Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

Pogledaj rezultate ankete: Коју од понуђених платформи BONIC прогрма би сте најрадије подржавали?

Glasova
8. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Seti@home

  7 87,50%
 • Einstein@home

  3 37,50%
 • Cosmology@home

  2 25,00%
 • QMC@home

  2 25,00%
 • AQUA@home

  0 0%
 • ABC@home

  0 0%
 • PrimeGrid

  1 12,50%
 • SZTAKI

  0 0%
 • Quake-Catcher Network

  1 12,50%
 • ClimatePrediction.net

  2 25,00%
 • SIMAP

  0 0%
 • Rosetta@home

  2 25,00%
 • POEM@home

  0 0%
 • Malaria Control

  1 12,50%
 • Chess960@Home

  0 0%
Anketa sa više izbora.
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  14.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.549
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1712

  Podrazumevano Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Ево једног лепог начина да будемо корисни заједници и то у оној области у којој то желимо. Све што је потребно да радите је да ништа не радите на вашем рачунару.

  Шта је
  BONIC?

  Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC) је некомерцијали посреднички систем за волонтирање и умрежено рачунање. Првобитно је развијен за подршку SETI@home пројеката пре него што је постао користан за друге платформе дистрибуираних апликација у различитим областима: математици, медицини, молекуларној биологији, климатологији, и астрофизици. BONIC је развијен са намером да се омогући истраживачима и научницима да искористе огромну процесорску снагу персоналних рачунара широм света.

  BONIC је развијен од стране тима из Space Sciences Laboratory на Универзитету Беркли предвођеним од стране Дејвида Андерсона, који такође води SETI@home пројекат. Као "квази-суперрачунарска" платформа BONIC има око 4,739,000 активна рачунара (домаћина) широм света који обраде у просеку 4.000 петафлопса(PFLOPS), што увелико надмашује брзину обраде тренутно најбржег суперкомпјутера (Cray XT5 (Jaguar)), са брзином обраде од око 1,759 PFLOPS.

  Платформа је подржана од стране разних оперативних система, укључујући Windows, Маc ОS-X, и разне Unix системе, укључујући Linux и FreeBCD. BONIC је бесплатан софтвер који је објављен под GNU oпштом јавном лиценцом.

  BONIC је првобитно развијан за управљање SETI@home пројектом

  Оригинални SETI клијент као један од првих волонтерских пројеката није био дизајниран са високим нивоом безбедности. Неки учесници у пројекту покушавали су да преваре програм у покушају да добију „кредите“, су док неки други подносили у потпуности фалсификоване резултате рада. BONIC је дизајниран, делимично, у борби против ових кршења безбедности.

  BONIC пројекат је започео у фебруару 2002, а прва верзија је издата 10. априла 2002. Први BONIC пројекат је Predictor@home, покренут је 9. јуна 2004.

  Најбрже рачунарске мреже на BONIC платформи:


  Folding@home одржава 4.748 ПФЛОПС, уједно је први пројекат рачунарске било које врсте који је успео да пређе границу од четири петаФЛОПС.
  MilkyWay@home има просеку око 1,009 ПФЛОПС
  SETI@home рачуна податаке у просеку више са од 0.774 ТФЛОПС
  Einstein@home одржава ниво од 0.238 ТФЛОПС


  Активни Пројекти

  - Биологија и Медицина  1. О Malaria Control - обавља и стохастичко моделирање клиничке епидемиологије и природне историје маларије.
  2. POEM@home - моделовање савијања протеина коришћењем Анфинсенове хипотезе.
  3. Rosetta@home - тестови спајања специфичних протеина, коришћењем одговарајућих фрагмената боље познатих протеина.
  4. SIMAP - саставља база података сличности протеина FASTA алгоритмa.


  * Науке о Земљи


  1. ClimatePrediction.net - покушава да смањи опсег неизвесности климатских модела.
  2. Quake-Catcher Network- користи акцелерометре са мерних рачунара прикључених на Интернет за откривање земљотреса.


  * Математика


  1. ABC@home - покушава да реши АBC конјугациони проблем.
  2. PrimeGrid - трага за мегапрајмом(најмајњим простим бројем са милон цифара).
  3. SZTAKI desktop grid - у потрази за генерализованим бинарног бројевним системима.


