Pronaći sebe

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Čitala sam već nekoliko puta "Demijan"a (Hermana Hesea) gde on govori o putu ka samom sebi.
Čula sam takođe puno puta u životu kada ljudi govore: Ne gledaj druge, gledaj sebe.

I, iskreno, sve mi je to bilo polumutno. Polujasno. Tek sinoć sam shvatila da "uspeh u životu" nema nikakve veze sa ciljevima koji su većini ciljevi.
Ne gledaj druge.
Ne slušaj druge.
Znači, prvenstveno, ne usvajaj tuđe ciljeve kao svoje.
Šta je "uspeh" (u životu)? Odgovor je: da si TI srećan i zadovoljan sobom, ma koliko "ne ispunjavao opšte "norme sreće".

Znači, put ka sebi samome je prvo shvatiti šta je to što tebe čini srećnim. Znači "ne gledaj druge" --ne poredi se ni sa kim.
Ne poredi se ni sa kim.
Nisi ni bolji ni gori. Ti si Ti.

Želela sam ovo da podelim sa vama, to je prosto jedan moj zaključak, niti otvaram diskusiju, niti pokušavam da se nametnem.
Pomislila sam da može biti od koristi nekome.

Normalno, diskusija nije zabranjena, ako neko ima nešto da kaže, da se nadoveže ili sagleda iz drugog ugla.

Ne slažem se. Gledanje i procenjivanje samog sebe bez odnosa prema drugim ljudima vodi do neke vrste izolacionizma i gubljenja merila o vlastitom mestu u društvu.

Pošto čovek jeste društvena životinja, mora imati svest o svom položaju u društvu, svojim jakim i slabim stranama a to teško može imati bez poređenja sa drugim ljudima

Poenta je sto mi postojimo u odnosu na druge, hteli ne hteli. Gore postoji u odnosu na dole, levo u odnosu na desno i ne bi bilo moguce odrediti vrednost bilo koga i bilo cega, bez poredjenja. Cak i kad kazu "nemoj da se poredis sa drugima, nego sa samim sobom kakav si bio pre 5 godina" i to je opet neka vrsta poredjenja.

Da bi covek stekao pravu sliku o sebi,o svojim ljudskim vrednostima,mora stalno da komparativno sagledava druge ljude i ocenjuje njihove postupke.
Ukoliko bi ziveo u nekoj vrsti drustvene izolacije,kod njega bi se stvorila pogresna slika,kako o njemu samom,tako i o njegovim postupcima,koji se
odnose na druge ljude.! Bas zbog drustvene izolacije,koje donosi visoki polozaj u drustvenoj hijerarhiji (Predsednici drzava,visoki cinbenici u religijama)
ti ljudi postaju potpuno slepi,na sva drustvena kretanja.Zbog izolovanosti od druzenja sa "obicnim" ljudima,oni postaju nastrani,cesto zli ljudi,koji su
spremni na svako nepocinstvo.!

Momcilo , nazalost kad si bas mlad to se ne uvidja , postojimo u odnosu na druge samo kao potrošač prema
prodavcu .Dok si njegov kupac dotle si dobar.
To tvoje misljenje pokazuje samo jedno,da si ti covek,koji sve resava linijom manjeg otpora.Pored toga,ukazuje na tebe,da nemas dovoljno sigurnosti,
da si slab covek,koji je spreman,da uvek poslusa one ,ili onog,koji je psihicki jaci od tebe.!

Tacno je da idem linijom manjeg otpora jer sam dobro upoznat kako je bilo kad sam isao linijom megaoma.
............................................................................................................................................................................
I u pravu si za ono drugo poslušaću i Trampa i Putina .

Poenta je sto mi postojimo u odnosu na druge, hteli ne hteli. Gore postoji u odnosu na dole, levo u odnosu na desno i ne bi bilo moguce odrediti vrednost bilo koga i bilo cega, bez poredjenja. Cak i kad kazu "nemoj da se poredis sa drugima, nego sa samim sobom kakav si bio pre 5 godina" i to je opet neka vrsta poredjenja.
Poenta je da se ne određuje takozvana "vrednost".
Ako nema gravitacije, nema "gore" i "dole".
To sam ja shvatila...

