Propolis kao kapi za nos??

• Začetnik teme Začetnik teme Bix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imate li iskustvo ili savet da li bi smela u opste ukapati u nos propolis,,, moram da napomenem da je to zbog sinusa hronisnih... ima li neko iskusvto sa tim, da li vredi, pomaze, da li smem u opste to da radim?? savet neki...

мислиш ове обичне са алкохолом или ракијом да тураш у нос?
То је љуто ко сам ђаво и за попити, али негде сам читала
да има прополис капи и за нос па се распитај мало.

можда да у флашицу са распршивачем сипаш дестиловану па
канеш коју кап прополиса и пробаш :think:

ја користим морску со са дестилованом водом, и полако
се скидам са капи....

Ovo ti je link koji vodi ka proizvodu koji je otprilike to sto trazis, tj. sprej za nos (dakle prakticniji za upotrebu od kapi) koji sadrzi ekstrakt propolisa a i jos par sastojaka koji su blagotvorni za sinuzitis - http://herbiko.com/herbiko-sprej-za-nos/.
I oni sprejevi sa slanom vodom ( tipa *Marisol* i sl.) takodje u nekoj meri pomazu.
Mogla bi da razmislis (ako zivis u Beogradu ili u nekom drugom mestu gde ih ima) i o jednoj seriji odlazaka u one takozvane *slane sobe*. Preporucuje se serija od 10-15 odlazaka koji (bar tako se reklamiraju njihovi vlasnici) onda mogu da rese probleme sa sinusima (i ostalu *problematiku koja proizilazi iz toga) na jedan duzi period. Sad to mozes da odradis i za neku relativno ne preveliku cenu (recimo da te 10 tretmana ukupno kosta 1500-2000 dinara (zavisno na koje mesto budes isla) ako na onim sajtovima za grupne popuste- uzmes kupone i tako dobijes popust od nekih 50-ak %. 1 Tretman u slanoj sobi u trajanju od 45 minuta(opet po nihovoj reklami) *zamenjuje 2 dana boravka na moru* U SMISLU EFEKATA INHALACIJE.

Ja sam iz malog mesta i ne mogu sebi priustiti slane sobe i to... ali hvala i na tome.
Mislila sam vise na sasvim obican propolis sto pcelari prave, ja imam neki sa 25% alkohola,,, znam da ce da pece,,, samo se pitam da li ce vredeti da pokusam, a da nesto ne zeznem jos vise, culo mirisa i ko zna sta sve,,od jacine... zato pitam, jer sam citala na nekom dr, forumu ispovest neke osobe da je isla kod neke zene da joj stavlja kapi za slican ili isti problem,,sa sinusima. i i iskustvo joj je bilo da jako je peklo kao mozak da hoce da provri, ne zna od cega su kapi ali ono sto je zapazila i osetila je miris propolisa, pa sam ja dosla na ideju da se jos oko toga raspitam pre nego ih stavim. Kaze d aje nekoliko rolni toalet papira potrosila izbacujuci iz sinusa sve i svasta...i da vise nije imala problem sa tim. :zpozdrav:
inace marisol sam nekada koristila,,, sad najvise koristim slanu vodu i ispiram, cak sam neki dan pravila kapi od belog luka :) i to pece i pomoglo mi je iseckate 1 ceno i nalijete toplom vodom da pusti sok, i kad je mlackasto ( samo po kap dve u svaku nozdrvu stavite ja sam lagano sipala kasicicom kafenom) jeste pecka ali nije strasno, ja sam kijala i izbacivala sluz ali prohodnost je bolja.. ali nikako ne preterujte vise to stavljati , jednom i ne mojte vise za neki duzi period, moze da se osteti culo mirisa,,,

Ovo ti je link koji vodi ka proizvodu koji je otprilike to sto trazis, tj. sprej za nos (dakle prakticniji za upotrebu od kapi) koji sadrzi ekstrakt propolisa a i jos par sastojaka koji su blagotvorni za sinuzitis - http://herbiko.com/herbiko-sprej-za-nos/.
I oni sprejevi sa slanom vodom ( tipa *Marisol* i sl.) takodje u nekoj meri pomazu.
Mogla bi da razmislis (ako zivis u Beogradu ili u nekom drugom mestu gde ih ima) i o jednoj seriji odlazaka u one takozvane *slane sobe*. Preporucuje se serija od 10-15 odlazaka koji (bar tako se reklamiraju njihovi vlasnici) onda mogu da rese probleme sa sinusima (i ostalu *problematiku koja proizilazi iz toga) na jedan duzi period. Sad to mozes da odradis i za neku relativno ne preveliku cenu (recimo da te 10 tretmana ukupno kosta 1500-2000 dinara (zavisno na koje mesto budes isla) ako na onim sajtovima za grupne popuste- uzmes kupone i tako dobijes popust od nekih 50-ak %. 1 Tretman u slanoj sobi u trajanju od 45 minuta(opet po nihovoj reklami) *zamenjuje 2 dana boravka na moru* U SMISLU EFEKATA INHALACIJE.
Hvala za herbiko ...

