Evo ja sam danas doneo odluku da više ne kukam, ne žalim se ( vezano za bilo šta u životu ) isl! Primetio sam da u poslednje vreme to dosta radim. Već sam obavestio par prijatelja da me opomenu ako se opet vratim na stare staze.

Neka ovo bude trening volje, pa da vidimo da li ću da izdržim i da li će to dovesti do pozitivnih promena u mom životu. Jer treba krenuti od ''malih'' stvari...
Jeste li nekada i sami odlučili nešto slično? Ili da to počnete sa ovom temom.

Pa da vidimo ko će da izdrži...

Svaki pokušaj promene u psihološkom smislu je pozitivan.
A da li si ikada pomislio, kad već želiš da se baviš sobom, da počneš govoriti sa 'Da' umesto sa 'Ne'.
Jer možeš misliti na dva načina, negativno i pozitivno.
Negativno mišljenje počinje sa poricanjem, sa 'NE'.
Posmatraj se. Kada se nešto kaže, koji je tvoj prvi reaktivni osećaj koji se u tebi rađa - 'NE' ili 'DA'?
U devedeset i devet posto slučajeva u tebi se rađa 'NE'.
Čak i za nevažne stvari, kada nije potrebno reagovati sa 'NE', javlja se 'NE'. Opiranje svemu i svačemu jača naš ego.
Na primer, dete pita svog roditelja, ''Mogu li se igrati vani?'' , roditelj odmah kaže ''NE!''
Roditelj možda uopšte nije svestan da govori 'NE'. Čini se da je, 'NE' temeljni stav.
Zašto? – jer sa 'NE' se osećaš kao da si neko.
Roditelj kaže 'NE', dete se negira, detetov ego je povređen dok je roditeljski ego ispunjen.
'NE' je ispunjavanje ega: to je hrana za ego; zato se vežbamo govoreći 'NE'.
Reći ''DA'' čini te inferiornim: čini ti se da si nekomu podređen; da si niko.
Ali 'DA' je metoda nadilaženja ega i otkrivanja sebe. 'NE' je ojačavanje ega; 'DA' ga uništava.
Dakle, vidi prvo ako možeš reći ''DA''.
Ako ne možeš reći ''DA'', ako je nemoguće reći ''DA'', samo onda reci ''NE''.
Probaj govoriti ''DA''. Obaveži se, kao što si se obavezao da ne kukaš, da ćeš kroz dvadeset i četiri sata u bilo kojoj situaciji započeti s ''DA''.
I samo promatraj kakvo će ti to doneti opuštanje. Ispravno misliti znači misliti sa 'DA'!
To ne znači da ne možeš koristiti 'NE'; to samo znači početi s 'DA'.
Ispravno misliti samo znači misliti dobrohotno, otvorenog uma, s pozitivnim umom.
Probaj, nije loše za promenu počinjati da misliš sa 'Da', pa nam javi da li primećuješ nekakve promene...