetna mafija.
Čime se tačno bave? Pa sa svim onim poslovima na kojima se uz pomoć korupcije ili nepotizma može da zgrne lova.
Da krenemo:
1. Ekskurzije.
Neviđena pljačka roditelja za decu svih uzrasta, putuje se tamo, putuje se onamo, 5 jeftinih hostelskih spavanja, 6 klasičnih restoranskih menija i autobus uvek košta od 150 - 500 evra, zavisi de se putuje, dok je realna cena podeljeno sa tri, ili sa dva - da agencija i bus operater super zarade. Međutim, 33% je uvek namenjeno direktoru škole i nekom u ministarstvu. Pa pomnozite. Naravno, sav posao je besprekorno pokriven "urednim" tenderom.
2. Stampanje i izbor knjiga i izdavača. Tu brke maste malo krupnije ribe, no i boranija se ume zakaciti na budzetsku sisu.
3. Zapošljavanje - na odredjeno ili na stalno, od toga zavisi tarifa, najčešće su direktor i predsednik komisije u talu.
4. Ishrana. Sitni reket lokalnih privatnika o kojem odlučuje direktor. Pri tome uzima u obzir rodbinske veze nastavnog osoblja sa vlasnicima kioska i pekoteka.

Sve važi i za visoko obrazovanje.
Nastavite niz i opsujte slobodno.

1. Komisija za donošenje odluka u vezi sa tenderom, po pravilu treba da ima 6 članova, tri glavna člana komisije i tri zamenika. U slučaju tendera za izbor putičke agencije za ekskurziju, neki od članova komisije ujedno su i članovi roditeljskog saveta.
2. Za izbor udžbenika zaduženo je stručno veće u oblasti srodnih predmeta. Svaki udžbenik se plaća putem žiro računa dobavljača, ili ga učenici direktno kupuju iz knjižere, ili preko interneta. Ne vidim da se tu "boranija" može ovajditi.
3. Zapošljavanja ne postoje. Postoje smanjenja fonda časova. Ako se nekom posreći da menja nastavnika dok je na polovanju, ili se zaposli nakon nečijeg odlaska u penziju, onda je taj verovatno pod zaštitom neke političke partije koja vrši pritisak na direktora da se ta osoba zaposli.
4. Ishrana i prevoz putnika takođe spadaju u nadležnost javnih nabavki, pa i u tom slučaju roditelj preko Saveta roditelja može biti član komisije i odlučivati ko će biti dobavljač hrane ili obezbediti prevoz. Napominjem da su javne nabavke, kao što i sama reč kaže, javna stvar i da članova komisije može biti i više od šest. Može ih biti i preko 20. Normalno, ne možeš biti član komisije za nabavku raketa iz NASA programa, ali roditelj si, pa idi na roditeljske sastanke ili prati sajt škole koju ti deca pohađaju.

Ipak, sve mi se čini da je bolna tačka ne postupak nastavnika i direktora, već cene ekskurzija i udžbenika.
Nisu cene velike, već su naše plate male, a za to nije kriva prosvetna mafija.

Komisija :lol:
Evo primer za starijeg: Dogovoren izlet u prirodi sa operaterom koji to naplaćuje 25 e. Deca se pobune ali školu boli quita. A deca pošalju upit za cenu drugim operaterima i odgovore okace na Fejzbuk, cena od 9 - 11 evra. Haha, naravno da se nije išlo na izlet po 25 evra, deca su sama pobedila sugavi sistem. Makar jednom.
Odgovoricu i na ostalo kada uhvatim vremena :)

mi smo u osnovnoj imali iz odeljenja dva slucaja zesce korupcije, koje se nisu nesto ni krili, bogata deca i mafija bukvalno...to dvoje su vukovci a da tesko da su ikad celu knjigu procitali...
bilo je toliko toga sto su radili njihovi roditelji i profesori da je cela skola brujala, svi su znali, i opet je sve to glatko prolazilo
sta su nam tek na exkurzijama radili ihaaa....profesorka je drzala agenciju, mislim da je dalja prica suvisna :lol:

