Prosecna neto plata u januaru 2013.

Значи просек је мало већи од пријављеног?

Zavisi. Ovi podaci su sturi, pod pretpostavkom da se ista pisana i nepisana pravila jednko primenjuju u celoj zemlji, mogu da posluze za uporedjivanje regiona i delatnosti, ali se ne mozemo osloniti na tacnost cifri.

Par stvari ublazava razliku izmedju priavljenog i neprijavljenog dela.

sto je firma veca to je procenat neprijavljenog udela manji, jer nije lako svaki mesec obezbediti neprijavljeni deo,
zatim javna preduzeca i zaposleni u drzavnim organima uglavnom sve prijavljuju, a cine znatan deo u raspodeli plata,
strane firme uglavnom placaju sve (? ne znam da li je to pravilo),
postoji deo zaposlenih koji su prijavljeni na minimalac, ali primaju manje.
Za mesecne izvestaje ne uzimaju podatke od preduzetnika.

Bilo bi lepo, kad bi ukljucili barem medijan, da vidimo kako se formira prosek, da li ima puno malih plata, sa manjim brojem velikih plata koje izvlace prosek ili postoji pravilnija raspodela, zatim raspored nezaposlenosti i neaktivnosti, jer ako region ima mali prosek plata i veliku nezaposlenost, to pogorsava situaciju.

Poslednja izmena:
Zavisi. Ovi podaci su sturi, pod pretpostavkom da se ista pisana i nepisana pravila jednko primenjuju u celoj zemlji, mogu da posluze za uporedjivanje regiona i delatnosti, ali se ne mozemo osloniti na tacnost cifri.

Par stvari ublazava razliku izmedju priavljenog i neprijavljenog dela.

sto je firma veca to je procenat neprijavljenog udela manji, jer nije lako svaki mesec obezbediti neprijavljeni deo,
zatim javna preduzeca i zaposleni u drzavnim organima uglavnom sve prijavljuju, a cine znatan deo u raspodeli plata,
strane firme uglavnom placaju sve (? ne znam da li je to pravilo),
postoji deo zaposlenih koji su prijavljeni na minimalac, ali primaju manje.
Za mesecne izvestaje ne uzimaju podatke od preduzetnika.

Bilo bi lepo, kad bi ukljucili barem medijan, da vidimo kako se formira prosek, da li ima puno malih plata, sa manjim brojem velikih plata koje izvlace prosek ili postoji pravilnija raspodela, zatim raspored nezaposlenosti i neaktivnosti, jer ako region ima mali prosek plata i veliku nezaposlenost, to pogorsava situaciju.

Није све црно бело?

A ako uzmemo u obzir da je više od polovine zaposlenih u privatnom sektoru ili prijavljeno na minimalcu ili uopšte nije prijavljeno, ispada da su nam ovi zvanični proseci ustvari značajno umanjeni i da mi u suštini plivamo u parama samo toga nismo svesni :lol:

Nije bas tako, imas gore zasto nije.
Neprijavljeni, ne ulaze u prosek.
A region gde je mali prosek, verovatno ima i vecu nezaposlenost.

Najveća plaća je znači oko 657 E. To je manje od naše prosječne plaće. Onda mi pričate kako je bilo bolje u bivšoj državi. Kako za koga.

I u bivšoj državi su zarade u Hrvatskoj bile veće nego zarade u Srbiji.

A realno, svima je bilo bolje u bivšoj državi, mada ona nije bila ni približno takav ekonomski raj kakvom je ovde pojedinci predstavljaju.

Nikada prosečna jugoslovenska plata nije prelazila 1000 DEM,mislim da je bila oko 700 za vreme Ante Markovića negde pred raspad.

Prosečna plata u Srbiji 1989. godine je bila 570 US dolara, znači oko 700 maraka, a prosečna penzija 480 US dolara (oko 580 maraka)

Pošto je tadašnja Srbija u svemu bila jugoslovenski prosek, može se reći i da je prosečna plata u SFRJ bila oko 700 maraka...