  * Физика и Астрономија


  1. AQUA@home – користи Quantum Monte Carlo алгоритме за предвиђање перформанси суперпроводних адијабатских квантних компјутера.
  2. Einstein@home - користи податке из GEO600 и LIGO за откривање гравитационих таласа.
  3. MilkyWay@home - користи податке из Sloan Digital Sky Survey да би утврдио структуру Млечног пута.
  4. QMC@home - користи Quantum Monte Carlo алгоритме за предвиђање геометрије молекула.
  5. SETI@home – Претрага за ванземаљскм интелигенцијом


  Мултиапликациони програми

  1. ibercivis – истраживања у области нуклеарне фузије, науке о материјалима, неуродегенеративних болести изазване акумулацијом амилоида, утицаја светлости на наноматеријале, механика флуида, макромолекуларних пристајања и функција протеина на меморију и учење.
  2. World Community Grid- студија различитих проблема у области биологије, медицине и животне средине.
  3. Clean Energy Project- покушава да пронађе најбоља органска једињења за соларне ћелије и ускладиштење енергије. Прва фаза пројекта је завршена.Друга фаза ће ускоро почети.
  4. FightAIDS@home - идентификује кандидате за лекове који имају прави облик хемијске карактеристике да блокирају протеазе ХИВ-а.
  5. Help Conqer Cancer- побољшава резултате Рендгенске кристалографије протеина у циљу повећања разумевања и лечења рака.
  6. Help Cure Muscle Dystrophy- истражује протеин-протеин интеракције за више од 2.200 протеина чије структуре су познате, са посебним освртом на оне протеине који играју улогу у нервно-мишићној дистрофији.Тренутно је у току друга фаза пројекта.
  7. Help Fight Childhood Cancer- истражује лекове који могу да онемогуће три посебна протеина повезана са неуробластомима.
  8. Human Proteome Folding Project - студија протеинских савијања у вези са Rosetta@home.
   Influenza Antiviral Drug Search- истражује лекове који могу да да зауставе ширење инфлуенца сојева који су постали отпорни на лекове, као нових сојева.
  9. Nutritious Rice for the World - покушава да предвиди протеинске структуре пиринча како би помогли одгајивачима пиринача да одгаје отпорније, хранљивје и веће приносе.

  Поред ових у фази припреме налази се још двадесетак других пројеката, који ће наћи своје место у оквиру BONIC палформе (као и неких који су у међувремену већ покренути).

  Где преузети BONIC клијент?

  BONIC клијент се може преузети са адресе:

  http://boinc.berkeley.edu/

  Кориснички интерфејс

  Кориснички интерфејс је веома једноставан за употребу. Приликом првог стартовања појављује се оквир за дијалог у којем се може одабрати жељена платформа са листе понуђених. Након тога програм сам преузим потребне фајлове са интернета и започиње рад.
  BONIC даје могућност подешавања у погледу коришћења ресурса, како не би оптерећивао рачунар док корисник ради на њему.
  Poslednji put ažurirao/la Paganko : 17.02.2010. u 11:09 2. #2
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  ,,Igračka-univerzum“ mogla bi da reši zagonetku porekla života
  Simulirani svet EvoGrida omogućiće pokretanje veštačke prirode


  By Leslie Mullen, Astrobiology Magazine
  updated 1:50 p.m. ET July 2, 2009


  Moć komjutera jednoga dana mogla bi da doprinese rešavanju zagonetke porekla života.

  Naučnici smatraju da se život pojavio pre nekih 4 milijarde godina, a drevni slojevi stena nam mogu pružiti uvid u to kako je izgledao tadašnji ambijent na Zemlji. Moguće da je život potekao iz okeana bogatog hemijskim jedinjenjima, a prvobitna kaša možda se krčkala ili bila pogođena munjom. Kako god, određena vrsta energije doprinela je prevođenju prostih hemijskih sistema u složenije stanje. Poznanica je nekoliko, a ukupna slika ostaje nejasna.

  Evogrid je računarski koncept stvaranja koji predstavlja digitalnu verziju primordijalne kaše. Osmislila ga je grupa međunarodnih savetnika i Brus Dejmer, osnivač istraživačke kompanije koja se bavi pravljenjem trodimenzionih simulacija kosmičkih letelica i misija, za NASA-u i zajednicu istraživača kosmosa. Dejmer i njegov glavni arhitekta, Piter Njuman razvijaju koncept EvoGrida adaptirajući moćni simulator molekularne dinamike GROMACS, slobodni softver razvijen na univerzitetu Hroningen u Holandiji.

  Svaka virtuelna čestica EvoGridove simulacije tečne kaše ponašaće se u skladu sa fizičkim osobinama koje joj pripadaju. ,,Pravićemo model ,,sveta-igračke“ koji će po svojim osobinama da liči na rane okeane na Zemlji," kaze Dejmer.

