Prometej

Ae ne lupaj kakve sitnice to je sve fanfic izmishljotina.
Popunjavati rupe u zapletu spekulacijom je dokaz losheg scenarija a ne suprotno.

Moguće,ali uz film koji je predviđen da bude jedan od najvećih blokbastera ove godine,idu i takve spekulacije fanova,koju smo imali priliku da vidimo.:lol:
Ko što rekoh u Holivudu ne rade amateri.Tako da su i ove dodatna nagađanja deo opšteg mitologije.To nije specifično samo za Prometeja,nego i za druge filmove sličnog tipa.
Da imaš dovoljno novca i da sebe smatraš vrhunskim umetnikom,i imaš oko sebe odličnu ekipu stručnjaka itekako bi se bavio nosevima i glavama lika kojeg želiš da stvoriš ,a pri tom stvaraš nešta poptuno novo.Jer Inžinjer je novi,dosad nepoznati vanzemaljac na SF marketu,tako da ne bih podcenjivao želju Inžinjera,samih Inžinjera da njihova tvorenina bude baš onakva kako oni žele.U stvaranju nečeg i stručnjak osrednje lige vodi računa o detaljima,a kamoli ljudi koji koji su vrhunski profesionalci.

Ovaj film je bash dokaz za suprotno-u holivudu upravo rade amateri.
Ovaj lost Jesha shto je pisao scenario moze samo nepotizmom da se popne dovoljno visoko na lestvici pa da neshto ovako loshe zavrshi u ozbiljnom biznisu pravljenja novca kao shto je blokbaster.
Ono porazavajce je slab nivo svesti(da ne budem grublji) ljufi koji gutaju taj bulshit i prihvataju da popune loshe pisanje svojim izmishljotinama i budu zadovoljni time.

Sg1s8.jpg

Ovo je izbrisana scena u kojoj se vidi stariji Inzenjer koji prati Inzinjera koji se zrtvovao da bi njegov DNK bi rastvoren.

525799_403923966312982_110349723_n.jpg

Jos jedna izbrisana scena.

1000px-Hpqscan0004.jpg

Nekoliko koncept slika scena koje su izbrisane.

Inace, Ridli Skot je poznat po kvalitetnim Director's Cut izdanjima. Jedva cekam. :cool:

Ovaj film je bash dokaz za suprotno-u holivudu upravo rade amateri.
Ovaj lost Jesha shto je pisao scenario moze samo nepotizmom da se popne dovoljno visoko na lestvici pa da neshto ovako loshe zavrshi u ozbiljnom biznisu pravljenja novca kao shto je blokbaster.
Ono porazavajce je slab nivo svesti(da ne budem grublji) ljufi koji gutaju taj bulshit i prihvataju da popune loshe pisanje svojim izmishljotinama i budu zadovoljni time.

Gospode daj mi jakosti! :sad2:

Nisam rekao da je film posebno dobar,ali isto tako ni da je posebno loš.Film je srednja liga.Što reče neko ovo je u krajnjoj liniji jedini SF film snimljen ove godine čija se priča odvija u svemiru.U prethodnom postu sam pisao o tehničkim detaljima filma,a ne o samoj priči.A rekao bih da je priča i ostavljena sa toliko rupa upravo zato da bi se naknadno popunjavale nastavcima.Ovaj film će najverovatnije doživeti još tri nastavka.
U Holivudu ne rade amateri.Možda rade pohlepni ljudi,kojima je novac jedini cilj,ali daleko su oni od amaterizma.
Što reče francuski glumac Čeki Karjo-mi u Francuskoj snimimo godišnje preterano veliki broj filmova srazmerno veličini zemlje i uloženom novcu ( mislim da je te godine kad je davao intervju snimljeno između 150-200 filmova ).Dok se u Holivudu snimi daleko manji broj filmova srazmerno veličini USA i uloženom novcu.Ponekad uživam da sednem i posmatram samo efekte u tim filmovima, diveći se onom što ti ljudi rade. Kraj parafraze.

Efekat nije film.Efekat je gimmick,totalno nevazan.Gledam ove extended slike meni smeshno koliko je sve to bezvezno.Ovaj film ce za deceniju dve biti ko lost in space sf serija iz 50-tih shto se tiche efekata,i shta onda ostaje?
I scenario jeste chist amaterizam i debilizam.Scenario je 0,ja o tome govorim.To shto je jedini sf u svemiru ove godine ne znachi da valja.Ako se tebi svidja ok,ne mora da se branish nikome ja samo iznosim stvari zbog kojih ne valja.
Jedino ako pod"znaju shta rade" podrazumevash da znaju do koje mere je prosechan gledalac retardiran pa koriste shemu"evo ti prazan papir,umisli shta ocesh i shepkulishi".

Sa druge strane,ja sam film shvatio na drugaciji nacin(moje licno misljenje),da su Vanzemaljci stvorili alien-a i shvatili da se jedino moze razviti u ljudskom telu,te su odabrali planetu,i sistemom zrtvovanja uz pomoc te crne stvari(koja opet deluje bas kao ono ulje sto curi i izjeda svoju cauru u dodiru sa vlagom) razgradili svoj dnk,pustili u vodu i stvorili zivot na zemlji. Zatim su vremenom,kroz periode oznacene u pecinama dolazili sa okruglim brodovima s vremena na vreme i posmatrali kako se razvija civilizacija,to jest koliko ljudi se razmnozavaju,sto su opet ljudi crtali na zidovima kad su ih videli na nebu,i kad su Vanzemaljci dobili zeljeni broj ljudi na zemlji,tad su odlucili da posalju svoje bojne brodove sa caurama(otud ih na hiljade) na zemlju,te da tu stvore tu super vojsku alien-a.
Onda sledi prica da se sve otrglo kontroli i da nikad nisu stigli na zemlju,sto ukazuje zasto je Vanzemaljac poludeo i pobio ih maltene sve i seo u brod ka zemlji,jer je shvatio da je proslo dosta vremena i da ljudi ima i vise nego dovoljno te da je sad pravi trenutak :-)

Inace,film je sranje...toliko sam ocekivao,tako malo dobio,na kraju,ako je to taj brod koji je pao nazad na tu planetu onaj iz prvog dela alien-a,gde je onda taj vanzemaljac koji je upravljao tim svemirskim brodom,jer je ovaj u prometeju izasao i ubijen od strane aliena,a u prvom delu on sedi za onim kao topom sa rupom u grudima cini mi se?(mada polozaj broda u prvom delu je bio vise u vazduhu ako se secam)

Totalno razocarenje,iako sam ljubitelj sf-a...te se slazem sa svim kritikama napisanim ovde povodom istoga!

Poslednja izmena:
Sa druge strane,ja sam film shvatio na drugaciji nacin(moje licno misljenje),da su Vanzemaljci stvorili alien-a i shvatili da se jedino moze razviti u ljudskom telu,te su odabrali planetu,i sistemom zrtvovanja uz pomoc te crne stvari(koja opet deluje bas kao ono ulje sto curi i izjeda svoju cauru u dodiru sa vlagom) razgradili svoj dnk,pustili u vodu i stvorili zivot na zemlji. Zatim su vremenom,kroz periode oznacene u pecinama dolazili sa okruglim brodovima s vremena na vreme i posmatrali kako se razvija civilizacija,to jest koliko ljudi se razmnozavaju,sto su opet ljudi crtali na zidovima kad su ih videli na nebu,i kad su Vanzemaljci dobili zeljeni broj ljudi na zemlji,tad su odlucili da posalju svoje bojne brodove sa caurama(otud ih na hiljade) na zemlju,te da tu stvore tu super vojsku alien-a.
Onda sledi prica da se sve otrglo kontroli i da nikad nisu stigli na zemlju,sto ukazuje zasto je Vanzemaljac poludeo i pobio ih maltene sve i seo u brod ka zemlji,jer je shvatio da je proslo dosta vremena i da ljudi ima i vise nego dovoljno te da je sad pravi trenutak :-)

