Prometej

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
103.604
600_prometheus-prom-007_rgb1.jpg

Prequel Tudjina i film koji bi trebalo da izmedju ostalog i objasni porijeklo tog stvora, iz ruku upravo Ridlija Skota koji je prvi film iz tog serijala i rezirao 1979. godine.

Utisci?

- 2 arheologa koji gledaju slike u pecini na zemlji i iz toga doju do zakljuchka da su kreacionisti u pravu (i to njihovo uverenje je dovoljan dokaz da se krene u misiju)
- geolog koji hi-tech srpavama skenira unutrashnjost vanzemaljske pecine ali se posle i pored toga izgubi u njoj
- biolog koji oce da pomazi nepoznato stvorenje koje je ochigledno u stavu za napad (btw. obojica izgledaju i ponashaju se ne ko nauchnici nego ko dva blouka ispala iz trejnspotinga)
- ljudi koji idu na misiju koja podrazumeva 2 godine hibernacije a upoznaju se tek nakon budjenja posle 2 godine
- zena koja sama sebi izvrshi carski rez i zashije se heftalicama 5 minuta kasnije trchi skache i izvodi svakojake akrobacije
- vanzemaljski dnk koji je 100% istovetan ljudskom( shto je nemoguce jer bilo koja dva bitja nemaju identichan dnk lanac )
- veliki vanzemaljski spejship koji padne na zemlju i kotrlja se ko dzinovska krofna spljashti zenu koja bezi U NAZAD jer jadna nije skapirala da kad se neshto kotrlja ka tebi velikom brzinom logichno ga je izbetji ako krenesh U STRANU
- android koji nauchi da GOVORI vanzemaljski jezik CHITAJUCI ga(fonetski nemoguce)
- sastav vazduha na vanzemaljskoj planeti koji je moguce disati ali nauchnici ochigledno nisu dobro obaveshteni
- svemirski brod koji bez skeniranja sleti bash u blizini venzemaljskih gradjevina
- zena kojoj ostalo 2 minuta vazduha u kacigi pretrchi par kilometara za to vreme da dodje do bezbednog mesta (nakon shto je sama sebi izvrshila vec pomenuti carski rez

Moj krajnji utisak je da je chika Ridli star chovek koji treba da se okane filmova i chuva unuka Marka.

- 2 arheologa koji gledaju slike u pecini na zemlji i iz toga doju do zakljuchka da su kreacionisti u pravu (i to njihovo uverenje je dovoljan dokaz da se krene u misiju)
- geolog koji hi-tech srpavama skenira unutrashnjost vanzemaljske pecine ali se posle i pored toga izgubi u njoj
- biolog koji oce da pomazi nepoznato stvorenje koje je ochigledno u stavu za napad (btw. obojica izgledaju i ponashaju se ne ko nauchnici nego ko dva blouka ispala iz trejnspotinga)
- ljudi koji idu na misiju koja podrazumeva 2 godine hibernacije a upoznaju se tek nakon budjenja posle 2 godine
- zena koja sama sebi izvrshi carski rez i zashije se heftalicama 5 minuta kasnije trchi skache i izvodi svakojake akrobacije
- vanzemaljski dnk koji je 100% istovetan ljudskom( shto je nemoguce jer bilo koja dva bitja nemaju identichan dnk lanac )
- veliki vanzemaljski spejship koji padne na zemlju i kotrlja se ko dzinovska krofna spljashti zenu koja bezi U NAZAD jer jadna nije skapirala da kad se neshto kotrlja ka tebi velikom brzinom logichno ga je izbetji ako krenesh U STRANU
- android koji nauchi da GOVORI vanzemaljski jezik CHITAJUCI ga(fonetski nemoguce)
- sastav vazduha na vanzemaljskoj planeti koji je moguce disati ali nauchnici ochigledno nisu dobro obaveshteni
- svemirski brod koji bez skeniranja sleti bash u blizini venzemaljskih gradjevina
- zena kojoj ostalo 2 minuta vazduha u kacigi pretrchi par kilometara za to vreme da dodje do bezbednog mesta (nakon shto je sama sebi izvrshila vec pomenuti carski rez

Moj krajnji utisak je da je chika Ridli star chovek koji treba da se okane filmova i chuva unuka Marka.