Ja sam iz malog mesta i ne mogu sebi priustiti slane sobe i to... ali hvala i na tome.
Nema na cemu. Steta sto nisi u prilici da isprobas - verujem da bi ti bar u nekoj meri olaksalo tegobe. Ali, mislim da tih slanih soba ima i u jos nekim gradovima (mozda Kragujevac, Novi Sad, Nis...) pa ako si u blizini nekog od njih ili imas tamo neku rodbinu kod koje bi mozda boravila tih 10-ak dana dok obavis seriju tretmana mozda bi nesto i mogla da izvedes.
Ali, hteo bih da ovde napisem jedan svoj utisak koji nije vezan direktno za ovu temu ali nije neko moje trolovanje. Naime, cini mi se da vrlo cesto kad neka osoba pokrene novu temu u vezi nekog zdravstvenog problema koji je muci a za koji ovde trazi pomoc ona obicno ocekuje da dobije neki savet koji nije iz *skolske medicine* vec iz korpusa *prirodnih metoda*, ekoloskih sredstava, da nije *hemijski-toksican* vec *biljni* i tako to sto je razumljivo ali pri tom pravi jednu gresku u razmisljanju. Naime, vidim da najcesce taj *postavljac teme* ocekuje ( a i mnogi koji mu kao *pomazu* savetima mu to i nude) sredstva kojima ce KAO da resi tu svoju zdravstvenu tegobu na VRLO LAK, BRZ I JEDNOSTAVAN NACIN pa mu onda krenu saveti tipa propolis, ren, biber, djumbir, topla supa, slana voda, zecje salo, ajurvedskamasaza sinusa itd. sto je sve dobronamerno ( i najcesce nece da pogorsa stanje) ali NAZALOST NAJCESCE NEDOVOLJNO da tako izolovano primenivsi nesto od tih dobronamernih saveta bude resen neki iole ozbiljniji zdravstveni problem a hronicni problem sinusa je itekako *ozbiljniji*. Tj. i inicijator teme i pomagaci bi kao voleli da se lece *prirodno* i *holisticki-sveobuhvatno* a ne *toksicno- hemijom- farmacijom* ali razmisljaju potpuno ISTO kao i oni koji misle da su dobivsi 1KONKRETAN LEK - recimo odredjeni antibiotik od svog zvanicnog lekara u Domu zdravlja dobili tzv. *zlatni metak* kojim ce npr. izleciti hronicnu upalu sinusa (sto je u nacinu razmisljanja zvan. medicine LOGICNO jer oni i smatraju da je ta bolest bila posledica infekcije konkretnom bakterijom i ubivsi tu bakteriju antibiotikom izlecicemo i bolest) . Ali, caka je u tome sto se u prirodnoj medicini na bolesti gleda drugacije tj. uzroci su obicno , po njima, malo brojniji pa se samim tim mora primeniti i *malo brojniji* repertoar metoda istovremeno a ne jedna metoda izolovano. I to objasnjava zasto , nazalost, ovi pojedinacni *bapski* lekovi cesto i ne rese problem ili ga ne rese *za ozbiljno* i trajno. Da ovo ne bi bilo predugo u sledecem postu cu iskopirati jedan od nacina kako bi to npr. trebalo da izgleda po jednom od tih uglednih alternativaca ( radi se o Rusu Genadiju Malahovu). To sto on predlaze malo je zahtevnije za pacijenta (u smislu veceg ulaganja vremena, promene organizacije zivota dok se ne zaleci, zatim neki postupci nama u ovom delu sveta mogu delovati budalasto ili cudno pa i *prljavo* zbog naseg nacina vaspitanja - npr. koriscenje urina) ali , ako realno razmislimo, (a pri tom smo se odlucili za *alternativu*) ipak ima vece sanse za uspeh od izolovanog pijuckanja cajica od lovora sa medom i limunom ( mada je ovaj caj prilicno koristan , da me ne shvatite pogresno) ili neke slicne lake ali izolovane metode. Jednom recju - u *ozbiljnoj alternativi* uglavnom , na zalost, nema brzih i lakih resenja a da budu uspesna.Treba kao i u svakom poslu OZBILJNO SE POTRUDITI da se postigne uspeh. I dobro razmisljati - jer u *alternativi* IMA BUDALASTINA koliko hoces i ne treba nekriticki isprobavati sve sto se cuje.