  Spremanje nastanka

  Uz popis osnovnih fizičkih osobina ubačenih u početne parametre, simulacija bi omogućila da veštačka priroda počne da radi. Nastala bi uzajamna dejstva i veze između čestica, a na osnovu najprostijih elemenata mogu nastati viši nivoi složenosti.

  U mnogome poput SETI@home's screen savera, koji osposobljava kućne računare za traganje za znakovima vanzemaljskog života u obimu određenih vrednosti astrofizičkih podataka, EvoGrid je predviđen tako da na raspolaganju ima kućne računare dobrovoljaca, međusobno povezanih u mrežu kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti računarske obrade. Dejmer se nada da će na kraju doći do formiranja mreže od milion računara.

  Ovi računari bi primali podatke iz EvoGridove simulacione mašine. Simulacija bi se u osnovi sastojala od ogromnog virtuelnog okeana međusobno dejstvujućih brojeva koji bi oblikovali uslove od pre pojave složenih oblika života. Kako bi se zaključilo da li dolazi do samoorganizovanja, program će da traga za pojavom stalnih obrazaca sastavljenih od podataka.

  ,,Uočili bismo ukoliko čestice obrazuju mali niz ili lopticu," kaze Dejmer. "Ako bi niz čestica počeo da se umnožava, lako bismo to uočili, a ako bi čestice počele da formiraju duge lančane reakcije, to bi takođe bilo važno iako teže za otkrivanje.

  Smatra se da pojedine kombinacije lipidnog kontejnera (strunice), nizovi molekula (genomi) i metaboličke reakcije vodi do pojave života. EvoGrid neće proizvesti vizuelnu predstavu nastalu ukupnim radom svih računara, jer bi to isuviše usporilo proces, ali će kućni korisnici biti u mogućnosti da prate vizualizaciju onog što se može uočiti u domenu njihovog delića EvoGrida.

  Dejmer napominje da su brzine današnjih računarskih simulacija ipak manje od brzina hemijskih reakcija, ali predviđa da bi u sledećih 20 do 40 godina, uz pomoć miliona mikroprocesora, u cyber-prostoru mogla da se oponaša čitava ćelija.

  "Nils Baričeli napisao je program vestačkog života za prvi moderni računar još 1953. godine, a do izvesne mere ni danas nismo mnogo odmakli u odnosu na njegov originalni ogled," kaze Dejmer. "Uskoro ćemo saznati dokle s EvoGridom zaista može da se dospe korišćenjem miliona naslednika izvorne Fon Nojmanove mašine."

  Petljanje sa životom

  Dejmer nagoveštava dve moguće verzije EvoGrida: spontani nastanak bez ljudskog uplitanja, i jedno ogledno izdanje „Inteligentnog tvorca“ koje bi ljudima omogućilo da upravljaju simulacijom. Dejmer kaže da bi verzija „Inteligentni tvorac“ obuhvatila i "čudesni modul" koji bi korisnicima omogućio da se igraju Boga u pokušaju da stvore proto-život, dok bi se druga verzija našla u središtu interesovanja nauke, a eksperiment bi bio strogo zaštićen od ljudskog uplitanja.

  Dejmer smatra da „bi nam u svom krajnjem obliku jedan daleko moćniji EvoGrid omogućio da se zapitamo gde i na kakvom nivou složenosti bi mogao da postoji život u našem ili nekom drugom univerzumu." Dejmer ocenjuje da bi EvoGrid prilagođen za SETI program i astrobiološka istraživanja mogao da bude iskorišćen za simulaciju uslova za vanzemaljski život i bavljenje pitanjem da li je život mogao da se pojavi i na drugim mestima osim na Zemlji.

  Čak i ako EvoGrid uspe da stvori neke virtuelne, ali ipak nesumljive oblike života, bilo spontano ili navođeno, „brojevi ostaju tek samo brojevi," kaže Dejmer. „Kao sto je Baričeli napisao pre vise od pedeset godina - brojevi nakada neće postati živi organizmi.“

  Ali Dejmer sneva velike snove, i smatra da bi jednoga dana, bića stvorena uz pomoć Evogrida mogla da se i hemijski stvore. Mogao bi da bude napravljen virtuelni skener za razbijanje računarski stvorenih bića u digitalne sastojke, a potom da se takva informacija upotrebi za pokušaj stvaranja istog bića od hemijskih komponenti u laboratoriji. Naravno, taj eksperimentalni korak bi se oslanjao na tehnologiju koja u ovom trenutku ne postoji. „Život je više od zbira komponenti, i nije dovoljno tek zajedno smućkati neophodne hemikalije i očekivati da se pojave oblici života,“ kaže Dejmer.