sto se srednje tice tu je vazilo drugo pravilo - klanovi po poreklu...profesori su zaposljavani po principu nadji se na planinskom porodicnom stablu....deca koja su imala prezimena iz slicnih plemena bolje su prolazila na usmenom od nas sa ne brdnjaskim prezimenom :lol:

faks - teska zajebancija oko kupovine knjiga....ako ne kupis novo izdanje nego proslogodisnje sledi bukvica od strane autora da to nije odgovarajuci udzbenik za ispit, i da neces moci da polozis jer novo izdanje ima nove informacije....novo izdanje ima samo novu koricu....pa smo onda lagali da smo kupili novo a ustvari vecina furala polovnjake stare....
bilo je par onih koji su nam doskocili i na licu mesta u ucionci prodavali, to nisi mogo da izbegnes da ne kupis

Dorćol, crnka , suvopiccasta , makedonka ? :zcepanje:

Agenciju joj otvorio moj bivši direktor gde sam mu ja bila šefica Agencije , a ta tvoja profanka se švalerisala sa njim , potkradala ga u njegovim pijanstvima i da sad ne navodim sve pikanterije ali da je skine s one stvari on joj otvori agenciju jer smo vas do tada mi vodili na ekskurzije i skuplje nam bilo potkupljivanje nastavnika i profesora nego taj mu potez na kraju.

Iako sam godinama radila u toj branši uvek me iznova šokiravala bezobzirnost , bahatost i alavost prosvetara koji su u tome nenadmašni ali apsolutno.

Uvek sam se pitala kako je moguće da roditelji puštaju decu na te ekskurzije i uspevaju mirno da spavaju iako je javna tajna oduvek bila šta se tamo dešava i kako se većina tih prosvetara koji su zaduženi za sigurnost te dečice nemarno ponaša.

Nikada neću zaboraviti slučaj kada sam uskočila umesto vodiča i boravila sa decom nižih razreda , do 4-og, na Zlatiboru u Palisadu.

Negde oko 21h - 22h slučajno sam se zadesila na recepciji kad je gomila uplakane dečice dojurila dole tražeći svoje učitelje. Znači, deca su sama ostavljena u sobama , sama na spratu bez ikakvog nadzora.

Jednom detetu , dečaku je pozlilo , siromah je povraćao i goreo od temperature , deca su se uznemirila i rasplakala, učitelja/nastavnika nigde, recepcionar i ja smo pokušali da ih nađemo ali mrka kapa, lekara nema gore i na moju molbu ( a to nije moj posao ) recepcioner pristane i po cenu da izgubi posao , da ostavi praznu recepciju , utrpasmo dete u kola i u bolnicu u Užice.

Da ga nismo tada doveli i da smo zakasnili 10-tak minuta, po rečima lekara , dete bi umrlo, puklo mu je slepo crevo.

Ono dvoje prosvetara su se zapili dole u baru , završili negde , a da se nikada nije saznalo gde i pojavili se tek ujutro oko 5h kada je cela operacija bila gotova.

Kasnije su roditelji deteta tužili učiteljicu i školu i ja sam kao svedok davala iskaz ali od toga nikad ništa nije bilo , jaka je prosvetarska mafija skoro pa k'o zdravstvena, drže se čvrsto.

Još jedan slučaj:

Pregovaram sa jednom vaspitačicom, predškolski uzrast dece i donosim joj kalkulaciju gde ona otvoreno zatraži neku nebuloznu cifru za sebe iako sam već ubacila njene dnevnice i " džeparac " joj u tu završnu cenu koštanja celog aranžmana.

Na moju primedbu ukoliko to uradim , cena aranžmana će porasti skoro duplo i ko bi bio toliko lud da to plati, samo mi je rekla da zaokružim cifru i ne berem brigu , roditelji su njen problem.

Ostavim ja to njoj, vrtoglavu cifru za ekskurziju dece od par dana, vratim se u Agenciju i kažem tom svom direktoru da od tog posla nema ništa kad već sutradan biserka nas zove i kaže da je sa roditeljima sve sredila i kada da donese prvu ratu jer su plaćanja bila uglavnom u ratama.

