prosenje .

pise NIKAKVE empirije a ne NEKAKVE empirije . dobro spreman sam na suradnju . slobodno me pitaj o iskustvima . evo danas kada sam bio na fakultetu dosla mi je neka klinka ( mozda 18 godina ) i zicala cigaretu . ja sam joj dao sve sto mi je ostalo u kutiji . dakle nekih 4 - 5 cigareta jer sam i sam prosao to zicanje pa imam iskustva kako je kada dozivis zivotinjski odjeb .

inace vecinom se slazem da ljudi slabijeg materijalnog stanja ( vidi se po odjeci ) ili umirovljenici u principu teze odvajaju kunu ali znas li ti koliko vrijedi kuna ? 1 euro je 7,5 kuna a prosjecna placa u hrvatskoj je nekih 5700 kuna dakle prokleta je laz da nemogu odvojiti jednu kunu makar za kavu . sljedeci puta cu ih pitati za pivu jer ima ono najeftinije od crvene narandze za 3,99 kuna .

napravi sam mali eksperiment i zicao ljude kunu pred bolnicom . ispostavilo se da u biti postoje dva osnovna tipa ljudi . ili oni koji ti kada im kazes da ti treba kuna za kavu daju vise ( kava iz automata je 3 kune ) ili ti nedaju nista . dakle nema neke sredine . ljudi su ili dobri ili skrti .:rtfm:

Ne udeljujem prosjacima, ali to je možda hroničnost male sredine.

Ovde gde, sticajem prilika, živim, tačno se, na prste i poimence, znaju svi koji takvim načinom zarađuju hleb nasušni. Pa ja, naprimer, znam kakve cigarete puši najpoznatija prosjakinja u gradu. Znam joj decu - ili barem isto onoliko koliko ona zna svoju decu, ili ih u svoju decu računa; i znam gde žive, u čemu žive, i da li su to njihove kuće.

Jesu.

Onomad sam joj rekla: kumo, ebote, prestani da me smaraš. Ne dam ti pare da kupiš cigare. Kaže ona meni: a jel, a zašto? Zato, kažem, što ih i ja kupujem sama sebi, i ne tražim pare od tebe. E, al - kaže ona - ja sam ciganka, mi cigani ništa nemamo, lako je tebi da si kupiš. Što ti sin ne kupi, kažem joj. Ima onoliku kućerinu, i prošli je mesec dotero kola iz italije. Auuu - ona će meni - pih, sin, ne bilo ga!.. Eno ga treći se put oženio, istero je dve žene iz kuće, sad i za njegovu decu moram da prosim. A znaš i da kocka, sve prokocka, jadna ne bila. I kuću će da prokocka, a ja sam je krvavo zaradila, svaki sam dan na ulici. Ajde daj neku paru, živa i zdrava mi bila. Kažem joj: što ne počisti letos onu ćupriju kad ti čovek lepo reko: kumo, daću ti, ajde mi počisti pred lokalom; a ti mu pljunila pred noge - ja da ti metem, bog te ubio?!..

Da meteš ne možeš, a za cigare da ti daju. Od.jebi.

Zvuči ko narodna epika, i možda sam pogrešno uslovljena; ali ne dajem pare prosjacima.

Eto, krivi kumu što me loše naučila.

opet sam izvukao 10 kuna !!!

To care! Mora i ja da probam sa tim eksperimentom. Dobro je ispred crkve da se ode, može dosta da se uzme.

Bio sam večeras do jednog drugara, radi u nekoj pljeskavidžinici. I jedan Rom došo i sakupio 120 kinti, ali sve u metalu. I ovaj ortak nije hteo da mu da pljesku, reko mu da ode da ukrupni pa da dođe. I Rom se naljutio i demonstrativno pobacao sve metalne pare.

pise NIKAKVE empirije a ne NEKAKVE empirije . dobro spreman sam na suradnju . slobodno me pitaj o iskustvima . evo danas kada sam bio na fakultetu dosla mi je neka klinka ( mozda 18 godina ) i zicala cigaretu . ja sam joj dao sve sto mi je ostalo u kutiji . dakle nekih 4 - 5 cigareta jer sam i sam prosao to zicanje pa imam iskustva kako je kada dozivis zivotinjski odjeb .

