Proruskom pijanisti zabranjen nastup u Bolonji nakon nastupa u Mariupolju

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.801
Romanovski je trebalo da nastupi 5. avgusta u Bolonji u okviru serije koncerata Cubo Live. Gradonačelnik Lepore je otkazao događaj nakon žalbe senatora Marka Lombarda iz stranke Azione.

„Otkazivanje koncerta Romanovskog u Bolonji bila je ispravna i blagovremena odluka“, rekao je Lombardo. „Kada civilno društvo deluje zajedno sa institucijama, demokratija se brani od stranog mešanja.“

Ranije je bolonjski ogranak Liberalno-demokratske partije izrazio zabrinutost zbog pojavljivanja Romanovskog u ruševinama mariupoljskog dramskog pozorišta – simbola jednog od najozloglašenijih ruskih ratnih zločina u Ukrajini – što je izazvalo negodovanje italijanske javnosti.

1753318228219.png

Rođen u Kamjansku, u Ukrajini, i školovan u Harkovu, Romanovski sada živi u Italiji i otvoreno se identifikuje kao Rus.

U maju 2022. godine nastupio je u okupiranom Mariupolju zajedno sa violinistom Pjotrom Lundstremom, direktno ispred uništenog pozorišta. Nakon koncerta, Romanovski je dao intervjue ruskim državnim medijima.

Kao odgovor, Londonski Kraljevski muzički koledž ga je kasnije suspendovao sa predavačke pozicije.

1753318457140.png

Romanovski, 40, je Ukrajinac koji živi u Italiji i identifikuje se kao Rus. Odgovorio je na društvenim mrežama:

Saznao sam da se moj koncert zakazan za 5. avgust u Bolonji ne može održati.
Ali želja da podelim muziku sa svojim pratiocima otvorenog srca je živa nego ikad.
Ipak sam želeo da sviram za vas, kao znak zahvalnosti za vašu podršku i naklonost.
Koncert ću održati kod kuće i strimovati ga onlajn, u celosti. Mali gest da uzvratim barem delimično ono što mi dajete.
Muzika je, na kraju krajeva, ovo: nešto što uvek ujedinjuje.

1753318681266.png

Tamo je zabranjeno imati svoje mišljenje koje je suprotno od državnog narativa?
Ide progon, otpuštanje, suspenizije , šikaniranje?

Ništa sloboda govora ovo ono? Zapadne vrednosti a i šire.........;)
Idi u Rusiju i pokušaj da imaš suprotno mišljenje od državnog narativa, da vidiš kako ćeš proći. Budi oprezan kad prilaziš prozoru i kad piješ čaj.

Back