Prosumer vs DSLR

dadkristy94

Zainteresovan član
Poruka
394
Zanimam se za fotografiju već oko tri godine. U početku sam koristila klasični porodični kompakt foto-aparat HP m22. Bio je to zaista solidan aparat u trenutku kada smo ga kupili i neko vreme je zadovoljavao moje potrebe. Međutim, vremenom počela je da me nervira nemogućnost manevrsanja opcijama kao što su fokus, optički zum, kontrola otvaranja- zatvaranja blende i znate već sve što ide uz to. Jednostavno došla sam do onog trenutka kada sam shvatila da mi treba nešto profesionalnije i da foto-aparat neću koristiti samo u svrhe izleta, ekskurzija i porodičnih okupljnja.
Da pređemo na stvar, već sam dovoljno udavila :oops:
Dakle, ono što mene prevashodno zanima je pejzažna fotografija, ali naravno kako sam početnik i ovo bi mi bio prvi profesionalni fotoaprat poželjno je što više mogućnosti (nikad se ne zna u kom smeru može krenuti stvar :D ) Dakle planirala sam kupovinu nekog dslra kao što je Nikon D40, D3000, D3100 , ali onda mi je drug predložio da kupim neki od Fujievih prosumer modela, recimo http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/fujifilm-s4000-1322.html
Sada sam zbunjena. Sa jedne strane ne volim da kupiujem stvari koje "nisu ni tamo ni vamo",mislim tako nešto polu-polu, ali sa druge strane ti fotoaparati imaju širok raspon (kada je u pitanju objektiv) i kao takvi koštaju skoro duplo manje od slr nikona sa kit objektivom. Opet sa treće strane, jdnom kada se uzme prosumer nema više promene objektiva i to mi deluje nekako poražavajuće...
Mnogo bi mi značilo kada bi mi neko izneo još neke prednosti/mane dslr/priosumera, ili eventualno neka lična iskustva :)
Hvala unapred :)

Zanimam se za fotografiju već oko tri godine. U početku sam koristila klasični porodični kompakt foto-aparat HP m22. Bio je to zaista solidan aparat u trenutku kada smo ga kupili i neko vreme je zadovoljavao moje potrebe. Međutim, vremenom počela je da me nervira nemogućnost manevrsanja opcijama kao što su fokus, optički zum, kontrola otvaranja- zatvaranja blende i znate već sve što ide uz to. Jednostavno došla sam do onog trenutka kada sam shvatila da mi treba nešto profesionalnije i da foto-aparat neću koristiti samo u svrhe izleta, ekskurzija i porodičnih okupljnja.
Da pređemo na stvar, već sam dovoljno udavila :oops:
Dakle, ono što mene prevashodno zanima je pejzažna fotografija, ali naravno kako sam početnik i ovo bi mi bio prvi profesionalni fotoaprat poželjno je što više mogućnosti (nikad se ne zna u kom smeru može krenuti stvar :D ) Dakle planirala sam kupovinu nekog dslra kao što je Nikon D40, D3000, D3100 , ali onda mi je drug predložio da kupim neki od Fujievih prosumer modela, recimo http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/fujifilm-s4000-1322.html
Sada sam zbunjena. Sa jedne strane ne volim da kupiujem stvari koje "nisu ni tamo ni vamo",mislim tako nešto polu-polu, ali sa druge strane ti fotoaparati imaju širok raspon (kada je u pitanju objektiv) i kao takvi koštaju skoro duplo manje od slr nikona sa kit objektivom. Opet sa treće strane, jdnom kada se uzme prosumer nema više promene objektiva i to mi deluje nekako poražavajuće...
Mnogo bi mi značilo kada bi mi neko izneo još neke prednosti/mane dslr/priosumera, ili eventualno neka lična iskustva :)
Hvala unapred :)
Погледај на овом делу пдф-а неке сугестије. :)

http://forum.krstarica.com/showthread.php/506691-fuji-fotoaparati

Ја сам, иначе, након свега, пре пар недеља купила http://www.pcfoto.rs/panasonic-fz45 . То је врло добар апарат за почетак озбиљнијег бављења фотографијом, ја сам њиме веома задовољна, и, наравно, јoш се уходавам и испробавам варијанте.
Али, ако имаш толико новца, мислим да би неки DSLR био боље решење.
Мада, како оно беше: " а у руке Мандушића Вука..."... z:lol:

Nisu prosumer kamere bezveze jeftinije. DSLR je daleko ozbiljnije rešenje, koje više ni nije tako skupo kao pre par godine. Nemoj da kupuješ Fujia, meni su se pokazali kao malo bolji idioti. A pošto te interesuju pejzaši, kupovinom DSLR-a smanjićeš mogućnost hromatske aberacije u uglovima slika, koje se na pejsažima više primećuju. Dalje, dubinska oštrina navedenih aparata (Nikon D serija i Fuji S serija) su nebo i zemlja. A dubinska oštrina ti je jako važna ako hoćeš dobru fotku i to ne možeš postići bez dobrog objektiva (i senzora).

Dakle, zaključak je da ako uzmeš prosumer, moći ćeš da lepo fotkaš, ali bez one "težine" koju dobra fotka ima. Mani Milunkine priče "u rukama Mandušića Vuka...", jer ovde se radi o dve klase aparata. DSLR ti je ulaznica u svet ozbiljne fotografije, koje sad ne košta toliko kao nekad. Kupovinom tih "kompromisa" od aparata ćeš samo izgubiti vreme i novac, jer ćeš brzo poželeti DSLR aparat.

Srećno.

Nisu prosumer kamere bezveze jeftinije. DSLR je daleko ozbiljnije rešenje, koje više ni nije tako skupo kao pre par godine. Nemoj da kupuješ Fujia, meni su se pokazali kao malo bolji idioti. A pošto te interesuju pejzaši, kupovinom DSLR-a smanjićeš mogućnost hromatske aberacije u uglovima slika, koje se na pejsažima više primećuju. Dalje, dubinska oštrina navedenih aparata (Nikon D serija i Fuji S serija) su nebo i zemlja. A dubinska oštrina ti je jako važna ako hoćeš dobru fotku i to ne možeš postići bez dobrog objektiva (i senzora).

Dakle, zaključak je da ako uzmeš prosumer, moći ćeš da lepo fotkaš, ali bez one "težine" koju dobra fotka ima. Mani Milunkine priče "u rukama Mandušića Vuka...", jer ovde se radi o dve klase aparata. DSLR ti je ulaznica u svet ozbiljne fotografije, koje sad ne košta toliko kao nekad. Kupovinom tih "kompromisa" od aparata ćeš samo izgubiti vreme i novac, jer ćeš brzo poželeti DSLR aparat.

Srećno.

Slazem se sa ovim, pre nekoliko godina sam pazario veoma skup prosumer i pokajao se. Sve sto uradis sa prozumerom na iso 800 mozes da bacis, ili da se patis sa kojekakvim alatima za smanjenje suma... o ostalim mogucnostima da i ne govorim.

Па добро, сад, то већ шири тему на филозофију и теорију, али чињеница је:

За уистину добру фотографију најбитнији су је идеја, креативност, машта, композиција... Техника је ипак на другом месту.

И, наравно, много тога зависи од пуких финансијских могућности.

Као што сам и рекла: ко има новац, и довољно воље и времена да се озбиљно посвети фотографији, нека свакако узме DSLR.

^^ Milunka sve to stoji ali-ali -kad uzmes u obrzir da se malo koji prosumer moze koristiti duze od npr 3 4 5 god i da ces imati pre ili kasnije servis za njega i da ne daj Boze da Ti rikne nesto-mozes niz Dunav da ga bacis...dok DSLR...je skrrrooooooz druga prica...govorim iz licnog iskustva da ne bude zabune...a razlike u ceni su vec tako mizerne da nije vredno spominjati>evo vidis razlika izmedju nekog jeftinijeg DSLRa i tog Tvog aparata je nekih ~150 evra-znaci da covek mesecno stedi po 5, 10 evra-ustedece razliku...a vredi MNOGO vredi-samo ko nije probao DSLR moze da prica suprotno...kao kad vozis Ficka pa BMW-znaci nije razlika samo u jednom ili par detalja nego-to je skrooooz drugi svet..
P.C. Nadam se da se neces uvrediti ali cini mi se da ovim postom Ti ustvari vise pravdas svoju investiciju nego sto realno rezonujes...ali ajde...Uzdravlje Te sluzio taj Panasonic....

За уистину добру фотографију најбитнији су је идеја, креативност, машта, композиција... Техника је ипак на другом месту.