Samo da napomenem da se radilo o Agenciji koja je u tom nekom periodu bila najjača sa školskim ekskurzijama i da smo držali bar 3/4 beogradskih škola, a na Starom gradu sve , Metla sigurno zna o kojoj agenciji pišem i nije bilo direktora škole u kombinaciji sa profanima iz tog nekog saveta im / komisije ili kako već koji se nisu dooobro ovajdili o Agenciju mada ni nama nije loše išlo.

Kada bi ste kao roditelji znali samo 10% šta se tamo radi, ne bi vam bilo dobro.

Komisija :lol:
Evo primer za starijeg: Dogovoren izlet u prirodi sa operaterom koji to naplaćuje 25 e. Deca se pobune ali školu boli quita. A deca pošalju upit za cenu drugim operaterima i odgovore okace na Fejzbuk, cena od 9 - 11 evra. Haha, naravno da se nije išlo na izlet po 25 evra, deca su sama pobedila sugavi sistem. Makar jednom.
Odgovoricu i na ostalo kada uhvatim vremena :)

To što su deca uradila bio je posao Saveta roditelja.

Pronađi poslovnik o radu Saveta roditelja.

Uvek kad čitam kritike na račun prosvetnih radnika, uvek se zapitam šta su roditelji uradili da bi njihova deca imala kvalitetnije i jeftinije izvedenu ekskurziju, šta su roditelji uradili da deca imaju bolji prevoz do škole, bolju kuhinju, jeftinije udžbenike, bolje obrazovanje.

O svakoj ekskurziji se raspravlja na prvom roditeljskom sastanku i odluke o ekskurziji prvenstveno donose roditelji i deca.
One jesu propisane planom i programom, ali ako se roditeljima i deci ne dopadaju uslovi, one ne moraju biti izvedene.

Pre dve godine moje dete nije išlo na dvodnevi izlet jer nam se nisu dopale cene.
Već naredne godine, agencije su imale razumnije cene jer su shvatilli da ne pregovaraju sa direktorom, već sa Savetom roditelja.

Nebitno, vidim sad i sama da sam zamenila tvoj nik sa jednom finom , kultivisanom devojkom koja je pisala ovuda i mnogo mlađom.

Elem, tema :

Neko gore je spominjao savet roditelja koji navodno odlučuje o nečemu .

Savetu roditelja se plasiraju izdvojene , odabrane ponude od par Agencija koje prikupi odgovorno lice iz škole jer na šta bi ličilo da svaki roditelj dođe sa kamarom prospekata ispod miške , a koliko ih je u tom savetu pa puta toliko , taman 2 godine dok rastabire gde će deca na ekskurziju.

Ali i u tome postoji caka , Agencija ima svog insajdera sad da li među profesorima koji je skoro uvek u dilu sa direktorom ili ako je dogovoreno da jedan od roditelja to planiranje preuzme na sebe i taj insajder javlja Agenciji koje cene su konkurenti ponudili taman da izabrana Agencija može svoju ponudu da snizi da bude najkonkurentnija i sa njom deca putuju , a insajder dobija pozamašnu sumu novca, gratis par mesta, bogate dnevnice , negde smo vozili i automobil sa sve kućnim bioskopom i najnovijim TV-om direktorima škola i pojedinim profesorima, itd. opet se vraćamo na početak, mito - korupcija i sve za pare.

Obaška ono kad profesori jedni drugima nabacuju decu za privatne časove ako im i sami ne daju iste , to je tek priča za sebe.

Od 18-te godine sam imala licencu turističkog vodiča, kasnije i sve ostalo u datoj struci i odgovorno tvrdim da su najkorumpiraniji upravo prosvetari da sad ne širim priču o bahatosti , slobodno mogu da kažem i bahanalijama gde se ponašaju kao pušteni s lanca bez ikakve mere i ukusa , čak do toga da se maturanti na maturskim ekskurzijama pristojnije i moralnije ponašaju od njih koji bi trebalo da im služe za primer.