Inace,film je sranje...toliko sam ocekivao,tako malo dobio,na kraju,ako je to taj brod koji je pao nazad na tu planetu onaj iz prvog dela alien-a,gde je onda taj vanzemaljac koji je upravljao tim svemirskim brodom,jer je ovaj u prometeju izasao i ubijen od strane aliena,a u prvom delu on sedi za onim kao topom sa rupom u grudima cini mi se?(mada polozaj broda u prvom delu je bio vise u vazduhu ako se secam)

Totalno razocarenje,iako sam ljubitelj sf-a...te se slazem sa svim kritikama napisanim ovde povodom istoga!

Objashnjenje je dobro-ljudi su samo uzgajana kultura da budu hrana za razvijanje bioloshkog oruzija-xenomorfa.Kamo srece da je film jasno ishao na to tvoje objashnjenje lol
A ovo tvoje pitanje jeste objashnjeno,jedna od retkih stvari..valjda po broju planete se zna da to nije planeta iz originalnog elijena nego neka druga.A kako ce ovu da povezu sa onom iz eliena treba kao da se vidi u daljim nastavcima.
Naravno,tvoje objashnjenje onda otvara pitanje koja je logika stvoriti zivot i chekati milijarde godina da on evoluira samo da bi uzgajio bioloshko oruzije :lol:

Poslednja izmena:
Do duse,prosle su godine od prvog dela,vidis,bolje da sam ga pogledao pre ovoga,pa da znam,nego ocekivao sam dobru radnju,pa namerno nisam hteo pogledati prvi deo,ne bi li me ovaj film bas podsetio na sve to,no nije :-)
Da,planeta je druga,sto znaci da je ovo jedna jako los uvod u sledeci jedan ili dva nastavka...
A sad,to za cekanje od milijardu godina,pa izgleda da nije tako trebalo da ispadne,verovatno par hiljada godina,sto njima kroz kapsule za san ne predstavlja puno,ali kad je sve poslo po zlu bas kad su trebali da dodju na zemlju....e tu treba svi da budemo zahvalni alien-u,jer da nije bilo njih,mi sad ovo ne bi pisali,bili bi odavno istrebljena vrsta :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Do duse,prosle su godine od prvog dela,vidis,bolje da sam ga pogledao pre ovoga,pa da znam,nego ocekivao sam dobru radnju,pa namerno nisam hteo pogledati prvi deo,ne bi li me ovaj film bas podsetio na sve to,no nije :-)
Da,planeta je druga,sto znaci da je ovo jedna jako los uvod u sledeci jedan ili dva nastavka...
A sad,to za cekanje od milijardu godina,pa izgleda da nije tako trebalo da ispadne,verovatno par hiljada godina,sto njima kroz kapsule za san ne predstavlja puno,ali kad je sve poslo po zlu bas kad su trebali da dodju na zemlju....e tu treba svi da budemo zahvalni alien-u,jer da nije bilo njih,mi sad ovo ne bi pisali,bili bi odavno istrebljena vrsta :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ne nisi izgleda pratio radnju(razumljivo):mrgreen:
Ti "invazioni" brodovi nisu hibernirali milijardu godina nego je hintovano da su pre 2000 godina trebali da krenu al doshlo do nekog zayeba.
A pocetak filma hintuje da je "zivot" na zemlji posadjen od strane inzinjera (da zanemarimo da u toj sceni pored vodopata vec postoji drvetje lol )
Po toj hronologiji jedini nachin da sve to ima smisla je da film propagira kreacionistichku teoriju da je svet stvoren pre 7 000 godina...shto po prikazu "nauchnika" i nije daleko od istine.