  U svakom slučaju, istrazivači vredno rade u pokušaju da ožive biohemijske korake neophodne za sintetizovanje oblika proto-života u laboratoriji, tako da ova mogućnost možda i nije daleko iza horizonta.

  Gledajući u još dalju budućnost, Dejmer smatra da bi značajno unapređeni EvoGridovi, kojima bi se pridružili "HemoGridovi", mogli da se upotrebe za novi nastanak cyber-fizičkih oblika života u svrhu kolonizacije asteroida, ili za pretvaranje Marsa u nastanjivu planetu nalik Zemlji. Napominje da „evolucija u okviru jednog prilagodljivo-podešenog živog sistema predstavlja jedini dovoljno snažan mehanizam za stvaranje područja izvan naše planete nastanjivih za ljude.

  Dejmer očekuje da bi i druge inteligentne civilizacije u univerzumu verovatno koristile upravo moć evolucije da reše poteskoće skopčane sa stvaranjem nastanjivih zona za kolonizaciju. ,,Ovo predstavlja opšte mesto u okviru naučne fantastike, ali treba imati u vidu da naučna fantastika često prethodi onome što jednog dana zaista postaje moguće“ dodao je. „Način da dospemo dotle je da započnemo sa simulacijama i iskoristimo razvoj sve većih moći komjutera.“
  -
  Poslednji put ažurirao/la chuck. : 19.02.2010. u 12:46
  I am not going anywhere. I am here.

 3. #3
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Sudeći po anketi, trenutno smo najzainteresovaniji za vanzemaljce.
  http://sites.google.com/site/zvezdaraforest

 4. #4
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Citat Original postavio Caliburn Pogledaj poruku
  Sudeći po anketi, trenutno smo najzainteresovaniji za vanzemaljce.
  Eh da... šatro SETI - da se zagledamo sto dalje... ko da ne znamo da ste vi reptilni humanoidi jos odavno zavladali ovim pdf-om.


  -
  I am not going anywhere. I am here.

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  14.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  16.549
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1712

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Citat Original postavio chuck. Pogledaj poruku
  Eh da... šatro SETI - da se zagledamo sto dalje... ko da ne znamo da ste vi reptilni humanoidi jos odavno zavladali ovim pdf-om.


  -

  mi smo humanoidni reptili, kako jos nisi naucio

 6. #6
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Citat Original postavio Paganko Pogledaj poruku
  mi smo humanoidni reptili, kako jos nisi naucio
  Ups... da, humanoidni reptili. Pobrkao sam sa LjiS-om, jer tamo ste se infltrirali u pokusavaju da se sparite sa naivnim predstavnicima homo sapiensa, kako biste proizveli jos podmukliju rasu reptilnih humanoida. Kad bi samo znali oni retki ljudi tamo s kime se zapravo dopisuju i kakve mracne pobude iza tog dopisivanja stoje... U tom smislu, devojke obratite narocitu paznju na Paganka. On je na rdjavom glasu cak i medju humanoidnim reptilima - zbog cega, same cete se uveriti, ako ne budete bile pametne...
  -
  I am not going anywhere. I am here.

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  21.03.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.367
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Ja sam glasala za SETI jer jedino tu kapiram o čemu se radi.

 8. #8
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Berkeley Open Infrastructure for Network Computing

  Citat Original postavio svetlost lutalica Pogledaj poruku
  Ja sam glasala za SETI jer jedino tu kapiram o čemu se radi.
  A ja iz istog razloga nisam ni glasao.  Uostalom nisam naivan da tek tako upadnem u njihovu mrezu, jer u sustini je sve to zavera, odnosno u konkretnom slucaju dimna zavesa radi prikrivanja stvarnih namera humanoidnih reptila na ovom forumu.

  -
  I am not going anywhere. I am here.

Slične teme

 1. cao,ja zivim u berkeley-u tacnije blizu SF
  Autor -malena- u forumu Severna i Јužna Amerika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 06.09.2005., 23:39
 2. CARTOON NETWORK
  Autor Miki 13991 u forumu Satelitska televizija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 13.06.2005., 12:30
 3. p2p network programs
  Autor Gusar. u forumu Softver
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 16.02.2004., 00:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •