Pronaći sebe

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@M4j4 Čitao sam i ja istu knjigu. Veoma dobra knjiga. Odličan pisac. Moje mišljenje je da čovek treba spoznati sebe. U potpunosti. Da pogleda "unutar" sebe, da vidi istinu onakvu kakva jeste, a ne ono što on želi da vidi. Da prihvati sve što jeste i da menja sve ono što želi biti.

• Voli
Reactions: DUH
Čitala sam već nekoliko puta "Demijan"a (Hermana Hesea) gde on govori o putu ka samom sebi.
Čula sam takođe puno puta u životu kada ljudi govore: Ne gledaj druge, gledaj sebe.

I, iskreno, sve mi je to bilo polumutno. Polujasno. Tek sinoć sam shvatila da "uspeh u životu" nema nikakve veze sa ciljevima koji su većini ciljevi.
Ne gledaj druge.
Ne slušaj druge.
Znači, prvenstveno, ne usvajaj tuđe ciljeve kao svoje.
Šta je "uspeh" (u životu)? Odgovor je: da si TI srećan i zadovoljan sobom, ma koliko "ne ispunjavao opšte "norme sreće".

Znači, put ka sebi samome je prvo shvatiti šta je to što tebe čini srećnim. Znači "ne gledaj druge" --ne poredi se ni sa kim.
Ne poredi se ni sa kim.
Nisi ni bolji ni gori. Ti si Ti.
...

Имаш и оно најпознатије " Спознај себе самога ".

Мислим да је човек у детињству задовољан самим собом,
и углавном ни не размишља о себи.

Онда дође пубертет и самоиспитивања,
анализе и поређења ...

Човек постаје одрастао и спреман за даљи живот онда
кад спознавши себе,
заволи себе и све своје особине, мане и врлине.

Увек на ову тему дајем пример из сопственог живота :

Кад сам био млад у моди је био амерички часопис "Плејбој"
и ја сам наравно усвојио укус власника тог листа Хју Хефнера
те сам умислио да су сисате плавуше са ногама до рамена најбоље женкице.

Онда сам смувао једну такву
и било ми је грозно.

Онда сам нашао другу такву
и замало нисам са моста скочио.

Све је поправила једна ћопава црнка ...
Наравоученије ?

Не јури туђе, нађи оно што је стварно твој укус,
укус и избор твојих гена - и бићеш срећан !

• Voli
...
Онда дође пубертет и самоиспитивања,
анализе и поређења ...
...

Мислим да сам ишчитавајући сопствени пост схватио
зашто на прагу продуктивног дела живота
у пубертету
постоји то преиспитивање,
зашто је да би ушао у живот потребно да се "преиспиташ" ?

Зато да би могао да се уклопиш у околину, ето зато !

Значи створен си такав, и да си сам у свемиру, не би било потребно да се прилагођаваш,
али ниси сам ...

Мислим да сам ишчитавајући сопствени пост схватио
.....
Šta god da si shvatio, nije uopšte čudno, i ja sam mnoge stvari shvatila čitajući sama sebe.

Što se tvog prethodnog posta tiče ima i izreka "Ko se nije uplašio sebe, taj ne zna šta je strah", a da se nadovežem na Hesea, baš tako, čovek mora prihvatiti sebe "u paketu", i ono što ne želi da bude, već prosto jeste.
Kada bi se oslobodili straha od nekog tamo boga i pakla, lakše bi videli sebe u potpunosti.

Ja sam se realno i kao klinac odvajao i sklanjao kasnije raznih zla koja me okruzuju,nisam se ugledao ni na burazera starijeg niti okruzenje,furao neki svoj put na kom mi zavide i dan danas,samo mi zao sto ranije nisam otkacio pojedine sto bi dovelo do ove spoznaje i rada na sebi

• Podržavam
Ja sam se realno i kao klinac odvajao i sklanjao kasnije raznih zla koja me okruzuju,nisam se ugledao ni na burazera starijeg niti okruzenje,furao neki svoj put na kom mi zavide i dan danas,samo mi zao sto ranije nisam otkacio pojedine sto bi dovelo do ove spoznaje i rada na sebi
Meni je žao što moji roditelji nisu otkačili budale oko nas. Kada sam dovoljno odrasla, otkačila sam ih sama, ali praktično 15 godina sam trpela takve uvrede i poniženja, naročito od 3 ujaka kada na leto dođu iz Švajcarske, e možeš zamisliti...a moja majka trpela, kao braća su, pa njeni su....Zbog para, logično. Kada sam ja napunila 15 godina, otišla i počela da radim, živela sa drugaricom, nisam u životu više htela da ih vidim.
Meni ni dan danas novac da mi daš- neću uzeti, ne znači mi ništa. Ako neko stvarno hoće da mi pomogne, ima izreka: "Nemoj mi davati ribu, nauči me da pecam".
E, a vidiš, moji ujaci nisu hteli ni da čuju da me odvedu iz zemlje, to bre seljački kompleks klasično neostvarenog čoveka koji se samo plaši da "ne budeš BOLJI od njega".

Čitala sam već nekoliko puta "Demijan"a (Hermana Hesea) gde on govori o putu ka samom sebi.
Čula sam takođe puno puta u životu kada ljudi govore: Ne gledaj druge, gledaj sebe.

I, iskreno, sve mi je to bilo polumutno. Polujasno. Tek sinoć sam shvatila da "uspeh u životu" nema nikakve veze sa ciljevima koji su većini ciljevi.
Ne gledaj druge.
Ne slušaj druge.
Znači, prvenstveno, ne usvajaj tuđe ciljeve kao svoje.
Šta je "uspeh" (u životu)? Odgovor je: da si TI srećan i zadovoljan sobom, ma koliko "ne ispunjavao opšte "norme sreće".

Znači, put ka sebi samome je prvo shvatiti šta je to što tebe čini srećnim. Znači "ne gledaj druge" --ne poredi se ni sa kim.
Ne poredi se ni sa kim.
Nisi ni bolji ni gori. Ti si Ti.

Želela sam ovo da podelim sa vama, to je prosto jedan moj zaključak, niti otvaram diskusiju, niti pokušavam da se nametnem.
Pomislila sam da može biti od koristi nekome.

Normalno, diskusija nije zabranjena, ako neko ima nešto da kaže, da se nadoveže ili sagleda iz drugog ugla.
Tačno.Ni bolji ni gori.Ti si ti.
Kada bih usvajala sve šta većina misli ,težila za nečim šta se smatra uspešnim,nikada ne bih znala ko sam.
Ja znam ko sam.Možda u pogrešnom vremenu,na pogrešnom mestu.Ali iznutra sam ista oduvek.

Back