Promena opisa doma i porodice

pa da zato od njih 10, petoro umre u ranom detinjstvu :roll: mislis da je takav nacin zivota bio moralan?.
Moram da primetim da je mojim babi i dedi preživelo 8 od 10, uglavnom zato što je mama bila zadužena da se brine za mlađu braću, pa se udala sa 35 kada je najmlađi ujak završio srednju školu (kao jedini od sve šestorice, jer se država sažalila i uključila ga u neki program).

Citam opis pdf dom i porodica a citam uporedo ovaj tekst i slicne pa mi se namece zakljucak da mora neminovno doci do redefinisanja prosecnog srpskog doma i porodice jer ce ga sve manje ciniti deca. U principu svesce sa na baba i deda,po koji pas i macka.

Nacija manja za trećinu

DEMOGRAFSKA slika u Srbiji deluje prilično sumorno, i bez nade da se u budućnosti popravi! Nivo rađanja je za čak 32 odsto manji od potreba proste reprodukcije stanovništva, a prosečna stopa pala je ispod evropske.
- Još tokom osamdesetih zabeležen je trend blagog porasta broja žena koje nisu rodile nijedno dete u optimalnom dobu između 20 i 35 godina. Tokom devedesetih, on je intenziviran - kaže Mirjana Rašić, direktor Instituta društvenih nauka.

Skoro 75 odsto devojaka između 20 i 24 godine nema decu. Nema ih ni blizu 44 odsto onih između 25 i 29 godina, kao ni 21,8 odsto između 30 i 34. Istovremeno, u centralnoj Srbiji broj namernih abortusa dvostruko je veći od broja živorođene dece, a u Vojvodini za polovinu. Oko 90 odsto žena koje namerno prekidaju trudnoću staro je između 20 i 40 godina. Više od 90 odsto ih je udato, a gotovo 80 odsto već ima jedno ili dvoje dece. Skoro četvrtina ukupnog broja žena u centralnoj Srbiji i petina u Vojvodini imala je četiri ili više namernih abortusa!

Stopa prekida trudnoće u našoj zemlji među najvišima je u Evropi, govore poslednja istraživanja Instituta društvenih nauka i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

Na sve ovo treba dodati i da je udeo starog stanovništva u našoj ukupnoj populaciji veći od 17 odsto, da je 2010. bila 19. godina zaredom otkako se beleži negativan prirodni priraštaj i da danas spadamo u demografski najstarije nacije u Evropi, s prosečnom starošću stanovništva od 40 godina.

Da bi se zaustavio ovaj trend, 2008. je usvojena nacionalna Strategija podsticanja rađanja. Ona, međutim, do danas nije zaživela.
- Strategija je i dalje zbog nedostatka para zamrznuta. Mere su pogađale cilj, ali samo za jednu od njih - jednokratnu isplatu roditeljskog dodatka za svako dete - bilo je potrebno od četiri do osam milijardi dinara - kaže Predrag Petrović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

On dodaje da će "odmrzavanjem" Strategije morati da se pozabavi nova vlada, jer, u suprotnom, Srbija ni za dve decenije neće moći da zaustavi 50-godišnji pad nataliteta. Da bismo se vratili na nulu i da bi svaka nova generacija imala makar isti broj ljudi koliko i postojeća, potrebno je da svaka žena rodi najmanje dva deteta!

Uz sve to, procene Centra za demografska istraživanja govore da će se očekivano trajanje života u 21. veku produžavati.
- Sada nam je očekivano trajanje života za žene 77 godina, a za muškarce 71. Do kraja veka žene će sigurno preći 80, a muškarci 75 - kaže Ivan Marinković iz Centra.

Tako će se broj starijih od 65 godina povećati za trećinu, a broj starijih od 80 godina će se utrostručiti. Početak druge polovine ovog veka Srbija će dočekati kao prilično stara nacija, a stariji od 65 nadmašiće populaciju mlađu od 15.