O lancima povezanosti i kako se sprovodi sva ta korupcija i prosvetarska otimačina ne samo po ovom pitanju , ukoliko se neka takva tema pojavi.

da...
o moralu vlasnika kao i radnika u turistickim agencijama slusamo na vestima bar dva puta po sezoni. nije to vazno.
vazno je da su prosvetari nemoralni, jer smradovima iz agencija otvaraju put za navlacenje nekakvog novca.

Turistička Agencija nije obavezna niti je plaćamo iz budžeta , a škola jeste i te nastavnike i ja plaćam kroz dažbine te samim tim imam pravo i da kritikujem, pa i po pitanju morala im . Kako će oni da se ponašaju između svoja 4 zida me ne interesuje ali kakvi su u tome za šta primaju platu i za šta ih plaćam me itekako interesuje.

Kada su već sposobni da unište generacije i generacije mladih koji i bukvalno nepismeni izlaze iz škola otkud im moral da svako malo izlaze na ulicu tražeći povećanja plata i primanja koja su za prilike u zemlji previsoka za nerad nerezultate koje pokazuju.

Konkretan primer: pre par godina je jedna po njenom "profesorka" bila veoma aktivna na nekim temama gde smo se susretale i svaka druga joj je bila " ja profesor pa ja profesor" , a elementarna pravila pravopisa srpskog jezika nije poznavala .
U jednom momentu sam je pitala kakav i čega je ona profesor i koga ona uči kad elementarne stvari ni sama ne zna , odgovorila mi je da njoj i ne treba srpski jezik jer je profesor engleskog...negde.

Šta joj odgovoriti do ako za 16 godina školovanja nije uspela da ovlada maternjim joj jezikom kako tek izgleda taj strani koji predaje deci jer bi trebalo da se podrazumeva da te osnove zna svako ko pređe onih prvih 4 godine osnovnoškolskog obrazovanja , a valjda je imala neke knjige i na Filologiji ?!

Znam da masa mojih prijatelja sami dosta rade sa svojom decom upravo iz razloga što su nezadovoljni učinkom koji ista dobijaju u školi ali dobro, oni su ipak intelektualci kojima je to bitno i sami vaspitani i kultivisani koji se ne izražavaju pred decom nazivajući nekoga stokom , ološem i sl. jer deca su naša ogledala.
Što pismeniji i kulturniji roditelji , takva su im i deca.

Da profesori ne pristaju čak i zahtevaju podmićivanje ni te Agencije to ne bi radile i tu bi se priča završila na obostrano zadovoljstvo roditelj-ekskurzija, cena koštanja jer tema je o tome, a ne o prevari grupe turista koji letuju u Grčkoj i Turskoj. Za to postoji mesto na kome se o tome diskutuje.

U ovu temu sam se uključila prvenstveno jer sam godinama radila sa tom grupacijom i mogu da joj doprinesem ličnim iskustvima iz prve ruke ne da bih se svađala sa bilo kim.

Turistička Agencija nije obavezna niti je plaćamo iz budžeta , a škola jeste i te nastavnike i ja plaćam kroz dažbine te samim tim imam pravo i da kritikujem, pa i po pitanju morala im . Kako će oni da se ponašaju između svoja 4 zida me ne interesuje ali kakvi su u tome za šta primaju platu i za šta ih plaćam me itekako interesuje.

Kada su već sposobni da unište generacije i generacije mladih koji i bukvalno nepismeni izlaze iz škola otkud im moral da svako malo izlaze na ulicu tražeći povećanja plata i primanja koja su za prilike u zemlji previsoka za nerad nerezultate koje pokazuju.

Konkretan primer: pre par godina je jedna po njenom "profesorka" bila veoma aktivna na nekim temama gde smo se susretale i svaka druga joj je bila " ja profesor pa ja profesor" , a elementarna pravila pravopisa srpskog jezika nije poznavala .
U jednom momentu sam je pitala kakav i čega je ona profesor i koga ona uči kad elementarne stvari ni sama ne zna , odgovorila mi je da njoj i ne treba srpski jezik jer je profesor engleskog...negde.

