Propuzavanje, samostalno sedenje, hodanje ..... kod beba/dece

Da dam svoj doprinos temi: moj bebac ima skoro 9 meseci i jos ne puzi, a uveliko se sprema :D
namesti se u polozaj za puzenje i samo se ljulja napred-nazad, nema snage ili nema hrabrosti da krene
dosta kasno je poceo samostalno da sedi, ja ga po savetu pedijatra nisam uopste forsirala
sad sedi ali prilicno nesigurno, kad se umori samo se izvrne pa uvek moram da sam uz njega da se ne bi povredio
u stvari, kad bolje razmislim, u svakoj situaciji moram da sam sa njim, nece da ostane sam ni sekund, ne zna da se zabavi sam

:think: moj sin je poceo da puzi sa nekih 5 meseci, dosta kasno poceo da sedi, sa 6.5 meseci, ali je zato posle dve nedelje sam stao na noge.....samostalno je prohodao po par koraka sa 10.5....nisam nista forsirala jer je kombinovao sa puzanjem jos par meseci.... ne vidim sta bi se tu moglo spreciti, osim da sma na silu to radila...danas se bavi sa sportom, stopala su mu pravilna i ne vidim sta bi tu trebalo da se puno raspravlja.....nismo svi isti.....

Da dam svoj doprinos temi: moj bebac ima skoro 9 meseci i jos ne puzi, a uveliko se sprema :D
namesti se u polozaj za puzenje i samo se ljulja napred-nazad, nema snage ili nema hrabrosti da krene
dosta kasno je poceo samostalno da sedi, ja ga po savetu pedijatra nisam uopste forsirala
sad sedi ali prilicno nesigurno, kad se umori samo se izvrne pa uvek moram da sam uz njega da se ne bi povredio
u stvari, kad bolje razmislim, u svakoj situaciji moram da sam sa njim, nece da ostane sam ni sekund, ne zna da se zabavi sam

To sto se vasa beba u cetvoronoznom ljulja napred nazad je uvezbavanje oslonca i propuzace kada potpuno usvoji oslonac na sve cetiri tacke.ukoliko je nesiguran dok sedi znaci da jos nije savlado ovu vestinu.Da li se sam podize u sedci polozaj?Ne bi trebalo da sedite uz njega jer on mora sam da nauci da se spusti kad je umoran,ali posto ne znam u kojim situacijama se ovo desava ne bih da komentarisem napamet.
Link koji je ija postavila za knjigu Dr Danijele Vukicevic,lako do prvog koraka je odlican i ako prelistate videcete da se motorni razvoj odvija uglavnom na podu bez prisustva roditelja.Tako se najbolje uce polozaji i pokreti.Samostalno.

:think: moj sin je poceo da puzi sa nekih 5 meseci, dosta kasno poceo da sedi, sa 6.5 meseci, ali je zato posle dve nedelje sam stao na noge.....samostalno je prohodao po par koraka sa 10.5....nisam nista forsirala jer je kombinovao sa puzanjem jos par meseci.... ne vidim sta bi se tu moglo spreciti, osim da sma na silu to radila...danas se bavi sa sportom, stopala su mu pravilna i ne vidim sta bi tu trebalo da se puno raspravlja.....nismo svi isti.....

:) On je sve odradio rano pa i sedenje....

:) On je sve odradio rano pa i sedenje....

kad smo sa 6 punih meseci otisli kod pedijatra i kad je videla da jos ne sedi dala se u nevolju i rekla da ako ne pocne da sedi u roku od par nedelja treba da idemo na ispitivanja.....missim, on je aktivno puzao u to vreme, sve na svoju inicijativu, ali nije mi bilo svejedno kad msa cula sta pedijatrica kaze......zato sam i skepticna, toliko razlicitih misljenja da je majci jako tesko da dokuci sta i kako.....sve to stvara konfuziju.....

kad smo sa 6 punih meseci otisli kod pedijatra i kad je videla da jos ne sedi dala se u nevolju i rekla da ako ne pocne da sedi u roku od par nedelja treba da idemo na ispitivanja.....missim, on je aktivno puzao u to vreme, sve na svoju inicijativu, ali nije mi bilo svejedno kad msa cula sta pedijatrica kaze......zato sam i skepticna, toliko razlicitih misljenja da je majci jako tesko da dokuci sta i kako.....sve to stvara konfuziju.....