SRBIJA NA ZAČELJU
POSLE Srbije, najniži nivo rađanja imaju zemlje koje je teško pogodila recesija: Portugalija, Grčka i Italija (30 odsto ispod potreba proste zamene generacija), dok najviši imaju Irska, Francuska i zemlje severne Evrope (10 odsto ispod proste reprodukcije).

Izvor: NOVOSTI, V. C. S.

Prema ovom tekstu tema bi trebala da nosi naziv Raspad nacije. Ali o tom po tom.
Sami smo krivi za stanje u kojem se nalazimo. Ma koliki bili spoljni uticaji ipak mi donosimo krajnje odluke.
Ukoliko su srpkinje krive za ovakvo stanje (u sta cisto sumnjam) srbi treba da potraze zene na nekom drugom mestu.
Stalno se pominje porodica sa troje dece i kako takvoj porodici treba pomoci. Podsetio bih da ima i porodica sa vise dece. Ali i tu se vidi koliko smo glupi, aljkavi, bezobrazni, bezobzirni, pokvareni... Zasto uopste pomagati porodicama sa decom? Cemu to vodi? I gde je tu zelja i ljubav za decom?
I u cemu je problem ako nestanemo? Ko ce da place za nama? Ko ce da bude srecan ako nas nema?
Uostalom, vezali smo se za Vizantiju, treba i da prodjemo kao ona.

Hedonizam i ljubav ne idu zajedno. Moras da se odlucis. Hedonizam i odgovornost takodje ne idu zajedno. Hedonizam i sebicnost da, je je ona deo hedonizma.

zasto sve mora biti crno-bijelo mogu li ja 23 sata biti odgovorna i dobra majka koja se "zrtvuje" za svoju djecu ali 1 sat dnevno da posvetim sebi i samo sebi da nezelim da razmisljam ni o muzu ni o djeci nego da se odmorim i napunim baterije.... znaci taj sat sam hedonista a ostatka dana nisam :) nazalost nismo masine samo smo gresni ljudi sa svojim vrlinama i manama

meni nije jasno zasto se uvek postavlja izbor ili - ili....sustina covekovog bica se otkriva u ravnootezi a to znaci ne zanemarivati nioti jedan aspekt svoga bica.

Veoma je prosto, ne mozes da budes malo ili puno sebicna. Sebicnost je sebicnost, kao i hedonizam. Ravnoteza ne moze da se uspostavi ako postoji podvojenost covekovog bica. Savremeni svet je u svom hedonizmu napravio razliku izmedju malog i velikog zla. Zlo je zlo. Obesmisljavanjem vrednosti i nametanjem laznih, covek je u disbalansu. Zato imamo toliko depresivnih, samoubistava itd. Sve se nesto trazi, a niko vise ne zna sta.

Veoma je prosto, ne mozes da budes malo ili puno sebicna. Sebicnost je sebicnost, kao i hedonizam. Ravnoteza ne moze da se uspostavi ako postoji podvojenost covekovog bica. Savremeni svet je u svom hedonizmu napravio razliku izmedju malog i velikog zla. Zlo je zlo. Obesmisljavanjem vrednosti i nametanjem laznih, covek je u disbalansu. Zato imamo toliko depresivnih, samoubistava itd. Sve se nesto trazi, a niko vise ne zna sta.

ja te pitam zasto mora da bude da ako si hedonista automatski si sebican? zasto to mora da bude apsolutno? ti govoris o ekstremimzmu, a ja opet ponavljam da treba biti uravnotezen.

ja te pitam zasto mora da bude da ako si hedonista automatski si sebican? zasto to mora da bude apsolutno? ti govoris o ekstremimzmu, a ja opet ponavljam da treba biti uravnotezen.

Iris veoma te postujem, procitaj malo sta je hedonizam. Ne govorim ja, vec sama definicija hedonizma po kojoj je zadovoljstvo samo po sebi svrha i cilj. Alfa i omega svega. Ljubav nema nista zajednicko sa tim.