Šta joj odgovoriti do ako za 16 godina školovanja nije uspela da ovlada maternjim joj jezikom kako tek izgleda taj strani koji predaje deci jer bi trebalo da se podrazumeva da te osnove zna svako ko pređe onih prvih 4 godine osnovnoškolskog obrazovanja , a valjda je imala neke knjige i na Filologiji ?!

Znam da masa mojih prijatelja sami dosta rade sa svojom decom upravo iz razloga što su nezadovoljni učinkom koji ista dobijaju u školi ali dobro, oni su ipak intelektualci kojima je to bitno i sami vaspitani i kultivisani koji se ne izražavaju pred decom nazivajući nekoga stokom , ološem i sl. jer deca su naša ogledala.
Što pismeniji i kulturniji roditelji , takva su im i deca.

Da profesori ne pristaju čak i zahtevaju podmićivanje ni te Agencije to ne bi radile i tu bi se priča završila na obostrano zadovoljstvo roditelj-ekskurzija, cena koštanja jer tema je o tome, a ne o prevari grupe turista koji letuju u Grčkoj i Turskoj. Za to postoji mesto na kome se o tome diskutuje.

U ovu temu sam se uključila prvenstveno jer sam godinama radila sa tom grupacijom i mogu da joj doprinesem ličnim iskustvima iz prve ruke ne da bih se svađala sa bilo kim.

Kako te nije sramota da se hvališ kako si nama roditeljima zavlačila ruku u džep?
I kad si tako pametna, poštena i po moralu iznad svih prosvetnih radnika, zašto nisi prijavila prosvetnu mafiju nad kojom si zgrožena?

Kako te nije sramota da se hvališ kako si nama roditeljima zavlačila ruku u džep?
I kad si tako pametna, poštena i po moralu iznad svih prosvetnih radnika, zašto nisi prijavila prosvetnu mafiju nad kojom si zgrožena?

Što bi mene bilo sramota vaše sramote, neko u prethodnim postovima spomenu da si i ti prosvetarka.

Ne zavlače Agencije ruku u džepove roditelja nego prosvetarska mafija , da oni , vi, svejedno, ne zahtevaju mito i podmićivanje i to kroz nebulozne cifre koje udvostručuju cene koštanja ekskurzija i izleta , roditelji bi plaćali realne cene po kalkulacijama koje dolikuju tim manifestacijama.

Eto , primer tipičnog ponašanja prosvetara koje i opisah u prethodnim postovima čak primećujem da sam bila i preblaga što ću ispraviti prvom sledećom prilikom još konkretnijim primerima .

Da se ja pitam i većina pametnih roditelja , more plaćali bi vi što vam je uopšte ukazana čast da radite s našom pametnom dečicom i to ne svi vi nego stroga selekcija jer i među prosvetnim radnicima ima itekako izuzetaka koji odskaču požtvovanjem , ljubavlju prema deci i ličnim angažovanjem ali ih većina prostaka nadglasava bezobrazlukom i ličnom nekulturom koju neskriveno pokazuju svagde i na svakom mestu.

Što bi mene bilo sramota vaše sramote, neko u prethodnim postovima spomenu da si i ti prosvetarka.

Ne zavlače Agencije ruku u džepove roditelja nego prosvetarska mafija , da oni , vi, svejedno, ne zahtevaju mito i podmićivanje i to kroz nebulozne cifre koje udvostručuju cene koštanja ekskurzija i izleta , roditelji bi plaćali realne cene po kalkulacijama koje dolikuju tim manifestacijama.

Eto , primer tipičnog ponašanja prosvetara koje i opisah u prethodnim postovima čak primećujem da sam bila i preblaga što ću ispraviti prvom sledećom prilikom još konkretnijim primerima .

