Promena uverenja

Bas sam tu knjigu i ja procito,al ozbiljno :).Jesi ti citala "skrivena istorija jezuita" tako nekako se zove, druga neka isto poznata knjiga?

Znam za tu knjigu...mislim da je nisam citala.

Uglavnom, zastrasujuce je to -sto se ti ljudi kriju,
i u stanju su da glume 20,30,40 godina.... na poslu, u porodici.

A da imaju svoje misli i ciljeve,i misiju koja je vec dogovorena.

Uvlace se u institucije, i niko ne zna da su jezuiti, i kako manipulisu sa okolinom.

Koliko mislite da je iskrena promena uverenja i šta zapravo može da izazove istinsku promenu?
Uvek me je fasciniralo kako ljudi koji su do juče verovali u jedno, , uskoro počinju da se kunu u nešto sasvim drugo, uglavnom nespojivo sa prethodnim.
Mislim na stav i ponašanje u životu uopšte

mislim da moze al izuzetno tesko..a ti sto svaki dan menjaju misljenje nikad ga se cvrsto nisu ni drzali..imas ljude koji veruju u nesto ali nikad dublje nisu filozofirali po tom pitanju,a imas i one koji se priklanjaju masi..
neko ko stvarno veruje u nesto ce tesko da promeni stavove i za to mu treba debeli razlog..

Koliko mislite da je iskrena promena uverenja i šta zapravo može da izazove istinsku promenu?
Uvek me je fasciniralo kako ljudi koji su do juče verovali u jedno, , uskoro počinju da se kunu u nešto sasvim drugo, uglavnom nespojivo sa prethodnim.
Stručnjaci kažu da ljudi u proseku na osam godina preispituju i revidiraju svoje stavove.
To je i normalno. Nenormalno je da neko sa 20 godina ima iste stavove 20 godina kasnije ili 40 godina kasnije (teba da sazreva, da oseti život, da ga strefe problemi.....)

Pa ljudi su skloni predrasudama, odnosno biološki predispozicionirani, s tim da neki uvide neispravnost svojih uverenja, i promene ga. Čak štaviše, važi i potpuno obrnuto, gde se ljudi odreknu ispravnih stavova i uverenja, i počnu da budale...

samo budala misli da se ne menja...evolucija ljudskog mišljenja pa i vrlo krivudava evolucija sa vraćanjem unazad je normalan fenomen

ono o čemu ti pričaš je mislim drugi fenomen - ljudi koji prihvataju tuđa mišljenja (uverenja koja dolaze od raznih autoriteta), pa ih onda odbace i zamene za nova tuđa mišljenja...

to su sledbenici ideologija, religija novog doba, političkih partija, modnih trendova....

jedan od uzroka takvog ponašanja može biti npr. konformizam, ali i želja da se bude u grupi ljudi koja se opaža kao po nečemu više vredna od drugih....što se političkih partija tiče prevrtači su često i neko ko to radi iz interesa...

Poslednja izmena:

sjajno je imati jedan takav duh sposoban da putuje u razlicite ambijente i da ih, opet mnogostruko spoznaje.
prost covek ce to nazvati prevrtljivoscu. zasto? zato sto u svom miljeu ljudi koje srece ne "postaju drugaciji" iz snage/sirine duha, vec zbog sitne koristi, plitke tjari, pa takvi i jesu samo gmizavci i prevrtljivci.
aspiracija i aspekt polazista.

prosvecen i prosvetljen covek percipiraju procese koji ih menjaju, prate jedan rast, napredak, idu evolutivno napred. u njemu se istinski desava preobrazaj.
prost covek se "menja" samo po tome koliko moze da zine, po svojoj alavosti, glava leta tamo-amo, gleda sta gde moze da zgrabi i ugrabi, kad se zasiti jednog, prelazi na drugo. jedna podrska koju dobija smenjuje drugu koja vise nije aktuelna jer na taj pogon i funkcionise, bilo o cemu da se radi.

Back