Pa ti nama preprica ceo film, sad ga ne vredi ni gledati.
Mene drugar ubedio kako je to dobar film, kome sad verovati?

film je ok za prosecnog gledaoca. oni koji ce da analiziraju i da zagrebu po povrsini a fanovi su aliena neka ga pogledaju kako bi resili nedoumice oko njegovog porekla.
meni se cini da se htelo reci sve odjednom, pa se tema nekako gubi i postaje haoticna. nista nije akcentovano vec je sve zbuckano sa zeljom da se ponudi sve, a na kraju se dobila neslana supa. naravno to ce zasmetati samo gurmanima :lol:
meni je najnebulozniji deo bio onaj sa mazenjem one vanzemaljske zmije, gliste, crva. a pre toga su se zivi usrali zbog pronalaska vanzemaljskih ostataka a onda bezbrizno maze i tepaju zivom vanzemaljskom bicu kao da je kuce koje im je prislo na ulici. nelogicno.
a sta kazete na dizajn aliena koji je se na kraju "rodio"?

da dodam jos...taj rasplet oko porekla aliena je dosta nejasan. ostaje nedoreceno odakle oni predmeti koje je android prokrijumcario. poreklo toga se ne zna tako da misteija oko aiena i nije bas razresena. mozda u nekom od nastavaka? :lol:

A da ne pominjemo koliko je scena i ideja maznuto iz filma alien i aliens:
1.Android u Prometeju je isti kao android Bishop u aliens-ima (čak i jedan i drugi ostaju bez tela i funkcioniše im samo glava)
2. Alien koji se razvija u utobi žrtve i koji iskače odatle.
3. Vertikalne čaure u kojima je organski oblik
4. još milion drugih sitnica

Nije ni sve tako loše i crno u filmu....... Dizajn i izgled svemirskog broda spolja i iznutra je vrhunski odrađen. Hi - teck sprave za skeniranje unutrašnjosti objekata su dobra ideja. Slika vodopada na početku filma je vrhunski 3d odrađena...... Ideja za film je u suštini dobra, ali je glupo realizovana i razrađena u detaljima.... Posebno smeta što priča nije zaokružena već su vrata široko otvorena za drugi deo........

A da ne pominjemo koliko je scena i ideja maznuto iz filma alien i aliens:
1.Android u Prometeju je isti kao android Bishop u aliens-ima (čak i jedan i drugi ostaju bez tela i funkcioniše im samo glava)
2. Alien koji se razvija u utobi žrtve i koji iskače odatle.
3. Vertikalne čaure u kojima je organski oblik
4. još milion drugih sitnica

Nije ni sve tako loše i crno u filmu....... Dizajn i izgled svemirskog broda spolja i iznutra je vrhunski odrađen. Hi - teck sprave za skeniranje unutrašnjosti objekata su dobra ideja. Slika vodopada na početku filma je vrhunski 3d odrađena...... Ideja za film je u suštini dobra, ali je glupo realizovana i razrađena u detaljima.... Posebno smeta što priča nije zaokružena već su vrata široko otvorena za drugi deo........

Da sam hteo da gledam retardiran cgi fest gledao bi ponovo avatar.
Ovo se reklamira kao neki fol"intelektualni" sf a nema ni i od intelekta.
Ja sam samo naveo nauchni deo i kako je amaterski odradjen ko da nisu imali para da angazuju ljude koji ce onom s iz sf dati kakav takav kredibilitet
Ideja filma je tipichno za Ridlija pokradena,on je u stvari plagirao "Misija na Marsu" Brajana De Palme
Isto tako je Nebesko Kraljevstvo plagijat Pepeo i krv ili tako neshto evropska koprodoukcija o krstashima
Ili Gladijator plagijat Pad Rimskog Carstva
A u to da ni jedno pitanje koje film postavlja nije odgovoreno nisam hteo ni da ulazim..nekako sam to i ochekivao(zashto su elijeni hteli da nas unishte ako su nas napravili,shta im se desilo pa nije krenula invazija..itd.)

Da sam hteo da gledam retardiran cgi fest gledao bi ponovo avatar.
Ovo se reklamira kao neki fol"intelektualni" sf a nema ni i od intelekta.
Ja sam samo naveo nauchni deo i kako je amaterski odradjen ko da nisu imali para da angazuju ljude koji ce onom s iz sf dati kakav takav kredibilitet
Ideja filma je tipichno za Ridlija pokradena,on je u stvari plagirao "Misija na Marsu" Brajana De Palme
Isto tako je Nebesko Kraljevstvo plagijat Pepeo i krv ili tako neshto evropska koprodoukcija o krstashima
Ili Gladijator plagijat Pad Rimskog Carstva

A u to da ni jedno pitanje koje film postavlja nije odgovoreno nisam hteo ni da ulazim..nekako sam to i ochekivao(zashto su elijeni hteli da nas unishte ako su nas napravili,shta im se desilo pa nije krenula invazija..itd.)