Da se ja pitam i većina pametnih roditelja , more plaćali bi vi što vam je uopšte ukazana čast da radite s našom pametnom dečicom i to ne svi vi nego stroga selekcija jer i među prosvetnim radnicima ima itekako izuzetaka koji odskaču požtvovanjem , ljubavlju prema deci i ličnim angažovanjem ali ih većina prostaka nadglasava bezobrazlukom i ličnom nekulturom koju neskriveno pokazuju svagde i na svakom mestu.

To što ti u svakom postu koji ti se nije dopao vidiš odgovor prosvetnog radnika, samo je tvoj problem.

Nijedno od moje dece se na ekskurzijama nije žalilo ni na učiteljice, ni na nastavnice, ni na profesorke, ili profesore.

Deca su se žalila na kašasti, bljutavi pire i minijaturnu šniclu u tanjiru, na tanak namaz nečeg što nalik džemu na korici bajatog hleba, na memljive hotelske sobe čije slike su nam slali putem telefona. Kad se na roditeljskom sastanku vodi razgovor sa vlasnikom turističe agencije, usta su mu puna hvale i uverenja da za te pare deca dobijaju najbolje uslove. I zaista, mafija sastavljena od agencijskih radnika drži cenu aranžmana, ucenjuje roditelje. Hotelijer se ponašaju kao da se svi otimaju oko njihovih ponuda. Da vam nije naše dece, i vi, i polovina oronulih hotela mogli biste da stavite ključ u bravu.

To što ti u svakom postu koji ti se nije dopao vidiš odgovor prosvetnog radnika, samo je tvoj problem.

Nijedno od moje dece se na ekskurzijama nije žalilo ni na učiteljice, ni na nastavnice, ni na profesorke, ili profesore.

Deca su se žalila na kašasti, bljutavi pire i minijaturnu šniclu u tanjiru, na tanak namaz nečeg što nalik džemu na korici bajatog hleba, na memljive hotelske sobe čije slike su nam slali putem telefona. Kad se na roditeljskom sastanku vodi razgovor sa vlasnikom turističe agencije, usta su mu puna hvale i uverenja da za te pare deca dobijaju najbolje uslove. I zaista, mafija sastavljena od agencijskih radnika drži cenu aranžmana, ucenjuje roditelje. Hotelijer se ponašaju kao da se svi otimaju oko njihovih ponuda. Da vam nije naše dece, i vi, i polovina oronulih hotela mogli biste da stavite ključ u bravu.

Nemaju meni šta da se dopadaju ili ne tvoji postovi jer jedino ti i braniš ili pokušavaš da osporavaš činjenice kojih su i većina roditelja svesni i nisam ja pogledala u pasulj i ukazalo mi se da si jedna od njih no te tvoja prija sa prethodne strane koja očigledno zna čime se baviš prozvala i označila sa " sa'će ona vama da kaže " :D
Uzgred, tvoj nik prvi put sada vidim i nisam ga nikad registrovala iako masu nekih nik-ova pamtim i primećujem nevezano da li sam ikad razmenila koju s njima ili tek iz prolaza, slično onome kada se po peti put upoznaješ s nekim i nemaš blagog pojma da si ga ikada sreo u životu i tako će biti i sledećih 55 , siva zona, neprimetni ljudi.

Za ovaj horor koji si opisala vezano za tu neku Agenciju, hotel i iskustva dece , šta da ti kažem, a da nisam već rekla u prethodnim postovima?

Da je manja alavost prosvetne mafije , deca bi dobila i bolju Agenciju i bolji hotel i bolju ponudu , ovako dok se svi džepovi napune i sve rupe popune kola se slome na nedužnoj dečici i roditeljskim popunjavanjima raznoraznih rupa bez dna.

I ne, niti koga ja ovde branim i zastupam niti imam razloga za to, svoju Agencju sam zatvorila jer više nisam imala obraza niti snage da se sama borim s vetrenjačama i nastavila u novinarstvu gde opet imam priliku s vremena na vreme i sa velikim zadovoljstvom da obelodanjujem kojekakve marifetluke, lopovluke i nemanje stida, obraza i časti ljudi i iz ove profesije , onih kojima u opisu posla piše da deca treba da su im na prvom mestu.

