Прослава 100 година од примирја у Првом светском рату

Како се не гаји култура проактивне дебате, тако је код нас и дошло до тога да се прилагођавање мишљења, разложна промена става или прихватање туђег прихава као слабост или понижење, што се огледа у већини јавних наступа код нас. Код нас је важније терати контру у разговору него користити мозак, јер од тога изгледа зависи друштвени углед, перцепција тебе и у крајњем домену могућност коитуса и репродукције. Балканске девојке не воле слабиће, филозофе и љигавце без чврстог става :D То не носи добру слику о чврстини пениса и могућности издржавања потомства :think:

Poslednja izmena:
Poslušajte prvog govornika, istoričara Dominika Sendbruka :D

Vrlo mi je interesantna ova malena skupina britanskih istoriografa koja se čini da je sve više i više popularna u skorije vreme. Skupini dvojice istoričara bi trebalo da pripada i Kristofer Klark, oko kojeg smo imali toliko diskusije ranije, kada je svoju knjigu bio objavio, ako se sećate. Nije ovde samo stvar, prosto, bacanja krivice na srpska pleća, pokušavajući da se uzročno-posledično Prvi svetski rat stavi na leđa Gavrila Principa i Mlade Bosne. Ili to barem nama tako deluje, jer mislimo da se sve vrti oko nas; ovde je nešto kompleksnije. Ovo je procvat izolacionističke ideje (verovatno pod uticajem američkog nekadašnjeg tradicionalnog izolacionizma, za šta postoje i mora koja pružaju jasni uslov za to razgraničenje) koja smatra da je Vel. Britanija trebalo da ostane neutralna u Prvom svetskom ratu (ili, kao što vidimo, čak i u Drugom po nekima). Oni se pozivaju na pregovore koji su 1913. godine bili uznapredovali, sa ciljem zbližavanja sa Nemačkom.

Njihova je zamisao da je Sarajevski atentat 1914. godine ubrzao određene procese, sprečavajući mogućnost stvaranja britansko-nemačkog sporazuma, li čak koalicije. Nemačka je ključni trgovački i strateški partner Velike Britanije sa kojom jeste postojao hladni rat industrijalizacije i (pomorskog) naoružanja neko vreme, ali suštinski u svakom smislu najidealniji partner. Vidimo da tu provejava i određeni germanofilski duh...ovaj istoričar reče praktično sa žaljenjem da je Bizmar podelio Veliku Nemačku radije neko da je ujedinio tj. stvorio (Malu) Nemačku. Rusko carstvo je pravi strateški neprijatelj Britanaca, što u Persiji, što drugde, a ne Nemačka- Vidi se čak naginjanje (kod nekih) ka ideji da bi možda Vel. Britanija trebalo i da podrži Centralne sile. :think:

Kako bi izgledao ishod Prvog svetskog rata da je Britanija ostala neutralna? Ili, da se borila na strani Centralnih sila? U oba slučaja, uverenje je, ne bi se SAD uključile u rat. Dalje, s obzirom na normalnu (ili čak intenziviranu) saradnju Nemaca i Britanaca ne bi bilo potrebe za stvaranjem saveza sa Osmanskim carstvom, radi povezivanja železnice za Stambolom i dalje prema Bliskom istoku, odnosno Berlin ne bi podržao (u toj meri) napore Austrougarske da uspostavi kontrolu nad centralnim Balkanom.

Zeznuli ih banksteri iz FEDa 1912 kada su otvorili glavnu stampariju dolara,,,,,a germani-pirgavi 1913 teli da im pariraju...pa 1914 rat i TERORISTA tuberkolozni Zidov GaBrijel nas odve u klaonicu.

Danas isto, banksteri SADisticki razhebali EU suvez Germanija Britanija...ocekujem rat 2019-2020 da pocne na 100 god od Versaja, Nejskih ugovora, ili 4 juna 1920 Trijanona.

Putin je prigrlio Orbana, obecava mu Zakarpatje, oblast od 1,5 milijuna puka, da odvoji svoje Hune 150 tisuca oko 10%, dace mu deo koridor do Rumunjskih Huna, i

MI (vracamo kanal severna Backa, deo Banata)..Baranja Hrv ide....Slovacima uzima 500 tisuca Madjara...Bice Prirodna Madjarija, Albanija, Horvatija i malko prosirena Srbija. Mosnje u Anatoliju.

Da, ali oni se uče kulturi debatovanja od prvog razreda. Kod nas je glavna fora da izdominiraš u razgovoru, a metod je nebitan - ismejavanje, ponižavanje, nadglašavanje, zamene teza, itd. Tek na fakultetu ljudi počnu da shvataju da to ne prolazi u civilizovanom svetu.

Bojim se da si, nažalost, duboko u pravu.

