Prolaznici

• Začetnik teme Začetnik teme Manja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema veze što ti odgovaraš, i Hellen isto to govori. Mislim, slažem se sa vama, ako čoveku nešto smeta, treba da odreaguje. Samo je iritirajuća situacija da neki ljudi daju sebi za pravo da tek tako banu u sobu dok majka doji (vidim da u postu gore kažeš da ne možeš da veruješ da neko to radi, a ja sam tome par puta prisustvovala kad je jedna draga osoba dobila bebu). Ok, treba odreagovati, nego je samo po sebi takva situacija bezveze, to bahato i autistično forsiranje sopstvenog vrednosnog sistema kao jedinog mogućeg ili jedinog ispravnog.

Nema veze što ti odgovaraš, i Hellen isto to govori. Mislim, slažem se sa vama, ako čoveku nešto smeta, treba da odreaguje. Samo je iritirajuća situacija da neki ljudi daju sebi za pravo da tek tako banu u sobu dok majka doji (vidim da u postu gore kažeš da ne možeš da veruješ da neko to radi, a ja sam tome par puta prisustvovala kad je jedna draga osoba dobila bebu). Ok, treba odreagovati, nego je samo po sebi takva situacija bezveze, to bahato i autistično forsiranje sopstvenog vrednosnog sistema kao jedinog mogućeg ili jedinog ispravnog.

Са овим се потпуно слажем! Али то исто важи и за купање бебе, и кад беба спава...
И мени и Хелен само је упало у пчи то што жене своје груди док доје бебу доживљавају као сексуални објекат.
Тај део не могу да разумем. А могу да разумем да неком смета, забога, сви смо различити.
И осетљиви кад је дете у питању, али, кад су ми деца у питању, ја нисам у првом плану!
( Не вичем, него само изражавам јака осећања) :bye:

Значи, ЊИМА то није дегутантно, и није им непријатно да гледају бебу како сики.
Ако ТЕБИ јесте, онда је на ТЕБИ било да поставиш границу, а на да отрпиш, а после причаш како су ''непристојни''!
Други људи не могу да знају шта ми осећамо и желимо - док им не кажемо. ;)
Ovde se potpuno slazem sa tobom, ja sam trebala da im dam do znanja. Ali ja sam (bila) takva osoba sto ce sve ocutati samo kako se neko ne bi uvredio. Na srecu ( ili na zalost) naucila sam da to tako ne treba...

Родитељи се не сексају да би правили бебу! Ако неко то ради са тим циљем, без страсти, емоција и нежности, онда вероватно не и ни био проблем гледати, сигурно нема ничег сексуалног у томе!
Ja i moj suprug smo i prvi put i drugi put PRAVILI BEBU, i oba puta su bila uspesna. I bilo je fenomenalno...Znaci u tom slucaju mogli su opet da banu posetioci da vide kako se to radi :mrgreen:

Joj, Hellen. :lol: Ali, ako polazimo od toga da je taj neko tu zbog ljubavi, poštovanja (na kraju krajeva - i samo forme radi)... prema majci i bebi, nekako je logično da onaj kome nije neprijatno da gleda majku dok doji bude taj koji pomisli da možda nije tako i majci, i da zatraži dozvolu da prisustvuje dojenju. To je prosto stvar pristojnosti, kao ono da kad si u tuđoj kući poštuješ pravila te kuće, a ako ti nisu jasna - pitaš šta i kako treba.

Izvan toga, tj. kad se u nastavku pokaže da neki ljudi i nisu baš pristojni, potpuno se slažem sa ovim što si napisala.
I ovde se slazem. Polazim od toga da svaki normalan covek treba da zna da je to poseban, intimni trenutak izmedju majke i bebe pri kojem se izmedju njih stvara emocionalna veza. Veruj mi da bi se neko uvredio, i to jako kad bih rekla da saceka dok beba siki. Jer, boze, to nije sramota, sta ja izvodim besne gliste. Pre toga mi je sveki ispricala njen dozivljaj kad je otisla u posetu bebi, upala u sobu, a mlada je " isterala" zato sto doji. Boze, kako je nekulturna, rekla joj je da je bila tad i nikad vise... Mislim sta ocekivati onda od njenih rodjaka...
I ne treba gatati šta ko smatra pristojnim, nego PITATI. Ti ideš u posetu dojilji, a ne ona tebi. Ti dolaziš na njen teren, a ne ona na tvoj, pa si ti ta koja treba da se raspita o pravilima. I nije mi jasno zašto sad seksualne aluzije, sumnjam da to neko tako doživljava. Dojenje nije samo čin hranjenja, već i emocionalne razmene između majke i deteta. Vrlo intimna stvar. Verujem, posebno u početku dok se majka i dete upoznaju.

:
Slazem se. ako ja odem u posrtu bebi, naravno da cu izaci iz sobe dok beba sisa.
Ок.

Сексуалне алузије су имале маме: ''дегутантно'', и ''посетиоци вире у сисе''....

Ја само говорим да неко, у чијем вредносном систему није дегутантно и непристојно дојити бебу пред другима, не може ни да претпостави да треба да пита, јер не види разлог да би питао за тако нешто!
:dash::dash::dash: Vise nemam ambicije da ti objasnjavam... Zalis se kako ti nama ne mozes da objasnis, kako se uzalud trudis, a ignorisala si sva moja objasnjenja i samo se hvatas za isto... Aman, zeno...