To što su deca uradila bio je posao Saveta roditelja.

Pronađi poslovnik o radu Saveta roditelja.

Uvek kad čitam kritike na račun prosvetnih radnika, uvek se zapitam šta su roditelji uradili da bi njihova deca imala kvalitetnije i jeftinije izvedenu ekskurziju, šta su roditelji uradili da deca imaju bolji prevoz do škole, bolju kuhinju, jeftinije udžbenike, bolje obrazovanje.

O svakoj ekskurziji se raspravlja na prvom roditeljskom sastanku i odluke o ekskurziji prvenstveno donose roditelji i deca.
One jesu propisane planom i programom, ali ako se roditeljima i deci ne dopadaju uslovi, one ne moraju biti izvedene.

Pre dve godine moje dete nije išlo na dvodnevi izlet jer nam se nisu dopale cene.
Već naredne godine, agencije su imale razumnije cene jer su shvatilli da ne pregovaraju sa direktorom, već sa Savetom roditelja.

Антигона, колико си за своје дете плаћала професору по дану?

Ево, ја ћу ти рећи за моје - 500 динара.

У одељењу је 27-оро деце * 500 динара= 13.500 за један дан.

Расправа је била само да ли да то буде 400, 500 или 600 динара по детету.

Само о томе одлучује савет родитеља.

И још нешто, не заборави да су у Савету родитеља људи чија деца иду у ту школу.

А надалеко је познати да просветни радници нису ни сујетни, ни осветољубиви.

Части изузецима којима се овом приликом извињавам.

Kao što u građevinarstvu imamo građevinsku mafiju, tako i u prosveti egzistira prosvetna mafija.
Čime se tačno bave? Pa sa svim onim poslovima na kojima se uz pomoć korupcije ili nepotizma može da zgrne lova.
Da krenemo:
1. Ekskurzije.
Neviđena pljačka roditelja za decu svih uzrasta, putuje se tamo, putuje se onamo, 5 jeftinih hostelskih spavanja, 6 klasičnih restoranskih menija i autobus uvek košta od 150 - 500 evra, zavisi de se putuje, dok je realna cena podeljeno sa tri, ili sa dva - da agencija i bus operater super zarade. Međutim, 33% je uvek namenjeno direktoru škole i nekom u ministarstvu. Pa pomnozite. Naravno, sav posao je besprekorno pokriven "urednim" tenderom.
2. Stampanje i izbor knjiga i izdavača. Tu brke maste malo krupnije ribe, no i boranija se ume zakaciti na budzetsku sisu.
3. Zapošljavanje - na odredjeno ili na stalno, od toga zavisi tarifa, najčešće su direktor i predsednik komisije u talu.
4. Ishrana. Sitni reket lokalnih privatnika o kojem odlučuje direktor. Pri tome uzima u obzir rodbinske veze nastavnog osoblja sa vlasnicima kioska i pekoteka.

Kao prosvetni radnik, nastavni starješina, predsjednik brojnih komisija, mogu reći da u ovom tvom postu eventualno neke istine ima u ovoj stavci o zapošljavanju.

Da krenemo:
1. Ekskurzije.

Rekeativna nastava : Lukovska banja (malo ko je i cuo za nju!) kosta oko 19500 za sedam dana.
Kopaonik ili Zlatibor: sedam dana oko 12000.
Pa normalno da sam direktoru na savetu roditelja rekla da je lopov.

Мислим да свуда има претеривања па и у темама везаним за просвету. На пример упис у први разред основне. Наизглед невина тема. Онда почне родитељска прича о томе која је учитељица најбоља. Па ургирања, и слично. Па то дете све слуша јер се данас пред децом све отворено каже. И онда. Дете упишу код, по мишљењу родитеља другоразредне учитељице. Питам вас како ће се то дете понашати према учитељици која је она лоша тета. А лоша је зато што то кажу тата и мама, врховни ауторитети. Ово вам кажем зато што је постала ружна пракса.

Back