Citam opis pdf dom i porodica a citam uporedo ovaj tekst i slicne pa mi se namece zakljucak da mora neminovno doci do redefinisanja prosecnog srpskog doma i porodice jer ce ga sve manje ciniti deca. U principu svesce sa na baba i deda,po koji pas i macka. Nacija manja za trećinu DEMOGRAFSKA slika u Srbiji deluje prilično sumorno, i bez nade da se u budućnosti popravi! Nivo rađanja je za čak 32 odsto manji od potreba proste reprodukcije stanovništva, a prosečna stopa pala je ispod evropske. - Još tokom osamdesetih zabeležen je trend blagog porasta broja žena koje nisu rodile nijedno dete u optimalnom dobu između 20 i 35 godina. Tokom devedesetih, on je intenziviran - kaže Mirjana Rašić, direktor Instituta društvenih nauka. Skoro 75 odsto devojaka između 20 i 24 godine nema decu. Nema ih ni blizu 44 odsto onih između 25 i 29 godina, kao ni 21,8 odsto između 30 i 34. Istovremeno, u centralnoj Srbiji broj namernih abortusa dvostruko je veći od broja živorođene dece, a u Vojvodini za polovinu. Oko 90 odsto žena koje namerno prekidaju trudnoću staro je između 20 i 40 godina. Više od 90 odsto ih je udato, a gotovo 80 odsto već ima jedno ili dvoje dece. Skoro četvrtina ukupnog broja žena u centralnoj Srbiji i petina u Vojvodini imala je četiri ili više namernih abortusa! Stopa prekida trudnoće u našoj zemlji među najvišima je u Evropi, govore poslednja istraživanja Instituta društvenih nauka i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". Na sve ovo treba dodati i da je udeo starog stanovništva u našoj ukupnoj populaciji veći od 17 odsto, da je 2010. bila 19. godina zaredom otkako se beleži negativan prirodni priraštaj i da danas spadamo u demografski najstarije nacije u Evropi, s prosečnom starošću stanovništva od 40 godina. Da bi se zaustavio ovaj trend, 2008. je usvojena nacionalna Strategija podsticanja rađanja. Ona, međutim, do danas nije zaživela. - Strategija je i dalje zbog nedostatka para zamrznuta. Mere su pogađale cilj, ali samo za jednu od njih - jednokratnu isplatu roditeljskog dodatka za svako dete - bilo je potrebno od četiri do osam milijardi dinara - kaže Predrag Petrović iz Ministarstva rada i socijalne politike. On dodaje da će "odmrzavanjem" Strategije morati da se pozabavi nova vlada, jer, u suprotnom, Srbija ni za dve decenije neće moći da zaustavi 50-godišnji pad nataliteta. Da bismo se vratili na nulu i da bi svaka nova generacija imala makar isti broj ljudi koliko i postojeća, potrebno je da svaka žena rodi najmanje dva deteta! Uz sve to, procene Centra za demografska istraživanja govore da će se očekivano trajanje života u 21. veku produžavati. - Sada nam je očekivano trajanje života za žene 77 godina, a za muškarce 71. Do kraja veka žene će sigurno preći 80, a muškarci 75 - kaže Ivan Marinković iz Centra. Tako će se broj starijih od 65 godina povećati za trećinu, a broj starijih od 80 godina će se utrostručiti. Početak druge polovine ovog veka Srbija će dočekati kao prilično stara nacija, a stariji od 65 nadmašiće populaciju mlađu od 15. SRBIJA NA ZAČELJU POSLE Srbije, najniži nivo rađanja imaju zemlje koje je teško pogodila recesija: Portugalija, Grčka i Italija (30 odsto ispod potreba proste zamene generacija), dok najviši imaju Irska, Francuska i zemlje severne Evrope (10 odsto ispod proste reprodukcije). Izvor: NOVOSTI, V. C. S.