Ridli Skot se angažuje kada se u neki film ulaže mnogo novca ,i kada film ne sme da postane ekonmski fijasko.Na tom planu on je zaista odličan režiser.Najbolji primer su upravo navedeni originalni filmovi,kojih se seća daleko manji broj ljudi,dok su Ridlijevi plagijati svi odreda kultni filmovi za koje zna svako.
Daleko gori u tom pogledu je Džejms Kameron koji je u toliko meri postao zanatski režiser,kojeg sada zovu isključivo kao siguricu koja neće omanuti -Titanic,Avatar.Kakva bedna sudbina. Filmovi Ridlija Skota bar imaju neki autentični pečat.
Zato od majstora za horor film volim starog dobrog Džona Karpentera.Sveobuhvati i samosvojni režiser .Sam režira,sam piše scenario a po potrebi i stvara muziku za svoje filmove,a uz to zna i da glumi.:lol:

Ridli Skot se angažuje kada se u neki film ulaže mnogo novca ,i kada film ne sme da postane ekonmski fijasko.Na tom planu on je zaista odličan režiser.Najbolji primer su upravo navedeni originalni filmovi,kojih se seća daleko manji broj ljudi,dok su Ridlijevi plagijati svi odreda kultni filmovi za koje zna svako.
Daleko gori u tom pogledu je Džejms Kameron koji je u toliko meri postao zanatski režiser,kojeg sada zovu isključivo kao siguricu koja neće omanuti -Titanic,Avatar.Kakva bedna sudbina. Filmovi Ridlija Skota bar imaju neki autentični pečat.
Zato od majstora za horor film volim starog dobrog Džona Karpentera.Sveobuhvati i samosvojni režiser .Sam režira,sam piše scenario a po potrebi i stvara muziku za svoje filmove,a uz to zna i da glumi.:lol:

Pa poenta je upravo u tome da su svi filmovi koje plagira neuporedivo kvalitetniji i bolji od njegovih plagijata.
Chak i De Palmin SF koga Prometej kopira skoro u svemu ( Marsovci/Inzinjeri posadili dnk na zemlju pre mnogo miliona godina,peshchana oluja...glavni protagonista na kraju odlazi elijenskim brodom u potrazi za daljim odgovorima..sve identichno u oba filma)..znachi chak i taj De Palmin film koji se smatran uzasnim ima postavljena pitanja i odgovore.Ovo ima samo pitanja i u svakom smislu siromashniji film..sem cgi.I kako je onda ovo genijalno a ono drugo fail?
I sva neka "ideologija" iza Prometeja je tako plitka trenutno aktuelna popularna fikcija o Anunakijma,Nibiru,Planeti x...missim..ja ne znam ispod kog kamena zive ljudi koji za sve to nikad pre nisu chuli do sada pa im to originalno :lol:
Mada i sve to po strani da scenario drzi vodu i nema rupa u zapletu,da ne degradira nauku u sf-u na nivo nauke u sf-u 50-tih bio bi prosechan zaboravan sf.Ovako je blamaza tesha.
Missim kad je razlog za odlazak na tu planetu,celu misiju bukvalno to shto su u pecinama videli slike na kojima chichaglishe pokazuju u nebo...i eto chicha glishe i u egiptu i shkotskoj i mesopotamiji isto pokazuju...i to je to epohalno otkrice wauuu :lol:Zar je toliko tehsko bilo smisliti neki kolko tolko nauchni "putokaz,trag" shta god sa zemlje shto bi ih tamo odvelo jer ovo je ko da dete od 10 godina smishljalo zaplet :lol:

...i eto chicha glishe i u egiptu i shkotskoj i mesopotamiji isto pokazuju...i to je to epohalno otkrice wauuu :lol:Zar je toliko tehsko bilo smisliti neki kolko tolko nauchni "putokaz,trag" shta god sa zemlje shto bi ih tamo odvelo jer ovo je ko da dete od 10 godina smishljalo zaplet :lol:

To je maznuto iz Alien versus Predator :lol:

Na pitanje organizatora pohoda u Alien vs. Predator,koja od poznatih piramida-egipatska,kamboždanska ili astečka najviše odgvara novotkrivenoj piramidi ,naučnik areholog odgovara ,da se u piramidi nalaze odlike sve tri piramide, i da je možda u pitanju najstarija piramida( satrija i od bosanske ,a podjednako duboko ukopana u zemlju ).

Iako sam uživao u Prometeju u moru loših 3D filmova izdatih ove i prošle godine godine,Prometej je dobar film i pravo osveženje,cela greška je u tome što kako reče Zlatna Iris,mi imamo posla sa filmom koji je od samog početka zamišljen da bude nasprosto uvod u novi film .Koji će izaći najverovatnije iduće godine i u kojem će nam se šire objasniti sve te nedoumice.A posle drugog verovatno sledi i treći u kojem ćemo zaista saznati celu priču.:lol:

Vizualno film izgleda strahovito dobro,čista desetka,niti jednog trenutka ne pomislih ovo je lažno iliti sve je CGI.
Zvučna podloga fenomenalna.