I meni cesto dodje minus faza u kojoj pozelim da se sklonim od sveta koji je zastrasujuc u sustini, osecam se nesigurno i anskiozno, ali me uvek nesto opredeli da ostanem u zajednici sa ljudima i volim da mislim da to ima smisla.

Koliko god zelim da se otisnem u neku prirodnu izolaciju, odvojenu od grohota civilizacije, nikada cini mi se ne bih mogao da izdrzim duze od nekoliko nedelja, jednostavno me uhvati neki neizdrz da se vratim.

• Podržavam
Reactions: DUH
Čitala sam već nekoliko puta "Demijan"a (Hermana Hesea) gde on govori o putu ka samom sebi.
Čula sam takođe puno puta u životu kada ljudi govore: Ne gledaj druge, gledaj sebe.

I, iskreno, sve mi je to bilo polumutno. Polujasno. Tek sinoć sam shvatila da "uspeh u životu" nema nikakve veze sa ciljevima koji su većini ciljevi.
Ne gledaj druge.
Ne slušaj druge.
Znači, prvenstveno, ne usvajaj tuđe ciljeve kao svoje.
Šta je "uspeh" (u životu)? Odgovor je: da si TI srećan i zadovoljan sobom, ma koliko "ne ispunjavao opšte "norme sreće".

Znači, put ka sebi samome je prvo shvatiti šta je to što tebe čini srećnim. Znači "ne gledaj druge" --ne poredi se ni sa kim.
Ne poredi se ni sa kim.
Nisi ni bolji ni gori. Ti si Ti.

Želela sam ovo da podelim sa vama, to je prosto jedan moj zaključak, niti otvaram diskusiju, niti pokušavam da se nametnem.
Pomislila sam da može biti od koristi nekome.

Normalno, diskusija nije zabranjena, ako neko ima nešto da kaže, da se nadoveže ili sagleda iz drugog ugla.

Simpatično.
Budući da mi se ne da pisati, dat ću samo linkove i slike na literaturu o tom. Corbin je "deep stuff" i nadilazi sve ovo, a u prijevodu na bošnjački je tu:
https://www.ivantic.info/Ostale_knjiige/Henry-Corbin-Svjetlosni-Covjek-u-Iranskom-Sufizmu.pdf

Ovo na eng. bih preporučio za više empirijski orijentirane:
http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=F58431DD57D1DCFE1E1A8E198F348AF3

41Sdv62FZoL._SX328_BO1,204,203,200_.jpg

Da ne bude sve smrtno ozbiljno, kao što veli stari Goethe:
Svi kažu upoznaj samog sebe. Kad bih to učinio- pobjegao bih vrišteći od užasa.

macak.gif

I meni cesto dodje minus faza u kojoj pozelim da se sklonim od sveta koji je zastrasujuc u sustini, osecam se nesigurno i anskiozno, ali me uvek nesto opredeli da ostanem u zajednici sa ljudima i volim da mislim da to ima smisla.

Koliko god zelim da se otisnem u neku prirodnu izolaciju, odvojenu od grohota civilizacije, nikada cini mi se ne bih mogao da izdrzim duze od nekoliko nedelja, jednostavno me uhvati neki neizdrz da se vratim.
Razumem te.
Nije nužno skloniti se fizički.

мислим да си промашио поенту поруке. Није у питању изолација већ "мислити својом главом", не поводити се за масом.

мислим да си промашио поенту поруке. Није у питању изолација већ "мислити својом главом", не поводити се за масом.

Ne mora da bude samo fizicka izolacija, moze i izolacija od tudjih misljenja kao i izolacija svog misljenja od procenjivanja drugih ljudi

Ne mora da bude samo fizicka izolacija, moze i izolacija od tudjih misljenja kao i izolacija svog misljenja od procenjivanja drugih ljudi
чим тако причаш, доказујеш да књига није за тебе. Намењена је за људе пољуљаног морала којима треба подршка.

Back