Sjajno. Znači, treba radjati decu da bismo popravili demografsku sliku u Srbiji, da bismo podmladili naciju i popravili statistiku? :eek:
U principu, ok je da to kaže Centar za demografska ispitivanja, samo pitam se koliko dece imaju zaposleni u tom centru? :think: Ali očekivati da prosečan par u ovoj i ovakvoj zemlji štanca po 5-oro dece, da bi popravio demografsku sliku - apsurd! Još je veći apsurd da prosečan stanovnik ove zemlje kaže - jeste, tako treba, treba da radjamo što veći broj dece, samo zato što smo nacija koja stari.
Da sagledamo i sa druge strane, sa koje se obično ne gleda. Ima više, čak mnogo više strana i uglova iz kojih se može gledati na stvar, ali ja bih dotakla ovo - demagoška slika u Srbiji je takva. U redu. Imamo li zaista koristi od toga da popravljamo demagošku sliku, ako druge slike stagniraju, ili pak recesiraju? Kakva smo nacija u kulturološkom smislu? Kakva smo nacija u zdravstvenom smislu? Kakva smo nacija u vaspitno-obrazovnom smislu? Skočite na mene slobodno, ali - da li nam zaista trebaju horde divljaka, neobrazovanih, nekulturnih, bez osnovne zdravstvene kulture i tako dalje. Ovo sve podvlačim samo iz razloga što vidim da se neki diskutanti pozivaju na neke druge nacije, čiji je natalitet i sada visok. Albance, na primer. Ili Rome. Bez ikakve želje da vredjam, daleko bilo, ali svi su akademik do akademika, fini i pošteni ljudi, koji osim u demografskom smislu, popravljaju ugled svoje zemlje i doprinose svim drugim slikama, i u svakom drugom smislu pozitivno utiču na kvalitet života, kako svog tako i stanovništva u celini...:roll:

Da zaključim - rodila sam dvoje i ne planiram više. To je moj optimum i u materijalnom smislu, i u vaspitnom smislu i u svakom drugom. Ni demografska slika, ni materijalno stanje, niti bilo šta drugo nemaju sa tim veze. Najlakše je roditi, treba vaspitati, izvesti na put, što govore stariji ljudi, treba školovati, treba ugraditi deo sebe i to veliki deo, u svako dete. Roditi pa završiti najveći deo posla - može i to, ali dobija li iko išta sa tim?

Poslednja izmena:
Sjajno. Znači, treba radjati decu da bismo popravili demografsku sliku u Srbiji, da bismo podmladili naciju i popravili statistiku? :eek:
U principu, ok je da to kaže Centar za demografska ispitivanja, samo pitam se koliko dece imaju zaposleni u tom centru? :think: Ali očekivati da prosečan par u ovoj i ovakvoj zemlji štanca po 5-oro dece, da bi popravio demografsku sliku - apsurd! Još je veći apsurd da prosečan stanovnik ove zemlje kaže - jeste, tako treba, treba da radjamo što veći broj dece, samo zato što smo nacija koja stari.
Da sagledamo i sa druge strane, sa koje se obično ne gleda. Ima više, čak mnogo više strana i uglova iz kojih se može gledati na stvar, ali ja bih dotakla ovo - demagoška slika u Srbiji je takva. U redu. Imamo li zaista koristi od toga da popravljamo demagošku sliku, ako druge slike stagniraju, ili pak recesiraju? Kakva smo nacija u kulturološkom smislu? Kakva smo nacija u zdravstvenom smislu? Kakva smo nacija u vaspitno-obrazovnom smislu? Skočite na mene slobodno, ali - da li nam zaista trebaju horde divljaka, neobrazovanih, nekulturnih, bez osnovne zdravstvene kulture i tako dalje. Ovo sve podvlačim samo iz razloga što vidim da se neki diskutanti pozivaju na neke druge nacije, čiji je natalitet i sada visok. Albance, na primer. Ili Rome. Bez ikakve želje da vredjam, daleko bilo, ali svi su akademik do akademika, fini i pošteni ljudi, koji osim u demografskom smislu, popravljaju ugled svoje zemlje i doprinose svim drugim slikama, i u svakom drugom smislu pozitivno utiču na kvalitet života, kako svog tako i stanovništva u celini...:roll:

Da zaključim - rodila sam dvoje i ne planiram više. To je moj optimum i u materijalnom smislu, i u vaspitnom smislu i u svakom drugom. Ni demografska slika, ni materijalno stanje, niti bilo šta drugo nemaju sa tim veze. Najlakše je roditi, treba vaspitati, izvesti na put, što govore stariji ljudi, treba školovati, treba ugraditi deo sebe i to veliki deo, u svako dete. Roditi pa završiti najveći deo posla - može i to, ali dobija li iko išta sa tim?

