Propao posao sa Litijumom, još jedan Vučićev poraz

Eskalacija krize u Srbiji i moguće posledice za region. To je bila tema diskusije održane u Berlinu, na kojoj se govorilo i o sudbini planiranog kopanja litijuma u dolini Jadra.

Projekat Jadar neće krenuti i to je određena posledica, odnosno kolateralna šteta protesta“, kaže za DW Milan Nič. Taj stručnjak Nemačkog društva za spoljnu politiku iz Berlina (DGAP) tvrdi da ima pouzdane informacije na osnovu kojih je siguran da od Jadra neće ništa biti:

„Ja sam čuo nešto (o Jadru). Za biznis je veoma važno da su stvari predvidljive. Tamo su (Rio Tinto) imali neke rokove, planove, nešto su uložili i ništa od toga. Oni idu van plana, i taj litijum tek treba iskopati. A to nije jedini projekat u Evropi, ima i drugih koji su bolje pripremljeni, ili su više predvidljivi.“

Srbija se udaljava od EU

Sudbina planiranog rudarenja litijuma bila je jedna od tema panel-diskusije koja se održala u Berlinu u prostorijama DGAP. Upravo na istom mestu na kojem je pre jedanaest godina tadašnji (novi) premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio snažne napore s ciljem približavanja njegove zemlje Evropskoj uniji, panelisti su sinoć (11. septembra 2025.) zaključili da se Vučićeva današnja Srbija upravo udaljava od EU.

Milan Nič je na panelu predstavio kratku analizu DGAP o trenutnoj situaciji u Srbiji. I to s poražavajućim zaključcima. U tom se dokumentu može pročitati da se Srbija od faktora stabilnosti pretvara u faktor nestabilnosti u regionu, te da Vučić „nije u stanju da reši probleme Srbije, a ni da ponudi političke koncesije“ širokom narodnom pokretu koji se pobunio protiv aktuelne vlasti. Od nemačke vlade Nič zahteva aktivniju ulogu u rešavanju krize u Srbiji. Ali, kako bi ta uloga trebalo da izgleda?

„Mislim da nemačka vlada mora da se izjasni. Do sada nisu imali jasan stav. Mislim da ministar spoljnih poslova Vadeful može i mora da igra veliku ulogu kao predstavnik CDU, vladajuće stranke u Berlinu, ali i stranke koja je deo EPP, gde su i naprednjaci“, smatra stručnjak iz DGAP, vodećeg nemačkog trusta mozgova za područje spoljne politike.

Šta može da uradi Nemačka?

Kriza u Srbiji se ne smanjuje, već se produbljuje, dodaje Nič u razgovoru za DW: „Mislim da bi nemačka morala da podrži Martu Kos, kao komesarku koja je imala jasne stavove.“

Na diskusiji je trebao da učestvuje i Tilman Kuban, poslanik CDU u Bundestagu. On je već posetio Srbiju, gde se pohvalno izrazio o planiranom projektu kopanja litija. Ali, u poslednjem trenutku otkazao je učešće na panelu. Kako je za DW potvrđeno iz njegovog kabineta, razlog su bile „hitne obaveze“ u Bundestagu.

Umesto njega, u DGAP je govorio Manuel Saracin (Zeleni), poverenik bivše nemačke vlade za Zapadni Balkan. On je rekao da nije teško shvatiti situaciju aktuelnu situaciju u Srbiji, s obzirom na, kako je rekao, transfer moći u kabinet predsednika Srbije: „Devedeset odsto stvari u zemlji ide preko njegovog stola.“

Не могу замислити колоне демонстраната крећу ка ЕКСПОу

Вучић изводи сву војску и полицију, окружује ЕКСПО

Грађевинци убрзано праве зид као у Гази

Странци се крсте ... :fdlan:
Nece biti nikakvog EXPa, od toga mogu isto da se oproste.

На Иксу не мали број опозиционих упосленика говори о борби против копања литијума у Јадру као руској пропаганди којом се жели облатити ЕУ. Да је ова изјава дата и објављена на Спутњику, онда би то било и више него јасно.

Dobar i realan tekst. Pokazuje snagu naroda da se izbori protiv trovanja i da se primaćuje udaljavanje od EU.

Ovo se Vučiću nikako neće svideti, treba očekivati odmazdu preko medija, slede kofe govana prema Nemačkoj.

Ako, to je svakako put u živo blato iz koga se teško izlazi ;)
Da je vucic strateg biznisa, ne bi se on ponasao ovako kako se ponasa, nego je pre svega navijac...znaci to je bas posebna logika...to ja vidjam kod krimosa lokalnih bitangi kad sam u nekoj njihovoj kafani sa pevaljkom...bas taj vucicev pristup i nacin razmisljanja....e sad treba to objasniti nekome ko nije na licu mesta...
A da bude razlika koju moze da uoci...

Ali nije biznis strateg, to sigurno...npr ni blizu Miskovica...eto da uzmem primer...

Polako ljudi...treba biti i dalje na oprezu sto se ovoga tice. Mozda samo zele da mi pomislimo da nema nista od kopanja, pa da krenu jako. Ovo je najveca opasnost koja preti Srbiji, to bi bila neka tacka bez povratka. Pratimo razvoj situacije, budni smo i na oprezu.
oprez je tu.. to što već duže vremena nema nikakve akcije sa njihove strane dovoljno toga govori... da smeju krenuli bi odavno

Back