Ne nisi izgleda pratio radnju(razumljivo):mrgreen:
Ti "invazioni" brodovi nisu hibernirali milijardu godina nego je hintovano da su pre 2000 godina trebali da krenu al doshlo do nekog zayeba.
A pocetak filma hintuje da je "zivot" na zemlji posadjen od strane inzinjera (da zanemarimo da u toj sceni pored vodopata vec postoji drvetje lol )
Po toj hronologiji jedini nachin da sve to ima smisla je da film propagira kreacionistichku teoriju da je svet stvoren pre 7 000 godina...shto po prikazu "nauchnika" i nije daleko od istine.

Ala ti mrziš ovaj film :per:

:hahaha:

Shta cu kad sam takav...kad mi neshto nelogichno i glupo mora da dam sebi odushka i izrazim se. :mrgreen:
Eto vidish da sam chak i izreklamirao film (nesvesno) za novu publiku.

Cek bre sad,kako 7000god? :-)
Pa zar crtezi nisu stari 37.000god? :-D
E,a sad ono opet sto sam mozda pogrsno shvatio(a film je tako radjen da svako shvati drugacije)hahah a to je da su pri nastanku ljudi,to jest da bi stvorili coveka,tvorci pomesali DNK aliena sa ljudskim(crna stvar koju pije je alien-skog porekla) te na taj nacin u ljudima stvorili genetski okidac za razvoj pravog aliena,koji ceka da se alien iz caure nakaci na coveka,a potom iskoristi taj pritajeni gen da se izrodi u pravog aliena,jer na kraju filma vidimo da je Tvorac napadnut od strane aliena na kraju samo stvorio aliena sa covekolikim telom,jer je Tvorcev gen izgleda suvise cist za stvaranje super predatora,pa je tom logikom na onaj nacin morao da se posadi zivot,mesajuci gen aliena sa ljudskim radi stvaranja super oruzja,iako je logicno da tako napredna civilizacija je to mogla uraditi i prostije.
Da ga ebem,i ja mrzim ovaj film,jer je tako lose odradjen,a da se samo malo neko pozabavio oko sitnica,gluposti(a mogli su),film bi bio daleko bolji.

Cek bre sad,kako 7000god? :-)
Pa zar crtezi nisu stari 37.000god? :-D
E,a sad ono opet sto sam mozda pogrsno shvatio(a film je tako radjen da svako shvati drugacije)hahah a to je da su pri nastanku ljudi,to jest da bi stvorili coveka,tvorci pomesali DNK aliena sa ljudskim(crna stvar koju pije je alien-skog porekla) te na taj nacin u ljudima stvorili genetski okidac za razvoj pravog aliena,koji ceka da se alien iz caure nakaci na coveka,a potom iskoristi taj pritajeni gen da se izrodi u pravog aliena,jer na kraju filma vidimo da je Tvorac napadnut od strane aliena na kraju samo stvorio aliena sa covekolikim telom,jer je Tvorcev gen izgleda suvise cist za stvaranje super predatora,pa je tom logikom na onaj nacin morao da se posadi zivot,mesajuci gen aliena sa ljudskim radi stvaranja super oruzja,iako je logicno da tako napredna civilizacija je to mogla uraditi i prostije.
Da ga ebem,i ja mrzim ovaj film,jer je tako lose odradjen,a da se samo malo neko pozabavio oko sitnica,gluposti(a mogli su),film bi bio daleko bolji.

You got me there lol
Izgleda da su u pecini u shkotskoj one slike stare 15 000 godina il tako neshto
Ja sam mislio na kreacionistichku teoriju,da mozda film ide tom linijom jer po kreacionistima( i bibliji?) svet je stvoren pre nekih 7 000 i kusur godina
Ako nije tako opet nije jasno koliko daleko datira u proshlost prva scena iz filma-ako je po darvinu(zazmurimo da ima drveca lol) i da je to trenutak"posejanja" svog zivota na zemlji,onda nema jebano nikakvog smisla chekati par milijardi godina da prve amebe evoluiraju do choveka
Ko zna mozda ubace putovanje kroz vreme u sledeci nastavak pa su inzenjeri u stvari putnici kroz vreme:hahaha:

Vi ljudi ste jako ,jako nezahvalni
Umesto da placete od srece sto ste zivi iz sale pobegli ,vi se jos prisecate i rekonstruisete svoju svesnu/nesvesnu agoniju satkanu u onih bogohulnih 2 sata
Pandemonijum...

