Propast nataliteta Srbije - hoćemo li izumreti?

Sada umiru dosta ovi bejbi bumeri što su se masovno radjali od 1945 do 1965. Za nekih 20 godina uspostaviće se balans izmedju broja umrlih i rodjenih. Dakle manje će se umirati godišnje a porodice će imati po dvoje dece. I tada ćemo se zakucati na 4,5 miliona.

To se ne moze znati, sustina je u tome da se stabilizuje broj rodjenih i tek kada pad bude zaustavljen moze se reci nesto vise. Sa jedne strane izvesno je da ce se pad rodjenih nastaviti jer dolaze malobrojnije generacije, drugo je pitanje kakav ce tok biti migracija u oba smera.

Za sada deluje da je izvestan pad na oko 4 miliona ljudi za neke tri decenije ali pad ce se i dalje nastaviti ako starosna struktura ne bude uravnotezena.

Čini se da vlast ne razume da nije dovoljna samo novčana pomoć pri rođenju. Treba stvoriti mladim osobama perspektivu ovde. Čini se da ili ne razumeju to ili namerno imaju cilj da unište sopstvenu omladinu i populaciju.
U Srbiji se stvari ubrzano menjaju u protekle tri decenije i drugacija je struktura i porodica, sve vise ima razvoda ipak ono sto mi je upecatljivo je sledece: U subotu sam bio na jednom vecem okupljanju povodom rodjenja deteta. Ono sto sam uocio jeste sledece, medju muskarcima koji su starosti do 45 god a pritom spadaju u neku kategoriju prosecnih po standardu, najmanje polovinu su cinili oni koji uopste nisu imali decu dok druga polovina je imala jedno ili dva deteta, niko tri.

Medju onima koji su solventniji je potpuno drugacija prica, tu nisam naisao ni na jednog da nema decu, najcesce imaju 2,3 a najmanje polovina njih je razvedena i imaju i drugu zenu a mnogi imaju i brdo ljubavnica u prolazu.

Neverovatno je koliko su tu price slicne a zavise od pripadnosti materijalnom staležu, tako da moj utisak ne samo sa ovoga okupljanja vec i inace jeste da natalitet vise odrzavaju bogatiji slojevi nego siromasni ako se izuzmu cigani i neke manjine na jugu i da na jednog bogatijeg ide uvek veliki broj zena.

Na drugoj strani prosecan Srbin, koji radi za medijalnu platu od 450 evra sve teze ce moci ne da zasnuje porodicu nego i da udje u vezu jer sistem vrednosti koji se etablira u drustvu kreiraju ovi prethodni o kojima sam pricao jer sa takvom platom on ne moze da isprati zelje danasnjih devojaka -zena koje su usmerene ka cescim putovanjima i ocekivanjima da je muskarac duzan da obezbedi dobar standard.

U velikoj većini evropskih zemalja natalitet je sada manji nego što je bio pre 50 i više godina. Naš još i nije tako loš. Veći je problem masovno iseljavanje stanovništa što je mnogo veći uzrok tome da nas je u Srbiji sve manje. Znači ključna borba treba da se vodi za bolju ekonomsku perspektivu ljudi, pre svega mladih. To neće bitno poboljšati natalitet, ali može zadržati ljude u zemlji.

To nije tacno, popis pokazuje da po osnovu nataliteta, tj razlike umrlih i rodjenih minus je 500 000 a ostatak otpada na migracije koje su oko 200 000 minus.
Mnogo vise odseljavanja imaju Hrvati, Bugari koji su u EU nego mi.

Pomisli koliko bi tek mi imali iseljavanja da smo u EU. Šta se ovde radi? Umesto da se dignu plate dovode se ljudi ko zna odakle da bi radili za siću, a naši odlaze.
Manje rođenih takođe imamo zbog iseljavanja jer emigrantska deca se rađaju napolju.

Da bi se digle plate mora da bude veca produktivnost a za tako nesto su potrebni kadrovi, inovacije i efikasnija organizacija posla. Mi prema svim dostupnim podacima nemamo neki kritican odliv vec nestajemo zbog niskog nataliteta. Dovoljno je reci da ima milion neozenjenih i 700 000 neudatih u Srbiji prema poslednjem popisu, tako da je to glavni razlog niskog nataliteta.

Muskarci ne ulaze u brak jer zene ne zele vise brak sa ne samo siromasnim vec cak i sa onim koji je neki srednji sloj, na drugoj strani pre ce se opredeliti da budu same ako ne uspeju u nameri da se bogato udaju ili da rode vanbracno dete nekom solventnom muskarcu. Sve vise takvi slucajevi preovladavaju. Naravno to ne znaci da niko ko je siromasan ili srednji sloj nece imati decu ali sve vise je takvih koji iz navedenih razloga nemaju i to je jedna pojava koji demografi slabo uocavaju.

Srpsko drustvo je izgradilo vrlo specifican sistem vrednosti u kome je materijalizam kljucan i ne govorim o obezbedjivanju osnovnih uslova za normalan zivot vec o potrebi da se zivi bogato i zato veliki broj ljudi i ne ulazi u brak jer se to smatra luksuzom i na neki nacin rec je o elitistickoj demografiji koja je jedino u Srbiji izgradjena, ne postoji nigde neki slican primer.

Da bi se digle plate mora da bude veca produktivnost a za tako nesto su potrebni kadrovi, inovacije i efikasnija organizacija posla. Mi prema svim dostupnim podacima nemamo neki kritican odliv vec nestajemo zbog niskog nataliteta. Dovoljno je reci da ima milion neozenjenih i 700 000 neudatih u Srbiji prema poslednjem popisu, tako da je to glavni razlog niskog nataliteta.