Kod nas je bila sledeca situacija:

Kada je napunio 3 meseca okrenuo se sa stomaka na ledja u desnu stranu
Posle tog aje sledila pauza tj uvezbavanje okretanja
Sledece je bilo da se okrece kao kazaljke na satu dok je na stomaku. Potpora je bila oko karlice i vrteo se oko tog dela. Pomagao se rucicama i verovatno ojacavao ledja/ruke/stomak
KAda je imao 6 meseci i 6 dana prvi put je poceo puzati, ali bez nogu (kao vojnici na vezbama)
Sledecih nedelju dana je proveravao sta to treba da radi sa nogama. Prvo je puzao leva noga-leva ruka, sedna noga- desna ruka, ali mu nesto nije stimalo
Kada je napunio 6.5 meseci krenuo je da puzi s tim da je u sledecim mesecima usavrsavao tehniku i ubrzavao tempo
Cetiri dana pre nego sto je napunio 7 meseci samostalno je seo.
Sa 7 meseci i 10 dana se prvi put podigao drzeci se za krevetac
Sa 8 meseci i 10 dana se prvi put podigao bez drzanja tj samostalno (ovo je bilo par dana ranije ali nisam odmah upisala u Radosnicu, pa ne znam tacan datum)
Par dana nakon 10.5 meseci je napravio prvih 8 vezanih koraka bez da se drzi. Oko nedelju dana pre toga je napravio korak-dva-tri pa seo ili se pridrzao u nesto.

Mi ga nismo silili, ni demotivisali. Nekako je sve radio svojim tempom. Nismo kupili ljuljalicu, njihalicu, setalicu i sl stvari, vec je od pocetka bio na bracnom krevetu, a kada je uspeo da se vrti oko svoje ose, na podu na cebetu, preko leta na samom podu. Jedino sto je imao je onaj baby-gim koji se stavi na pod pa beba na ledjima moze lupkati okacene zivotinje i ogradicu koju korsiti od 3.meseca sve do danas. I naravno mnostvo sarenih igracaka, zvecki, glodalica itd.

Kada smo otisli kod dr na pregled i kada je cuo da puzi, ali jos ne sedi samostalno preporucio je da ga stavljamo u pasivan sedeci polozaj, da bi ga kao motivisali da sedi. Mi smo to preskocili jer sam citala da ne valja stavljati bebu da sedi dok nije spremna, jer se time vrsi pristisak na kicnu i smanjuje medjuprsljenski prostor, sto moze dovesti do komplikacija. Oko desetak dana nakon posete doktoru, on je sam od sebe poceo da se podize u sedeci polozaj i da samostalno sedi.

Ja sam se u pocetku, zbog losih ocena na porodjaju malo brinula kako ce sve ici, ali dr me svaki put uveravala da je sve ok. Prvih mesec dana smo kod kuce radili one standardne vezbice posle kupanja koje nam je pokazala patronazna sestra (vise masaza nego vezbe), ali pri prvoj poseti pedijatru ona je rekla da nema potrebe za vezbama, jer je na sve stimulacije odgovorio kako treba. Da su lose ocene na porodjaju bile zbog toga sto je bio obrnuto rotiran i da se zato malo namucio, da samo treba ispratiti razvoj (da li uspeva odraditi ono sto bi trebalo u tom periodu) i otici na UZ mozga po uputu decijeg lekara u porodilistu.

Kada je krenuo puzati ja sam se ponovo zabrinula jer sam mislila da prvo treba da nauci sedeti (sedeti je lakse, dok za puzanje treba vise snage, spretnosti) ali sam u literaturi nasla da je "pravilno" prvo poceti puzati, pa tek posle samostalno sedeti (bas zbog pritiska na kicmu), ali da nije problem ako beba prvo sedne pa tek posle pocne puzati.

Sve u svemu, sada ima 11 meseci i cekamo prve reci, koje nikako da dodju.

pitanje za terapeuta: da li preporucujete ogradice? odnosno, da li ih boravak u ogradicama ogranicava, ili pomaze razvoj?

Ogradice se generalno ne preporucuju jer usporavaju razvoj,ali u svemu treba biti pametan pa i u koriscenju ogradice.Potpuno je bespotrebno da vam kazem kako dete ne sme biti ceo dan u njoj ali na pola sata -sat kad vam je bitno da se ne mota oko vas svakako ga nece unazaditi :)

Ogradice se generalno ne preporucuju jer usporavaju razvoj,ali u svemu treba biti pametan pa i u koriscenju ogradice.Potpuno je bespotrebno da vam kazem kako dete ne sme biti ceo dan u njoj ali na pola sata -sat kad vam je bitno da se ne mota oko vas svakako ga nece unazaditi :)

ogradica je po meni mnogo bolji izbor od setalice. moja deca nisu isla u setalicu ali su obojica imala ogradicu. naravno nije bilo reci o celodvelnevnom boravku u istoj, ali mi je bila oike d pomoci kada sam morala da nesto obavim po kuci, dakle pola sata maksimum, mada je to uglavnom bilo manje :lol: meni se svidja to sto je ogradica potpuno bezbedna za dete i ima ruckice koje pomazu detetu da ustaje pa je dobro u tom periodu nekih 6-7 meseci. sad ja sam subjetkivna, moja deca su sa 6 meseci vec sama ustajala uz ogradu kreveta. oba deteta su mi prohodala bez setalice izmdju 9. i 10. meseca. naravno pre toga su propuzali, sad ne znam tacno kada. setalice ne volim prvo jer nisu bezbedne za dete u smislu padova, nisu dobre za kukove, a i dete nema siguran hod kada samostalno hoda van setalice.

