vec smo naceli temu o osudjivanju drugih,pa bih da nastavimo u tom pravcu.pitanja su sledeca:
-da li osudjujete druge?
-da li volite da Vas osudjuju?
-gde je granica izmedju dobronamerne kritike i osude?
-da li se vodite tudjim misljenjem o nekoj osobi ili iskljucivo svojim?
-da li misljenje formirate i pre nego sto upoznate neku osobu?
-ako misljenje formirate kasnije,koliko Vam je potrebno za to formiranje?
-mislite li da neko utice na Vase misljenje o nekoj osobi?
-da li zakljucke donosite na osnovu samo jedne recenice,a sa osobom prvi put razgovarate?
-da li pokusavate da razgovore sa osobama shvatite iz njihove perspektive ("sta je taj neko hteo da kaze ili je mislio pod tim i tim") ili njihov razgovor prebacujete u svoj nacin razmisljanja i shvatate kako Vi mislite da treba?
ne morate da odgovarate po redu i na sva pitanja,ona su tu samo da bi vas usmerila.
Puno pitanja...evo tek pokusaj na neka...
Stalno nesto analiziram i postavljam se u situaciju, za i protiv. I uvek polazim od sebe, kako bih sama reagovala na svoje "akcije"?
Nedavno sam saznala da me decko/verenik varao, i s kim.
I neki dan joj posaljem poruku da znam sve. Ona je znala za mene godinama, i to detalje, ja za nju saznala u jednom danu, koji je ujedno bio i poslednji dan veze...Rekoh joj da ne krivim nju, nego njega, ali da zelim da zna, ako joj je stalo, da im zelim srecu skupa...ili se bar nadam da ce izvuci neku pouku iz svega.
U sebi sam je osudila, kako je glupa, emotivni raspad i sl., ali recima nisam. Em je razumem, em joj je dosta njene muke.
Zaista zelim da ima vise samopostovanja...znaci, u neku ruku je osuda, u drugu dobronamerna kritika.
Losa iskustva vrede kad izvuces pouku.
I sama sam bila u vezi sa ozenjenim, ali mu je brak bio samo na papiru i u 2 drzave, i imala sam 19 god...ne pravdam se, ali me to iskustvo opametilo za citav zivot.
Prekinula sam sama, znala sam da je oroceno, ali i nepotpuno, ma kako lepo... i da mora kad tad prestati...i vise nikad sa zauzetim. Zbog sebe, ne zbog drustveno neprihvatljive veze...meni je tad takva trebala, nadala sam se da necu nikog povrediti, jesam, i lekcija naucena jednom za sva vremena.
A nedugo posle toga, tadasnji radni kolega (ozenjen) je bio prilicno uporan.
I nista nije bilo...
Ili skoro, bivsi koji se u medjuvremenu ozenio i dobio dete, poceo je da se javlja, dolazi na vrata (nisam otvorila), pise kako je samo mene voleo i sl....nisam htela ni da ga vidim, a kamoli sta drugo. Samo sam mu i u tim dopisivanjima pomenula zenu i dete, da treba da se okrene porodici a ne "prohujalo s vihorom"...
A mogla sam lako pumpati ego, i bila sam u takvoj fazi, trebala mi je paznja, ali nisam...uvek zamislim i drugu stranu, u ovom slucaju njegovu zenu.
Uvek se trudim da razumem. I cesto pravdam. (puno lakse druge nego sebe)
Ali nemam opravdanja i ne razumem dvolicnost, sujetu, manipulacije, egoizam do nesrazmernih granica...ne mogu i necu.
Ljudski je gresiti, ali i pokajati se...a to znaci, ne ponavljati vise istu gresku.
I sve manje ljudima dajem sansu da grese, u odnosu na mene...ko mi "klikne" iz prve, to je to, ko ne, ne vredi rasipanje energije...
Ljudi se sporazumeju recima i dogovore lako, samo ako hoce. I samo takve i pustam u zivot ubuduce...raskrstila sam konacno. Matora sam da se menjam.
Odmah "osetim" ljude, taj prvi osecaj me nikad ne vara, da li su dobri ili losi (za mene)...prevari me kad ignorisem prvi utisak, pustim se, emocije uzmu pod svoje...e, onda je vec kasno.