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/32491/Prosecna-zarada-kao-1989-godine-

Ај' не лупај .... Ја имао 1700 марака као професор у средњој школи '87 ....
Додуше, ми смо били изнад просека ....

Колеге у ИМТ, ИМР, Змај, Застави имали више ,
а жалили се да имају мање од радника на линији ...

Можда си и у праву мада сумњам ....

Ови подаци су непоуздани јер узимају у обзир само запослене који легално раде и који примају плате.Реално би било да у статистику укључе све незапослене са примањима од 0 динара, раднике на црно са њиховим примањима , па онда да се израчуна просек.

Плата из 1990 године није упоредива са данашњим подацима.Могуће је да је плата била и пар стотина марака 80-тих година, али то ништа не значи.То зависи од монетарне политике, конвертибилности валуте итд.

Ај' не лупај .... Ја имао 1700 марака као професор у средњој школи '87 ....

Колеге у ИМТ, ИМР, Змај, Застави имали више ,
а жалили се да имају мање од радника на линији ...

Можда си и у праву мада сумњам ....

Ja se dobro secam da sam tada imao oko DEM 1800 a moja zena u beobanci cak i vise. Ovo je doduse fluktuiralo i nije trajalo dugo, ali je bio dobar znak i sve je trebalo uraditi da tako i ostane.

Secam se i jos jednog detalja. Slobodno su mogle da se kupe devize u bankama ali sa ID a nasi su to zloupotrebljavali, kupovali devize na svoje ID i masovno prodavali Bugarima za proviziju od 10%.

Ja se dobro secam da sam tada imao oko DEM 1800 a moja zena u beobanci cak i vise. Ovo je doduse fluktuiralo i nije trajalo dugo, ali je bio dobar znak i sve je trebalo uraditi da tako i ostane.

Secam se i jos jednog detalja. Slobodno su mogle da se kupe devize u bankama ali sa ID a nasi su to zloupotrebljavali, kupovali devize na svoje ID i masovno prodavali Bugarima za proviziju od 10%.

Ебга, није нам ваљао Анте Марковић ....
Није нам ваљао црвени пасош, визе једино за Грчку ....

Сећам се, колега на мору смувао швабицу,
отишао код ње (звао и мене) ....
Вратио се после пар месеци ....
Каже - Ебеш швабију, ради се дупло више и за мање пара ....

Kratko je sve to trajalo, i nije bilo pokazatelj stvarne ekonomske moći.

Tih godina, 89. i 90-te, u mom gradu su faktički propala 4 preduzeća, 2 iz tekstilne industrije, jedno veliko trgovinsko i jedno transportno.

Više od 1500 ljudi je faktički ostalo bez posla, i bez plata, iako su se zvanično vodili da rade...

Inače, pogledate kolika je prosečna penzija u Srbiji, za pun radni staž (takvih penzionera je najmanje, svega oko 25%), pa će vam biti jasno i kolike su plate realno bile...

Inače, koliko se sećam, dinar je svega pola godine uspeo da se održi prema marci u odnosu 7:1...vrlo brzo se otišlo na 8:1, pa na 9:1...

Ебга, није нам ваљао Анте Марковић ....
Није нам ваљао црвени пасош, визе једино за Грчку ....

Сећам се, колега на мору смувао швабицу,
отишао код ње (звао и мене) ....
Вратио се после пар месеци ....
Каже - Ебеш швабију, ради се дупло више и за мање пара ....
Pa naravno da nije valjao Ante Marković. to je isti ekonomski program koji je DOS primenio na Srbiju posle 2000 godine, razlikuju se samo nijanse ali suština je ista. Odnosno, oba programa zasnivala su se na istim principima i bili nametnuti od istih mentora iz međunarodne zajednice. U osnovi tih tzv. reformi Ante Markovića bio je Vašingtonski dogovor, koji je nametnut svim zemlama u tranziciji i u svim zemljama gde je primenjivan zabeleženi su katastrofalni rezultati. Kratkoročno takav program da rezultat boljeg standarda, većih plata ali istovremeno privreda krene nadole, tada je koliko sam upoznat industrijska proizvodnja pala za oko 20% i nezaposlenost je počela da raste.