Zlatna Iris,
Slazem se sa svim recenim. I ja sam protiv setalica, ali razumem mame koje ih koriste. Moj suprug i ja smo se dogovorili da necemo uzimati setalicu, nakon sto smo procitali dosta negativnih stvari o njoj. Ograduca mi je nekako najbliza prirodnom okruzenju jer ima tvrd ravan pod, a sa druge strane beba je ipak na sigurnom. Juniora ostavljam kada kuvam nesto, pa se bojim da se ne povredi i kada moram otici do toaleta ili da se istusiram. Desilo se par puta da istrcim sa penom na sebi da proverim da li je sve ok, a on se bio samo zaigrao. Moj glas ide za ogradice, ali samo na pola sata- sat dnevno.

Poslednja izmena:
pa da. u principu tu je najsigurniji kada treba da ga ostavis samog na par minuta. ne znam da li se nekome desila neka neprijatnost sa ogradicom?
duze od tih par minuta nece ni hteti da ostane najverovatnije. :lol:
uglavnom sam u vezi ogradice cula komentare da ih to podseca na zatvor. naravno da dte nece protiv svoje volje biti u ogradici, ako place i zeli da izadje naravno da ces ga izvaditi, ako se lepo igra ne vidim problem.

pa da. u principu tu je najsigurniji kada treba da ga ostavis samog na par minuta. ne znam da li se nekome desila neka neprijatnost sa ogradicom?
duze od tih par minuta nece ni hteti da ostane najverovatnije. :lol:
uglavnom sam u vezi ogradice cula komentare da ih to podseca na zatvor. naravno da dte nece protiv svoje volje biti u ogradici, ako place i zeli da izadje naravno da ces ga izvaditi, ako se lepo igra ne vidim problem.
Ja sam probila dno ograduce i pobegla iz nje. Nije se nista strasno desilo, samo sam dopuzala do Bake. Onda su mi kupili drvenu ogradicu. Ali mene je moja baka ostavljala duze u igradici, pa mi je verovatno dosadilo ;)

auuuuu :lol: pa dobro treba obratiti paznju i na kvalitet.
ja dala svoju ogradicu kumovima, a moj kum perfekcionista, ojacao dno ogradice, presvukao je, ma unikat :lol:
evo sad kada sam razmislila - da, postoji opasnost. npr. moja deca su izgrizla rub ogradice koji je presvucen nekimgumenim materrijalom, a unutra je sundjer.
probili su mrezu na par mesta sa igrackama. tako da...rizik opet postoji. aliopet mislim da je bolji izbor od setalice. zasto uporedjujem ogradicu i setalicu - pa zato sto pocinju da se uvode u zivot bebe u priblizno isto vreme, i zato sto mislim da i ogradica moze da utice na razvijanje motornih sposobnosti deteta koje su u vezi sa hodanjem.

Ogradica nije nepozeljna zato sto podseca na zatvor nego upravo sto dete lako moze da ustane u njoj uz pogresan motorni obrazac.O motornom razvoju se malo zna i nedostatak informacija je tu kljucni problem.Da bi se dete dobro razvijalo nije dovoljno da bude sito ,suvo i da redovno prima vakcine,vec da bude i pravilno stimulisano da kasnije ne bi imalo problema koje nepravilan razvoj moze izazvati.
Ovo je link na kome imate jedan vrlo lep tekst i savet je da koristite tekstove sa ovog sajta jer koleginica Snezana Milanovic ima ogromno iskustvo i divan pristup i deci i roditeljima

http://www.centarsm.co.rs/SavetiBebeGreskeDo6.htm

Budite svesni da se sinapse (veze) u mozgu najbrze formiraju do 3 meseca,od 3-6 nesto sporije,od 6-9 ima nekog ucinka,sve preko ,9 meseci je zavrseno u smislu postavljanja temelja za kvalitetno ucenje i vaspitanje.Ako se ne napravi dobar kapacitet za skladistenje informacija,mislim da ne treba da objasnjavam sta su posledice.