Jedno je kad dojis bebu od dva meseca, a drugo kad dojis bebu od 3-4 nedelje. Ne mislim na sam cin dojenja, vec na stanje majke. Dakle, u prvom slucaju, majka se oporavila, upoznala svoju bebu, navikla se na svoje telo, i uspostavila kontakt sa deteom ( u smislu da zna kad je zedno, gladno, kad mu se kaki) . U drugom slucaju majka tek uspostavlja kontakt sa NOVORODJENCETOM, jos se nije oporavila, jos se navikava na svoj izgled, jos ne poznaje svoje dete, i tad joj najmanje treba neko ko ce je bilo kakvim svojim postupkom uznemiriti... Jer stres utice i na stvaranje mleka, zar niste culi...
Mozda se sa drugim detetom necu osecati tako, ali sa prvim detetom je to sve bilo novo za mene, i imala sam 1000 nedoumica da li sam ili nosam uradila nesto kako treba. Izgleda da su neki ljudi zaboravili kako im je bilo sa 1. detetom, a mozda su stavrno bili oslobodjeni svih briga, sto je po meni vrlo malo moguce...

Poslednja izmena:
veoma kratko i jasno da kažem,bilo ko da ide u posetu majci i bebi treba da pita da li sme da ostane u prostoriji dok beba siki...mnoge bebe se živciraju na svaki zvuk,dah,na bilo šta,i to ih može veoma poremetiti...ako dolazite meni da vidite mene i bebu pitajte šta može a šta ne,i ne upadajte ko stoka bez dozvole...

Bas tako ZIja.Moj se trzao na svaki sum i sve mu je bilo intresantno,a da ne pricamo o suskanju kese. I onda vise nema ni koncentracije ni sisanja,a kasnije ni flasice.
Ja sam jednom na kratko pricala telefonom dok je on ruckao i strasno se naljutio,tj negodovao sto ne obracam paznju na njega nego pricam.Od tada to vise nisam radila.

А ми смо, на пример, кад се неко најави да ће доћи, говорили у које време нам је згодно, замолили људе да дођу тад и тад, ако беба сиса, мој је супруг био са гостима док ми не завршимо, лепо каже људима да сачекају.
А после, није ми сметало да му дам да сиса кад је гладан, баш ме брига било код кога смо!

Vise nemam ambicije da ti objasnjavam... Zalis se kako ti nama ne mozes da objasnis, kako se uzalud trudis, a ignorisala si sva moja objasnjenja i samo se hvatas za isto... Aman, zeno...

Jedno je kad dojis bebu od dva meseca, a drugo kad dojis bebu od 3-4 nedelje. Ne mislim na sam cin dojenja, vec na stanje majke. Dakle, u prvom slucaju, majka se oporavila, upoznala svoju bebu, navikla se na svoje telo, i uspostavila kontakt sa deteom ( u smislu da zna kad je zedno, gladno, kad mu se kaki) . U drugom slucaju majka tek uspostavlja kontakt sa NOVORODJENCETOM, jos se nije oporavila, jos se navikava na svoj izgled, jos ne poznaje svoje dete, i tad joj najmanje treba neko ko ce je bilo kakvim svojim postupkom uznemiriti... Jer stres utice i na stvaranje mleka, zar niste culi...
Mozda se sa drugim detetom necu osecati tako, ali sa prvim detetom je to sve bilo novo za mene, i imala sam 1000 nedoumica da li sam ili nosam uradila nesto kako treba. Izgleda da su neki ljudi zaboravili kako im je bilo sa 1. detetom, a mozda su stavrno bili oslobodjeni svih briga, sto je po meni vrlo malo moguce...

Извини што понављам тај израз, али заиста нисам мислила првенствено на тебе, ти си објаснила своју ситуацију и разумем те.....
Ухватила сам се за тај израз само зато што је илустративан - наиме многи људи не умеју да раздвоје груди као сексуални објекат и груди као извор хране за бебу (не мислим сада на тебе него уоште).
О томе је било много полемике на давној теми ''Дојење на јавном месту''...па ми остала траума...:lol:
И неке мајке се плаше да ће њихове дојке људи у том тренутку доживљавати као сексуални објекат, а и неки људи мисле да је дојење егзибиционистичко показивање сиса као позив на секс...па се зато згражавају над дојењем пред другима.
Не знам да ли си била на форуму када је била та чувена и бурна тема.;)

Па је, ето, моја реакција више одраз полемике са те теме, него што се односи на твоју ситуацију.
Још једном се извињавам.

O.K. razumela sam te. Potpuno se slazem sa tobom da sam ja tu trebala da odreagujem, ali na greskama se covek uci...
Nisam bila na temi " Dojenje na javnom mestu " i bezveze mi je da se neko zgrazava nad tim. Pobogu pa beba treba da jede, isto kao i odrastao covek, razlika je jedino u ambalazi. ;) Da mi se nije desila ta nesreca, pa da nisam ostala bez mleka, verovatno bih se kasnije oslobodila. Ipak mi je to bilo 1. dete, a do tad bukvalno nisam drzala tako malu bebu u rukama. Nadam se da ce sa drugim detetom biti mnogo lakse...
P.S. hvala na izvinjenju, prihvata se!

Meni nije neobicno i ako neko ne moze da razdvoji grudi kao izvor hrane za bebu od neceg sto je deo seksualnosti te zene. Meni je trebalo vremena. Ako do skoro imas aktivan sexualni zivot i prvo ti je dete i prvi put u zivotu dojis onda nije cudo ako ti treba malo vremena da se prilagodis toj promeni. Nekom manje nekom vise. I cesto odmah nagrnu da dolaze da ``vide bebu`` i mogu da se dese svakakve situacije.
Inace, sto se tice teme, ja bas mnogo ne zarezujem komentare prolaznika. Cujem, ali ako je stvarno u pitanju neko koga prvi i verovatno poslednji put u zivotu vidim, bas i nemam poverenja u sud te osobe. Prosto da bih necije misljenje onako uzela za ozbiljno treba mi vremena.

Back