Vala mi se zgadio i Alien i hvalospevi u njegovu čast,a besmislena kritika jednog novog,solidnog filma.:mrgreen: Nezavisno od toga što je za Alien snimljeno još tri nepotrebna nastavaka i što je i sam Alien bio teška komercijala svog vremena , uvek sam više volio filmove u kojima pobeđuje čovek ,a ne neko ljigavo reptilsko biće iz svemira .Filmove kao što je Predator u kojem je čak i negativac simpatičan,svakako simpatičniji od neke poluzmije,poluguštera,poluhumanoida :hahaha: Skinuh nedavno prvi Alien iz 1979. i film zaudara na naftalin.

I ja dajem Prometeju 8. Pružio mi je dva sata odlične zabave.

Poslednja izmena:

ako je to taj brod koji je pao nazad na tu planetu onaj iz prvog dela alien-a,gde je onda taj vanzemaljac koji je upravljao tim svemirskim brodom,jer je ovaj u prometeju izasao i ubijen od strane aliena,a u prvom delu on sedi za onim kao topom sa rupom u grudima cini mi se?(!
nije isti brod.razlicite planete,nije isti space jockey...inache,nije ti losha teorija :) svidja mi se.film je masovno popljuvan,rekao bih zbog previshe ocekivanja,nevidjenog marketinga koji je pratio film,prequel-a aliena,ridli skota...ja sam zadovoljan izashao iz stera-premijerno kod nas bio 6juna,pretpremijera 4 dana ranije.ok,film je daleko od savrsenog,glumu necu pominjat,kao ni too much scene-heftalica ;) ali je opet ponudio nesto novo,neku drugu prichu.govorim o alien filmovima (ne 8putnik franshizi :) ) jer kad vidim sta se sve snima danas,i kakvih failova ima,prometej mi je ispao fenomenalan.eo recimo ovaj:
http://www.imdb.com/title/tt1093357/
ovo je losh film,a stavljat prometeja u isti rang sa njim i slicnim,je stvarno glupo,maliciozno,nepromisljeno...no ajde,da se ne ponavlja ona fraza o misljenjima...ima rupa u scenariju,ima loshe glume,ima zbrzanih scena,ima totalno neshvatljivih stvari-ponasanje clanova posade pri prvom susretu ljudske vrste sa nepoznatim,ali ako je vec sigurno da cemo gledati nastavak-e,onda je to ok sto su ostavili neke stvari neobjasnjene.neko je ocekivao horor,ljudi moji ako vam se gleda horor uzmite tvin piks pa se istraumirajte,ja nikakav horor nijesam ni ocekivao ni zelio.htio sam misteriju-dobio sam je!hvala!e ne znam za 3d.meni je manje vishe bilo mutno,mislio sam da je do mog slabog vida ali nije,jer je isti utisak stekla i ekipa koja je gledala film sa mnom,a i brojni ljudi koji su bili na premijeri,sto ce bit to,ne znam a i ne zanima me,svakako cu ga opet odgledat,ali neki mkv rip.pozdrav,i ne sjekirajte se mnogo oko filmova,to je samo zabava...

I ja :)
Meni se film dopao. 3D je isto dobro odradjen i ima smisla, prica mi je bila zanimljiva. Naravno nije ni blizu Alien-a, ali je dobar.
Od mene 8/10.