Poslednja izmena:
Nema na cemu. Steta sto nisi u prilici da isprobas - verujem da bi ti bar u nekoj meri olaksalo tegobe. Ali, mislim da tih slanih soba ima i u jos nekim gradovima (mozda Kragujevac, Novi Sad, Nis...) pa ako si u blizini nekog od njih ili imas tamo neku rodbinu kod koje bi mozda boravila tih 10-ak dana dok obavis seriju tretmana mozda bi nesto i mogla da izvedes.
Ali, hteo bih da ovde napisem jedan svoj utisak koji nije vezan direktno za ovu temu ali nije neko moje trolovanje. Naime, cini mi se da vrlo cesto kad neka osoba pokrene novu temu u vezi nekog zdravstvenog problema koji je muci a za koji ovde trazi pomoc ona obicno ocekuje da dobije neki savet koji nije iz *skolske medicine* vec iz korpusa *prirodnih metoda*, ekoloskih sredstava, da nije *hemijski-toksican* vec *biljni* i tako to sto je razumljivo ali pri tom pravi jednu gresku u razmisljanju. Naime, vidim da najcesce taj *postavljac teme* ocekuje ( a i mnogi koji mu kao *pomazu* savetima mu to i nude) sredstva kojima ce KAO da resi tu svoju zdravstvenu tegobu na VRLO LAK, BRZ I JEDNOSTAVAN NACIN pa mu onda krenu saveti tipa propolis, ren, biber, djumbir, topla supa, slana voda, zecje salo, ajurvedskamasaza sinusa itd. sto je sve dobronamerno ( i najcesce nece da pogorsa stanje) ali NAZALOST NAJCESCE NEDOVOLJNO da tako izolovano primenivsi nesto od tih dobronamernih saveta bude resen neki iole ozbiljniji zdravstveni problem a hronicni problem sinusa je itekako *ozbiljniji*. Tj. i inicijator teme i pomagaci bi kao voleli da se lece *prirodno* i *holisticki-sveobuhvatno* a ne *toksicno- hemijom- farmacijom* ali razmisljaju potpuno ISTO kao i oni koji misle da su dobivsi 1KONKRETAN LEK - recimo odredjeni antibiotik od svog zvanicnog lekara u Domu zdravlja dobili tzv. *zlatni metak* kojim ce npr. izleciti hronicnu upalu sinusa (sto je u nacinu razmisljanja zvan. medicine LOGICNO jer oni i smatraju da je ta bolest bila posledica infekcije konkretnom bakterijom i ubivsi tu bakteriju antibiotikom izlecicemo i bolest) . Ali, caka je u tome sto se u prirodnoj medicini na bolesti gleda drugacije tj. uzroci su obicno , po njima, malo brojniji pa se samim tim mora primeniti i *malo brojniji* repertoar metoda istovremeno a ne jedna metoda izolovano. I to objasnjava zasto , nazalost, ovi pojedinacni *bapski* lekovi cesto i ne rese problem ili ga ne rese *za ozbiljno* i trajno. Da ovo ne bi bilo predugo u sledecem postu cu iskopirati jedan od nacina kako bi to npr. trebalo da izgleda po jednom od tih uglednih alternativaca ( radi se o Rusu Genadiju Malahovu). To sto on predlaze malo je zahtevnije za pacijenta (u smislu veceg ulaganja vremena, promene organizacije zivota dok se ne zaleci, zatim neki postupci nama u ovom delu sveta mogu delovati budalasto ili cudno pa i *prljavo* zbog naseg nacina vaspitanja - npr. koriscenje urina) ali , ako realno razmislimo, (a pri tom smo se odlucili za *alternativu*) ipak ima vece sanse za uspeh od izolovanog pijuckanja cajica od lovora sa medom i limunom ( mada je ovaj caj prilicno koristan , da me ne shvatite pogresno) ili neke slicne lake ali izolovane metode. Jednom recju - u *ozbiljnoj alternativi* uglavnom , na zalost, nema brzih i lakih resenja a da budu uspesna.Treba kao i u svakom poslu OZBILJNO SE POTRUDITI da se postigne uspeh. I dobro razmisljati - jer u *alternativi* IMA BUDALASTINA koliko hoces i ne treba nekriticki isprobavati sve sto se cuje.
naravno slazem se, ni ne teba koristiti sve sto se cuje,,, ali kada covek proba sve i svasta uvek ima nadu i ocekuje da ce se pojaviti neko sa savetom koji zaista deluje da se to odstrani,,bilo koja tegoba. Meni su dosadile stvari koji ublazavaju simptome ,,zelim se izleciti... :)