На жалост, дигитална техника није исто као и аналогна, тј. техника фотографије с филмом. Кад светлост прође кроз објектив, њу сачека чип, а не филм. Тако да ту пада у воду твоја теорија да је техника секундарна ствар, јер се чипови разликују по квалитету, а то се види у цени. Наравно да је најбитнија креативност, али слабим апаратом нећеш моћи да добијеш моћну фотку. Да се разумемо, ја сам и с идиотима сликао одличне фотке, али оне немају дубину и квалитет, што је ствар "колико пара толико музике".

С друге стране улазна класа DSL апарата је доста повољна сад, тако да је по мени prosumer класа ствар прошлости.

^^ Milunka sve to stoji ali-ali -kad uzmes u obrzir da se malo koji prosumer moze koristiti duze od npr 3 4 5 god i da ces imati pre ili kasnije servis za njega i da ne daj Boze da Ti rikne nesto-mozes niz Dunav da ga bacis...dok DSLR...je skrrrooooooz druga prica...govorim iz licnog iskustva da ne bude zabune...a razlike u ceni su vec tako mizerne da nije vredno spominjati>evo vidis razlika izmedju nekog jeftinijeg DSLRa i tog Tvog aparata je nekih ~150 evra-znaci da covek mesecno stedi po 5, 10 evra-ustedece razliku...a vredi MNOGO vredi-samo ko nije probao DSLR moze da prica suprotno...kao kad vozis Ficka pa BMW-znaci nije razlika samo u jednom ili par detalja nego-to je skrooooz drugi svet..
P.C. Nadam se da se neces uvrediti ali cini mi se da ovim postom Ti ustvari vise pravdas svoju investiciju nego sto realno rezonujes...ali ajde...Uzdravlje Te sluzio taj Panasonic....
Нема увреде, разговарамо. :)
Ја ништа не правдам. Ја, напросто, ипак немам толико пара, лимит ми је, како се зна, увек био до 400е, за те паре нема DSLR, а још су ми се појавили неки други ванредни трошкови, тако да...
Уосталом, мени је фотографија хоби, који сам тек од скора почела да озбиљније схватам, и у коме још доста тога тек треба да научим. А онда, божездравља, видећемо...

Ја знам, а тако и написах, да је DSLR боље решење, али, тога практично нигде немаш испод 500е, тако да то баш и нису мизерне разлике.

А, да ли данас више и једног производа, у области "мале кућне технике и апарата" постоји да му можеш гарантовати век дужи од 5 година? Све што нам траје више од тога купили смо нешто раније. У ствари, реално траје онолико колика му је гаранција. Све преко тога треба да си сретан. Лоше, али на жалост, тако је.

Но, опет, исто тако, не разумем ни баш толико багателисање просумер апарата, поготово неких модела, а имао си изузетке чак и у компакт свету, као онај Canon G9 нпр...

И, коначно, после свега опет остаје та необорива чињеница да је у свему најважнија креативност фотографа.

Како год, сретна Нова Година, и свако добро :)

^^ Vidi ako vec zalazimo u te vode-digitalni (SLR) aparati su u najvecem minusu u odnosu na analogne kad se gleda dinamicki raspon...Sustinski princip rada i nije toliko drasticno drugaciji jedino medij na koji se belezi informacija o objektu/slici tj.film ili senozr i dalji postupak sa istim...
P.C. tehnika nije najbitniji faktor ali zavisi sta se fotka-kad su u pitanju "lowlight situacije"nema kompakta/prosumera koji moze da se meri sa DSLRom...da ne kazem bilo kojim ali bukvalno s BILO KOJIM...tek fotkanje sporta da ne pricamo...bez blica zatvoren prostor...deca...i sl...a DSLR se moze iskopati vec od 400+ pa do 700-800 evra...a kod prosumara sa Ultrazoom objektivom-kao sto je Milunkin novi ljubimac-je problem fotkanja iz ruke na vecoj ziznjndaljini...>sto je veci zum-zizna daljina-mora biti mirnija ruka tj. bolja stabilizacija-i veca su izoblicenja objekta...
@John Doe Tebi pisem pre svega-Ja sam pre 6 god bio u dilemi DSLR D70s ili Canon 350 D-ili Sony F 828...prva dva ~ + - 1 000 evra Sony oko 600-700...poslusam savet pametnijih i ne nalozim se na veci zoom +pokretni ekran vec za Nikona...i evo vec 6 god, nisam se NI SEKUNDA pokajao...

