Toliko je sve ovo poremećeno i bolesno da su nam sve te grozote i tuge postale svakodnevnica, nešto nromalno, uobičajno.
Ae se samo zapitajte koliko prosjaka dnevno vidite, ja ne znam ni šta su ovi što brljaju po kontenjerima a ne prose. Računaj i njih.
Pre nekoliko dana sam iz tramvaja na 2 metara video tipa koji ima do 30 godina, prljav, iscepan, neuredan, sav nikakav koji se dovlači do kante, brlja po njoj, vadi neke kese, pretura, pronalazi nešto što bi moglo da se pojede, pa onda to omiriše, nešto baci, većinu trpa direktno iz kante u usta, onda prelazi na sledeću kantu, tramvaj još čeka semafor, ista scena, ovaj put malo je žvakao i odmah ispljunuo, pljuvao je nešto zeleno, crveno nekih 10 sekundi, ko zna šta je našao u kanti, tramvaj kreće, on odlazi do sledeće kante...
Ranije bih obično možda primetio tu scenu ali odmah bih se vratio svojim problemima, potpuno bih iskuliao stvar, ne bih uopšte obraćao pažnju, ovaj put sam odlučio da ih posmatram... Ono što sam uglavnom primećivao jeste da neko brlja po kontenjeru i to je to... baš je gadno gledati kako neko jede iz kontenjera.
Kako izađem iz moje odvratne, ružne, prašnjave, mračne, polusrušene zgrade odmah na prvom mestu gde ima više kontenjera, obavezno vidim nekoga ko brlja po njima, vuku sa sobom neke kese, smrde. Ulaze u autobus, ceo autobus smrdi od njih. Pričaju sami sa sobom.
Onda u prevozu često ulaze neki cigani koji pevaju i prose.
E od takvih prosjaka mi je muka. Ali vrlo lako možete videti ko je zaista sjebban, ko je ostao bez roditelja sa dve godine, i čiji je jedini dom bila ulica, koji nisu imali mamu i tatu da mu daju pare za ovo za ono, koji nikada nije išao u školu i koji je dovoljno savestan da ne krade, već da prosi (zbog čega bi svi trebalo da ga ispoštujemo) i one koji glume i lažiraju. Mada je nikad nikom ne dajem pare! Dao sam jednom dečku, nije ciganin, unakaženom, izgubljenom, mršav, iskrivljen koji je samo gledao u zemlju i samo me je jednom pogledao i u njegovim očima se video strah, panika i očaj. Verovatno ste ga videli oko železničke stanice. Ponavljao je: Molim te daj mi neki dinar. Molim te. Gladan sam. Molim te. Kad te molim. Ja:Nemam para. On: Daj mi molim te. Bilo šta. Kad te molim. Molim te. Ja gledam na drugu stranu i kuliram. On nastavlja sa molitvom još desetak sekundi. Ja ga iznervirano pitam: Šta hoćeš bre više? On me je pogledao...

tad sam dao pare, jedini put u zadnjih 5 godina.
Svi ti ljudi koje ste za života videli bože sačuvaj mnogo koji idu ulicom i kupe pikavce u duvanskoj krizi, koji brljaju po kontenjerima, koji od gladi jedu otpatke iz kontenjera, smrde po gratskim prevozima, mnogi od njih su imali život kakav vi ne možete ni da zamislite, i takvi ljudi su pokazatelj kolko je ova naša država pala na dno, i koliko ima siromašnih.