Postoji propolis sprej za nos u apotekama.
Ako ne nadjes to, mozes da uzmes uljani rastvor, to su kapi propolisa za decu koje se prodaju po apotekama i da to mazes u nos i usmrknes, pomaze.
Ako ti prave domaci rastvor propolisa pcelari, vidi kako da ti naprave uljani a ne alkoholni rastvor.

Evo kako malo *sveobuhvatnije* Genadij Malahov u svojoj knjizi *Lecenje dvesta najrasprostranjenijih oboljenja* savetuje da se pokusa lecenje sinusitisa -( knjiga je prevedena na srpski i moze da se nadje i procita i na internetu koga zanima npr. - http://www.bojic.info/knjige/G.P.Malahov - Lecenje 200 najrasprostranjenijih oboljenja.pdf )

GAJMORITIS
(MAKS1LARN1 SINUSITIS)
Upala sluzokože (kao i koštan ih zidova) gajmorove
(maksilarne) šupljine
, često iskomplikovana (progresirana)
gripom, akutnom kijavicom, malim boginjama, velikim kaš-
Ijom i drugim infektivnim oboljenjima.
Simptomi: osećaj pritiskanja i naprezanja u obolelim
sinusima, sluzno-gnojne izlučevine iz nosa, glavobolja,
neuralgični bolovi na čelu, slepoočnieama, jagodičnoj kosti,
čeljustima i zubima.

Preporuke:
Očistiti organizam.
• Zagrevanje.
• Urinoterapija.
• Iz ishrane isključiti namirnice koje stvaraju sluz:
mlečne proizvode, testa sa mastima.
• Gladovanje.

Recepti:
• Da bi očistili maksilarne i čeone šupljine od
presovane sluzi-pihtija u njima (bilo koja prehlada stvara
bujicu sluzi, koja se luči kroz maksilarne i čeone sinuse;
sluz delimično izlazi, ali jedan sloj sluzi ostaje, koji se,
po principu pihlija, postepeno pretvara u kserogel - tvrdu
koricu
), treba po redosledu proći sve etape čišćenja: pretvoriti
stvrdnutu sluz u tečnu, izbaciti tečnu sluz iz maksilarnih
sinusa.

