Ljudi kako mogu da dokazem da je neki broj prost? Znam da su prosti brojevi oni koji su deljivi samo sa 1 i sa samim sobom, ali kako npr da dokazem da je broj 19990049 deljiv samo sa 1 i sa samim sobom, odnosno da je prost?! 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jednostavno, sednes za komp i napises program koji proverava da li je tvoj broj deljiv sa bilo kojim brojem od 2 do korena iz tog broja i ako nije deljiv ni sa jednim onda je prost, a ako je deljiv bar sa jednom slozen. Formula za nalazenje prostih brojeva ne postoji, a i da postoji ne verujem da bi je mogao naci bilo gde jer se ti prevelike pare muvajuLjudi kako mogu da dokazem da je neki broj prost? Znam da su prosti brojevi oni koji su deljivi samo sa 1 i sa samim sobom, ali kako npr da dokazem da je broj 19990049 deljiv samo sa 1 i sa samim sobom, odnosno da je prost?!![]()
Hmm, oprostite jednom nematematicaru, ali sto je to toliki problem? Zar nije dovoljan dokaz uraditi deljenje pomocu kopma nekog broja sa svim brojevima pre njega? Bez obzira koliko je veliki broj komp bi to trebalo da uradi za delic sekunde, eventualno par sekundi. I zar ne postoje negde vec spiskovi prostih brojeva do tamo neke n-te velike vrednosti?
Hmm, oprostite jednom nematematicaru, ali sto je to toliki problem? Zar nije dovoljan dokaz uraditi deljenje pomocu kopma nekog broja sa svim brojevima pre njega?
Postoje. Ali ni izbliza svi prosti brojevi nisu otkriveni (to i ne mogu da budu jer ih ima beskonačno mnogo). Postoji mnogo aktuelnih nerešenih problema u vezi sa prostim brojevima, a jedan od njih koji se uvek rešava je traženje najvećeg do sada poznatog. Inače, uglavnom ih nalaze među Mersenovim brojevima.I zar ne postoje negde vec spiskovi prostih brojeva do tamo neke n-te velike vrednosti?
Ljudi kako mogu da dokazem da je neki broj prost? Znam da su prosti brojevi oni koji su deljivi samo sa 1 i sa samim sobom, ali kako npr da dokazem da je broj 19990049 deljiv samo sa 1 i sa samim sobom, odnosno da je prost?!![]()
Ma mala fermaova, kongruencija i malo matematcki indukcije i na konju si .... ako mene pitate
bitna tema za kriptografiju, nimalo jednostavan problem.
postoje tablice, tj. spisak, i to za prilicno velike brojeve. pitanje je gde se moze naci, doduse, ali s obzirom na velicinu vrlo je moguce da je do odredjene velicine jeftinije proveravati u hodu nego preko tablice
receno je da postoje potpuni i dokazi zasnovani na verovatnoci. ovi drugi su pouzdani sa odredjenom verovatnocom greske (mada dosta/proizvoljno malom)
ovi prvi su racunski zahtevni i traze dosta vremena ili prostora, pa se u praksi koriste ovi drugi.
a na pitanje - pa postoje superracunari, ajde njih da uposlimo - odgovor je - super, ali proste brojeve koristim za sifrovanje, i trebaju mi u onoj velicini u kojoj superracunar dekriptera nece moci brzo i jeftino da sracuna
brzo znaci = bar 30 godina sa mogucim budzetom
a ne zaboravi na amdalov zakon i napredak tehnologije uopste
Ne znam sta podrazumevas pod "upotrebljiv broj", ali jasno da postoji beskonacno mnogo prirodnih brojeva, kao i da proces kontinuiranog deljenja moze da traje i duze od toga kod jako velikih brojeva.Hoces da kazes da imaju brojevi (upotrebljivi brojevi) za koje racunar ne moze da uradi sve operacije deljenja za manje od 30 godina?!
Hoces da kazes da imaju brojevi (upotrebljivi brojevi) za koje racunar ne moze da uradi sve operacije deljenja za manje od 30 godina?! O.o A koliko ce vremena trebati jednom kripteru da ubaci (otkuca) taj broj u svoju tajnu poruku?
Gledaj na sve to vise ovako, recimo da najbrzem mogucem racunaru za broj od 20 cifara treba jedan sekund da utvrdi da li prost ili ne, Znaci za broj od 40 cifara trebace mu 2 sek. za jedan minut on moze da ispita broj od 20*60=1200 cifara, za jedan sat 1200*60 = 72000 cifara za ceo dan 72000*24, za godinu pomnozi taj broj sa 365 i za 30 godina sa jos 30 i onda izaberi jedan broj sa tim krsem cifara i stavi u komp pa za 30 god. proveri da li prost ili ne. Ali da budemo sigurni da ce komp da radi i za 30 godina tu uzmi dva puta toliko cifara koliko si planirao. Takav broj definitivno postoji a sad da li ces za zivota videti da li je prost ili ne, to je vec tvoj problemA pri tome ne zaboravi da je sasvim moguce da ima neki tako velik broj da se izgubis i dok kazes koliko ima cifara a da se zna sa manjom ili vecom verovatnocom da li je pouzdan ili ne
![]()