inace vecinom se slazem da ljudi slabijeg materijalnog stanja ( vidi se po odjeci ) ili umirovljenici u principu teze odvajaju kunu ali znas li ti koliko vrijedi kuna ? 1 euro je 7,5 kuna a prosjecna placa u hrvatskoj je nekih 5700 kuna dakle prokleta je laz da nemogu odvojiti jednu kunu makar za kavu . sljedeci puta cu ih pitati za pivu jer ima ono najeftinije od crvene narandze za 3,99 kuna .

izvinjavam se onda zbog greske u citanju
ali, nisam govorila na osnovu NIKAKVOG iskustva, vec naprotiv, upravo na osnovu (svojih) razlicitih iskustava osobe koja izlazi iz bolnice....
btw, bas suprotno mislim od tvoje pretpostavke da ljudi slabijeg materijalnog stanja daju redje prosjacima
mislim da je bas obrnuto, ljudi koji nemaju znaju kakva je to muka, pa ce pre i dati
i opet pricam na osnovu iskustva, oko sebe imam dosta bogatih, nikada ruku na ulici ispruzili nisu nad prosjakom
u restoranu paze do zadnje pare koji je njihov deo racuna
za poklone se otvaraju najmanje od citavog drustva
al, da ne bude da genetralizujem, zadrzacu se samo na ovome....
sto se tice toga koliko vredi kuna i koliko je kafa, ili pivo, niti me je briga, niti ima neke veze, jer koju god valutu tesko da stices, isto ti je...

nema problema slicna rijec pa si krivo procitala . ionako covjek pogledom prekrija samo 30 % recenice a sve ostalo nadopuni mozak nekom svojom logikom .

nisam ni ja ljubitelj davanja novca ciganima jer ako ja izvucem toliko love u par minuta onda oni mogu zivjeti ko lordovi ( neki naravno ) .

nema problema slicna rijec pa si krivo procitala . ionako covjek pogledom prekrija samo 30 % recenice a sve ostalo nadopuni mozak nekom svojom logikom .

nisam ni ja ljubitelj davanja novca ciganima jer ako ja izvucem toliko love u par minuta onda oni mogu zivjeti ko lordovi ( neki naravno ) .

Kojim rečima si se obraćao prolaznicima kad si tražio pare?

Kojim rečima si se obraćao prolaznicima kad si tražio pare?

oprostite imate li jednu kunu , fali mi za kavu . dakle ti kazes - izvinite imate li 10 dinara , nedostaje mi za kafu . nemoj reci neki dinar jer ce onda misliti da si prosjak vec reci cifru - 10 dinara ili koliko vec procjenis da je kupovna moc u tvom kraju .

oprostite imate li jednu kunu , fali mi za kavu . dakle ti kazes - izvinite imate li 10 dinara , nedostaje mi za kafu . nemoj reci neki dinar jer ce onda misliti da si prosjak vec reci cifru - 10 dinara ili koliko vec procjenis da je kupovna moc u tvom kraju .

Znam ja jednog prosjaka, čeka iza jedne trafike, i samo se prodere i kaže "daj 10 dinara". I štreca ljude i prepada ih. I posle skupi pare i ide na tombolu. Pa ako dobije na tomboli onda ide po kafanama i ćevapdžinicama. To mu je treći level, dalje od toga nije otišao. :D

jesi izvuko koji dinar ?

Kad budem išao u drugi grad probaću, ovde gde živim nemogu, znaju me ljudi. Inače to sam radio već jedanput, ali nije to bilo prošenje. Išao sam sa jednim nadrkanim likom i on je uzimao od ljudi po 100-200 dinara. Ja sam se samo mrštio i delovao opasno. Nije to bilo ni otimanje, već nešto više kao malo agresivnije žickanje.

Ne vidim da je neko los samo zato sto ne da nekome ko prosi. Taj neko ko ne da je mozda svoj novac zaradio tesko radeci, mozda nema dovoljno. I da ima, nema poverenja da je osobi koja prosi stvarno neophodan itd.
Previse generalizovana podela ljudi. Oni koji daju su dobri. Znas kako kazu dobar i lud je isto.

Back