@Milunka-rekao sam vec jednom-Tvoj novac Tvoja stvar ali znam sta si navodila da zelis od aparata a luila si skroz nesto drugo..Kao sto svako ovde dodje-pita, prica vecnost celu i onda kupi kao da rec nije cuo...prestacu da komentarisem takve stvari zivota mi...pa kad se neko opece na sopstvenoj kozi...ali ajde de...a jos jednom cisto da Ti dokazem da ja ne pricam u prazno vec argumentovano evo link jos jednom pa Ti racunajhttp://www.bmfoto.rs/digitalni-foto-aparati/dslr/nikon-d3000-kit-18-55mm-vr/pro/2721

На жалост, дигитална техника није исто као и аналогна, тј. техника фотографије с филмом. Кад светлост прође кроз објектив, њу сачека чип, а не филм. Тако да ту пада у воду твоја теорија да је техника секундарна ствар, јер се чипови разликују по квалитету, а то се види у цени. Наравно да је најбитнија креативност, али слабим апаратом нећеш моћи да добијеш моћну фотку. Да се разумемо, ја сам и с идиотима сликао одличне фотке, али оне немају дубину и квалитет, што је ствар "колико пара толико музике".

С друге стране улазна класа DSL апарата је доста повољна сад, тако да је по мени prosumer класа ствар прошлости.
"Дубину и квалитет"...?

Дај, молим, те сад већ...

Уважавам, и слажем се донекле, кад се ради о слабијим светлосним условима поготово, али ипак мислим да се ту претерује.

Као и уопште с тим потрошачким лудилом, да се сваке године избацује нови модел, "бољи од претходног", и с "више мегапиксела" "јачег зума", бољег овога, онога... А тако је у свим категоријама, од компакта до DSLR. А колико је то стварно боље, и да ли је уистину потребно, или се потреба намеће ради зараде?

Моја теорија не пада у воду, кад се погледају многе фотографије које су људи направили.

У бити, требало би да постоје само три основне категорије фото апарата:
- тотални "идиоти", за незахтевне кориснике
- модели с мануелним подешавањима за захтевније аматере
- профи модели за професионалце са свима што је њима потребно

Нема увреде, разговарамо. :)
Ја ништа не правдам. Ја, напросто, ипак немам толико пара, лимит ми је, како се зна, увек био до 400е, за те паре нема DSLR, а још су ми се појавили неки други ванредни трошкови, тако да...
Уосталом, мени је фотографија хоби, који сам тек од скора почела да озбиљније схватам, и у коме још доста тога тек треба да научим. А онда, божездравља, видећемо...

Ја знам, а тако и написах, да је DSLR боље решење, али, тога практично нигде немаш испод 500е, тако да то баш и нису мизерне разлике.

А, да ли данас више и једног производа, у области "мале кућне технике и апарата" постоји да му можеш гарантовати век дужи од 5 година? Све што нам траје више од тога купили смо нешто раније. У ствари, реално траје онолико колика му је гаранција. Све преко тога треба да си сретан. Лоше, али на жалост, тако је.

Но, опет, исто тако, не разумем ни баш толико багателисање просумер апарата, поготово неких модела, а имао си изузетке чак и у компакт свету, као онај Canon G9 нпр...

И, коначно, после свега опет остаје та необорива чињеница да је у свему најважнија креативност фотографа.

Како год, сретна Нова Година, и свако добро :)

Milunka, nije to bagatelisanje prosumera, ali ko god je probao fotkati sa dslr aparatom i ima neko osnovno znanje(zainteresovanost) za fotografiju video je kolika je drasticna razlika, To govorim iz licnog iskustva, platio sam skoro 500 evra prosumer pre tri godine, ispalio desetak hiljada fotki i on je sada skoro neupotrebljiv. Promasuje fokus, sumovi se pojavljuju i pri dobrom osvetljenju itd... Takve stvari kod dslr i sa kit objektivom sigurno nece da se dogode nakon 10000 fotki.
Profesionalni fotoaparati su neka prica koj adefinitivno nije za nas jer verujem da niko na ovom forumu nema opremu od dvadesetak hiljada evra i zivi od fotografije. Imao sam vise puta priliku da cujem komentare ljudi koji vide dslr aparat i krste ga kao `profesionalni`, a ono u stvari neki entri level nikon ili canon, ili cak prosumer sa `izvucenim` objektivom. :)

