prosenje .

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
napravi sam mali eksperiment i zicao ljude kunu pred bolnicom . ispostavilo se da u biti postoje dva osnovna tipa ljudi . ili oni koji ti kada im kazes da ti treba kuna za kavu daju vise ( kava iz automata je 3 kune ) ili ti nedaju nista . dakle nema neke sredine . ljudi su ili dobri ili skrti .:rtfm:

napravi sam mali eksperiment i zicao ljude kunu pred bolnicom . ispostavilo se da u biti postoje dva osnovna tipa ljudi . ili oni koji ti kada im kazes da ti treba kuna za kavu daju vise ( kava iz automata je 3 kune ) ili ti nedaju nista . dakle nema neke sredine . ljudi su ili dobri ili skrti .:rtfm:
wow , odma nobelovu nagradu da dobijes :roll:

A što bi ti neko uopšte dao za kafu? Nije ti baš nephodna za život. :confused: Ne shvati me pogrešno, slažem se da treba pomoći drugom čoveku, ali davanje para nepoznatom čoveku za nešto što mu nije neophodno baš i nije vid pružanja pomoći koji ja podržavam.

Постоје стварно беспомоћни људи, али и "ови други". Пре пар година, излазим из пекаре и стартује ме ромски дечак од неких 6-7 година. Прљав, у неким ритама, и каже ми: дај ми неки динар, гладан сам, немам да једем, да пијем. Ја му истог момента дам сендвич који сам купила. И он узме сендвич и оде. Ја се окренем за њим и гледам га, а он гледа онај сендвич, баци га у ђубре и крене да моли за новац следећег пролазника... Значи, могу да помогнем некој сиромашној породици са децом, тако што ћу да им лично однесем пелене, храну, ствари. Новац никоме не дам, поготово не хуманитарним организацијама, јер тај новац оде ко зна где. Моји родитељи су пре неких 30 година купили веш машину и однели је једној породици која има десеторо деце а немају купатило. Друге комшије су се организовале и изградили су им купатило. Кад се цела та радна акција завршила мој отац је само рекао: е сад знам да сам некоме стварно помогао.

znaš da možeš lako nayebati ako te uhvati policija?
mislim da je i u hrvatskoj prosjačenje zabranjeno
ili te u najboljem slučaju mogu uputiti na socijalnu ustanovu, svratište za beskućnike, karitas i slično:D

a, nisi pomislio da su ljudi koji izlaze iz bolnice:
1. upravo obavesteni da u skorijem roku oni sami, ili njima neko blizak, umreti, te da u tom trenutku i ne konstatuju/ne zele da ti daju novac
2. su upravo sav novac potrosili na lekove i analize, te ga zaista nemaju
3. su im upravo saopstene (neocekivano) dobre vesti, te su, iako ordinarne zlice, u nastupu trenutne dobre volje odlucili da zahvale nekome gore tako sto ce nekom prosjaku na ulici dati sitnu kintu
4. su deset puta prevareni upravo u bolnici (odlican primer decija klinika u Tirsovoj, gde svakoga dana nekome umire dete i bas mu treba 100-500 dina za lekove ne bi li ga spasio i u ruci obicno nosi necitljiv izvestaj lekara/recept) od svakojake gamadi koja koristi one najranjivije-dakle bolesne, ili one kojima je neko bolestan i ne pada im vise na pamet da daju ni cvonjka nekome
ne?
po tebi su samo ili losi, ili dobri, jel?
na osnovu toga sto daju pare nekome na ulici???

ja sam podjelio svoje iskustvo a sada ti odi pred bolnicu i iz prve ruke skupi vlastita iskustva .

ne, ti si DEFINISAO i podelio ljude na DOBRE i SKRTE (treba li da postavim znak jednakosti izmedju skrti i zli, kao antonim dobrom?) na osnovu toga da li ti je neko dao para ispred bolnice
i, zasto je problem da podelis sa nama i odgovore na moja (bezazlena) pitanja, ako si vec mogao da odes bez frke da prosis pare i da to iskustvo podelis sa nama?

gle ja stvarno neznam zasto je netko davao a netko nije . logicna je ova moja podjela ali da li ima jos cimbenika u cijeloj prici neznam . znam samo da su me neki odjebali ko stoku a da su drugi izvadili zadnju kovanicu .

gle ja stvarno neznam zasto je netko davao a netko nije . logicna je ova moja podjela ali da li ima jos cimbenika u cijeloj prici neznam . znam samo da su me neki odjebali ko stoku a da su drugi izvadili zadnju kovanicu .

podela ti nije logicna, vec brzopleta, povrsna i u krajnjoj liniji -bezobrazna
odjebali su te ko stoku mozda upravo iz gore pobrojanih razloga
te ti prosnja ispred pomenutog mesta nije bas nikakav adekvatan ogled, jer je "ispred bolnice" neadekvatno mesto za objektivno ispitivanje ljudske darezljivosti/lakovernosti
isto bi bilo sa plazom-mozda vecina ne bi dala, jer nema novcanik kod sebe/nije ponela visak novca, vec samo neophodno/nesto sasvim trece..a, ne zato sto su zli

pa ja sam iznio svoje istrazivanje koje si ti popljuvao na temelju nikakve empirije i sada kada ti ja kazem da napravis slican eksperiment na drugom uzorku ja ispadam dubre ?

pa ja sam iznio svoje istrazivanje koje si ti popljuvao na temelju nikakve empirije i sada kada ti ja kazem da napravis slican eksperiment na drugom uzorku ja ispadam dubre ?

nacin na koji si izneo svoje istrazivanje, a narocito karakterizacija "ispitanika" u tvom testu, me je ponukalo na odgovor u kome sam potrazila opet odgovore koje ti nisi hteo/mogao da das
ne znam zbog cega, jer su moja pitanja u skladu sa temom i mogla su najnormalnije da razvijaju diskusiju u nekoliko pravaca, da nije bilo tvoje temopostavljacke surenjivosti
sa slabo prikrivenim omalovazavanjem (termin "nekakve empirije" ) govoris o mom postu gde su pitanja postavljena
hoces li mi onda reci ako "nekakva empirija" nije adekvatna osnova za razgovor, sta je tvoje istrazivanje, ako ne empirija (tvoje je licno iskustvo ono sto si opisao, zar ne? da li to znaci da ne znas zta znaci termin empirija?) i da li empirija nije prihvatljiva baza za razgovor? da li je onda teorija ono sto se u razgovoru sa tobom smatra relevantnima?

Back