ija_ftn
Domaćin
- Poruka
- 3.487
Otvaram novu temu da ne spamujemo Kutak za trudnice 
Nadam se da cemo uspeti "prebaciti" dosadasnje postove na ovu temu.

Nadam se da cemo uspeti "prebaciti" dosadasnje postove na ovu temu.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da dam svoj doprinos temi: moj bebac ima skoro 9 meseci i jos ne puzi, a uveliko se sprema
namesti se u polozaj za puzenje i samo se ljulja napred-nazad, nema snage ili nema hrabrosti da krene
dosta kasno je poceo samostalno da sedi, ja ga po savetu pedijatra nisam uopste forsirala
sad sedi ali prilicno nesigurno, kad se umori samo se izvrne pa uvek moram da sam uz njega da se ne bi povredio
u stvari, kad bolje razmislim, u svakoj situaciji moram da sam sa njim, nece da ostane sam ni sekund, ne zna da se zabavi sam
moj sin je poceo da puzi sa nekih 5 meseci, dosta kasno poceo da sedi, sa 6.5 meseci, ali je zato posle dve nedelje sam stao na noge.....samostalno je prohodao po par koraka sa 10.5....nisam nista forsirala jer je kombinovao sa puzanjem jos par meseci.... ne vidim sta bi se tu moglo spreciti, osim da sma na silu to radila...danas se bavi sa sportom, stopala su mu pravilna i ne vidim sta bi tu trebalo da se puno raspravlja.....nismo svi isti.....
On je sve odradio rano pa i sedenje....
kad smo sa 6 punih meseci otisli kod pedijatra i kad je videla da jos ne sedi dala se u nevolju i rekla da ako ne pocne da sedi u roku od par nedelja treba da idemo na ispitivanja.....missim, on je aktivno puzao u to vreme, sve na svoju inicijativu, ali nije mi bilo svejedno kad msa cula sta pedijatrica kaze......zato sam i skepticna, toliko razlicitih misljenja da je majci jako tesko da dokuci sta i kako.....sve to stvara konfuziju.....
pitanje za terapeuta: da li preporucujete ogradice? odnosno, da li ih boravak u ogradicama ogranicava, ili pomaze razvoj?
Ogradice se generalno ne preporucuju jer usporavaju razvoj,ali u svemu treba biti pametan pa i u koriscenju ogradice.Potpuno je bespotrebno da vam kazem kako dete ne sme biti ceo dan u njoj ali na pola sata -sat kad vam je bitno da se ne mota oko vas svakako ga nece unazaditi![]()
Ja sam probila dno ograduce i pobegla iz nje. Nije se nista strasno desilo, samo sam dopuzala do Bake. Onda su mi kupili drvenu ogradicu. Ali mene je moja baka ostavljala duze u igradici, pa mi je verovatno dosadilopa da. u principu tu je najsigurniji kada treba da ga ostavis samog na par minuta. ne znam da li se nekome desila neka neprijatnost sa ogradicom?
duze od tih par minuta nece ni hteti da ostane najverovatnije.
uglavnom sam u vezi ogradice cula komentare da ih to podseca na zatvor. naravno da dte nece protiv svoje volje biti u ogradici, ako place i zeli da izadje naravno da ces ga izvaditi, ako se lepo igra ne vidim problem.
nisma ni rekla da je nepozeljna zbog toga, ali vecini roditelja na pomen ogradice dodje ascijacija na zatvor, a o motornom razvoju malo ko razmislja.Ogradica nije nepozeljna zato sto podseca na zatvor nego upravo sto dete lako moze da ustane u njoj uz pogresan motorni obrazac.O motornom razvoju se malo zna i nedostatak informacija je tu kljucni problem.Da bi se dete dobro razvijalo nije dovoljno da bude sito ,suvo i da redovno prima vakcine,vec da bude i pravilno stimulisano da kasnije ne bi imalo problema koje nepravilan razvoj moze izazvati.
Ovo je link na kome imate jedan vrlo lep tekst i savet je da koristite tekstove sa ovog sajta jer koleginica Snezana Milanovic ima ogromno iskustvo i divan pristup i deci i roditeljima
.
Ne,nisam protumacila vas post na taj nacin,nego psiholozi cesto govore o temi zatvora sto je po mom misljenju vrlo diskutabilno jer bi se onda i krevetac mogao tako shvatiti,a to je cak i za menebas detaljisanje u sitna crevca.
Normalna sema ustajanja ide kroz dva obrasca iz 1. lezeceg u sedeci 2. iz sedeceg u cetvoronozni,pa uspravljanje preko jedne noge.,,a u ogradici ne retko se podizu rukama tj zakace se za mrezicu i podignu telo bez dovoljno oslonca na noge.Pogledajte ovo luce kao se uspravlja i kako lepo izbaci jednu nogu pa se onda podigne preko nje
Zlatna Iris,
Slazem se sa svim recenim. I ja sam protiv setalica, ali razumem mame koje ih koriste. Moj suprug i ja smo se dogovorili da necemo uzimati setalicu, nakon sto smo procitali dosta negativnih stvari o njoj. Ograduca mi je nekako najbliza prirodnom okruzenju jer ima tvrd ravan pod, a sa druge strane beba je ipak na sigurnom. Juniora ostavljam kada kuvam nesto, pa se bojim da se ne povredi i kada moram otici do toaleta ili da se istusiram. Desilo se par puta da istrcim sa penom na sebi da proverim da li je sve ok, a on se bio samo zaigrao. Moj glas ide za ogradice, ali samo na pola sata- sat dnevno.