Da , i još treba napomenuti, da između takvog ekonomskog programa i nestabilne političke situacije u SFRJ postojala je uzajamna uzročno posledična veza, ali to je malo šira priča.

Koga interesuje neka pročita malo o tome http://www.dusanic.rs/, pod brojem 2. ТРОКЊИЖЈЕ О СРПСКОЈ ТРАНЗИЦИЈИ:

Nemojte porediti ono vreme sa ovim vremenom,jer nemaju skoro nista zajednicko.Svako pokazivanje ekonomske slike u nekom vremenskom periodu vise sluzi piscima ekonomske teorije ili za neku zanimljivu istorijske cinjenicu nego da pomogne prevazilazenju sadasnjih problema.Danasnje probleme moze se resavati putem analiziranja necijeg danasnjeg uspeha,ali ni to ne moze biti od realne pomoci.Ta statistika sa kojom nas ovde gadjaju samo je politicko oruzje koje neko koristi za politicku svrhu,a ne i za ekonomsku.Ekonomija trazo odgovore za danas i pretpostavke za sutra,a statistika uvek govori o onom sto se vec desilo.

Inace,Dusanic pise odlicne tekstove.Jedan je od retkih ovdasnjih doktora nauka koji stvarno razume problematiku i otvoreno se bavi njome i onima koji je uzrokuju.Toliko spominjane sa setom reforme Ante Markovica nisu uopste bile uspesne.Covek je fiksirao nisko kurs dinara,dozvolio tako ulazak stranih roba-a zaustavio jos vise proizvodnju domace industrije i sve ostavio nedovrseno.Da li su to onda uspesne reforme i cega se to mi onda sa setom secamo?To samo govori koliko je veliko neznanje i nerazumevanje naroda sa ovih ex-YU prostora.Uostalom,da je i bilo kakvog znanja i razumevanje te savesti i postenja ponajvise,ne bi se raspalo zajednicko,funkcionalno trziste za preko 20 milona potrosaca roba sirokog spektra.

http://www.capital.ba/analiza-zasto-su-statisticke-plate-vece-od-stvarnih/

Ne znam koliko je pouzdan izvor, ali iznosi zanimljiv podatak, da je medijan plata u Srbiji 250 evra, oko 28.000 dinara.
Polovina zaposlenih prima do 28.000 dinara.
Cini mi se da je to mnogo bolji pokazatelj plata, a nije moguce naci ni jednu ozbiljnu analizu, koja ga sadrzi.

Na infostudu su uradili dobru analizu, ali imaju dosta los uzorak, uglavnom Beograd, evo ga u pdf izdanju

http://www.infoplate.rs/pdf/PayLab_Basic_Sample_SB_sb.pdf

http://www.capital.ba/analiza-zasto-su-statisticke-plate-vece-od-stvarnih/

Ne znam koliko je pouzdan izvor, ali iznosi zanimljiv podatak, da je medijan plata u Srbiji 250 evra, oko 28.000 dinara.
Polovina zaposlenih prima do 28.000 dinara.
Cini mi se da je to mnogo bolji pokazatelj plata, a nije moguce naci ni jednu ozbiljnu analizu, koja ga sadrzi.

Na infostudu su uradili dobru analizu, ali imaju dosta los uzorak, uglavnom Beograd, evo ga u pdf izdanju

http://www.infoplate.rs/pdf/PayLab_Basic_Sample_SB_sb.pdf

Stopa zaposlenih u BiH samo 26 %, ****** zivot, od cega zive ljude. Pito sam i za Srbiju ali BiH je jos gora.

Back