Ljudi hvala Vam puno na savetima :) Potriudiciu se da skupim jos nekoliko desetina evra za dslr. Zanima me jos jedna stvar. Imam poznanika koji prodaje polovan nikon d 40 po ceni od 250 eura. Dakle ne poznajem coveka najbolje, moze se dogoditi da je aparat ok, ali opet ne mora da znaci. Preporucujete li da se upustam u ovakvu vrstu rizika i ako da na sta mislite da treba najvise obratiti paznju prilikom pregleda aparata (osim naravno nekih ociglednih fizickih ostecenja)?
Hvala :)

Da dodam svoja dva šekela, što bi se reklo, mada su koleze več objasnile dosta toga. Između prosumera i DSLR-a ne može biti nikakve usporedbe.

Па добро, сад, то већ шири тему на филозофију и теорију, али чињеница је:

U najvećem broju slučajeva je tako. Kao što sam već nekoliko puta napomenuo, svojevremno je fotka meseca u Refoto bila fotka slikana sa najjeftinijim Nikonom, L22. Mežutim, za neke teme jednostavno DSLR je nezamenjiv. Recimo, makro fotografiju.Recimo, za pejzažnu fotografiju jer nijedan kompakt ili prosumer nemaju mogućnosti da iskoriste "blue hour".Isto tako bokeh.Stoji činjenica da nema potrebe davati pare za DSLR ako neko radi fotke tipa "negde smo bili i nešto smo videli pa smo to slikali", ali ako ima imalo umetničkih sklonosti, DSLR je nezaobilazan. Posebno što su mnogo kvalitetenije urađeni, izdržljiviji, imaju bolju ergonomiju...

"Дубину и квалитет"...?

Дај, молим, те сад већ...

Уважавам, и слажем се донекле, кад се ради о слабијим светлосним условима поготово, али ипак мислим да се ту претерује.

Као и уопште с тим потрошачким лудилом, да се сваке године избацује нови модел, "бољи од претходног", и с "више мегапиксела" "јачег зума", бољег овога, онога... А тако је у свим категоријама, од компакта до DSLR. А колико је то стварно боље, и да ли је уистину потребно, или се потреба намеће ради зараде?

Loši svetlosni uslovi su veoma bitna stvar. Šta da radim s aparatom kojim ne mogu da slikam u lošim svetlosnim uslovima? To je i najveća mana prosumera sa velikim zumom: pri najvećem zumu, vrlo malo svetla dolazi do procesora i onda su slike pune šuma, zrnaste i neupotrebljive.
Nije baš tako u DSLR svetu. Tu nema čestih radikalnih promena.Uzmi na primer datum preznetacije Nikona D90 i Nikona D7000 koji je uveo Expeed II procesor koji je mnogo upotrebljiviji od Expeeda na D90.Recimo, u kompakt/prosumer svetu nemaš pojavu koja je jako česta u DSLR svetu: da neko ko ima, npr, Canon 600D, nov aparat, da bi ga menjao za Canon 5D iz 2005. godine, jer su to dva sveta (APS-C i FF) koji imaju sasvim različite mogućnosti. Treba se zapitati i zašto profesionalni fotografi koriste FF aparate. Čak i ja koji sam nikondžija do srži, rado bih menjao svu opremu koju imam za Canon 5D i 24-105 L staklo, ali ne biva. :)

Poslednja izmena:
Ljudi hvala Vam puno na savetima :) Potriudiciu se da skupim jos nekoliko desetina evra za dslr. Zanima me jos jedna stvar. Imam poznanika koji prodaje polovan nikon d 40 po ceni od 250 eura. Dakle ne poznajem coveka najbolje, moze se dogoditi da je aparat ok, ali opet ne mora da znaci. Preporucujete li da se upustam u ovakvu vrstu rizika i ako da na sta mislite da treba najvise obratiti paznju prilikom pregleda aparata (osim naravno nekih ociglednih fizickih ostecenja)?
Hvala :)