Režija neprimjetno bezvezna,nema pohvale koju joj možeš,dati ali ni pokuditi,onako kilava 3_ica.
Scenarij je jebena katastrofa,očito scenaristi nisu baš na ti sa prirodnim znanostima,nego nemaju
blage o bilo kakvoj znanosti,rigalo mi se kada se alien ship koturao, ili kada alien naraste
cistom konverzijom energije u masu.

Nažalost scenaristi ne znaju ni što bi s likovima,jedini koji imaju osobnost najebu i zaginu usranim
smrtima,poždere ih zlo crno ulje.

Tko je negativac u filmu ***??Crno ulje,alieni iz crne lokve,Veyland,implantirani alien,David,kingkong,
pitanje je sad.
O Davidu bi mogao danima,ali se naživciram mucho,još jedna potvrda da scenirsti blage
nemaju o modernoj nanotehnologiji i robotici.

130 miliona dolara je utučeno u film koji smatram najvećim smećem koje odgledah.

Ako bi netko mogao objasniti vezu prve scene u filmu sa bilo čime bi bi zahvalan.

.....

Ako bi netko mogao objasniti vezu prve scene u filmu sa bilo čime bi bi zahvalan.

Nije moje objašnjenje,ali našao sam na jednom odličnom blogu.I mene je zanimala ta scena.

http://blog.khanneasuntzu.com/?p=3380

Mislim da je objašnjenje najpribližnije zamisli filma.Čitao sam i druga objašnjenja ,ali ovo mi se posebno dopalo.

Ukratko ,jedan od Inžinjera guta snažan otrov,koji dovodi do dezintegracije njegovog tela na DNK ,od kojeg nastaje život na planeti Zemlji

Nije moje objašnjenje,ali našao sam na jednom odličnom blogu.I mene je zanimala ta scena.

http://blog.khanneasuntzu.com/?p=3380

Mislim da je objašnjenje najpribližnije zamisli filma.Čitao sam i druga objašnjenja ,ali ovo mi se posebno dopalo.

Ukratko ,jedan od Inžinjera guta snažan otrov,koji dovodi do dezintegracije njegovog tela na DNK ,od kojeg nastaje život na planeti Zemlji

ok to nam je jasno daaaaaa :roll: ali zasto je popio otrov. jel on dobrovoljna zrtva? ciji je onaj brod iznad njega?

malo me nervira kad urade film nejasno pa si prinudjen da guglas objasnjenja.
to se redovno dogadjalo u Lost-u.. koliko gledas seriju, toliko si prinudjen da pratis diskusije na netu da bi povezao radnju/vreme/ljude/simboliku..

malo me nervira kad urade film nejasno pa si prinudjen da guglas objasnjenja.
to se redovno dogadjalo u Lost-u.. koliko gledas seriju, toliko si prinudjen da pratis diskusije na netu da bi povezao radnju/vreme/ljude/simboliku..

Mislim da je to bespotrebno; oko Prometeja je sve jasno - a za ono sto nije jasno, Google nema nikakav odgovor jer ni ne treba da bude jasno...

Nije ovo kao da je neka serija sa gomilu tragova postavljenih po internetu i putem drugih medija.

ok to nam je jasno daaaaaa :roll: ali zasto je popio otrov. jel on dobrovoljna zrtva? ciji je onaj brod iznad njega?

To ćemo videti 2013.:mrgreen:

Naravno da je na dobrovoljnoj osnovi.Sam način na koji ispija otrov je izrazito ritualan.Nosi plašt,koji podseća na svešteničku odeću,iza njega se nalazi stariji Inžinjer,koji sudeći po ukrasima koje nosi ima ulogu neke vrste prvosveštenika.Odeću skida sasvim smireno i isto tako ispija otrov.Cela atmosfera je izrazito svečana.U pitanju je sveti čin u stvaranju nečeg novog.

prometheus-bts-engineer1.jpg

32463_1339521408_1339521399_prometheus-engineer-0682012-203343.jpg

To ćemo videti 2013.:mrgreen:

Naravno da je na dobrovoljnoj osnovi.Sam način na koji ispija otrov je izrazito ritualan.Nosi plašt,koji podseća na svešteničku odeću,iza njega se nalazi stariji Inžinjer,koji sudeći po ukrasima koje nosi ima ulogu neke vrste prvosveštenika.Odeću skida sasvim smireno i isto tako ispija otrov.Cela atmosfera je izrazito svečana.U pitanju je sveti čin u stvaranju nečeg novog.

prometheus-bts-engineer1.jpg

32463_1339521408_1339521399_prometheus-engineer-0682012-203343.jpg

Logicno bi bilo da je osudjenik na smrt, te da je to neka vrsta ritualnog smaknuca - mozda oni veruju u to da se gresi mogu iskupiti ponovnim zivotom, pa tako kada je ovaj izvrsio ritualno samoubistvo, rodio se novi zivot na jednoj planeti?

ala lupetam...

Back