..iz ovog pitanja se namece razmishljanje da bi mozda mogli josh malo da oladimo sa prirashtajem.. :lol:

..iz ovog pitanja se namece razmishljanje da bi mozda mogli josh malo da oladimo sa prirashtajem.. :lol:

U principu, može i tako da se razmišlja... ali onda ja mogu da se žalim da mi je misao izvučena iz konteksta ;) Što opet nema veze, ionako je to danas moderno :lol:

A na temu, skraćeno i sažeto:
Ne, naravno da ne treba gledati na taj način, samo jednu sliku, demografsku u konkretnom slučaju. U redu je insistirati na demografskoj slici, ali popraviti pre toga druge neke slike i sličice. Ovakva propaganda može,eventualno, da donese samo više Gavrilovoća ( jel tako beše, Gavrilovići, oni sa 8 dece + trudna mama? ) i sličnih porodica, a da duhovno, obrazovno, zdravstveno i na sve druge načine nastavimo da propadamo. Koja je korist za državu i društvo, konkretno, onda ta popravljena demografska slika? A koja za porodicu kao ćeliju društva?

Poslednja izmena:
@atakulpa
kapiram da mozda i pamtis period takozvanog materijalnog blagostanja u SFRJ,a ja te podsecam da su u tom i takvom stanju ljudi,tacnije pojedini narodi pravili dvoje ili jedno dete dok su pojedini u istom materijalnom stanju pravili troje i vise dece. Pitas,sta moze doneti takav trend - evo ti odgovor na primeru KiM,bioloski nestanak tog naroda sa odredjene teritorije. Secam se jedne price gde je jedan albanac imao desetoro dece i pustio stoku na ispasu na livadu jednog Srbina koji je imao dvoje. Kad su ga pitali policajci zasto to radis on im je lagano odgovorio - pa sta ce njemu toliko kad ima samo dvoje dece... U principu se na to i svelo na kraju...
Inace,na pitanja kakva smo nacija u svakom smislu opet cu ti dati primer naroda sa najvisim standardima na svetu i sa gotovo svim savrsenim parametrima koje si nabrojala. Njihov prirastaj je daleko ispod proste reprodukcije stanovnistva...

@atakulpa
kapiram da mozda i pamtis period takozvanog materijalnog blagostanja u SFRJ,a ja te podsecam da su u tom i takvom stanju ljudi,tacnije pojedini narodi pravili dvoje ili jedno dete dok su pojedini u istom materijalnom stanju pravili troje i vise dece. Pitas,sta moze doneti takav trend - evo ti odgovor na primeru KiM,bioloski nestanak tog naroda sa odredjene teritorije. Secam se jedne price gde je jedan albanac imao desetoro dece i pustio stoku na ispasu na livadu jednog Srbina koji je imao dvoje. Kad su ga pitali policajci zasto to radis on im je lagano odgovorio - pa sta ce njemu toliko kad ima samo dvoje dece... U principu se na to i svelo na kraju...
Inace,na pitanja kakva smo nacija u svakom smislu opet cu ti dati primer naroda sa najvisim standardima na svetu i sa gotovo svim savrsenim parametrima koje si nabrojala. Njihov prirastaj je daleko ispod proste reprodukcije stanovnistva...

Da li to interesuje srpkinje? Nemoj ih vredjati. One su iznad tih trivijalnih stvari kao sto je radjanje. Nisu one krmace pa da na svet donesu 12 prasica.

Back