Ma kako moze da ti se dopadne? :-)
Prvo ljudi koji putuju ne znajuci gde,koji jedni druge prvi put vide? Mislim,kako neko moze da krene na put od ko zna koliko miliona koilometara od zemlje a da ne zna gde ide? Naucna fantastika je ok za ono sto ne znamo,ali ljudski um,pa to znamo i vise nego dovoljno.. :-)
Drugo,dvojica vodica koji su tu da vode grupu se izgube,a grupa bez njih opusteno izadje,pa jos ta dvojica,najveci plasljivci,koji se boje svoje senka,od jednom prilaze nepoznatom bicu,i opusteno ga dodiruju,iako je ovo zauzelo odbrambeni stav,i stav napada? :-) Aaaaa...neke gluposti tako upropaste film...
A da ne pricamo o metalnoj heftalici,koja zahefta stomak...pa pored toliko SF-a,i specijalnih efekata,tih 5-6sec se moglo napraviti da je laserom sprzi,spoji,nekim lepkom organskog jedinjenja zalepi ranu da vec kad trci posle deluje kud i kamo logicno..
Pa da sam gledao parodiju na prometeja,i da je u nekoj sceni heftalica zaheftala satomak bilo bi ok,na mestu,ali u takvom zanru...
Ocena,od mene 4/10 :-P

Ma kako moze da ti se dopadne? :-)
Prvo ljudi koji putuju ne znajuci gde,koji jedni druge prvi put vide? Mislim,kako neko moze da krene na put od ko zna koliko miliona koilometara od zemlje a da ne zna gde ide? Naucna fantastika je ok za ono sto ne znamo,ali ljudski um,pa to znamo i vise nego dovoljno.. :-)

Znaju gde idu, ali ne znaju tačno zbog kojeg posla su unajmljeni.Pored toga verovatno su odlično plaćeni za taj posao, čim ih ne zanima šta će konkretno raditi.Što se može naslutiti iz scene kada

Jedan od likova nakon buđenja iz hibernacije prilazi drugom da proćaskaju,a ovaj mu kaže -čuj nemoj da se ljutiš,ali ja nisam proveo dve godine u hibernaciji da sklapam prijateljstva nego radi novca.

Drugo,dvojica vodica koji su tu da vode grupu se izgube,a grupa bez njih opusteno izadje,pa jos ta dvojica,najveci plasljivci,koji se boje svoje senka,od jednom prilaze nepoznatom bicu,i opusteno ga dodiruju,iako je ovo zauzelo odbrambeni stav,i stav napada? :-) Aaaaa...neke gluposti tako upropaste film......

Klasičan filmski geg u takvom tipu filmova gde sledi

Eliminacija jednog po jednog učesnika u igri.Na foru deset malih crnaca.U svim takvim surviving filmovima prvo gine neki idiot u ovom slučaju par idiota,koji su odmah i zamišljeni scenariom da zaginu prvi i to na neki glup i komičan način.To je i razlog zašto su izabrana dva glumca koji ne uzgledaju snažno ni opasno i koji su plašljivci .Da bi geg bio još jači jedan od njih kuka na glas - ja sam ovde došao da istražujem minerale a ne da se bavim arheologijom,pa onda dodatno idu one scene gde oni idu smušeno kroz lavirint kad zovu brod za savete,dok ih onaj crnja kapetan broda zajebava.A vrhunac gega je upravo ta scena kada lik,biolog, mazi kreaturu.Siguran sam da je svakom od gledaoca u bisokopskoj sali bilo jasno ko će prvi da strada,sudeći po smehu koji sam čuo oko sebe.:hahaha:

Poslednja izmena:
Posebno razmatranje zaslužuju dve stavke u ovom filmu a to su android David,najupečatljiviji karakter u filmu, kao i filmska muzika.

U Prometeju glavni junak nije naučnica lekar Elizabet Šou,koju glumi Naomi Repas.Snaga filmskog karaktera Elizabet Šou,ne može da se meri sa karakterom poručnice Ripli u glumi Sigurni Viver.Još manje je to njen dečko.Glavni junak je David-8 android osme generacije.David je klasičan šekspirovski Jago,spletkaroš koji inicira sve akcije zamaskiran u fantastičnu masku androida.Maska je odlična jer android nije ljudsko biće, tako da je najmanje sumnjiv,pri tom ima pristup svemu u svemirskom brodu,a u isto vreme budući da nema emocija, iako kroz ceo filmzapravo pokazuje emocije, njegovi postupci su prividno paradoksalni i samim tim odličan uvod u neku novu zagonetnu situaciju ili neočekivan obrt.