Ne bih ti preporučio da kupuješ to, posebno što ga mnogo ceni. Ono na šta svakako treba obratiti pažnju je pre svega broj okidanja, koji utiču na zavesicu koja se podiže i spušta pri svakom okidanju, ali svaki aparat koji ima do 10-15 000 okidanja nema problema, jer su zavesice projektovane da izdrže i do 100 000 okidanja. Treba videti i istrošenost rukohvata, odnosno gume, jer ako je sitrošena/izlizana, taj je prešao i oranje i tanjiranje, pa zaboravi. Pitaj da li je guma slučajno menjana. Svakako treba proveriti i objektiv ako ide uz aparat, slikaš i vidiš kod prodavca na kompu-svaka mana objektiva se vidi odmah.Pogledaj kroz tražilo i vidi da li ima nekih mrlja u vidnom polju, ako ih ima, obriši tražilo i staklo na objektivu, ako su mrlje i dalje tu onda su na snezoru ili ogledalu, pa zaboravi kupovinu, jer čišćenje senzora košta od 30 evra naviše. Pitaj da li je promenjena zavesica, ako jeste, imaš praktično nov aparat i kupuj, pod uslovom da je sve ostalo ok. I naravno, najbolje je da kupiš aparat koji je još u garanciji kod ovlašćenog uvoznika i servisera.
Nisi napisala koliki ti je budžet, ali ovde imaš dve kombinacije:

Nikon D3000 sa kit objektivom 18-55 za 280 evra u garanciji:

http://www.foto-berza.com/ad34373.htm

Mada bih ti ja preporučio da se strpiš i kupiš nov aparat, recimo Canon D1100 sa kit objektivom 18-55, karticom 8 GB,i torbom:

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/canon-eos-1100d-poklon-dslr-entry-kit-1074.html

Canon zato što ima nešto življe boje, pa nećeš morati da mnogo obrađuješ slike u Photoshopu.

Ili Nikon D3100 sa kit objektivom 18-55 VR, karticom i torbom koji je nešto oštriji i ima in-camera uputstva za pravljneje fotografija u različitim uslovima:

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/nikon-d3100-telo-959.html

^^ dokazi to nekima ovde moj Zoki...a i ako se imalo koristi mozak-i nije macka u dzaku...ja sam pre 6 godina kontao da uzmem Sony F 828-sa nabudzenim tada 7x zoomom(28-200) ili ovo...Nikon D70s...i al bi se z....bo da sam uzeo Sonyjaaaaa....sreca pa nisam bio toliko sujetan-oa sam poslusao druge pametnije od sebe...Bogu 'fala...

pa okej, ovo je moj stav. malo iz iskustva - malo pitao strucnjake i dosao do zakljucka, sto ne znaci da sam u pravu. verujem da covek sam treba da proba sve sto misli da je pametno. ja za sebe znam da nemam neko oko i mnogo mi znaci dobar aparat da bi kvalitetom kompenzovao neznanje, a ako je neko talenat mozda mu je dovoljan i idijot. da.

^^vidi Parka to sto se Tebi desilo je realno-tj.nije nemoguc scenario-ali postoje nacini da se taj rizik-kupovina polovnog-svede na minimum>postoje programi koji kazu koliko je aparat okinuo-ako je 20 30 000-to je OK.drugo kupuje se od ljudi koje znas bar virtuelno-mn6go manja sansa da ce neko da se blamira negde gde ga znaju.Onda gleda se opste stanje aparata-izgreban,oguljena farba,itd.-sve to govori koliko je aparat presao.I zadnje-ako je od novijih modela-neretko postoji jos i garancija na aparat..A apropo svega toga-Olympus neki mirorles se s kit obj,mogu doneti iz komsijske nam Madjarske za ispod 300 € think about it : )

Što se tiče polovne opreme, posebno DSLR-a, to se lako vidi. U Opanda programu ili u Photoshopu može da se proveri broj okidanja, pa prema tome oceniš i stanje zavesice, a mane na aparatu i staklima se odmah vide i tu ne može niko da te prevari.
@parka: tu nema pravila, kako za novo tako i za polovno, zavisi od proizvođača. Recimo, mom poznaniku je nov Nikon D80 riknuo tako što mu je otišla zavesica na samo 13000 okidanja, a drugi poznanik i dalje radi sa D300s koji je prešao preko 350 000 okidanja, sa istom zavesicom...da nema pravila posebno važi za Sigma objektive i zato ih treba izbegavati, posebno što više nemaju zastupnika kod nas...

Back