Razblaživanje sluzi. Smekšavanje - zagrevali glavu
na bilo koji način. Najbolje je lo raditi pomoću lokalnih
kupki sa parom ili vodom. Terapija traje 5 minuta, a zatim
treba isprati (oplaknuti) glavu prohladnom vodom. Potrebno
je uraditi seriju takvih zagrevanja (3-5 puta), sa naizmeničnim
ispiranjem prohladnom vodom.
Radi što uspešnijeg rastvaranja sluzi u vodu se mogu
dodavali razne materije, biljke:
1. Pare mentola imaju sposobnost da razređuju presovanu
sluz, da je čine tečnom i izbacuju iz maksilarnih
sinusa. Radi toga treba mentol u zrnu rastvoriti u loncu
sa ključalom vodom i nad njim se napariti, pokrivši glavu
peškirom i dišući kroz nos. Terapija traje sve dotle, dok se
rastvoreni mentol isparava.
Nekoliko takvih terapija dovoljno je da se razredi
sluz.
2. Skuvati krompir sa ljuskom, izliti vodu i napariti
se iznad vrućeg krompira.
3. Propolis (ekstrakt sa alkoholom). Skuvati vodu u
loncu, u nju sipati pola kafene kašičice ekstrakta propolisa i
napariti se nad loncem.
4. Izglačati sa jedne strane disk od ebonita (prečnik
110 milimetara, debljina 10 milimetara). Primenjuje se da bi
se njegovim trljanjem po koži stvarao električni potencijal,
koji, usled različitog potencijala čestica sluzi, odbija čestice
sluzi jednu od druge i time pođstiče razredivanje sluzi.
I/glačanom siranom ebonitnog diska gladiti se po
licu (čelu, obrazima, podbratku) u smeru kretanja kazaljke
na satU. Za jednu sekundu napraviti jedan krug preko lica.
Seansa traje 10-15 minuta. Raditi dva puta dnevno - ujutro
i uveče.
5. Crna rotkva na račun svojih jakih prodirućih,
razredujućih. drobećih i dezinfikujućih svojstava može ispoljiti
jak lekoviti efekat kod maksilarnog sinuzitisa, podstičući
izbacivanje sluzi.
Jednu crnu rotkvu srednje veličine samleti u mašini
za meso. Dobijenu melasu stavljati na maksilarne (nosne) i
čeone sinuse. Odozgo povezati peškirom.
Posle izvesnog vremena počinje dejstvo rotkve,
koje se oseća kao jako pečenje (peckanje). To ukazuje da
su isparijive materije rotkve počele da deluju - zagrevaju,
razreduj u i deziniikiiju.
Terapija traje 10-15 minuta. U krajnjoj meri, toliko
vremena treba i strpi ti. da bi došlo do potrebnog dejstva. Kod
dece, s obzirom na njihovu nežnu kožu, terapiju skratiti.
Obično je dovoljno primeniti 2-5 takvih terapija
(jedna dnevno) da bi se oslobodili gnoja u maksilarnim
sinusima.
U dane kada se primenjuje lečenje crnom rotkvom
savetujem da ujutro i uveče ispirate nos vlastitim urinom i
da ga ukapavate po 5 kapi u nos. To će podstači bolje lučenje
sluzi i gnoja.
Urin se može zameniti sa toplom zasoljenom vodom.
Izbacivanje sluzi. Posle prevođenja pihtijaste sluzi
iz tvrdog u tečno stanje (čak i delimično), nju treba odstraniti
kroz sitastu kost, koja se nalazi u gornjem nosnom kanalu i
del i nosnu šupljinu od mozga.
Radi toga treba isprali nosnu duplju takvom tečnošću,
koja bi privlačila gnoj i sluz na sebe, a isto tako lako
prolazila kroz sitastu kost i rastvarala kserogel. Najbolji
i najdostupniji je topa) vlastiti urin. On se može zameniti
morskom vodom ili jednostavno slanim rastvorom vode.
Ispiranje se vrši na sledeći način: zatvoriti jednu
nozdrvu, a drugom uvlačiti tečnost u nosnu šupljinu i
ispljuvavati kroz usta. To isto uradili i sa drugom nozdrvom.
Navedene terapije primenjuju se do potpunog
čišćenja maksilarnih sinusa i normalizovanja vida, sluha i
osećaj a mirisa.

• Čišćenje maksilarnih i čeonih sinusa pomoću
zvuka. Čeoni i maksilarni sinusi čiste se i izgovaranjem
različitih zvukova, koji izazivaju vibracije u glavi. Takve
vibracije dobro „rastresaju" sluz, ugruške i stimulišu ishranu
tkiva.
Na primer, udahnite i izgovorite 5-6 puta: En-N-NN.
Dalje izgovarajte isto toliko puta: Em-M-M-M.
Posle takve vibracione gimnastike isperite nosnu
duplju urinom ili zasoljenom vodom. Može se ispirati i sa
toplom vodom sa dodavanjem rastvora Lngola (2-3 kapi na
200 grama vode).
Verovatno nesto slicno ovom se preporucuje i u knjizi jos jednog Rusa (koji zivi u Srbiji) G. Nazarova a koja se zove - *Zdrava glava* (nisam imao priliku da je citam ali vidim da je u njenom sadrzaju celo jedno poglavlje - od 49. do 61. strane naslovljeno *Kako da ocistimo nos i sinuse* pa je tu verovatno jos detaljnije opisano sta bi pacijent koji ima volju da se ozbiljno posveti tome tebao da radi). Evo link ka *Kupindu* gde se knjiga nudi za 350 dinara -
https://www.kupindo.com/Alternativna-ucenja/27925291_Zdrava-glava

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Bix
http://uspesnazena.com/alternativna-medicina/kucna-apoteka-cudo-melem-za-mnoge-bolesti/
evo bas sam nasla ovaj melem sinoc guglajuci :) delim ga sa vama ,,,ako niste probali probajte ovo napraviti, i koristiti. pa javite za utiske.
mozda je neko i vec koristio pa nek kaze po koju recenicu :)
ja planiram da ga pravim i da probam. Samo sto nemam toliku kolicinu kantarikonovog ulja, pa se razmisljam za maslinovo da kupim neko kvalitetnije da ne bude bas najjeftinije,,posto sve sto je vise rafinisano losije je..e sad ako i to ima nekog znacaja a ima verovatno,,. :)
pisite pozz svima i da ozdravimooo :)

Back