Ogradica nije nepozeljna zato sto podseca na zatvor nego upravo sto dete lako moze da ustane u njoj uz pogresan motorni obrazac.O motornom razvoju se malo zna i nedostatak informacija je tu kljucni problem.Da bi se dete dobro razvijalo nije dovoljno da bude sito ,suvo i da redovno prima vakcine,vec da bude i pravilno stimulisano da kasnije ne bi imalo problema koje nepravilan razvoj moze izazvati.
Ovo je link na kome imate jedan vrlo lep tekst i savet je da koristite tekstove sa ovog sajta jer koleginica Snezana Milanovic ima ogromno iskustvo i divan pristup i deci i roditeljima
.
nisma ni rekla da je nepozeljna zbog toga, ali vecini roditelja na pomen ogradice dodje ascijacija na zatvor, a o motornom razvoju malo ko razmislja.
ako mozes da obajsnis boldovano bas bih volela da cujem. eto mozda sam ja napravila gresku iz neznanja, ako je vreme provedeno u ogradici bilo znacajno za njihov razvoj, mada sumnjam.
metode sa linka smo uspesno apsolvirali, osim sedenja priznajem :lol:

Poslednja izmena:
Ne,nisam protumacila vas post na taj nacin,nego psiholozi cesto govore o temi zatvora sto je po mom misljenju vrlo diskutabilno jer bi se onda i krevetac mogao tako shvatiti,a to je cak i za mene :per: bas detaljisanje u sitna crevca.

Normalna sema ustajanja ide kroz dva obrasca iz 1. lezeceg u sedeci 2. iz sedeceg u cetvoronozni,pa uspravljanje preko jedne noge.,,a u ogradici ne retko se podizu rukama tj zakace se za mrezicu i podignu telo bez dovoljno oslonca na noge.Pogledajte ovo luce kao se uspravlja i kako lepo izbaci jednu nogu pa se onda podigne preko nje

Poslednja izmena:
Ne,nisam protumacila vas post na taj nacin,nego psiholozi cesto govore o temi zatvora sto je po mom misljenju vrlo diskutabilno jer bi se onda i krevetac mogao tako shvatiti,a to je cak i za mene :per: bas detaljisanje u sitna crevca.

Normalna sema ustajanja ide kroz dva obrasca iz 1. lezeceg u sedeci 2. iz sedeceg u cetvoronozni,pa uspravljanje preko jedne noge.,,a u ogradici ne retko se podizu rukama tj zakace se za mrezicu i podignu telo bez dovoljno oslonca na noge.Pogledajte ovo luce kao se uspravlja i kako lepo izbaci jednu nogu pa se onda podigne preko nje

nazalost ne moguda otvorim video a bas bih volela da vidim snimak :)
mene intersuje kako se to beba uspravi a da se ne pridri rukama za nesto - bilo to ogradica, stranica kreveta? iskreno ja nisam videla dete koje se samostalno podigne bez oslonca (dodacu da veriovatno nemam iskustva kao ti :lol:) a da pethodno nije ustajalo pridrzavajuci se za nesto.
sto se puzanja tice. moja deca jesu puzala sa 6 meseci. ako bi mogla da objasnis sta znaci bauljati? ako to podrazumeva puzanje na kolenima i rukama onda su bauljala. :lol: dobauljala bi do kreveta i onda se podigla uz ivicu kreveta. pa bi hodali uz ivicu. pa bi stajali bez da se pridrzavaju, pa bi onda pravili samostalne korake od kreveta do mene sto je kako sasam rekla bilo sa nekih 9 meseci. mislis li da je takav nacin razvoja pogresan?
sto se tice sedenja znam da nisam rdila po knjizi imoja deca su pocela da sede dosta rano. ja sam isla ovm logikom - kada su poceli smi da se dizu a znas kada to biva, stavljala sam ih u polusedeci, jer je moj stav da treba ici uz decu i prema njihovim sposobnostima. znam da ces reci da sam pogresila.

Poslednja izmena:
Zlatna Iris,
Slazem se sa svim recenim. I ja sam protiv setalica, ali razumem mame koje ih koriste. Moj suprug i ja smo se dogovorili da necemo uzimati setalicu, nakon sto smo procitali dosta negativnih stvari o njoj. Ograduca mi je nekako najbliza prirodnom okruzenju jer ima tvrd ravan pod, a sa druge strane beba je ipak na sigurnom. Juniora ostavljam kada kuvam nesto, pa se bojim da se ne povredi i kada moram otici do toaleta ili da se istusiram. Desilo se par puta da istrcim sa penom na sebi da proverim da li je sve ok, a on se bio samo zaigrao. Moj glas ide za ogradice, ali samo na pola sata- sat dnevno.

predlazem ti prvo da probas kod nekoga ili da trazis da ti pozajme.....ja sam uzela ogradicu jer nam je trebao prenosni krevetac za stan na moru i osim spavanja nije hteo ni sekunde da bude u njemu.....bio je toliko uvredjen (da ne poverujes da dete od 6.5 meseci zna da se uvredi) da je sedeo u i durio se dok ga nismo izvadili....nisu vredele ni igracke ni sto sam ja pored, ma nista.....i tako, skoro pa bacnea para za ogradicu.....

Back