Tokom filma njegova uloga se bitno menja od bezličnog karaktera koji na početku nadzire brod i njegove putnike,preko podmuklog spletkaroša, sve do kraja kada ponovo ulazi u igru, ali sada u vidu saveznika i savetodavca.To je moguće zato što pobednik u bitci,jer film je jedna velika bitka za preživljavanje iako junaci u filmu toga nisu svesni,u ovom slučaju Elizabet Šou može da odluči šta će učiniti sa poraženom stranom.Pobednik može da bude i milostiv ili da poštedi negativca iz koristi.Što Elizabet i radi.David je i dalje koristan.Drugi razlog je to što on mašina bez emocija,a niko ne može da se ljuti na mašinu, a najviše zato što je u međuvremenu postao bezopasan.Time što nema emocije i što je zapravo po svom karakteru pakosno dete on može da bude pošteđen, za razliku od Šekspirovog Jagoa koji ne može ostati u životu.Pored toga Jago je krivac za stradanje dobrih ljudi, dok je David doprineo uništenju posade sačinjene od likova slabog morala.

Uloga Davida je tako velika da film bez njega nije moguć.Android iz Aliena je tu samo da napravi početni haos,posle kojeg na scenu stupa poručnica Ripli.U Prometeju android David je sveprisutan,kao zao duh koji se nadvija nad brodom.:mrgreen:

Filmska muzika je podjednako zanimljiva,naročito glavna melodija.

Koja je po svom smislu i svrsi identična kompoziciji iz Kjubrikove Odiseje 2001. Tako je govorio Zaratrustra,Johana Štrausa.Obe melodije imaju epsku dimenziju,jer se radi o činu stvaranju.Razlika je što melodija u Prometeju ima obećavajući ton u sebi i uvek se pojavljuje u filmu kad i Inžinjeri ili njihovi ostaci i tehnologija na dalekoj planeti.Jer cela početna priča je priča o nadi o susretu sa sopstvenim Tvorcima.Koja se naglo menja kada se jedini preostali Inžinjer budi.Mislim da je to i najstrašniji deo film,a ne scene sa vanzemaljskim bićem.Taj nagli prelaz iz Tvorca koji drži ključeve zagonetke u vojnika koji je poslat da namerom da uništi. Tada i muzika poprima drugačiju melodiju.:lol:
Bio sam zadivljen načinom na koji je Ridli Skot dobro kombinovao muziku sa filmskom pričom,kao i izborom muzike uz različite filmske scene.
Verovatno je i zato jedan od najplaćenijih filmskih režisera na planetarnom nivou.

(Kad spomenuh Kjubrika, pitam se da li je taj čovek ikada shvatio da je svojom Odisejom stvorio najbolji kreacionistički film XX veka.I da je ta osoba ateističkog opredeljenja svojim filmom daleko više usadila ideju o Tvorcu ljudima u svest, na globalnom nivou,negoli ijedan drugi film sa striktnom pobožnom tematikom u celoj istoriji filma ! :hahaha:
Ipak mislim da će njegove stvarne religiozne ideje ostati enigma. )

Iz istog razloga Kjubrikova muzika je svečanija i ozbiljnija.Jer Tvorci u Prometeju su i sami ljudi.Niko ne zna ko je njih stvorio,a što je najvažnije i sami su smrtni.Tvorac u Odiseji je zagonetni monolit,nepoznate starosti,nepoznatih namera i nepoznatog porekla, koji pri tom nije smrtan.

Jedan choek na internetu lepo napisa neshto tipa,parafraziram"mene plashi koliko mnogo ljudi se dopao ovaj film,to samo pokazuje da neshto debelo nije dobro u globalnom drushtvu danas"
plan 9 bi danas verovatno proshao kao ok zaplet sa loshim efektima i uzasnom realizacijom

Back