Muskarci ne ulaze u brak jer zene ne zele vise brak sa ne samo siromasnim vec cak i sa onim koji je neki srednji sloj, na drugoj strani pre ce se opredeliti da budu same ako ne uspeju u nameri da se bogato udaju ili da rode vanbracno dete nekom solventnom muskarcu. Sve vise takvi slucajevi preovladavaju. Naravno to ne znaci da niko ko je siromasan ili srednji sloj nece imati decu ali sve vise je takvih koji iz navedenih razloga nemaju i to je jedna pojava koji demografi slabo uocavaju.

Srpsko drustvo je izgradilo vrlo specifican sistem vrednosti u kome je materijalizam kljucan i ne govorim o obezbedjivanju osnovnih uslova za normalan zivot vec o potrebi da se zivi bogato i zato veliki broj ljudi i ne ulazi u brak jer se to smatra luksuzom i na neki nacin rec je o elitistickoj demografiji koja je jedino u Srbiji izgradjena, ne postoji nigde neki slican primer.
Ne trebaju plate koje ne znam kakve su. Trebaju plate da mozes da izdrzavas decu, koja su u Srbiji neverovatno skupa...
naravno da neko ko ne moze ni sebe da izdrzava, ne moze da zasnuje porodicu, kad ne moze da obezbedi ni krov nad glavom
niti da izdrzava decu... drugo, oni koji imaju para, a to su seljaci uglavnom, salju decu u gradove, pa je najkriticnija situacija
na selu...

Šta mislite hoćemo li izumreti kao narod? Sve manje Srba se rađa. Fertilitet Republike Srbije pao je ispod 1.5 odnosno iznosi 1.4 i to je žalosno. Više nije moguće obnoviti stanivništvo od toga da se snizi, jer čim padne ispod 1.5 više ne postoji mogućnost. Naravno to ne znači da ćemo izumreti, kad padne na određenu brojku, možda jednog dana počne opet da raste, ali sigurno bar u skorije vreme neće se opet popeti na 7-8 miliona Srba u Srbiji. Mislite li da nam preti izumiranje za par stotina godina? U poslednjih par godina u proseku se rađa 63-64 hiljade dece(primera radi ranih 2000tih prosek je bio oko 75-76 hiljada, a 1970tih 130-150 hiljada). Dok u proseku umire oko 90-120 hiljada. Na sve to dodajemo i migracije, gde više ljudi ide, nego što dolazi u Srbiju.
Nikad nije kasno … samo krenes stancati po 4 do 6 djece i to je to. Ali vole Srbi da filozofiraju i uce druge kako i sta.

U Srbiji se stvari ubrzano menjaju u protekle tri decenije i drugacija je struktura i porodica, sve vise ima razvoda ipak ono sto mi je upecatljivo je sledece: U subotu sam bio na jednom vecem okupljanju povodom rodjenja deteta. Ono sto sam uocio jeste sledece, medju muskarcima koji su starosti do 45 god a pritom spadaju u neku kategoriju prosecnih po standardu, najmanje polovinu su cinili oni koji uopste nisu imali decu dok druga polovina je imala jedno ili dva deteta, niko tri.

Medju onima koji su solventniji je potpuno drugacija prica, tu nisam naisao ni na jednog da nema decu, najcesce imaju 2,3 a najmanje polovina njih je razvedena i imaju i drugu zenu a mnogi imaju i brdo ljubavnica u prolazu.

Neverovatno je koliko su tu price slicne a zavise od pripadnosti materijalnom staležu, tako da moj utisak ne samo sa ovoga okupljanja vec i inace jeste da natalitet vise odrzavaju bogatiji slojevi nego siromasni ako se izuzmu cigani i neke manjine na jugu i da na jednog bogatijeg ide uvek veliki broj zena.

Na drugoj strani prosecan Srbin, koji radi za medijalnu platu od 450 evra sve teze ce moci ne da zasnuje porodicu nego i da udje u vezu jer sistem vrednosti koji se etablira u drustvu kreiraju ovi prethodni o kojima sam pricao jer sa takvom platom on ne moze da isprati zelje danasnjih devojaka -zena koje su usmerene ka cescim putovanjima i ocekivanjima da je muskarac duzan da obezbedi dobar standard.
Nema veze. Za 2 decenije ce se sve stabilizovati.

Screenshot_2022-12-20-13-39-23-75_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Juce su objavljeni zvanicni rezultati popisa, 6.7 miliona stanovnika i oni su neocekivani i kontradiktorni. Prema njima ispada da je minus iskljucivo posledica negativnog prirastaja koji je prema RSZ iznosio pola miliona u proteklih 11 godina dok Srbija ima pozitivne migracije i vise useljenih nego odseljenih.

To je malo verovatno ali je iz administrativne baze dodato 220 000 hiljada ljudi , evidentno da jedan deo ljudi koji je emigrirao u protekloj deceniji i dalje zadrzan u ukupnoj cifri, jedino tako mogu tumaciti ovu cifru jer iako Srbija nema preveliki broj odseljenih prema svim indikatorima ipak tesko da je u ovoj deceniji vise useljenih nego obrnuto.

Bez obzira na sve i ovaj popis je pokazao da je kljucni problem negativan prirodni prirastaj dok migracija ljudi nije toliko izrazena kako se mislilo.

Back