Promena detetovog prezimena?-porodicno pravo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

littlefoot

Aktivan član
Poruka
1.413
Molim postovane pravnike, advokate, sudije
da mi pomognu po gore navedenom pitanju.
Naime, ja sam samohrana majka i jarko zelim da moje dete nosi moje prezime. Smatram da tako treba obzirom da otac deteta ne mrda ni malim prstom za nju. Ne placa alimentaciju niti postoji bilo koji drugi vid njegovog interesovanja. Ponekad je izvede u neki kafic da je pokaze drugarima (mada sam to od skora zabranila). Inace, ja sam detetov jedini staratelj, dobila sam resenje od socijalnog.
E sad me zanima sta da preduzmem da maleckoj promenim prezime?
Unapred zahvalna...

POŠTOVANA MAJKO,koliko sam bio u moći da shvatim Vaš suprug je otac zajedničkog djeteta i nije lišen roditeljskog prava tako da vi nemožete samostalno menjati ime ili prezime deteta bez njegove saglasnosti.Jer i on ima pravo da kao prirodni otac vrši roditeljsko pravo koje obuhvata i saglasnost oko promene imena.Tek kada bude i ako bude lišen tog prava Vi steta koja to može samostalno uraditi a do tada nijeste što bi mi rekli u prilici da tako nešto sami uradite.Poydrav sa juga i morske obale.

Ukoliko otac ne placa alimentaciju duzni ste kao staralac deteta da se OBAVEZNO obratite Centru za socijalni rad koji ce pokusati da resi ovo pitanje a zatim se obratiti sudu.No bez ulaska u Vase razloge za takvu odluku o promeni prezimena to nije dovoljan razlog (zakon ne predvidja mogucnost jednostrane promene zbog cinjenice da bi to bila vrlo cesta "osveta" majki ocevima kako nesavesnim tako i savesnim).

Molim za savet ,i nadam se da moze neko da mi pomogne , ja sam samohrana majka i otac ne vidja dete , ne daje punu alimentaciju i slicno... Srecno sam u vezi sa drugim covekom i zivimo zajedno i planiramo da se uzmemo , pa me zanima da li pored prezimena bivseg muza mogu da dodam detetu i prezime buduceg muza i koja je procedura za to ??? unapred zahvalna...

U principu sve se moze ako se slozi detetov bioloski otac ukoliko nije lisen roditeljskog prava. To sto se vi udajete je OK ali se ne udaje/zeni dete pa da dodaje prezime ocuha. Ukoliko bi eventualno vas suprug bio lisen roditeljskog prava vas suprug ima pravo da usvoji vase pastorka/pastorku. Ukoliko pak vas suprug da saglasnost vi detetu mozete dati vase deojacko, uz sadasnje dodati pezime drugog muza, dati mu neko sasvim deseto prezime...

Molim za savet ,i nadam se da moze neko da mi pomogne , ja sam samohrana majka i otac ne vidja dete , ne daje punu alimentaciju i slicno... Srecno sam u vezi sa drugim covekom i zivimo zajedno i planiramo da se uzmemo , pa me zanima da li pored prezimena bivseg muza mogu da dodam detetu i prezime buduceg muza i koja je procedura za to ??? unapred zahvalna...

Uh, znam kako ti je. :( Srecno sa ovim novim!

ПОРОДИЧНИ ЗАКОН

(Објављен у "Сл. гласнику РС", бр. 18 од 24. фебруара 2005)Презиме детета

Члан 345.​

(1) Презиме детета одређују родитељи према презимену једног или оба родитеља.
(2) Родитељи не могу заједничкој деци одредити различита презимена.
(3) Презиме детета одређује орган старатељства ако родитељи нису живи, ако нису познати, односно ако не могу да постигну споразум о презимену детета.

Промена презимена детета

Члан 349.​
(1) Детету се може променити презиме:
1. утврђивањем материнства односно очинства;
2. оспоравањем материнства односно очинства.
(2) Усвојеном детету може се променити презиме према презимену једног или оба усвојитеља.
(3) Дете које је променило презиме усвојењем може после престанка усвојења поништењем узети своје презиме.

ПОРОДИЧНИ ЗАКОН

(Објављен у "Сл. гласнику РС", бр. 18 од 24. фебруара 2005)Презиме детета

Члан 345.​

(1) Презиме детета одређују родитељи према презимену једног или оба родитеља.
(2) Родитељи не могу заједничкој деци одредити различита презимена.
(3) Презиме детета одређује орган старатељства ако родитељи нису живи, ако нису познати, односно ако не могу да постигну споразум о презимену детета.

Промена презимена детета

Члан 349.​
(1) Детету се може променити презиме:
1. утврђивањем материнства односно очинства;
2. оспоравањем материнства односно очинства.
(2) Усвојеном детету може се променити презиме према презимену једног или оба усвојитеља.
(3) Дете које је променило презиме усвојењем може после престанка усвојења поништењем узети своје презиме.

Veoma strucno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back