Inače ne želim da zastranim sa teme, ali evo još jednog primera debate (doduše dosta skromnijeg formata):

Ovaj nivo kulture, ali sa dozom humora, čovečne pristrasnosti i eksplicitnosti, gotovo da mi je nezamisliv kod nas. Kod nas bi ovaj desno, koji veliča neprijatelja svoje zemlje i sopstvenog tadašnjeg premijera nazvao maltene ludakom, verovatno već bio strani plaćenik i izdajnik. :lol: A drugi bi verovatno bio velikobritanski fašista a u oba slučaja većina ljudi bi se pitala zašto nisu u zatvoru i kako smeju da šetaju ulicama Londona tako slobodno. &****&$#% mater im prokletu uštogljenu što samo pare uzimaju od radnog naroda

Bez obzira što se i poneka glupost može čuti među svim ovim u oba snimka što sam postavio, gledati i slušati ih kao da je melem za oči. Treba da bude van svake doze sumnje uzor jer doslovno više ne poželim da upalim ikada Marića ili tako nešto domaće da čujem šta kažu naši intelektualci.

Poslednja izmena:
Da, ali oni se uče kulturi debatovanja od prvog razreda. Kod nas je glavna fora da izdominiraš u razgovoru, a metod je nebitan - ismejavanje, ponižavanje, nadglašavanje, zamene teza, itd. Tek na fakultetu ljudi počnu da shvataju da to ne prolazi u civilizovanom svetu.

Da se vratim na ovo na časak, nažalost, previše si u pravu ovde. Evo da iskoristim i samo ovaj forum na primer. Ja ne znam šta je toliko užasno priznati grešku. Ako se neko dokaže da nije u pravu, jedino što je normalno je da prizna grešku, izvini se (ako su bile korišćene i neke čvršće reči), da upije to novo znanje i ide dalje. A ovde, kao da postoji jedna atmosfera, generalno govoreći, u kojoj se dokazivanje suprotnoga od onoga što biva izrečeno doživljava kao provokacija ili uvreda na ličnom nivou. Meni je ponekad izuzetno teško da shvatim šta to moje oči gledaju kada čitam diskusije; ljudi se prave ludim, ignorišu komentare ili još gore seku u citatima i odgovaraju samo na neke deliće poruka, praveći se kao da kontraargumenti doslovno nisu uopšte nikada bili ni otkucani. U svojoj najekstremnijoj formi su primeri kada ljudi tvrde da su i dalje u pravu, ne pokušavajući čak ni da se potrude da naprave neki spin (a i toga ima puno, mada nažalost ovog luđeg mnogo više) nego samo tako kao da drugi ljudi nemaju oči i ne mogu pročitati šta je izrečeno.

Ja shvatam zašto je to tako; ljudi su neprecizni, u kolokvijalnoj diskusiji često se oslanjaju na to da prave druge ludim očekujući da će ono što je nekada bilo izrečeno biti zaboravljeno, vremenom. I onda tako, neprilagođeni, prenose na forumašku prepisku sistem komunikacije, u potpunosti neprilagođen. Ali onda udari tu negde i ponos, proradi ego i, prosto, diskusija između ljudi drugačijih mišljenja se obeshrabruje iz prostog razloga što se svaki put osećaš kao da hodaš po tankom ledu, odnosno kao da si ušetao u neko krilo Laze Lazarevića. Ali ni kada se biraju reči pažljivo čak ni tada to ne pomaže, jer će opet bilo šta što ne želi da se čuje biti dočekano kao pod mač. :dash: Dakle, da ponovim, kada čitam mnoge diskusije, neke od kojih sam i sam vodio, meni je prosto doslovno za ne poverovati šta vidim i jedino što osećam jeste veliku organsku potrebu da uzmem nož i iskopam samom sebi oči kako me ne bi ovoliko bolele jer imam osećaj da mi mozak doslovno curi kroz zenice. Zbog toga mi se, otprilike, donekle i smučilo diskutovanje na ovom forumu (koliko god ovde bilo dosta vrlo dobrih ljudi, naravno) jer diskusija gotovo da nije moguća.

Како се не гаји култура проактивне дебате, тако је код нас и дошло до тога да се прилагођавање мишљења, разложна промена става или прихватање туђег прихава као слабост или понижење, што се огледа у већини јавних наступа код нас. Код нас је важније терати контру у разговору него користити мозак, јер од тога изгледа зависи друштвени углед, перцепција тебе и у крајњем домену могућност коитуса и репродукције. Балканске девојке не воле слабиће, филозофе и љигавце без чврстог става :D То не носи добру слику о чврстини пениса и могућности издржавања потомства :think:

Nije u teranju kontre samom po sebi ništa loše. Ja volim upravo takav pristup, ali naprotiv, rekao bih da to nije u suprotnosti sa upotrebom mozga. Tebi doslovno treba mozak da bi porazmislio koji bi bili kontraargumenti ako i sam lično u njih ne veruješ (možemo čak to nazvati i svojevrsnom unuštrašnjom polemikom, sa samim sobom). Ono što je bitno jeste da teranje u kontru nije neko vrtenje u krug ili pravljenje ludim, već upotrebom, zaista, argumenata. A što se tiče devojaka, ima istine u tome da mlade žene vole avanture sa lošim momcima, ali mislim da svaka žena ceni u velikoj meri muškarca koji ume da prizna grešku i, kako da se izrazim, own it...iz prostog razloga što to zrači odgovornošću. Čovek koji se vrti u krug i beži od suočavanja ne zrači nimalo samopouzdanjem (kao jednim od bitnih stubova seksualnosti, a posebno ženske), već naprotiv, nezrelošću.

Poslednja izmena:

Back